Srpski lekari u Nemačkoj

evo da se javim opet sa jednim veoma interesantnim saznanjem vezano za pokrajinu BW.

Pre dva dana sam imao dugacak razgovor sa jednim doktorom koji je jako politicki aktivan i povezan posebno u BW. Pricali smo o novom zakonu koji treba da stupi na snagu 1.1.14 i sa toga smo dosli do BW.
Reko mi je da je neverovatno (i zaiste jeste) sta se dogadja u Regierungspräsidiumu u Stuttgart u vezi sa stranim lekarima. Odgovorne osobe (mislim da je jedno ime veoma poznato ovde) i nadcelnik te osobe takodjer kao i druge, posebno politicke, struje vode politiku da se unemoguci stranim lekarima da dobiju Apporbation koliko se god moze! To vazi za sve strane lekare, ne samo za lekare iz nekih drzava. Ta osoba mi je rekla da se tu zakoni svakodnevno lome ali niko im trenutno ne moze nista, zato sto skoro ne postoji nikakva kontrola te uprave. A kao sto sam naveo, poneki politicari su tu isto upuceni tako da i sa te strane ima pozadina. Ta slika je jos crnja kad Vam kazem da tu i vazni Chefarztovi sa velikim uticajom isto imaju svoje prste u toj igri. Taj kontakt moj mi nije samo ovako prico, nego mi je precizno ispricao nekoliko slucajeva koji su se stvarno dogadjali.
Tako je jedan lekar iz Egipata (visegodisnje iskustvo, zavrsena specijalizacija, jezik itd... cisto sve) nije dobijo Approbation i cak nije polozio ispit (o tome cu odma da jos nesto napisem), ni drugi put. Nakon cele golgote oko toga dobijo poso u drugoj pokrajini i kad su usporedjivali njegovu diplomu i iskustvo samo je otisao na ispit i polozio bez problema. I narvano dobijo App. Samo zato sto su u toj pokrajini potrazili tokom procesa njegov dosije iz BW, doslo je na svetlost dana da su u BW bez njegovog znanja naveli (uz ekspertni izvestaj) da je taj lekar opasnost za javnost (neznam jesam to sad dobro preveo: Gefahr für die Öffentlichkeit) ako bi radio kao lekar. Znaci on nikako nije mogao da dobije App. i ako bi polozio ispit! A niko mu to nije reko.

Sad za taj ispit. To je u BW jako vazan instrument sa kojim se moze regulisati koliko lekara ce dobiti App a koliko nece. Zakonski je normalno propisano, da za Gleichwertigkeitsprüfung mora lekaru biti receno u kojim predmetima ce biti ispit. Takodje je propisano kako se taj ispit sprovodi. A sta je najvaznije: Na taj ispit se samo mora da ide ako se u procesu priznavanja diplome primeti da nije ravnomjerna prema nemackoj. Onda se MORA da uzme radni staz i iskustvo u obzir, da se vidi jel to moze da izjednaci te deficite. Tek ako posle toga jos postoje VELIKE razlike prema nemackoj kvalifikaciji, mora se ici na ispit koji se oslonjava na drzavni ispit u nemackoj. Ako postoje manje razlike onda se samo mora da polaze u tome, gde postoje razlike a ne celi ispit. To Vi ja mislim svi znate. Takav je zakon, i taj zakon se u BW namerno krsi iz jednog prostog razloga: Oni ne uzimaju u obzir iskustvo/radni staz, to je njima u stuttgartu sasvim svejedno!!
Ja sam bio pitao za jednog kolegu koji je zavrsio vec pre nekoliko godina specijalizaciju u opstoj hirurgiji, covek iz srbije, prica nemacki na nivou veci nego B2 itd. On bi u nekim pokrajinama odma dobijo App. Ali ta osoba u Suttgartu mi je rekla, da lekari iz srbije nisu nikada na istom nivou (covek vec radi skoro 10 godina bez prekida kao lekar) kao nemci tako da bi on morao isto da polaze ispit, jer inace nema druge mogucnosti da dobije dozvolu za rad. To je bilo pre 3 meseca, ali tek nakon ovih informacija mi je jasno zasto je to tako bilo receno. Neverovatno.

