Srpski lekari u Nemačkoj

zdravo svima, freues neues jahr!

moram samo da se ponovim posto vidim da se forumasi raspituju oko beglaubigunga... moj prethodni post je ogroman i vrlo detaljan i odgovara bas na to pitanje "gde sta overavam i koji mi sve pecati trebaju".

druga stvar - u pokrajini nrw je novi zakon vec stupio na snagu tacno danas.
novosti su da ce se ubuduce jezik polagati po novom, i da u ocoj pokrajini vise nece morati da se ima b2 serifikat ali je ispit jezika tezi nego ranije, dakle tezi i nego patientenkommunikationstest u drugim pokrajinama.
u pokrajini nrw ce se taj test sastojati iz anambesegespraech, patientenvorstellung i arztbrief. sve u svemu trazice se ozbiljan medicinski jezik... e sad koji je tacno redosled ispita, prijava i slicnog za nas iz non eu ne znam i nisam se raspitivala. ovo znam od moje uciteljice nemackog.ovde u nemackoj, koja se dosta o tome raspitivala.
ovakvi ispiti ce se inace do kraja ove godine primenjivati bundesweit.

kao i uvek vazi pravilo da je najbolje zvati svoj bezirksregieung ili ministerium fuer soziales ili ko se u toj pokrajinj bavi aprobacijama.

To onda definitivno znaci da novi zakon nije jedisntven na nivou cele Nemacke, jer Hessen trazi C1 i vise nije moguce dobiti radnu dozvolu (za ne EU lekare) pre aprobacije, a eto u NRW vise nije potreban ni B2 vec je neki novi vid ispitivanja medicinskog jezika u pitanju.

Da li biste mogli da se raspitate, da li se i u NRW za ne EU lekare, ne moze dobiti sad ni privremena radna dozvola bez uradjene aprobacije (tj aprobacija nakon 6 meseci do 2 godine od zaposljavanja)?
Smatram da je to od krucijalne vaznosti za sve nas koji planiramo odlazak u Nemacku, jer ako je tacno da je potrebna aprobacija odmah na startu onda je vise nego jasno da je to "misija nemoguce" (na stranu sav moj optimizam).

Poslednja izmena:
Strasno,sve mi se cini da to oni nama zatvaraju vrata.Imam jedno pitanje u vezi Berufaurlabnisa,jer mi se cini da nisam nesto shvatio.Da li se moze predati zahtev za Berufaurlabnisa nezavisno o toga da li se ima poslodavac,odnosno Arbeigeber.Znaci da li ja mogu samoinicijalno da predam zahtev za Berufaurlabnis,pa tek onda da trazim poslodavca :o

Strasno,sve mi se cini da to oni nama zatvaraju vrata.Imam jedno pitanje u vezi Berufaurlabnisa,jer mi se cini da nisam nesto shvatio.Da li se moze predati zahtev za Berufaurlabnisa nezavisno o toga da li se ima poslodavac,odnosno Arbeigeber.Znaci da li ja mogu samoinicijalno da predam zahtev za Berufaurlabnis,pa tek onda da trazim poslodavca :o

Nazalost, ne...

Dragi drugari,

pratim vase post-ove, i jako mi je drago sto vlada izuzetna kolegijalnost, sto se tice deljenja informacija.
Imala bih jedno pitanje, nadam se da je neko imao iskustvo u ovoj tematici.
Zavrsila sam fakultet u Novom Sadu, trenutno staziram u KC Vojvodine. Prosle godine sam primila i drzavljanstvo Madjarske, tako da sada imam drzavljanstvo i te drzave. Interesuje me da li sa ovim pasosem imam neke beneficije sto se tice potraznje poslova u Nemackoj? Da li neku stepenicu u celoj ovoj prici mogu preskociti?
Verujem da ce me tretirati kao bilo koga sa diplomom Srbije, ali ipak da pitam, jer ne znam.
Planiram do kraja maja da usavrsim nivo nemackog jezika do B1, i posle u Nemackoj da doucim jezik do B2 za par meseci. Ako ima nekoga iz Novog Sada ko je spreman da malo provezba konverzaciju sa mnom, bilo bi super.

