a ostala sam duzna izvestaj o napretku stvari kod mene - cekam da mi stigne zeljno iscekivan approbationsurkunde, trebalo bi uskoro.
p.s. sori na greskama, pisem sa telefona
p.s. sori na greskama, pisem sa telefona

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
zdravo svima, freues neues jahr!
moram samo da se ponovim posto vidim da se forumasi raspituju oko beglaubigunga... moj prethodni post je ogroman i vrlo detaljan i odgovara bas na to pitanje "gde sta overavam i koji mi sve pecati trebaju".
druga stvar - u pokrajini nrw je novi zakon vec stupio na snagu tacno danas.
novosti su da ce se ubuduce jezik polagati po novom, i da u ocoj pokrajini vise nece morati da se ima b2 serifikat ali je ispit jezika tezi nego ranije, dakle tezi i nego patientenkommunikationstest u drugim pokrajinama.
u pokrajini nrw ce se taj test sastojati iz anambesegespraech, patientenvorstellung i arztbrief. sve u svemu trazice se ozbiljan medicinski jezik... e sad koji je tacno redosled ispita, prijava i slicnog za nas iz non eu ne znam i nisam se raspitivala. ovo znam od moje uciteljice nemackog.ovde u nemackoj, koja se dosta o tome raspitivala.
ovakvi ispiti ce se inace do kraja ove godine primenjivati bundesweit.
kao i uvek vazi pravilo da je najbolje zvati svoj bezirksregieung ili ministerium fuer soziales ili ko se u toj pokrajinj bavi aprobacijama.
a eto u NRW vise nije potreban ni B2
Strasno,sve mi se cini da to oni nama zatvaraju vrata.Imam jedno pitanje u vezi Berufaurlabnisa,jer mi se cini da nisam nesto shvatio.Da li se moze predati zahtev za Berufaurlabnisa nezavisno o toga da li se ima poslodavac,odnosno Arbeigeber.Znaci da li ja mogu samoinicijalno da predam zahtev za Berufaurlabnis,pa tek onda da trazim poslodavca![]()
Da li je neko imao iskustva sa agencijom za zaposljavanje MediFair iz Svajcarske?
Hvala
ispit ce izgledati tako da ce postojati tri boksa, u prvoj je pacijent sa kojim se vodi razgovor, u drugom boksu je stariji lekar kome treba da se predstavi pacijent, i u trecem boksu je komp, kao i laboratorijski izveataji, rtg slike itd i odatle se pise arztbrief.
taj ispit ce do kraja godine zameniti dosadasnji nacin.ispitivanja/aprobiranja lekara i bice jednak u svakoj pokrajini. to sam sve zaista vec u nekoliko prilika od nje detaljno saznala.
iskreno, ko je dobro spremljen za tako nesto, geteov b2 mu dodje.pesma![]()
ali izvesno je da ne bi trebalo da.mora da se ima sertifikat da bi se izaslo kod njih na ispit.
novosti su da ce se ubuduce jezik polagati po novom, i da u ocoj pokrajini vise nece morati da se ima b2 serifikat ali je ispit jezika tezi nego ranije, dakle tezi i nego patientenkommunikationstest u drugim pokrajinama.
u pokrajini nrw ce se taj test sastojati iz anambesegespraech, patientenvorstellung i arztbrief. sve u svemu trazice se ozbiljan medicinski jezik...
goethe b2 sertifikat kao takav nece biti potreban.vec ce se kod njih polagati taj ispit kohi je mnogo tezi od samo ispita b2, tacnije zahteva ne samo visoko znanje jezika (kao sto u tekstu stoji "znanje na.nivou c1" - "Sprachkenntnisse der höheren Stufe C1 aufweisen") vec i znanje medicinskog nemackog.
iskreno, ko je dobro spremljen za tako nesto, geteov b2 mu dodje.pesma![]()
Znaci, nadajmo se da nije svuda potrebno polagati to novo "vanzemaljsko" cudo od medicinsko-jezickog ispita
Jao što si ga ti iskomplikovala.
To što si napisala može se reći kao: Ne mora da se ima B2, mora da se ima C1 + Patientenkommunikationstest.
Potpuno si u pravu, ko je spremljen za C1, takvom B2 dođe kao pesma.
Vidiš li šta si uradila, navela si forumaše da pomisle kako je PKT nešto novo i nešto strašno.Kolege taj medicinsko-jezički test već poslednjih godinu dana polažu, a i mnogima su u protekloj godini tražili C1 sertifikat kao uslov za posao, tako da stvarno ne vidim šta je u svemu tome novo i nepoznato.
Evo detaljnih informacija o PKT-u:
https://www.facebook.com/notes/posa...ten-kommunikations-test-pkt-/1449957241892854
http://www.rp-giessen.hessen.de/irj...ccd,,22222222-2222-2222-2222-222222222222.htm
Vazna info za kolege za Hessen mora da se ima aprobacija i c1 da bi se dobio posao, nije vise moguce sa Berufserlaubnisom ni 6 meseci raditi!
Nije mi jasno jedno: kakve veze ima koji nivo jezika traze u Hessenu kad se vise ne moze raditi bez Approbation a za to moras na nemackom polagati GWP za koji ti treba vrlo dobro poznavanje i obicnog i medicinskog nemackog?Danas nesto slabo kapiram
Mali off topic> neke kolege ovdasnje su mi rekli da je cilj smanjenja broja lekara u Nemackoj u stvari nedostupnost medicinske pomoci starim ljudima (!) tako da bi se smanjio broj tih starih koji su ogroman teret drzavi. Ako se mladji razbole i nastradaju njih valjda smatraju kolateralnom stetom ili ...?
Ogromna razlika izmedju privatno i drzavno osiguranih u smislu prava na lekove, procedure itd navodi me na zakljucak da cu gledati na svaki nacin da privatno osiguram i sebe i porodicu. Tad mozes da odbijes neku intervenciju ako je smatras suvisnom a opet ako je neophodna ne moras da mislis da li ce ti kasa pokriti troskove ili ne.