Ja necu nikoga licno tamo da optuzujem za nesto ili uruzvavam celu tu instituciju, ali ovo sto sam naveo mi je objasnilo dosta stvari koji su me cudili kad sam bio u kontaktu sa tom upravom i mislim da je potrebno vas da obavestim o tome.

A jos nesto mi je taj covek reko u tom razgovoru, rekao je da su lekari iz srbije medju najboljima u evropi. On je imao dosta puta mogucnosti da radi sa njima (sa mladima i sa starijima) i rekao je da bi oni kad zele da rade u nemackoj morali da prodju proceduru za App bez problema i da im normalno ne bi trebalo da idu preko BE... ali eto...

Necu nikome ko zeli da radi u BW da kvarim raspolozenje i nadu, ali mislim da je ovo jako bitna informacija za sviju koji zele tamo da prolaze tu proceduru. Izbegnite BW dok je situacija ovaka i dodjite u drugim pokrajinama do Approbation, Kad nju imate, onda mozete u BW da radite gde zelite bez ikakvih problema, zato sto Vam Regierungspräsidium Stuttgart vise nije potreban.

Sad kratko o novom zakonu u vezi sa BW. Taj lekar od koga te informacije imam saradjuje sa politickim organima na nivou drzave, ne samo pokrajine. Njegov rad se najvise odnosi na to, da se bori protiv nezakonost koji se odigrava u Stuttgartu, i kao sto kazem ima jake kontakte i veliki uticaj. Uz moje pitanje da li ce se za novim zakonom od januara 2014 sve to preokrenuti na dobro u BW, reko mi je da je dosta pesimistican. Cisto zato sto ne postoje nikakve kontrole te uprave i zato sto misli da ce se oni snaci nekao da makar ne nekom stepenu rade dalje kao sto i do sada. Novi zakon ce ipak biti u tom smislu drugaciji, zato sto ce na nivou drzave vaziti i svi ga moraju postovati. Taj zakon treba da u detalju opise celu proceduru dobijanja App i kako se koji korak treba da primeni. Ali kao i sve sto se dogadja u politici, tek cemo videti kako ce to posbno za BW (ali na primjer isto za Hessen) izgledati kad zakon konacno bude stupio na snagu. Za ostale pokrajine se nikako ne brinem, mislim da ce tu sve biti kako treba i da ce taj zakon olaksati dosta stvari.

Jao zao mi je sto sam pisao ovako puno. Ali ljut sam zbog toga. Ne samo zato sto to ljudski nije u redu (za moj pojam to spada u mrznju stranaca) nego zato sto to Vama svima otezava dolazak u BW, koji je za ziviti zajedno sa Bayernu bas najbolja (moje misljenje) i zato sto jako otezava i moj poso ovde. Ali ipak sam optimista i mislim da ce se i u Regierungspräsidiumu Stuttgart nesto promeniti na dobro ;)

e sad dosta od mene... nadam se da je sve ovo sto sam piso od korist

veliki pozdrav

Kolege, beogradska škola jezika TERRLINGUA u saradnji sa nemačkom školom jezika organizuje 18.10-og prvo u nizu polaganje za sve nivoe nemačkog jezika. Sertifikat je priznat od strane svih instanci nemackih administrativnih službi i ambasade!
Možete da se javite za sve informacije profesorki Steli na 065147700

