Srpski lekari u Nemačkoj

Ja sam PKT polagala u BW zato i ne znam da li ce uvaziti u Rheinlandu, jer nekad jedna pokrajina ne priznaje ono sta druga smatra za zakonski punovazno ( to se desava i nemacima a ne samo nama ).
Da li si ti slao dokumenta Herrn Rommmerskirchenu za BE?
Je li ti on rekao da cekas do marta? Na koliko se izdaje BE u Rheinlandu?
Ja sam dobila Einstellungszusage u gradu Worms, a dokumenta sam poslala prosle nedelje. Hvata me panika da nesto ne promene, sve se nesto nadam da ce im B2 i PKT biti dovoljni.
Sto duze zivim ovde sve manje razumem nemce z:cry:.
Nije mi jasno jedno: kakve veze ima koji nivo jezika traze u Hessenu kad se vise ne moze raditi bez Approbation a za to moras na nemackom polagati GWP za koji ti treba vrlo dobro poznavanje i obicnog i medicinskog nemackog?Danas nesto slabo kapiram:zblesav:
Mali off topic> neke kolege ovdasnje su mi rekli da je cilj smanjenja broja lekara u Nemackoj u stvari nedostupnost medicinske pomoci starim ljudima (!) tako da bi se smanjio broj tih starih koji su ogroman teret drzavi. Ako se mladji razbole i nastradaju njih valjda smatraju kolateralnom stetom ili ...?
Ogromna razlika izmedju privatno i drzavno osiguranih u smislu prava na lekove, procedure itd navodi me na zakljucak da cu gledati na svaki nacin da privatno osiguram i sebe i porodicu. Tad mozes da odbijes neku intervenciju ako je smatras suvisnom a opet ako je neophodna ne moras da mislis da li ce ti kasa pokriti troskove ili ne.

U vezi sa Hessenom , trazi se C1 ne samo lekarima izvan EU (koji treba da polazu i GWP) nego taj C1 stoji kao uslov i lekarima iz EU kojima ne treba nostrifikacija.

A u vezi sa smanjenjem broja lekara u cilju smanjenja broja straih lica, mislim da ta prica moze rame uz rame da se nosi sa ostalim teorijama zavere i sta bi bilo kad bi bilo.

Ja se samo nadam da u buduce nece biti potrebna nostrifikacija pred prvom radnom dozvolom, jer bi u tom slucaju sav dosadasnji trud bio obesmisljen. Svi smo mi, bas iz tog razloga, i poceli da razmisljamo o Nemackoj.

Herr Rommerskirchen mi je rekao da cu najverovatnije do 1. Marta dobiti Berufserlaubnis, ali mi nije rekao da moram poloziti PTK pre Berufserlaubnisa. S obzirom da sam vec imao Berufserlaubnis u Hessenu, nisam morao slati ponovo dokumenta. Zustandige iz Hessena ce njemu proslediti moje papire. Ba su spori.......

po definiciji radna dozvola (BE) služi kao vremenski i prostorno ograničena dozvola za rad sa svrhom da se lekar čije obrazovanje nije istovetno nemačkom pripremi za nostrifikaciju, tj. ispit znanja, tj. GWP. sve dok nemačkoj fali lekara nema uopšte izgleda da se ukine postojanje BE, tj. da se zahteva od lekara da bez ijednog radnog dana polaže veliki medicinski ispit.
bar ja tako mislim :)

kako sam ja razumela neće se ići na sertifikat c1 nego na to da se u svim bundeslaender polaže isti ispit jezika. koji podrazumeva c1 znanje jezika. Mislim šio mi ga đura, al eto bar ne bi trebalo da se jure termini za polaganje u geteu.

...Nego termin za polaganje ispita u Nemackoj...prava uteha, nema sta. Gete je bar ekonomicnija opcija, ne zahteva uz cenu ispita i putne troskove i cenu smestaja negde.

Aaaaa...svaka vam čast, ljudi, na trudu koji ulažete da biste nam što više približili situaciju, ali ja sam se iskreno prepala od tolike birokratije ( a dobro je poznato da lekari najmanje vole administraciju i struju :-) ) i zahteva...osećam se nedoraslo, a nisam još ni prvi razgovor imala. Svi smo mi bili odlični đaci, ali od sve ove priče sam se potpuno izgubila... Jezik mi sad deluje kao najmanji problem, ali taj misteriozni medicinski deo :zima2:...
Ima li nekoga ko je skoro počeo da radi, a da polako oseća tlo pod nogama, u profesionalnom smislu? please?
:zpozdrav2:

Dragi kolega BrziBen82,

Je l mi mozes reci koja je literatura za sudsku medicinu i kako si ti saznao za clanove komisije, posto su meni iz Regierungspraesidiuma rekli da te informacija oni ne daju. Inace treba da imam ispit 2.4.2014. u Ulmu.