Hvala najlepse na odgovorima
pozdrav iz lepog Novog Sada

iskreno, ja prenosim onako kako sam cula od uciteljice koja ima peilicno veze sa komorom westfallen lippe. uz dakle ogradu da sam nesto pogresila moram jos jednom da kazem da sam razumela da goethe b2 sertifikat kao takav nece biti potreban.vec ce se kod njih polagati taj ispit kohi je mnogo tezi od samo ispita b2, tacnije zahteva ne samo visoko znanje jezika (kao sto u tekstu stoji "znanje na.nivou c1" - "Sprachkenntnisse der höheren Stufe C1
aufweisen") vec i znanje medicinskog nemackog.
i to doooobro znanje medicinskog nemackog.

ispit ce izgledati tako da ce postojati tri boksa, u prvoj je pacijent sa kojim se vodi razgovor, u drugom boksu je stariji lekar kome treba da se predstavi pacijent, i u trecem boksu je komp, kao i laboratorijski izveataji, rtg slike itd i odatle se pise arztbrief.

taj ispit ce do kraja godine zameniti dosadasnji nacin.ispitivanja/aprobiranja lekara i bice jednak u svakoj pokrajini. to sam sve zaista vec u nekoliko prilika od nje detaljno saznala.

iskreno, ko je dobro spremljen za tako nesto, geteov b2 mu dodje.pesma :)
ali izvesno je da ne bi trebalo da.mora da se ima sertifikat da bi se izaslo kod njih na ispit.

pretpostavljam, ali ne mogu da tvrdim, da ce za nas iz ne eu i dalje postojati opcija privremene radne dozvole tj. berufserlaubnis, nakon koje mora da se.polaze kenntnisstandpruefung nekada u sledecih 6mes/2god.
ne vidim da ce se to menjati, tj. me vidim zasto bi.

ono sto ce se sigurno menjati je taj ispit jezika. naravno to je jedan opsti uzas, tako da mozda nije lose gledati pokrajine koje su jos po starom sistemu. dok se ne.izjednaci svuda, a onda ce valjda moci da se uci medicinski nemacki i u beogradu...

u pretposlednjoj poruci sam napisala.ispiivanja/aprobiranja.
malo sam tu bila neprecizna
za nas se aprobiranje po svoj prilici ne menja, dakle za aprobaciju nam i dalje treba taj kenntnisstandpruefung. za nas se.menja samo ovaj ispit jezika
nego za eu lekare je za aprobaciju potreban samo jezik.
zato sam rekla aprobiranja

U prevodu, koliko ja sve to razumem, u najboljem slucaju (ako izuzmemo aprobaciju) ce nam biti svima potreban C1 (tj visoki nivo jezika) koji dodatno usloznjava celu situaciju jer je on sam po sebi veoma tesko dostizan, plus jos taj dodatni medicinski nemacki o kome clanica "konacno" pise.
Znaci, nadajmo se da:
1 - nije potrebno svuda imati C1,
2 - da nije svuda potrebno polagati to novo "vanzemaljsko" cudo od medicinsko-jezickog ispita,
3 - i naravno kao osnovni uslov - nadajmo se da nije potrebno imati aprobaciju tj nostrifikaciju pre zaposlavanja (jer je onda to sve prakticno neizvodljivo za skromne budzete). :)
Sve u svemu, jedno veliko NADAJMO SE! :)

U svakom slucaju , sacekajmo definitivne informacije.

Poslednja izmena:
Nemam iskustvo sa njima nego sam skoro slucajno naisao na njhov sajt pomazuci drugima u svezi info. Ono sto sam vidio je: naplacuju uslugu posredovanja, objavili su podatke svojih klijenata javno u google od Lebenslaufa do slicnih dokumenta. Iskreno ne znam sto ce Vam ta Agentura? Ako imate B2 Level/ Niveau onda ste sposobni da sami sebi osobno trazite posao. A i ovaj forum sluzi da Vam pomognemo, nema potebe da se ustrucavate nego slobodno napisite sto Vas muci.
Ono sto sam skuzio od kontakata uzivo sa kolegama iz cijelog Svijeta je to da uradite prvo Praktikum koji je jako bitan za integraciju, jer cete se pogubiti kada dodjete u DE da radite, odmah cete se uplasiti prvog dana. Nije strasno ne znati nesto jer i ja i dandanas ne znam mnogo toga.
Da li je neko imao iskustva sa agencijom za zaposljavanje MediFair iz Svajcarske?
Hvala

ispit ce izgledati tako da ce postojati tri boksa, u prvoj je pacijent sa kojim se vodi razgovor, u drugom boksu je stariji lekar kome treba da se predstavi pacijent, i u trecem boksu je komp, kao i laboratorijski izveataji, rtg slike itd i odatle se pise arztbrief.

taj ispit ce do kraja godine zameniti dosadasnji nacin.ispitivanja/aprobiranja lekara i bice jednak u svakoj pokrajini. to sam sve zaista vec u nekoliko prilika od nje detaljno saznala.

ali izvesno je da ne bi trebalo da.mora da se ima sertifikat da bi se izaslo kod njih na ispit.

