Srpski lekari u Nemačkoj

Interesuje me dr sto su sa porodicom, kad ste potpisali prvi ugovor, da li vam je pisalo da ste u prvoj grupi za oporezivanje, a imate npr jedno ili dvoje dece? Moze li neko u vezi sa ovim da mi odgovori?

Hvala unapred.

Sve dok ti se tvoji ne pridruze, ti si Steuerklasse 1. Kada dodju, odes i prijavis odnosno dokazes to u Finanzamt-u. A onda postajes Steuerklasse 3 i lepo ti isplate razliku za vreme dok si bila sama :D

Cao svima i pozdrav iz Mecklenburg-Vorpommern,

radim vec 6 meseci kao Stationsärztin i prosla sam probni rad. Potrebne su mi informacije o aprobaciji i Gleichwertigkeitsprüfung-u. Zna li neko nesto za ovu Bundesland? Sta se trazi za aprobaciju i iz kojih se knjiga uci? Jedna koleginica iz Rusije je vec 2 puta pala taj ispit. Za ostale informacije stojim na raspolaganju.

Pozdrav

Sve dok ti se tvoji ne pridruze, ti si Steuerklasse 1. Kada dodju, odes i prijavis odnosno dokazes to u Finanzamt-u. A onda postajes Steuerklasse 3 i lepo ti isplate razliku za vreme dok si bila sama :D

jeste tako stim da imas opciju da izaberes poresku grupu kada si vencan . Da i ti i suprug budete u 4. ili da ti budes u 3. a on u 5. poreskoj grupi stim da u 3.-5.ti primas vise novca i on moze da izabere grupu i ako nema posao. (cudno ali je tako).NPR kada ste obeje 4. grupi -on ne prima nista ali ti na recimo 4000 bruto primas oko 2700 eura neto bez dece! Kada ste oboje 4. grupa primas oko 2300 opet bez dece. Vrlo bitno ti je da sacuvas sve racune sto imaju veze sa seljenjem,kupovinom namestaja,tehnike,svega sto ti je potrebno za posao(knjige,garderoba itd) i taj porez vracas na kraju godine.Sto se tice grupa bitno je kada jedan supruznik zaradjuje 50% vise od drugog uvek bolja opcija 5. i 3. poreska grupa

jeste tako stim da imas opciju da izaberes poresku grupu kada si vencan . Da i ti i suprug budete u 4. ili da ti budes u 3. a on u 5. poreskoj grupi stim da u 3.-5.ti primas vise novca i on moze da izabere grupu i ako nema posao. (cudno ali je tako).NPR kada ste obeje 4. grupi -on ne prima nista ali ti na recimo 4000 bruto primas oko 2700 eura neto bez dece! Kada ste oboje 4. grupa primas oko 2300 opet bez dece. Vrlo bitno ti je da sacuvas sve racune sto imaju veze sa seljenjem,kupovinom namestaja,tehnike,svega sto ti je potrebno za posao(knjige,garderoba itd) i taj porez vracas na kraju godine.Sto se tice grupa bitno je kada jedan supruznik zaradjuje 50% vise od drugog uvek bolja opcija 5. i 3. poreska grupa

Hvala ti na objasnjenju, mislim da ce i drugima koristiti ove informacije :)

Drage kolege,
evo i mene posle duzeg vremena. Naime, dugo nisam imala sta da napisem (slanje prijava i trazenje bolnica sve je samo ne zanimljiv posao), sve dok mi nije stigao jedan poziv na razgovor. Najistocniji grad u Nemackoj, Sachsen. Sam razgovor je bio vrlo prijatan, Chefarzta je zanimalo konkretno sta umem da radim, a gospodja iz kadrovske je do detalja bila upoznata sa celokupnom procedurom zaposljavanja i detaljno mi je sve predstavila (kao da prati ovaj forum :-) ). Nakon 2 nedelje javili su mi da zele da me zaposle sto pre je moguce, poslali mi potrebne papire i uputili me na ambasadu i Landesdirektion u Dresdenu. U ambasadi su bili izuzetno brzi, viza mi je odobrena nakon 13 dana (za to vreme nisam uspela ni potvrdu o obavljenom stazu iz Ministarstva zdravlja da dobijem, njima je trebalo 3 nedelje, i to sam licno preuzela na pisarnici). Trenutno cekam radnu dozvolu/aprobaciju.
U celom procesu poslala sam oko 45 prijava, sto na oglase, sto Initiativbewerbung, mnogi mi nisu odgovorili, ili su odgovarali da nemaju mesta, ili da su se odlucili za drugog kandidata.Dobila sam samo jedan poziv, srecom, on je bio dovoljan. Stekla sam utisak da kada stvarno zele da te zaposle, nista nije bitno. Ni da li si prijavu poslao pismom i potpisao se penkalom, ni da li si uopste potpisao e-mail. Naravno, to je samo moj utisak.
Neke agencije me, takodje, nisu uopste udostojile odgovora, neke su mi pisale za C1 kao uslov i/ili cak aprobaciju (samo ne znam sta ce ti onda agencija, ako imas i C1 i aprobaciju), slali su mi ponude koje su u direktnoj suprotnosti sa mojim CVjem, jer ja imam 7 godina iskustva u odredjenoj oblasti medicine, u kojoj sam i trazila posao...sve u svemu, nisam imala nikakvih koristi od kontakata sa agencijama, cak ni sa onim koje su vrlo profesionalno zaposljavale neke od clanova ovog foruma.
Eto, to je ukratko...ako nekoga jos nesto zanima, tu sam...
Pozdrav!