Zahvalna B

I mene bi to jako zanimalo, kako da saznam ko mi je u komisiji, na koje subspecijalnosti da obratim paznju. Ja sam uzeo termin 5.2 u Ulmu :/ Za sudsku koristim Wolfganga Keila Rechtsmedizin basics, jeste da ima 80 strana i da je smesno u odnosu na nasu sudsku s fakulteta, ali mora da bude dovoljno. Ni u snu ne mogu da spremam debele knjizurde, jer ispit nije jedan, nego 4, a vremena vrlo malo. Probleme mi pravi Psihosomatika, za to mi je gosn profesor koji je jedini dao mail preporucio knjigu od 500 strana (Hoffmann, Hochapfel- Neurotische Storungen un Psychosomatische Medizin) koja je cisto mlacenje prazne slame, a na svakoj 15 strani je nesto bitno, prelazim je drugi put i mnogo me frustrira sto mi oduzima vreme od klinickih predmeta koji su ipak bitniji. Voleo bih da znam kakav internista je u komisiji, da znam koju oblast da spremim dobro. Deluje strasno, ali se trudim da odrzim pozitivan stav. Ne mogu ljudi koji to nakon 6 meseci polazu (takav je BW zakon) da budu Bog zna koliko dobri, stavise cak vrlo jezicki ograniceni, tako da se nadam da kriterijumi nisu mnogo visoki.

Da li zna neko da li je normalno sto Jos nisam dobio termin za Gleichwerigkeitsprüfung iako sam se prijavio i predao svoju dokumentaciju jos 20 septembra 2013. kod Frau Holzwarth u Stuttgart BW.? Jedan kolega je pomenuo da je dobio Termin, molio bih ga da mi odgovori kada je predao zahtev?

Mislim da nije normalno... Ne znam sada tacno sta si predao septembra i sta trenutno cekas, ja sam dokumenta za eingeschrankte BE predao aprila, dobio je avgusta, od septembra radim kao praktikant, novembra sam polagao PKT, pocetkom decembra mi je stigao mail sa izborom termina, bez neke dodatne prijave i odabrao sam februar jer samo tad nije bilo farme :) a april mi deluje predaleko da produzavam agoniju, tako da sada gazim punom parom, od sledece nedelje sam uzeo odmor i imam ukupno 18 dana da se ubijem i sve povezem nadam se zadovoljavajuce. Pozdrav.

@ Cilj nije smanjenje, nego povecanje broja lekara. Fale im ko 'leba@
Svima je jasno da lekari fale pa su nam svake godine sve vise olaksavali. 1995 lekar iz non EU zemlje bi dosao u Nemacku, radio praksu i posle te prakse dobijao preporuku od sefa da li je sposoban da radi ili ne. Onda su 2002 uveli GWP kao " veliku olaksicu " pa su neki ljudi posle 15 godina praktikovanja medicine pali na tom ispitu i izgubili pravo da rade kao lekari u Nemackoj! Kao da prethodnih 15 godina rada u struci u Nemackoj nije nikakav dokaz o kvalitetu medicinskog znanja.
Kad sam ja dosla rekli su mi da ako imam nekog ko ce da me primi moze da se napravi neki " spielerei" i da mogu da radim neko vreme u BW kao lekar pa zatim da polazem GWP. Kad sam posle par meseci, 2011, dobila mesto i zvala da pitam koja dokumenta da posaljem rekli su, a sad ne moze tako, morate polagati PKT, pa onda praksa ako hocete, pa onda aprobacija tj GWP pa onda posao. Znaci sve sama olaksanja. Sad uvode svuda nove jezicke ispite i ne daju da se covek kroz rad pripremi za GWP nego prvo to pa onda posao. Sve ove stvari smisljaju politicari a ne kolege u bolnicama koje zeljno iscekuju pomoc i rasterecenje.