Drage Kolege,

Evo još jedno iskustvo iz Nemačke. Ja sam 4 meseca u Berlinu, odlično sam naučio jezik, položio Goethe B2 (83.5%), završio C1 kurs, živim sa Nemicom i družim se sa nemcima. Mogu reći da ih sve razumem kao i oni mene. E sada, ja ovo ne pišem da bi se hvalio nego zbog današnjeg lošeg iskustva. Danas sam dobio ponudu za posao na jednoj univerzitetskoj klinici u Mecklenburg-Vorpommern i pozvao ono njihovo ministarstvo u toj pokrajini da vidim za radnu dozvolu. Rečeno mi je da sve imam na sajtu, iako na sajtu stoji da treba "Zertifikat Deutsch für den Beruf" a ne B2. Kada sam pitao da li može B2 on mi je rekao da može Goethe ali da ja sa ovako lošim nemačkim nikada neću moći da dobijem Berufserlaubnis. Do sada su mi na svim intervjuima lekari rekli da mi je Nemački odličan (pa čak i ovaj profesor danas) i da su zadovoljni a ovo piskaralo je bilo tako neprijatno da je to neverovatno.
Jel imao neko iskustva sa Mecklenburg-Vorpommern?
Jel ste morali kod piskarala na "odokativni" usmeni ispit?

Pozdrav

Na ovo , prosto ne mogu da ostanem ravnodusan i dalje. Pa jasno je zasto su Chefarzt-ovi u to umesani . Ovakvom politikom je u BW omoguceno da oni za odredjeno vreme (tj. za period do 18 meseci od moguce 2 godine) vrlo jeftino (kao sto je ovde vec koleginica pejpsi napisala, oko 500 e bruto mesecno ) dobiju vrlo dobru radnu snagu. A ja mislio :poludeo:da sam se bar takvih i slicnih smicalica i prljavih poslova odredjene vrste, nepravedne protekcije ili kako to vec nazvati, nepravde resio kada sam otisao iz Srbije, kad ono...

Poslednja izmena:
Miroslave
zamolila bih vas da mi pošaljete Vaš mail kako bi vas kontaktirala u vezi zaposlenja u Nemačkoj.
pozdrav
ivanamilenkovic85@gmail.com
najpre Vas sviju pozdravljam :)

Ja sam se bio javio ovde na forumu pre nekoliko sedmica u vezi pitanja vezano za zaposljavanje u nemackoj i u vezi toga, da ja radim ovde u nemackoj u agenciji za posredovanje. Jedan smer nase specijalizacije se odnosi na lekare i medicinske sestre/tehnicare iz inostranstva, posebno iz inostranstva.
Rado cu dati informacije o mome poslu i sta tacno i kako radimo preko privatne poruke, da nebi opterecivo temu na forumu previse i da odgovorim na par pitanja koja su podstavljena. Preko foruma su me vec nekoliko lekara kontaktirali i poceli smo da razgovaramo i da saradjujemo aktivno. Tako, slobodno se javite ako zelite i ako imate pitanja bilo kakva, ne samo o mome poslu nego uopste o proceduri i svega ostaloga.

Korisnik "konacno" je nesto veoma vazno napisala na prethodnoj strani o tome kako je dosla do posla u nemackoj. A to je uspela kroz svoj veliki trud i kroz to da je provela dosta vremena trazeci informacije o pisanju "nemackog CV-a" (ako se dobro secam, izvinite ako sam nesto pomesao). Sa tim zelim da kazem da je CV u nemackoj jako jako vazan "papir". Ne samo u zdravstenoj struci nego u sve i jednoj struci. Odgovorne osobe ne provedu u prosjeku ni 90 sekundi gledajuci CV-ove. Oni u toj prvoj pretrazi izlazu one CV-ove koji iz prvog pogleda ne odgovaraju standardima koje oni cene. CV i molba (Bewerbungsschreiben) su Vam prvi utisak koji osoba koja Vas ne zna dobija od Vas. Ako se tu pogresi, tesko se ispravi. Naravno oni znaju da stranci nemaju isti nivo jezika kao nemacki lekari. Ali oni odma mogu da procjene koliko je truda uvedeno u pisanje CV-a. I ako se vidi da nije dosta truda uvedeno, to se ocjenuje tako, da ne postoji stvarno veliki interes za to radno mesto za koje ste aplicirali, ne bitno da niste iz nemacke i ne znate toliko dobro jezik. Isto tako se gleda na molbu koja se obicno pise. Oni se tim profesionalno bave celi radni zivot sa tim i mogu za tren da procjene jel motivacija ozbiljna ili ne.
Zato svakog lekara ovde koji zeli da se u buducnosti zaposli u nemackoj mogu da preporucim da se bavi sa tim kako se sastavlja nemacki CV i molba. Neophodno je. A ako neko kaze da to nije bas tako, nije u pravu. To se stvarno skoro moze reci da je to nauka sama za sebe u nemackoj.

