Srpski lekari u Nemačkoj

Pod maltretiranje sam mislila na potrazivanje jos desetak dokumenata koji NISU navedeni u zahtevu za Aprobaciju... Opis moje "licnosti" od svakog sefa sa kojim sam ikada saradjivala, u Srbiji i u DE, samo kao primer. Potvrdu da se trenutno nalazim u poslednjoj godini Weiterbildung-a i sta dalje kao Facharzt nameravam!?! Podatke o muzu koji ima nemacko drzavljanstvo itd. Negde sredinom tog perioda sam pozvala telefonom i rekla ( ljubazno) da oni nemaju zakonsko pravo tako nesto da mi traze, na sta mi je sluzbenica puna zlobe odgovorila da sam 100% u pravu, da ne moram nista da im saljem i da cu za neki dan dobiti postom termine za tri ispita. E, to je bila stvarno odvratna situacija, gde sam iz sveg ocaja jos morala da ZAMOLIM da se vratimo na prethodni nivo, pre pretnje i da kao poslusni gradjanin ( jer ovde moras biti poslusan ili ti se sva vrata zatvaraju) posaljem sve te gluposti!!!
Kad su svi "uslovi" bili ispunjeni, dobila sam u roku od 24h Aprobaciju, bez ikakvih komentara.

Ah da, pada mi na pamet jos jedan komentar iz Ministarstva koje sam nekom prilikom zvala ( vise ne znam zbog cega) dok sam radila u Rehaklinici, kad mi je sluzbenica pakosno rekla: " Naravno da ste u Reha, Vi sa Vasim nemackim za nesto drugo niste ni sposobni", ali bas tako od reci do reci. Napomenucu samo da sam pre toga radila godinu dana na akutnoj internoj, i godinu na hirurgiji (incl. ambulantu). Znaci, besramni su nevidjeno. Ali to je poznato, i ne pogadja samo strance. Pozdrav

U jeee...
Hvala na objasnjenju..

Molim vas kolege, da li neko ima informacije vezane za rehabilitaciju u Nemačkoj, kako je organizovana, da li su tražena radna mesta sa tom specijalizacijom..... Ja sam fizijatar od pre nekoliko meseci i čitajući ovaj forum shvatila da naše specijalizacije ne priznaju u Nemačkoj.....Bez obzira na to ja ozbiljno razmišljam da vam se pridružim i počnem sve iz početka.....

.....Rehabilitacija u Nemačkoj....Molim za informacije o tome kako je organizovana, da li je tražena grana medicine, da li priznaju nešto od naše specijalizacije............Ja sam fizijatar ali sam spremna da krenem sve iz početka u Nemačkoj.....ako je vredno truda........Hvala unapred

Pod maltretiranje sam mislila na potrazivanje jos desetak dokumenata koji NISU navedeni u zahtevu za Aprobaciju... Opis moje "licnosti" od svakog sefa sa kojim sam ikada saradjivala, u Srbiji i u DE, samo kao primer. Potvrdu da se trenutno nalazim u poslednjoj godini Weiterbildung-a i sta dalje kao Facharzt nameravam!?! Podatke o muzu koji ima nemacko drzavljanstvo itd. Negde sredinom tog perioda sam pozvala telefonom i rekla ( ljubazno) da oni nemaju zakonsko pravo tako nesto da mi traze, na sta mi je sluzbenica puna zlobe odgovorila da sam 100% u pravu, da ne moram nista da im saljem i da cu za neki dan dobiti postom termine za tri ispita. E, to je bila stvarno odvratna situacija, gde sam iz sveg ocaja jos morala da ZAMOLIM da se vratimo na prethodni nivo, pre pretnje i da kao poslusni gradjanin ( jer ovde moras biti poslusan ili ti se sva vrata zatvaraju) posaljem sve te gluposti!!!
Kad su svi "uslovi" bili ispunjeni, dobila sam u roku od 24h Aprobaciju, bez ikakvih komentara.

Ah da, pada mi na pamet jos jedan komentar iz Ministarstva koje sam nekom prilikom zvala ( vise ne znam zbog cega) dok sam radila u Rehaklinici, kad mi je sluzbenica pakosno rekla: " Naravno da ste u Reha, Vi sa Vasim nemackim za nesto drugo niste ni sposobni", ali bas tako od reci do reci. Napomenucu samo da sam pre toga radila godinu dana na akutnoj internoj, i godinu na hirurgiji (incl. ambulantu). Znaci, besramni su nevidjeno. Ali to je poznato, i ne pogadja samo strance. Pozdrav

Ni malo mi se ne svidja takvo ophodjenje i zao mi je sto ste kroz to prolazili... A naravno da je jezik nesto za sta ce se uvek uhvatiti bilo ko jer je to ono sto ostaje kao krajnji argument. "Poslusan gradjanin/ka" mora da se bude svuda gde se ode nebitno da li je to USA, Australija ili neka evropska zemlja, ta birokratija je svuda ista i nemilosrdna, a reakcije osoblja su nekad krajnje sokantne.

