Srpski lekari u Nemačkoj

Hvala na odgovoru! Javi kad saznas nesto. Planiram i ja ovih dana da saljem mejl u Landesverwaltungamt u Halle da se raspitam koje ispite treba da polazem. Doduse, tek za godinu dana planiram da polazem ispit, ali bar da nabavim knjige i pocnem polako da citam. Puno srece i pozdrav! :)

Verovatno neces cuti nijedan :D

Da opovrgnem kolegu Hoffe.... Intervju , nista narocito, ja mogu da prenesem iskustvo iz Baden Württemberg-a sa Reha klinike . Odma da kazem mesto nisam dobio, tacnije proslo je 3 ipo meseca od intervjua i nikakv odgovor za sada nemam , mislim da sam ´´pao´´ na pitanju plate , jer sam rekao po meni isuvise visoku cifru, a u Baden-Württembergu ocekuju da se radi za dz ili za 500e mesecno do Approb. E sad po meni na nekim klinikama se to isplati na nekim ne. Meni do tog mesta nije nesto bilo narocito puno stalo (Reha me ne interesuje previse a i nisu imali Ermächtigung za Weiterbildung) pa sam otisao lezerno na razgovor pa sta bude. Sad da se ne lazemo nisam ja isao uzalud , tj. ne bih se zalio da sam to mesto dobio , zbog iskustva i ulazenja u sistem itd...tako da sam se ja pripremio za razgovor, pogledao na internetu sta oni sve rade na klinici (a to nisu neke preobimne i komplikovane dg ili th procedure vec neki testovi i evaluacije i sl. pored uobicajenih stvari(laboratorija, EKG...) , neke sam i sam sprovodio u toku hospitacije ...) o svakoj proceduri malo procitao i obavestio se , da znam o cemu se radi (ipak sam ja samo pocetnik bez iskustva u tom polju) ali do toga nismo ni stigli. Pitali su me odakle dolazim , sta i gde sam u struci radio u Srb. , sta sam samostalno u struci radio bilo im je vrlo bitno, imam li Approb tj. radnu dozvolu, koja su mi interesovanja u medicini ...(ako se jos necega setim napisacu naknadno ) Pitali su me da li znam cime se bavi klinika i sta rade . Ja sam rekao da znam itd. onda je Chefärztin uzela rec odrzala kratku prezentaciju klinike.Rekla mi da imaju i logopede i psihologe i fizioterapiju itd. itd. Kasnije je usledilo i ranije pomenuto pitanje plate i tako , za sada nista. Mozda im se nisam svideo, mozda sam hteo da budem previse placen :worth: , a mozda se javio neki rumun ili bugarin kome ne treba Approb. , tj. dobija je automatski sa polozenim jezikom ili mozda :think: Sve u svemu samo opusteno, intervju je kao razgovor na casu nemackog gde treba nesto samostalno da objasnis ili prepricas , samo sto se radi o medicinskim stvarima.Ajd puno uspeha i srece...