Tako mogu odma da odgovorim na pitanje korisnika "kristalna_resetka_muska":
Bitno je da se iz CV moze videti sta ste Vi tacno sve radili u dosadasnoj karijeri. Ako vi navedete jednu poziciju - na primjer 10.2010 bis 05.2013 - Assistenzarzt in der Neurologie" neophodno je da navedete nekoliko tacaka koji opisuju kratko ali precizno sa cime ste bili zaduzeni, sta ste ucili i za sta ste imali odgovornost. Ali to samo kao izmisljeni primjer da bi opisao ono sto zelim reci. Dalje je veoma bitno da CV nema periode koje nisu navedene. To bi znacilo ako ste na primjer posle fakulteta jedno vreme bili ne zaposleni ili radili volontarno ili mozda nesto sasvim deseto sta nema veze sa medicinom, bitno je da i to navedete. Nemci su u tom slucaju veoma specjalni. Ali takve stavri cene jako i vide da ste ulozili truda u vasu namjeru da radite za njih.

I dalje da potvrdim korisnike koji pisu da se uci uci uci i uci nemacki jezik. Tacno je da je B2 nivo dovoljan da se moze uputiti zahtev i da se dobije poso negde. Ali sto vise znate sto lakse ce vama biti. Naravno se uci jezik i uz poso sa kolegama, pacijentama itd. Ali morate jednu stvar uvek imati u mislima: Vi na pocetku imate probni period, pretezno oko 6 meseci u kojom mozete "bez problema" da dobijete otkaz na radnom mestu. Vezano za jezik, to bi znacilo ako ne bi uspeli ispuniti ocekivanja napredka u jeziku (gledajuci na pisanje lekarskog pisma na primjer, kad bi imali puno gresaka u ortografiji, gramatici ili sadrzaju koji bi vodio do neke pogresne terapije) moguce je da se radni ugovor ne produzi. To znam iz prve ruke od nekoliko bolnica iz razlicitih pokrajina, gde sam bio na razgovorima. Sa tim ne zelim da Vas plasim, nego samo da Vam pokazem da nivo B2 nikada nesme biti cilj, nego naj nizi stepen koji zelite da stecete.

Zato sto je jezik toliko bitan u Vasom poslu doslo je do toga da se u celoj nemackoj, kao sto su drugi korisnici naveli, uvedu standardi koji ce vaziti za celu nemacku. Ostace nivo B2, ali ce biti potrebno dokazati da ste sposobni da komunicirate sa pacijenatama i sa kolegama, i da mozete pravilno da koristite medicinsku terminologuju u toj komunikaciji koja je veoma vazna. Kako ce to tacno da izgleda (usmeni test, pismeni ili kako) to ce se pokazati do kraja godine.
Uvek zamislite ako bi jedan lekar bio na nivou B2 i ne zna da korisiti medicinski recnik kako treba a jedan kolega sa identicnim CV-om sa njim konkurise za isto radno mesto ali zna dobro da vlada medicinski govor, koga ce bolnica pre da zaposli? Zato ucite nemacki sto vise mozete. To vam automatski olaksava trazenje i dobijanje radnog mesta. To su mi dosta osoba iz bolnica isto tako potvrdili koji imaju odgovarajuce pozicije vezane za kadrovska pitanja