A moje pitanje se dalje odnosi na koji su vec prosli pridruzivanje porodice - kako sto pre do toga? Svakako moram otici prvo sama, ali bih zelela da mi se u sto kracem roku pridruze i suprug i deca, tako da bi mi svako iskustvo mnogo znacilo. Hvala unapred!

Postovane koleginice i kolege,
Nov sam na forumu i imao bih nekoliko pitanja.
Supruga i ja smo specijalisti unazad 10 godina. Imamo troje dece.
Koji je mininalan period po ulasku na kliniku posle kog moze da se polaze aprobacija? Negde sam na forumu procitao da je od januara ove godine trebalo da se usvoji zakon u kome se navodi da taj period ne sme da bude kraci od 2 g. Da li je to tacno?
Posle kog vremenskog perioda moze da se aplicira za nostrifikaciju specijalisticke diplome? Da li neko ima iskustva na tom polju?
Da li se priznaje doktorat?
Da li se priznaje radni staz i da li on utice na visinu primanja?
Kako se racunaju ukupna primanja u konkretnom slucaju ?
Hvala unapred. Pozdrav svima!

Poslednja izmena:
Nostrifikacija/uporedjivanje specijalisticke diplome sprovodi se odmah nakon dobijanja aprobacije, tako sam bar ja pronasla, ali ponekad do mene dodju price o ljudima koji i nemaju aprobaciju a rade kao Oberarzt ili sl.
Za izracunavanje ukupnih primanja postoje cak i kalkulatori na netu, ali u njima je neophodno popuniti neke detalje, koji su individualni. Tabele sa vazecim bruto prihodima takodje postoje na internetu, pa je moguce izracunati pribliznu neto zaradu, bez dezurstava i dodatnih sati.
Sve u svemu, najlakse je, cini mi se, pitati kliniku koja nudi posao ;-). Dva lekara bi trebalo da svakako ne moraju da se brinu zbog visine prihoda, sve i dok im se ne prizna sve sto su do sada radili.

Nostrifikacija/uporedjivanje specijalisticke diplome sprovodi se odmah nakon dobijanja aprobacije, tako sam bar ja pronasla, ali ponekad do mene dodju price o ljudima koji i nemaju aprobaciju a rade kao Oberarzt ili sl.
Za izracunavanje ukupnih primanja postoje cak i kalkulatori na netu, ali u njima je neophodno popuniti neke detalje, koji su individualni. Tabele sa vazecim bruto prihodima takodje postoje na internetu, pa je moguce izracunati pribliznu neto zaradu, bez dezurstava i dodatnih sati.
Sve u svemu, najlakse je, cini mi se, pitati kliniku koja nudi posao ;-). Dva lekara bi trebalo da svakako ne moraju da se brinu zbog visine prihoda, sve i dok im se ne prizna sve sto su do sada radili.

Hvala!

@Hoffentlich: ja nisam mogla odmah da predam i za supruga, on tek treba da polaze za A1, ali predacemo onda cim dobije sertifikat, do tada cu i ja verovatno imati ostale potrebne papire.
Hvala puno!

Kako bre to sad? Pa A1 ili bilo koji sertifikat za supruga/u ne treba za ambasadu za pridruzvanje odaaavno, koliko ja znam. Nama nije trebalo nista slicno...

- - - - - - - - - -

Koliko dana se ceka posle predaje zahteva za vizu? Jel im ozbiljno trba 8-12 nedelja?

Najvise 3 nedelje, u ogromnom broju slucajeva dve i manje.

Da i ja sam dobila vizu mnogo brze, za 13 dana, ukljucujuci 2 vikenda.
@Hoffentlich - pa nemam pojma, na sajtu ambasade pise da treba A1?! Zvacu odmah u ponedeljak da proverim, nisam ni pomislila da to vise ne treba, narocito sto je predstavljeno kao novouvedeno :-(.

Postovani,
Krajem prosle godine sam polozio B2 na ÖSD-u, a krajem ove godine zavrsavam specijalizaciju iz ginekologije(bar se nadam). Zanima me da li neko ima informacije ili iskustva o odlasku u Nemacku kao specijalista ili jos bolje ima li neki specijalista ginekolog koji je vec otisao u Nemacku. Da li i specijalisti moraju provoditi 6 meseci na internoj, hirurgiji i td i polgati test za aprobaciju. Da li su tacne neke price da je postalo gotovo nemoguce s zaposliti bez C1
Hvala unapred!!

Back