Poslednja izmena:
Da pitanje je bilo i koliko kod njih planiras da radis tj. kkakvi su ti profesionalni planovi. Tu ne treba ostaviti utisak da ces da ides cim se steknu uslovi za neko drugo mesto kad npr polozis Appob ali ne treba ni reci da hoces da ostanes do penzije pogotovu ako bolnica ne pruza toliko mogucnosti za napredovanje usavrsavanje i specijalizaciju , jer ce te onda provaliti da nisi iskrena.
A da dodam jos da sam ih ja pitao sta obuhvata Bereitschaft , jer je pisalo to u oglasu. Chefärztin mi je odgovorila da za mene bez Approb. to ne dolazi u obzir. Pitali su me koliko procenata mesto hocu , u oglasu je pisalo moguce 50-100% Stelle. Mislim da je bitno da na rzgovor odes sa jasnom slikom sta ti hoces i sta tebi odgovara, da ne bi bilo previse odgovora tipa ´´ne znam´´ ili ´´kako Vama odgovara´´ . Narvno prethodno treba dobro procitati sta klinika hoce i trazi , i onda sopstvene zelje tj. zelje koje ces izneti u razgovoru malo (ili malo vise) prilagoditi njihovim potrebama...Pitali su me kako to izgleda sto se tice BE i Appr. , sta znaci u pismu Regierungspräsidium-a ´´keine Assistenzarzttätigkeit´´ (sto ´´vrla´´ gospodja Holzwarth uvek uredno navede) , ja sam tu rekao da smem da radim sve ( anamnese, preglede, tumacenje EKG ,Laboratorija, pisanje otp. pisama...itd. ) osim procedura za koje nisam obucen kao npr. kolonoskopije , endoskopije itd. Sto zapravo i ne znam da li sam slagao ili je istina ali sam u svakom slucaju navodio vodu na svoju vodenicu, da podignem svoju kompetenciju i ucinim sebe atraktivnijim za buduceg potencijalnog poslodavca. Sto i ti treba da osmislis i uvezbas kako to da izvedes ali naravno da ne lazes ili da kazes da znas nesto sto radis sto u stvari ne znas . Jer kad se to posle razotkrije moze da bude echt schlecht...

Poslednja izmena:
Interesuje me sto je kolega Zhuca napisao da je pao na pitanju o plati, koja je to realna cifra da se kaze za pocetnika. Ja za tri dana idem na prvi razgovor za posao u Brandenburgu pa sam u uzasnoj konfuziji :(

Mislim da necu puno pomoci ali ipak da napisem. To zavisi da li bolnica daje platu po Tarifi (sto je obicno navedeno u oglasu i koji Tarifvertrag je u pitanju). Ako je to slucaj onda se pogleda ta tarifa na internetu (kolege su na ovom forumu navodile par tipova tarifnih ugovora) i na razgovoru kaze cifra koja odgovara tarifi (to je uvek Brutto-mesecno, i tako se i kaze a tako oni i ocekuju da bude receno) , mada mislim da oni onda i ne pitaju , ne znam. Tarife vaze za ´´approbierte´´ lekare kakva je situacija sa nama bez Approbacije ne znam , to moze da nam kaze neko ako se zaposlio u bolnici koja placa po ´´Tarifvertrag´´ a nema Approbation tj. zaposlio se sa BE. Ako bolnica ne placa po tarifi sto takodje obicno stoji u oglasu ( ´´Bei der Besetzung des Stellenangebotes findet kein Tarifvertrag Anwendung. ´´ ) postoji puno prostora za preracunavanje i razmisljanje . Ali po mom utisku ( za ovo nemam neku osnovu) sa Approbation ne treba ici ispod 3500e Brutto mesecno (ja koliko sam video tarifni ugovori su oko 4000e mesecno za ´´approbierte´´ lekare u prvoj godini Weiterbildung-a (a to smo mi pocetnici) , pa 4200e u drugoj itd. Bez Approbation je onda sve stvar dogovora i uslova da li nude smestaj i hranu i nesto malo kesa (U principu ako nude Unterkunft und Verpflegung ne treba ocekivati vise od 500e mesecno bruto ili neto, a realno vise i ne ostane ako se radi za punu platu i placa stan i hrana i ostale dazbine, tako da na kraju izadje na isto. )ili ili koliko je svakom od nas mesto u konkretnoj bolnici atraktivno itd. itd. Tu nemam iskustvo tako da ko zna moze slobodno ovde sa nama da podeli...U ovom konkretnom slucaju neko od kolega iz Brandeburga ali i ostalih pokrajina.