Jos nesto u vezi razlicith agencija koje posreduju. Ne zelim nista lose da kazem o drugima, ima stvarno veoma dobrih, ali takodje i losih. Uvek i proverite sa vasim pitanjima i cuvajte se bilo kakvih obecanja i nekih tarifa ili bilo cega sta se treba da plati. Ozbiljna agencija nikada od vas nece traziti pare niti ce vam obecati da ce Vas zaposliti za toliko i toliko vremena (pogotovo ako je taj period veoma kratak).

Znam da sam sigurno neke stvari ponovio i da je cesto diskutovano o njima, ali posto sam to u pregledu zadnjih strana ove teme video odlucio sam i ja da kazem nesto o tome. Ipak mi je to posao da se bavim takvim pitanjima i posto radim i zivim u nemackoj imam i drugaciji pogled na stvari i mogu objektivno da komentarisem i odgovorim par pitanja. Nadam se da nisam nikome dosadijo sa ovim sta sam pisao ;)

I samo jos ovo. Nemojte se razocarati ako dobijete nekoliko odbijanja od bolnica na pocetku, to je sasvim normalno. To je i u drugim strukama ovde isto tako. Nikada se ne predati i za jednu odbijenicu pisati 10 novih molbi. I ako ima manjak lekara ovde u nemackoj, taj manjak nije takav da ovde poso raste na drvecu. Taj manjak je veoma razlicito podjeljen preko cele nemacke i ne vazi za svaku granu medicine, i ako nekada novine u srbiji ali naravno i u nemackoj to malo drugacije opisuju. Tako nemojte se uznemiriti ako ne uspe sve iz prve. Sve to traje malo i ako naravno ima slucajeva gda A i B se slazu iz prve i neko dodje do posla u veoma kratkom roku. To se desi, ali nije normalnost.

Nazalost nemam zbog posla svaki dan vremena da pogledam temu, inace bi se javljo cesce na otvorena pitanja.

Srdacno Vas sviju pozdravljam... i mozda se sa nekim od Vas i cujem uskoro
Miroslav[/QUOTE]

Drage kolege i kolegenice,

mislim da ovde svi imaju razlicita iskustva. Moje... Hospitacija na 2 meseca bez ikakvog primanja sa B2 sertifikatom, bez obecanja i obaveza o daljoj saradnji( to je naznaceno u ugovoru). Smestaj mi je obezbedjen. Region je NRW. Citajuci starije postove , shvatila sam da ambasada trazi na ugovoru naznacenu platu ili bilo koji dokaz o finansiranju u Nemackoj. Sta raditi u ovoj situaciji? Moze li mi neko reci nesto vise o lekarskom uverenju? Hvala

Drage kolege i kolegenice,

mislim da ovde svi imaju razlicita iskustva. Moje... Hospitacija na 2 meseca bez ikakvog primanja sa B2 sertifikatom, bez obecanja i obaveza o daljoj saradnji( to je naznaceno u ugovoru). Smestaj mi je obezbedjen. Region je NRW. Citajuci starije postove , shvatila sam da ambasada trazi na ugovoru naznacenu platu ili bilo koji dokaz o finansiranju u Nemackoj. Sta raditi u ovoj situaciji? Moze li mi neko reci nesto vise o lekarskom uverenju? Hvala