Drage kolege, samo BEZ panike. Apsolutno bez panike !!!!!!!
Na osnovu mog iskustva u Nemackoj i saradnje sa mladim ljudima iz Srbije koji dolaze unazad dve godine - odgovorno tvrdim da sa polozenim B2 i minimum tri nedelje nekakve hospitacije i KONTAKTA u Nemackoj, SVAKO od vas moze da "prodje kroz prva i druga vrata" tog "velikog iskusenja" od ispita !!! Anamneza se uzima po sablonu i pacijent se na osnovu tih podataka posle predstavi, znaci ko to uradi 5 puta za vreme hospitacije, ukapirace fazon , o tome ne treba puno da se diskutuje.
Ono sto NIKO nece moci da uradi to je : sastaviti pismo. I jedina stvar u kojoj treba videti pravi problem je pismo jer ono mora i po smislu i pravopisno da bude perfektno.
I dalje naglasavam da B2 kao odredjeni nivo znanja JESTE neka referenca ( trazili ga oni ili ne), sa "medicinskom nadgradnjom" u praksi je za pocetak dovoljno kao neophodni minimum za dobijanje posla .
Za neki dan ce i tako biti jasno gde se sta promenilo...

novosti su da ce se ubuduce jezik polagati po novom, i da u ocoj pokrajini vise nece morati da se ima b2 serifikat ali je ispit jezika tezi nego ranije, dakle tezi i nego patientenkommunikationstest u drugim pokrajinama.
u pokrajini nrw ce se taj test sastojati iz anambesegespraech, patientenvorstellung i arztbrief. sve u svemu trazice se ozbiljan medicinski jezik...

Pa upravo to što si opisala je Patientenkommunikationstest (Anamnese - razgovor sa pacijentom, Körperliche Untersuchung - fizikalni pregled, opis i objašnjenje, Patientenvorstellung - prezentacija pacijenta ispitivaču i na kraju Arztbriefe - medicinski izveštaji koje treba pravilno formulisati), upravo to je PKT i traže da se to položi već poslednjih godinu dana, ne znam šta je tu novo. Evo šta je pisao Deutsche Welle o tome:

U Rajnland Pfalcu je dugo bilo dovoljno imati potvrdu o znanju jezika na nivou B2. Pre nepunih godinu dana to je promenjeno: „Uveli smo pravilo da lekar mora da položi dodatni test – poznavanja stručne terminologije, a on obuhvata i simulirani razgovor lekara i pacijenta“, kaže ministar Švajcer i dodaje: „To je mnogo intenzivnije bavljenje znanjem jezika kandidata. A to povećava i poverenje u postupak.“

http://www.dw.de/jedinstveni-standardi-za-strane-lekare/a-16908782

Poslednja izmena:
goethe b2 sertifikat kao takav nece biti potreban.vec ce se kod njih polagati taj ispit kohi je mnogo tezi od samo ispita b2, tacnije zahteva ne samo visoko znanje jezika (kao sto u tekstu stoji "znanje na.nivou c1" - "Sprachkenntnisse der höheren Stufe C1 aufweisen") vec i znanje medicinskog nemackog.

Jao što si ga ti iskomplikovala. :hahaha1:

To što si napisala može se reći kao: Ne mora da se ima B2, mora da se ima C1 + Patientenkommunikationstest. :hahaha:

Potpuno si u pravu, ko je spremljen za C1, takvom B2 dođe kao pesma. :rotf:

Znaci, nadajmo se da nije svuda potrebno polagati to novo "vanzemaljsko" cudo od medicinsko-jezickog ispita

Vidiš li šta si uradila, navela si forumaše da pomisle kako je PKT nešto novo i nešto strašno. :banovati: Kolege taj medicinsko-jezički test već poslednjih godinu dana polažu, a i mnogima su u protekloj godini tražili C1 sertifikat kao uslov za posao, tako da stvarno ne vidim šta je u svemu tome novo i nepoznato. :roll:

Evo detaljnih informacija o PKT-u:
https://www.facebook.com/notes/posa...ten-kommunikations-test-pkt-/1449957241892854

Poslednja izmena:
U Rheinland-Pfalzu vec vise od godinu traze cuveni Fachbezogene Deutschkenntnisse prije pocetka rada sa Berufserlaubnisse. Slican je Patientkommunikationstestu ali se nesto malo razlikuje, to se moze vidjeti na njihovom sajtu Lijecnicke komore. Nije strasan test jer poznajem one koji su to polozili, jedina mana je sto to sami morate iz dzepa platiti, mislim da je negdje oko 150 eura ispit. Vecina izbjegavaju tu Pokrajinu. Ali to nije generalno jer uvijek ima pojedinacih slucajeva koji se razlikuju.
Jao što si ga ti iskomplikovala. :hahaha1:

To što si napisala može se reći kao: Ne mora da se ima B2, mora da se ima C1 + Patientenkommunikationstest. :hahaha:

Potpuno si u pravu, ko je spremljen za C1, takvom B2 dođe kao pesma. :rotf:

Vidiš li šta si uradila, navela si forumaše da pomisle kako je PKT nešto novo i nešto strašno. :banovati: Kolege taj medicinsko-jezički test već poslednjih godinu dana polažu, a i mnogima su u protekloj godini tražili C1 sertifikat kao uslov za posao, tako da stvarno ne vidim šta je u svemu tome novo i nepoznato. :roll:

Evo detaljnih informacija o PKT-u:
https://www.facebook.com/notes/posa...ten-kommunikations-test-pkt-/1449957241892854

Kolega mikey,
zasto ljudi izbegavaju tu pokrajinu, jel zbog tog jezickog ispita? Ja sam, naime, tamo dobila posao, poslala sam potvrdu o polozenom B2 i Patienten kommunikation, valjda ce to biti dovoljno? Tip iz Landesamta delovao je vrlo opusteno, jedino sto je rekao da ima puno zahteva pa se mora malo duze cekati na dozvolu. Nije mi rekao na koliko se vremena izdaje dozvola, da li vi mozda znate? Zlo mi je vise od nazivanja tih sluzbenika, pola dana treba okretati broj da bi se neko odazvao a nekad je potpuno bezuspesno.
Sto se tice termina za polagane GWP u BW to cekanje na isti traje do ko zna kad jer su uglavnom termini u Ulmu/po starom protokolu/ podeljeni a na novi protokol o polaganju cemo cekati mozda i do leta, tako je bar meni rekla Frau Holzwarth. Zato sam i konkurisala u drugoj pokrajini jer mi ovi ovde u BW sve zivce iskidase. Inace na termin ceka oko 80 ljudi, po pdacima iz decembra prosle godine.

Mozda mogu da povucem paralelu o novim ispitima jezika i uocim ogrooooomnu razliku izmedju PKT i ovog drugog jer u PKT NEMA PISANJA PISMA NI PRIKAZA SLUCAJA, samo anamneza i objasnjenje neke medicinske procedure ( kateterizacija srca, kolonoskopija i sl. ). Pisanje je po meni mnogo teze, ja sam radila tzv Anerkennungspraktikum na patologiji i internoj i na patologiji sam imala super sekretaricu koja mi je ispravljala moje diktate a na internoj moras sve sam da pises i na otpusnici se dijagnoze redjaju po nekim sumanutim pravilima zbog naplacivanja od osiguravajucih zavoda. Zato postoji citav tim ljudi koji dodatno nadgleda sva otpusna pisma da bi se taj redosled ispostovao i sto vise novca naplatilo od zdr. osiguranja. Zato je dobro doci makar na hospitaciju da biste koliko toliko upoznali glomazan i neverovatno komplikovan zdravstveni sistem.

Izvinjavam se zbog obimnosti posta

Evo sad videh da pise na fejsu da na PKT ima Körperliche Untersuchung i Patientenvorstellung kao i Arztbrief, moram da kazem da sam ja polagala jos 2011 kad je uveden taj ispit, to je bio tek drugi ispit po redu organizovan, tad jos nisu toliko bili zahtevni ali sam ja isla na neki pripremni kurs gde su nam fakat dali neka pisma kao primere ali tad nisu trazili da ih mi pisemo na ispitu.
Meni niko nikad u BW nije trazio diplomu B2, PKT je bio uslov za BE naravno samo za praksu.
Mene su ispitivali Nabeel (Dr Farhan) i jedna doktorka iz komore koja je glumila pacijentkinju na breit Schwäbisch, sto je vrlo tesko razumeti.
Sad Dr Farhan organizuje te pripremne kurseve za GWP koji ce mozda biti sertifikovani i tad ce Agentur fuer Arbeit to placati nezaposlenim lekarima kao deficitarnoj struci. Kada ce to biti nepoznato je za sad.

http://www.rp-giessen.hessen.de/irj...ccd,,22222222-2222-2222-2222-222222222222.htm

Vazna info za kolege za Hessen mora da se ima aprobacija i c1 da bi se dobio posao, nije vise moguce sa Berufserlaubnisom ni 6 meseci raditi!