Poslednja izmena:
Mislim da necu puno pomoci ali ipak da napisem. To zavisi da li bolnica daje platu po Tarifi (sto je obicno navedeno u oglasu i koji Tarifvertrag je u pitanju). Ako je to slucaj onda se pogleda ta tarifa na internetu (kolege su na ovom forumu navodile par tipova tarifnih ugovora) i na razgovoru kaze cifra koja odgovara tarifi (to je uvek Brutto-mesecno, i tako se i kaze a tako oni i ocekuju da bude receno) , mada mislim da oni onda i ne pitaju , ne znam. Tarife vaze za ´´approbierte´´ lekare kakva je situacija sa nama bez Approbacije ne znam , to moze da nam kaze neko ako se zaposlio u bolnici koja placa po ´´Tarifvertrag´´ a nema Approbation tj. zaposlio se sa BE. Ako bolnica ne placa po tarifi sto takodje obicno stoji u oglasu ( ´´Bei der Besetzung des Stellenangebotes findet kein Tarifvertrag Anwendung. ´´ ) postoji puno prostora za preracunavanje i razmisljanje . Ali po mom utisku ( za ovo nemam neku osnovu) sa Approbation ne treba ici ispod 3500e Brutto mesecno (ja koliko sam video tarifni ugovori su oko 4000e mesecno za ´´approbierte´´ lekare u prvoj godini Weiterbildung-a (a to smo mi pocetnici) , pa 4200e u drugoj itd. Bez Approbation je onda sve stvar dogovora i uslova da li nude smestaj i hranu i nesto malo kesa (U principu ako nude Unterkunft und Verpflegung ne treba ocekivati vise od 500e mesecno bruto ili neto, a realno vise i ne ostane ako se radi za punu platu i placa stan i hrana i ostale dazbine, tako da na kraju izadje na isto. )ili ili koliko je svakom od nas mesto u konkretnoj bolnici atraktivno itd. itd. Tu nemam iskustvo tako da ko zna moze slobodno ovde sa nama da podeli...U ovom konkretnom slucaju neko od kolega iz Brandeburga ali i ostalih pokrajina.
Hvala puno na odgovoru, izgleda da na forumu nema nikoga u ovoj pokrajini. Meni odgovara Brandenburg jer sam sa porodicom u Berlinu a iskreno ne ocekujem da dobijem posao bas u Berlinu. Idem da vidim sta ovde nude, to je tek prvi razgovor i ne nadam se mnogo.

Interesuje me sto je kolega Zhuca napisao da je pao na pitanju o plati, koja je to realna cifra da se kaze za pocetnika. Ja za tri dana idem na prvi razgovor za posao u Brandenburgu pa sam u uzasnoj konfuziji :(

Ja sam na razgovoru za posao rekla da mi je bitno da budem 100% placena. Moja bolnica placa po nekoj njihovoj tarifi,ali mislim da je to svuda slicno ili isto. Dakle, pocetna plata je 4000 eura bruto,za pocetnika bez dana iskustva, kao sto sam ja. Imam Berufserlaubnis na 2 godine, toliki mi je rok da polozim aprobaciju. Kad budem radila dezurstva, ona se dodatno placaju. Ja sam u jednoj maloj bolnici, u malom mestu u Istocnoj Nemackoj,a cula sam da su na univerzitetskim klinikama vece plate. Inace, razgovor za posao mi je bila formalnost, najvise smo pricali o mom privatnom zivotu, i zeljama za buducnost, dakle, nista u vezi medicine, dijagnostike, terapije, ili ostalog. Odmah sam rekla da uopste nemam iskustva,ali da sam vredna, i da cu sve da naucim. Ako im trebas, primice te, nema tu nikakve filozofije. Srecno na razgovoru! :)

Evo npr. ja sam zaposlen sa BE , jos uvek nemam Aprobaciju , NRW...brutto malo preko 3600€. Naravno zaradjujem i vise kada dezuram , inace dezuram u proseku 2-3 puta mesecno mada ima lekara kod mene koji dezuraju po 5-6 puta tokom meseca. Varira od klinike do klinike , ugovora itd...