U BW je ogromna razlika za privatno i drzavno osigurane, ovde je jedan od glavnih zadataka sefa da se svadja sa kasama da bi osigurao adekvatnu terapiju pacijentima, konkretno pricam o onkoloskom odeljenju i citostatskoj terapiji. Npr pacijent mora prvo da dobije zastarelu terapiju, neefikasnu i sa 1000 nuspojava da bi kad ona ne da rezultate, a svi znaju da nece, mogao da dobije modernu i efikasnu terapiju. Ja kad sam imala bolove u ramenu i pitala da li mogu da dobijem neku fizioterapiju samo sto me nisu oterali u ....( da ne prostacim ) dok privatno osigurani mogu da idu otprilike kad god pozele itd da ne smaram.

bayernm,
i meni je to isto rekao ali ja ne verujem vise ni samoj sebi pa sam sva dokumenta ponovo poslala. Onda znaci i meni sledi cekanje do marta. Na koliko se dobija dozvola, da li ti znas?

@ Cilj nije smanjenje, nego povecanje broja lekara. Fale im ko 'leba@
Svima je jasno da lekari fale pa su nam svake godine sve vise olaksavali. 1995 lekar iz non EU zemlje bi dosao u Nemacku, radio praksu i posle te prakse dobijao preporuku od sefa da li je sposoban da radi ili ne. Onda su 2002 uveli GWP kao " veliku olaksicu " pa su neki ljudi posle 15 godina praktikovanja medicine pali na tom ispitu i izgubili pravo da rade kao lekari u Nemackoj! Kao da prethodnih 15 godina rada u struci u Nemackoj nije nikakav dokaz o kvalitetu medicinskog znanja.
Kad sam ja dosla rekli su mi da ako imam nekog ko ce da me primi moze da se napravi neki " spielerei" i da mogu da radim neko vreme u BW kao lekar pa zatim da polazem GWP. Kad sam posle par meseci, 2011, dobila mesto i zvala da pitam koja dokumenta da posaljem rekli su, a sad ne moze tako, morate polagati PKT, pa onda praksa ako hocete, pa onda aprobacija tj GWP pa onda posao. Znaci sve sama olaksanja. Sad uvode svuda nove jezicke ispite i ne daju da se covek kroz rad pripremi za GWP nego prvo to pa onda posao. Sve ove stvari smisljaju politicari a ne kolege u bolnicama koje zeljno iscekuju pomoc i rasterecenje.

U BW je ogromna razlika za privatno i drzavno osigurane, ovde je jedan od glavnih zadataka sefa da se svadja sa kasama da bi osigurao adekvatnu terapiju pacijentima, konkretno pricam o onkoloskom odeljenju i citostatskoj terapiji. Npr pacijent mora prvo da dobije zastarelu terapiju, neefikasnu i sa 1000 nuspojava da bi kad ona ne da rezultate, a svi znaju da nece, mogao da dobije modernu i efikasnu terapiju. Ja kad sam imala bolove u ramenu i pitala da li mogu da dobijem neku fizioterapiju samo sto me nisu oterali u ....( da ne prostacim ) dok privatno osigurani mogu da idu otprilike kad god pozele itd da ne smaram.

bayernm,
i meni je to isto rekao ali ja ne verujem vise ni samoj sebi pa sam sva dokumenta ponovo poslala. Onda znaci i meni sledi cekanje do marta. Na koliko se dobija dozvola, da li ti znas?

Koleginice pejpsi, jel to potvrdjena informacija da se mora poloziti GWP pa tek onda sme da se radi kao praktikant (tj tek se onda moze konkurisati za posao i dobiti BE)? Zamolio bih za odgovor.

Kao praktikant mozes da radis i bez GWP 6 meseci u BW ali sto rece kolega basslance posle toga ima jos uvek jezickih ogranicenja. Ali ima ovde kolega koji su uspesno polozili znaci nije nemoguce.
Ja sam radila tvz Anekennungspraktikum, to je jako slabo placeno ( 350 E na ruke). Ali moze se i dobiti posao, raditi 6 meseci za pola plate pa zatim polagati GWP i onda nastaviti sa radom za normalnu platu. To je u BW tako.

nisam pejpsi ali za nrw važi da sa BE možeš da radiš godinu dana i to 6 meseci na internoj i 6 meseci na hirurgiji, nakon čega se polaže GWP. Neke bolnice će te normalno plaćati za to vreme i računati te kao specijalizanta, naročito ako si dobio posao na internoj ili hirurgiji. To treba videti sa bolnicom.

Kolege drage, sto vise citam vase post-ove sva sam vise zbunjena...

Kolege drage, da li znate neku informaciju o tome kako se moze neko sa dvojnim drzavljanstvom moze zaposliti u Nemackoj? Posedujem i madjarsko i srpsko drzavljanstvo, zavrsila sam medicinu u oktobru mesecu 2013, sad ucim jezik i krajem juna bih zelela otici iz ove drzave. Da li imam neke olaksice, da li se neka stepecina od papirologije preskace, da li mogu tamo paralelno da spremam za B2 nivo?
Svaka informacija mi je dobrodosla..