Poslednja izmena:
Kolege,imam jedno pitanje..moje radno iskustvo je ukupno 10 meseci nakon zavrsenog fakulteta..dal je to dovoljno pored sertifikata B2 za dobijanje posla u Nemackoj?

Dovoljno je ako nadjete kliniku koja zeli da zaposli "pocetnika". Dvoje takvih su primljeni u mojoj klinici i nemaju nikakvih problema evo vec godinu dana.
Znaci, najteze je pronaci takvu kliniku. Uvek ce se bolje zaposliti specijalista ili neko sa visegodisnjim iskustvom.

Poslednja izmena:
Ljudi, ako je neko u skorije vreme isao da predaje papire u ambasadu, da li imate savet kada ujutru ili nocu otici? Idem sutra, a oni danas ne rade pa ce navodno biti guzva. 2,4,6 ujutru?

Bio sam u ponedeljak, stigao sam u 6:15 i bio sam 19ti na spisku. Radila su dva saltera . Vec u 8:30 sam bio na salteru . Moj predlog ti je da dodjes pre 6, jer sam od ranije cuo da kada radi samo jedan salter spisak se limitira na 20/25 ljudi ,ostali idu kuci.

Kad smo vec kod vize i ambasade, ako bi mi neko potvrdio samo da li sam dobro spremila dokumenta, posto nisam iz Beograda, pa da me ne vrate...
Dakle potrebna je diploma i dve overene fotokopije, B2 diploma i dve fotokopije, dva popunjena obrasca, ugovor o radu i dve fotokopije, pasos i dve overene fotokopije prve strane i 3 biometrijske slike i naravno 60 eura?
Tacno? Hvala unapred.

Da li neko zna kako izgleda kenntnisseprufung?Mi smo vec uveliko u dubiozi i pred samoubistvom u Baden Wurtemebrgu,polozili smo Patientenkommunikation test i jos nam je ovo stalo 30.oktobra u Ulmu...ali ovo je teska golgota i ne znamo sta ce biti ni ako ovo polozimo.Molimo vas ako je neko polagao i ima iskustva da nam odgovori...I ako imate neke agencije ili agente za slucaj da nam ovo ne uspe(za Bajern)Hvala ljudi...
Ubi ova depresija,kolikom samo papira,dokumenta,cekanja na termine,pa smo jos i ovde imali jednog nemackog lekara koji nam je pomagao,pomaze i dalje ali ne vredi...brate mili vec cetiri meseca Sljaka po 12-15 h(naravno za dzabe-ili ti hospitacija) dnevno pa kuci na strebanje...uzas...a nista nije sigurno i samo je teze i teze...

Kad smo vec kod vize i ambasade, ako bi mi neko potvrdio samo da li sam dobro spremila dokumenta, posto nisam iz Beograda, pa da me ne vrate...
Dakle potrebna je diploma i dve overene fotokopije, B2 diploma i dve fotokopije, dva popunjena obrasca, ugovor o radu i dve fotokopije, pasos i dve overene fotokopije prve strane i 3 biometrijske slike i naravno 60 eura?
Tacno? Hvala unapred.

Za ostalo ne znam (proverite na sajtu ambasade) ali ukoliko Vam u ugovoru ne stoji za koliki novac radite svakako ce zahtevati da im posaljete (ili klinika) dokument u kome pise kolika ce Vam biti primanja.

Ponesite okruglo 60 evra.

Srecno !

Bio sam u ponedeljak, stigao sam u 6:15 i bio sam 19ti na spisku. Radila su dva saltera . Vec u 8:30 sam bio na salteru . Moj predlog ti je da dodjes pre 6, jer sam od ranije cuo da kada radi samo jedan salter spisak se limitira na 20/25 ljudi ,ostali idu kuci.

Hvala za info. Otiso u 10 do 5, bio prvi u redu, sve zavrsio u 15 do 8.

Inace, sto se tice Maleninih pitanja, ja nijedan dokument tj. kopiju nisam overavao, original diplome nisu ni trazili, na ugovoru ne pise cifra nego ono TV Aerzte, nista me nisu ni pitali, sve proslo kao po loju ¯\_(ツ)_/¯

E, sad sto su mi rekli ceka se 6-8 nedelja :dash:

@Hoffentlich
moju suprugu su u avgustu zvali za dve nedelje (ona je lekar) , a ja sam predao za pridruzivanje porodici u ponedeljak i pozvan sam vec u sredu , ja sam po prirodi vrlo optimistican ali ovo je prevazislo sva moja ocekivanja :-) .
Ako su ti papiri koje si predao ok verovatno ces biti pozvan i ranije

Sent from my Nexus 7 using Forum Krstarice mobile app

Ako su ti papiri koje si predao ok verovatno ces biti pozvan i ranije

Nadam se..Ja odneo i BE, mozda ce biti od pomoci sto se tice brzine procedure..