Ja sam na razgovoru za posao rekla da mi je bitno da budem 100% placena. Moja bolnica placa po nekoj njihovoj tarifi,ali mislim da je to svuda slicno ili isto. Dakle, pocetna plata je 4000 eura bruto,za pocetnika bez dana iskustva, kao sto sam ja. Imam Berufserlaubnis na 2 godine, toliki mi je rok da polozim aprobaciju. Kad budem radila dezurstva, ona se dodatno placaju. Ja sam u jednoj maloj bolnici, u malom mestu u Istocnoj Nemackoj,a cula sam da su na univerzitetskim klinikama vece plate. Inace, razgovor za posao mi je bila formalnost, najvise smo pricali o mom privatnom zivotu, i zeljama za buducnost, dakle, nista u vezi medicine, dijagnostike, terapije, ili ostalog. Odmah sam rekla da uopste nemam iskustva,ali da sam vredna, i da cu sve da naucim. Ako im trebas, primice te, nema tu nikakve filozofije. Srecno na razgovoru! :)
Koleginice hvala puno,ovo je takodje manje mesto u Brandenburg pokrajini ( Istocna Nemacka). Ja imam nesto radnog iskustva iz doma zdravlja, ali kao sto kazete ako im trebam zaposlice me i bez iskustva. Pozdrav :)

Kolege upravo sam bila na razgovoru koji je trajao 15 min, dobila sam hospitaciju mjesec dana sto sam I trazila jer jos cekam rezultate B2. Ako moze neko da mi kaze ko je imao hospitaciju sta je potrebno od dokumentacije, jeli dovoljan samo prevod diplome ili treba jos nesto? Ja sam inace poslala samo dve prijave za posao i na jedan razgovor su me zvali gde sam i dobila hospitaciju, imala sam srece jer im hitno treba lekar.

Poslednja izmena:
Ne treba vam nista od dokumenta Milice Yu. Podrazumeva se da ste poslali Bewerbung, da su vas uzeli u razmatranje za posao. Ja sam hospitirao 2 nedelje dok sam cekao rezultate sa ispita, Zapdna Nemacka je u pitanju. Nakon toga sam dobio sasvim normalan ugovor, kao i svaki lekar iz DE ili EU sa istom pocetnom platom od 4000, bruto naravno. Srecno

QUOTE=vladomed;28173561]Ne treba vam nista od dokumenta Milice Yu. Podrazumeva se da ste poslali Bewerbung, da su vas uzeli u razmatranje za posao. Ja sam hospitirao 2 nedelje dok sam cekao rezultate sa ispita, Zapdna Nemacka je u pitanju. Nakon toga sam dobio sasvim normalan ugovor, kao i svaki lekar iz DE ili EU sa istom pocetnom platom od 4000, bruto naravno. Srecno[/QUOTE]
Hvala kolega, to sam i ja pretpostavila jer mi je Chefarzt samo rekao prvi dan kad dodjem na hospitaciju dobicu ugovor. Iako sam spremila par pitanja uvjek nesto promakne. Ja sam sama izabrala mjesec dana da bi imala vremena zbog B2. Ja sam polagala za Telc i dugo se cekaju rezultati :(

Pozdrav svima, dobila sam posao :))) Akutna Klinika,oddel neurologija, blizu Magdeburg.Sve je bilo perfektno, smestaj , priem na klinici, voodusevili su me.Intervju trajalo svega 10 min. : moj najlagani i najprijatni razgovor dosada.Na kraju su mi cestitali za moj Njemacki za CV i smo zajedno obisli Kliniku .Sada me cekaju verojatno edno brdo dokumenata ali to cemo sa agentom naknadno definirati.Sami sef je reko da ce to malo vise potrajati jer na zalost nismo EU pa su me oko toga malo vise zamarali.Nisam jos nista potpisala, nikakav ugovor ( to me je malo zacudilo ali verojatno zbog toga da idem preko Njemacke agencije). Svima Vama pozeljujem mnogo vise sreca i uspeha do DE.

Back