Kolege drage, sto vise citam vase post-ove sva sam vise zbunjena...

Kolege drage, da li znate neku informaciju o tome kako se moze neko sa dvojnim drzavljanstvom moze zaposliti u Nemackoj? Posedujem i madjarsko i srpsko drzavljanstvo, zavrsila sam medicinu u oktobru mesecu 2013, sad ucim jezik i krajem juna bih zelela otici iz ove drzave. Da li imam neke olaksice, da li se neka stepecina od papirologije preskace, da li mogu tamo paralelno da spremam za B2 nivo?
Svaka informacija mi je dobrodosla..
Ako sam dobro razumeo ideja je da se proces priprema za teeeestove jezika i Aprobation obavi u De. Ne znam za sigurno ali moja pretpostavka je : da je sa madjarskim pasosem(mozda nije lose prikriti dvojno drzavljanstvo tj. jednostavno ne prijavljivati da se ima i srpski pasos) to moguce , jer se ima pravo boravka i rada u De , jer je Madjarska u EU. Prema tome moze se pokusati da se nadje posao u bolnici u De , ne kao lekar vec kao medizinische Hilfskraft ili slicno . Ili naci bolnicu koja ce te prihvatiti kao hospitanta ili praktikanta dati smestaj i hranu i nesto mizerno platiti 300-400e maksimum . Pri tom treba sa sa Chefarztom i direktorom bolnice na razgovoru dogovoriti sta ces raditi i gde i naravno treba naici na razumevanje i strpljenje kod njih ali i veliku potrebu za ispomoci i spremnost da cekaju dok se poloze svi moguci testovi i GWP (ako su u skripcu i treba im radna snaga obicno imaju strpljenja i razumevanja...sila boga ne moli ;) ) . S´obzirom na pasos i drzavljanstvo mislim da treba prijaviti samo prebivaliste u De (sto je obaveza svakog Italijana, Spanca, Grka ili Madjara kod ide u drugu drzavu EU-e) i radna dozvola (kao drzavljanina Madjarske tj. EU ) nije potrebna u toj ´´pripremnoj fazi ´´ tj. dok radis kao hospitant ili praktikant. Posto pretpostavljam da su studije zavrsene u Srbiji nazalost nema preskakanja stepenica u postupku dobijanaja Berufserlaubnis i Aprobation , tj. postupak je isti ispunjenje svih jezickih i ostalih uslova. Da skratim, pogodnost je sto je sa madjarskim pasosem moguce ziveti i zaposliti se u De (najbolje u struci naravno a po potrebi i van struke) i raditi na poboljsanju jezika i pripremama za sve neophodne ispite. A boravak u De i posao pomazu dosta. Nadam se da sam pomogao.

Poslednja izmena:
Naravno da si pomogao.
Sve u svemu radim sve kao drzavljanin EU sa tom napomenom u biografiji i na razgovoru da imam diplomu Srbije. I znaci da nemam nikakve veze i nema sta da pitam ambasadu Nemacke u Beogradu.
p.s. Jel neko moze da mi preporuci neku dobru literaturu za ponavljanje kezika? Gledala sam dw, tamo mi je sve nekako ... Pocela sam sa lekcijama na lingua.org, imaju stvarno dobar kurs, ali mi treba neka dopuna za to, neki tekstovi za prevodjenje sa nekih drugih site-ova. Jel ima neko neki predlog?
Ako je neko za vezbanje konverzacije a u Novom Sadu je, neka mi se javi.