Za ostalo ne znam (proverite na sajtu ambasade) ali ukoliko Vam u ugovoru ne stoji za koliki novac radite svakako ce zahtevati da im posaljete (ili klinika) dokument u kome pise kolika ce Vam biti primanja.

Danas je nekako divan dan, haha, Nemci bas fini i ljubazni:

Zove me gospodja sa saltera telefonom vec danas oko pola 2, i kaze gospodine vama ne pise na ugovoru kolika su vam primanja, a to je jako bitan podatak zbog plave karte. Rekoh takav podatak napismeno nemam(iako ga znam), ali na ugovoru pise da sam placen po toj TV Aerzte tarifi sa tim nekim detaljima tipa Entgeltgruppe, Bereitschaftdienststuffe itd...To je valjda svuda isto u Nemackoj i razlike su samo u Netto plati na kraju u zavisnosti od osobe do osobe tj. svih onih poreskih detalja. A postoji nekoliko razlicitih tih tarifnih sistema, Uniklike, komunalne, crkvene bolnice itd, i cest je slucaj da tacna cifra na ugovoru ne pise.

I gospodja ladno rece nema problema videcu ja to tacno na internetu za vas, nema potrebe da ista nabavljate, vi trazite ili saljete!

¯\_(ツ)_/¯

Poslednja izmena:
Da li neko zna kako izgleda kenntnisseprufung?Mi smo vec uveliko u dubiozi i pred samoubistvom u Baden Wurtemebrgu,polozili smo Patientenkommunikation test i jos nam je ovo stalo 30.oktobra u Ulmu...ali ovo je teska golgota i ne znamo sta ce biti ni ako ovo polozimo.Molimo vas ako je neko polagao i ima iskustva da nam odgovori...I ako imate neke agencije ili agente za slucaj da nam ovo ne uspe(za Bajern)Hvala ljudi...
Ubi ova depresija,kolikom samo papira,dokumenta,cekanja na termine,pa smo jos i ovde imali jednog nemackog lekara koji nam je pomagao,pomaze i dalje ali ne vredi...brate mili vec cetiri meseca Sljaka po 12-15 h(naravno za dzabe-ili ti hospitacija) dnevno pa kuci na strebanje...uzas...a nista nije sigurno i samo je teze i teze...:dash::dash::dash::dash:

@ gys
Procitah sve napisano pa i komentare. Sve to vec otprilike znamo, kao i to da ce se vrlo verovatno medju tim komentarima naci i zlonamernici , zagovornici teorija zavere , ali i komentari upucenih. Ono sto je cinjenica je da covek apsolutno ne zna sta ga sve ceka dok sam ne vidi i ne iskusi i stekne pozitivnu odnosno negativnu predstavu o svemu (a to ne moze ako ne proba). Dakle sve je, po meni, potpuno individualno. Lekari iz Srbije, za razliku od inzinjera i drugih struka nisu bas u prilici da mnogo biraju (lekarima nisu priznate diplome) , tako da je za sve nas trenutno Nemacka jedina, a samim tim verovatno i najbolja opcija...osim ako ne zelimo da ovde docekamo 40-e ili 50-e kao socijalni slucajevi.

Dobro pitanje. Evo zasto:

Na mom fakultetu u Nisu, tzv. dodatak diplomi je dokument na 4 strane cije izdavanje kosta 15000 din(bas i ne znam sta sve tu pise). Tzv. aneks diplomi je ono sto je meni trebalo, to je spisak ocena i kosta 5000 din.

Raspitajte se tamo gde treba da saljete, ako vam kazu da vam treba 'Notenübersicht', to je onda aneks, tj. spisak ocena, ispita, predavnja i vezbi. Cisto da ne bacate mnogo veci novac ako ne morate.

Kako pribaviti, naravno na fakultetu, sluzba za studente.

Hvala puno za ovaj odgovor. Meni treba ista informacija ali za Bg . Diplomirao sam davne 2007. ,studirao po tzv. starom programu ne po Bolonji, nemam i nisam ni zapoceo specijalizaciju u Srbiji . A dokumenta predajem po svoj prilici u BW , zna li neko sta treba predati u Stuttgartu. Pitao sam i njih i ovo su mi odgovorili : ´´geeignete Unterlagen über die Studieninhalte des absolvierten
Studiums z.B. Studienbuch, Vorlesungsverzeichnis, Lernzielkatalog o.ä. (jeweils
Original und amtl. Übersetzung in amtl. begl. Kopie).´´ Ja i dalje ne znam sta se pod ovim podrazumeva. Bio bih zahvalan za Vasa iskustva.

Poslednja izmena:

Back