Drage kolege,ovde ima stvarno korisnih saveta.Htela bih da podelim iskustvo sa jednim agentom koji se reklamira na ovoj stranici (ali i na drugim forumima srpskih lekara).
Ja sam pred polaganjem b2 ispita (drugi put,prvi put sam pala) i kao vecina nas koji smo u slicnoj poziciji kontaktirala sam ga ne bi li cula informacije iz prve ruke.
Odmah je insistirao u prvom emailu da mu posaljem CV uglavnom ignorisuci pitanja koja sam mu postavila,da bih mu u trecem emailu poslala CV na koji se nije udostojio odgovoriti nekoliko dana.Kada sam sam ga nakon par dana kontaktirala trazeci povratnu informaciju,trazio mi je broj telefona (koji je vec imao u CV-u) da popricamo usmeno.
Odmah po pozivu pitao me da li imam fiksni telefon jer mu je skupo da me zove na mobilni.Nakon mog odgovora da nemam krecu neprijatnosti "a gde je taj moj fakultet" i da li je to Rep.Srpska ili BiH.Kada sam mu odgovorila R.Srpska (drzava BiH) on je rekao "a nema od toga nista,a ti Gospe" (u smislu to se ne prizna u Nemackoj) i prekinuo je vezu (ili mu je nestalo kredita).Inace doticni je meni se cini Dalmatinac,Splicanin jer se cesto koristi izrazima "a ca", "a Gospe".
Nakon prekida veze,ubrzo sledi drugi poziv,takodje sa nemackog broja (sa zeninog,tako je rekao) i onda neprijatna pitanja "a zasto sam toliko studirala (nisam zavrsila u roku),kako nemam radnog iskustva ,i da "mi" (koji smo to "mi") zaboravimo zapadnu Nemacku jer citiram ga "nismo mi jos ni videli medicinu i sta mi znamo".Kada sam ga pitala da li se njegova usluga naplacuje rekao mi je doslovno " a ca ja od vas golja da naplatim" .Bukvalno.
Ponudio je posao na klinici u Lajpzigu (klinika za psihijatriju i neurologiju),s tim ako bi me zadrzali na hospitaciji da bih dobijala "100 e na tjedan". (Zasto na hospitaciji ako mu dostavim diplomu b2 sa Goethea)?
Takodje je naglasio da mi je CV trash ,treba da bude u EU formi ,i gde su mi ostali dokumenti ?Mada sam ga u prethodnoj email prepisci pitala da li zeli svu dokumentaciju ili samo CV.Ljudi moji,nemam reci,onda je rekao ,citiram ga " da mu je zena ,lijecnik specijalista sa 4 g. iskustva iz Hrvatske i da je pocela od nule,ali sada je sef odjela,a sta mi to hocemo " (koji "mi").
Reklamira se i na ovoj temi,kao i na srpskim forumima.Poslacu preko privatne poruke njegov kontakt (ili da stavim ovde),jer izvinite molim vas,meni se ni on ni njegovo ponasanje ne cine normalnim.
Posto vas je dosta u Nemackoj,da li je moguce da je situacija tako postala kriticna za nas lekare sa ovdasnjih prostora (poostreni kriterijumi) i da li smo stvarno toliko "trash" ?
Ja sam lekar iz BiH;odnosno R.Srpske i polazem b2 za nepun mesec dana.Moze li se posao naci samostalno,preko oglasa ili je pozeljno imati posrednika?(ovo je zaista ruzno iskustvo).
Stari post, copy/paste:
"Radi se o predlogu kako traziti posao sam.
Pre svega, ono sto je vec receno, Lebenslauf- kratak, jasan sa taksativno navedenim obrazovanjem i radnim iskustvom, bez rupa. Anschreiben-mozda i jos bitnija stvar. Nesto o sebi, i kao svrha pisma-ZASTO bas ta klinika i kako vi mozete doprineti. Dakle pazite, za svaku kliniku razlicita imena onog/onih kojima se obracate ili o kojoj specijalizaci se radi. Malo truda, ali isplati se.
Sledece: budimo realni, na sajtovima kao sto su kliniken.de, aerzteblatt.de izlaze oglasi na koje se javi i po 200 ljudi. Sanse vam nisu ogromne. Naravno, sve je moguce ipak. Sajtovi kao sto su kimeta.de, slicna prica, mozda i jos teze jer sve ide preko agencija. Sto me dovodi do sledece tacke: od agencija i agenata se necete 'leba najesti. Ko danas preko njih dobije posao, imao je srece. Naravno, ne treba ni od agenata odustati, iako su u poslednje vreme poceli da traze C1 da bi vas uzeli u obzir, i salju vas na intervju sa jos dvoje ljudi recimo, u isto vreme. Jer,
NARAVNO, njihov cilj je
zarada, tj. provizija koju dobijaju. A normalno, lakse im je da uzmu lovu na nekome ko vec ima Aprobaciju
Evo predloga ako vam je imalo bitno gde cete otici, i nacina da vidite mnogo vise oglasa nego na vec gore navedenim sajtovima.
Otvorite
http://citypopulation.de/Deutschland.html Kompletan spisak svih mesta u svim nemackim drzavama, sa brojem stanovnika.
Drugi tab otvorite neku mapu, da vidite lokacije mesta.
Treci tab
http://www.kliniken.de/kliniken/a-z/.../ort_index.htm Svako mesto i spisak svih bolnica u njemu.
Vidite mesto, vidite spisak klinika koje postoje u tom mestu i otvarate sajt po sajt. Naici cete na mnoogo oglasa. Potrebno je samo strpljenje i sedenje na kompu, pogotovo za pocetnika dok ne nauci da ne gubi vreme i da odmah moze da nadje gde su na sajtu neke bolnice oglasi za posao, posto postoji bar sest imena za to."
Ali nismo trash. Vise smo cenjeni od mnogih drugih drzavljana. U Nemackoj se primaju i, kad bi se tako moglo reci iz 'cetvrtih' zemalja. Glavu gore, samo bez nerviranja strpljivo. I ja sam imao 'boze me sacuvaj' iskustava sa agentima. Na kraju nasao mesto iz snova, sam. Poz.