Veliki pozdrav

@ Felicitas1987
Da , sve kao drzavljanin EU , to je i sustina i lepota i prednost dvojnog drzavljanstva. Samo ja ne znam tacno detalje i zakon , mislim da sa ambasadom nemas nista osim da se mozda raspitas(telefonski, nemoj se iznenaditi nisu bas najljubazniji) koje su ti mogucnosti i prava. Ili to mozes mozda da saznas i na internet sajtovima ministarstava iz Budimpesti ili konzulatu Madjarske u De.
Da , na razgovoru je potrebno napomenuti da sa dobijanjem trajne radne dozvole-Aprobation mora da se prodje citava procedura i objasniti da za to treba vremena. Mnogi i ne znaju da se sa diplomom iz non-EU ne moze odmah raditi vec da se moraju polagati ispiti razni. A mnogi ce se obradovati da te mogu primiti za znatno manje pare narocito ako se dobro snadjes i dobro radis tj. nakon nekog vermena radis skoro kao njihovi lekari a placaju te znatno manje, e to im je sekira u med . Jeste malo komicno ali je stvarno tako. Dosta zavisi naravno i od nivoa jezika sa kojim pocnes.
DW je po meni odlican sajt npr. deo Top Thema sa kratkim izvestajima-vestima koje su pripremljene kao lekcije a novi izrazi i pojmovi imaju i objasnjenje na kraju.Ima cak i par pitanja(sa tacnim resenjima) da se odgovori u vezi teme iz vesti. Oni su ga svrstali u B1 ali je dobra stvar za ucenje sklapanja recenice i prosirenje fonda reci. Najvaznije je kao pri svakom ucenju svremena na vreme i obnavljati predjene lekcije. Inace je slican fazon na ispitu B2 Goethe Instituta , tj. dobije se vest iz novina pa da se pise sastav-odgovor redakciji novina kao reakcija na tu vest ili na usmenom da se prezentuje tema iz vesti, navedu primeri i da licno misljenje o temi.
Izvinjenje svima zbog off-topic.

Totalno sam se pogubila citajuci sve ovo. Da li to znaci da sa polozenim B2, vise ne moze da se dobije posao u DE? Kolege koje su pre godinu dana otisle, krenule su da rade sa platom oko 2500 (neto). Rec je o Bavarskoj. Neki od njih imaju godinu, a neki cak i dve da spreme aprobaciju. Da li to znaci da ovakava mogucnost vise ne postoji? U slucaju da dobro tumacim sve napisano, sada je potrebno C1, polozen test komunikacije sa pac., aprobacija?! Eventualno, samo hospitacija sa B2 sertifikatom.
Kakva je stanje u istocnom delu?
Izvinjavam se svima, ali sam totalno pogubljena. Dolazim na dva meseca u De, zbog ucenja jezika i polaganja B2. Mislila sam da to vreme iskoristim za trazenje posla, ali po ovome kako tumacim sve ovde napisano, to nece biti moguce.
Pozdrav!

Pozdrav svima. Prijavio sam polaganje B2 ispita u BSI Schule u Berlinu, u februaru. Hteo sam da polažem Telc međutim nisam naveo u prijavi Telc već samo B2 Prüfung i one me stave u terminu kada se polaže njihov B2 ispit,dakle B2 sertifikat te škole. Da li je taj sertifikat jednako vrednovan kao i Telc, odnosno da li će me bolnice uzimati u obzir prilikom konkurisanja sa tim sertifikatom? Sada ne mogu da promenim ispit jer sam već u tom terminu platio i avio kartu i smeštaj. Puno hvala unapred na odgovorima :)

Prije dva dana sjedio sa drugom i kolegom iz Indije koje je studirao u Rumunjskoj. I tako svasta pricali i slucajno se provuce prica o radu lijecnika u Irskoj. Nisam ga nista pitao jer me to nije uopce zanimalo nego mi je samo pokazao sajt di to mogu vidjeti. Kako sta funkcionira,te kolike su place, i ostalo iskreno pojma nemam. Mislim da je ovo dobro za one koji znaju so good English to speaking. Za njega je mislim mnogo lakse jer je iz Indije koja je engleska kolonija. Evo vam link: http://www.medicalcouncil.ie/Public-Information/

Obozavam sto imam ove svoje blesave kolege i drugove po cijelom Svijetu a svi su opiceni maximaloooooooooooooooooooo........I sam sam takav. Ljubim vas sve ::::))))))))))))

@ Marjan Mladenovic
Bojim se da neces imati puno koristi od tog sertifikata skole. Za bolnice ce on biti verovatno dovoljan ali ce ti Ministarstvo ili Präsidium traziti verovatno Telc, Goethe, ÖSD ili DaF sertifikat . Nisam siguran , na forumu je neko napisao da su prihvatali i razne druge. Na sajtovima Ministarstva sam negde procitao ...den verschidenen Instituten...bez detaljnijeg objasnjenja . Na sajtu Nemacke ambasade pise da od sertifikata izdatih u Srbiji prihvataju samo Goethe-Institut, ÖSD i TestDaF , a od setifikata izdatih u Nemackoj nema podataka. Ako ne mozes da otkazes i povratis pare, izadji i probaj koliko mozes daleko da doguras sa sertifikatom te skole. U svakom slucaju puno srece i uspeha

Back