Mozda dobra vest... Kada ponovo otvorite ovaj link, ne pise vise da treba C1! Znaci promenili izgleda nesto u zadnjih par dana..I kada otvorite pdf za nas iz trecih zemalja, pise da treba B2 :D

EDIT:
Ustvari, postoji jos jedan pdf. Otvorih i njega, i evo sta pise:
Sprach-Zertifikat C1 des Goethe-Institut oder eines telc-zertifizierten Sprachinstituts das Sprachzertifikat oder telc Deutsch B2-C1 Medizin oder das Zeugnis über den Patientenkommunikationstest Deutsch.

Znaci ili ili. Hm, u principu ni ne treba neki sertifikat opsteg Nemackog ako se ima PKT??? Jel zna neko iz Hessena jel ovo novi Antrag ili je tako pisalo i ranije??

Poslednja izmena:
Ja sam PKT polagala u BW zato i ne znam da li ce uvaziti u Rheinlandu, jer nekad jedna pokrajina ne priznaje ono sta druga smatra za zakonski punovazno ( to se desava i nemacima a ne samo nama ).
Da li si ti slao dokumenta Herrn Rommmerskirchenu za BE?
Je li ti on rekao da cekas do marta? Na koliko se izdaje BE u Rheinlandu?
Ja sam dobila Einstellungszusage u gradu Worms, a dokumenta sam poslala prosle nedelje. Hvata me panika da nesto ne promene, sve se nesto nadam da ce im B2 i PKT biti dovoljni.
Sto duze zivim ovde sve manje razumem nemce z:cry:.
Nije mi jasno jedno: kakve veze ima koji nivo jezika traze u Hessenu kad se vise ne moze raditi bez Approbation a za to moras na nemackom polagati GWP za koji ti treba vrlo dobro poznavanje i obicnog i medicinskog nemackog?Danas nesto slabo kapiram:zblesav:
Mali off topic> neke kolege ovdasnje su mi rekli da je cilj smanjenja broja lekara u Nemackoj u stvari nedostupnost medicinske pomoci starim ljudima (!) tako da bi se smanjio broj tih starih koji su ogroman teret drzavi. Ako se mladji razbole i nastradaju njih valjda smatraju kolateralnom stetom ili ...?
Ogromna razlika izmedju privatno i drzavno osiguranih u smislu prava na lekove, procedure itd navodi me na zakljucak da cu gledati na svaki nacin da privatno osiguram i sebe i porodicu. Tad mozes da odbijes neku intervenciju ako je smatras suvisnom a opet ako je neophodna ne moras da mislis da li ce ti kasa pokriti troskove ili ne.

Nije mi jasno jedno: kakve veze ima koji nivo jezika traze u Hessenu kad se vise ne moze raditi bez Approbation a za to moras na nemackom polagati GWP za koji ti treba vrlo dobro poznavanje i obicnog i medicinskog nemackog?Danas nesto slabo kapiram:zblesav:

Mali off topic> neke kolege ovdasnje su mi rekli da je cilj smanjenja broja lekara u Nemackoj u stvari nedostupnost medicinske pomoci starim ljudima (!) tako da bi se smanjio broj tih starih koji su ogroman teret drzavi. Ako se mladji razbole i nastradaju njih valjda smatraju kolateralnom stetom ili ...?
Ogromna razlika izmedju privatno i drzavno osiguranih u smislu prava na lekove, procedure itd navodi me na zakljucak da cu gledati na svaki nacin da privatno osiguram i sebe i porodicu. Tad mozes da odbijes neku intervenciju ako je smatras suvisnom a opet ako je neophodna ne moras da mislis da li ce ti kasa pokriti troskove ili ne.

Nivo jezika je celoj ovoj prici stvar od "veceg" znacaja u poredjenju sa tim sta je vazno za GWP u Hessenu, zbog toga sto se prica o mogucnosti uvodjenja C1 u celoj Nemackoj, sto naravno ne odgovara nikome. Svi se nadamo da nije, i smatram da su male sanse za to, ali mozda je Hessen samo prvi korak.

Off topic ti nista ne razumem, nazalost. Cilj nije smanjenje, nego povecanje broja lekara. Fale im ko 'leba.
Ja ne vidim nikakvu razliku izmedju privatno osiguranih i ne, bar za sada, sem sto privatni ponekad izdejstvuju da budu sami u sobi. Sto se tice lekova, pokrivanja troskova i sl. jos nisam video probleme. Naravno ne znaci da ih nema. I svako moze da odbije intervenciju, vrsta osiguranja sa tim nema veze.

Back