O lekarskom Vam mogu reci, mozda je najbolje da to obavite u bolnici koja vas prima. To uverenje koliko sam negde procitao moze da izda svaki lekar u De ili u Bg taj odabrani lekar nemacke ambasade. Ali ako se ne prijavljujete Regierungspräsidiumu sa zahtevom za Beruferlaubnis vec samo radite hospitaciju verovatno Vam uverenje i ne treba. Najbolje razjasnite to sa bolnicom gde idete. A sto se tice ambasade ako niste potrosili 90 dana dozvoljenog boravka u EU nemojte se za hospitaciju ni prijavljivati ambasadi jer ce vas odbiti ako vam prihodi po ugovoru nisu zadovoljavajuci. Zapravo ce Vas odbiti Ausländerbehörde ili Arbeitsamt grada gde treba da idete. Po mome iskustvu nisu uopste fleksibilni, i ne uzimaju nikakve izuzetke u obzir. Neka me neko ispravi ovde ako gresim, hospitaciju obavite bez vize, znaci samo jednostavno sa pasosem udjite u EU.

za hpkopun:
nije da nemam tu opciju, nego jos nisam napunio tri poruke/odgovora pa nije moguce da mi posaljete poruku. Nadam se da sa ovom, trecom, porukom taj problem vise ne postoji :)
Aki mi i sad ne bi mogao poslati priv. poruku, ja cu se tebi javiti.

za Ljiljana-Nis:
priznavanje specijalizacije jeste moguce. Tu su zaduzene regionalne lekarske komore (pripadaju naravno lekarskoj komori pokrajine gde radite) i kao kod dobijanja aprobacije svaki slucaj se individualno pregleda. Zbog toga se ne moze precizno ispocetka reci, koliki deo specijalizacije ce biti priznan a koji deo nece.
Bez obzira na to, za drzavljane koji zive van EU je u nemackoj potrebno da, cak i ako je specijalizacija zavrsena i neko vec duze vreme radi kao specijalista, se najmanje 12 meseci specijalizacije "doradi" u nemackoj bolnici. Tek nakon toga postoji mogucnost da se prizna ostali specijalisticki staz koji je radjen u drzavi porekla. Najgore je da se u vezi toga svega sve individualno pregleda i provjerava i naravno ocjenuje. Tu informaciju sam nekidan dobijo od komore zaduzenu za juzni deo BW-a.

Poštovani da li bi ste mi poslali vaš mail,zelela bih vas kontaktirati u vezi zaposlenja u Nemackoj?
Hvala u napred
ivanamilenkovic85@gmail.com

Sent from my GT-I9505 using Forum Krstarice mobile app

Drage Kolege,

Evo još jedno iskustvo iz Nemačke. Ja sam 4 meseca u Berlinu, odlično sam naučio jezik, položio Goethe B2 (83.5%), završio C1 kurs, živim sa Nemicom i družim se sa nemcima. Mogu reći da ih sve razumem kao i oni mene. E sada, ja ovo ne pišem da bi se hvalio nego zbog današnjeg lošeg iskustva. Danas sam dobio ponudu za posao na jednoj univerzitetskoj klinici u Mecklenburg-Vorpommern i pozvao ono njihovo ministarstvo u toj pokrajini da vidim za radnu dozvolu. Rečeno mi je da sve imam na sajtu, iako na sajtu stoji da treba "Zertifikat Deutsch für den Beruf" a ne B2. Kada sam pitao da li može B2 on mi je rekao da može Goethe ali da ja sa ovako lošim nemačkim nikada neću moći da dobijem Berufserlaubnis. Do sada su mi na svim intervjuima lekari rekli da mi je Nemački odličan (pa čak i ovaj profesor danas) i da su zadovoljni a ovo piskaralo je bilo tako neprijatno da je to neverovatno.
Jel imao neko iskustva sa Mecklenburg-Vorpommern?
Jel ste morali kod piskarala na "odokativni" usmeni ispit?

Pozdrav

Ha ha, dragi kolega, svi smo mi prosli te cinovnike, zasto je trebalo da Vi budete postedjeni?!? Znaci, najstrasnije neljubazni, ekstra neprijatni i nikada drugacije.
Kada je trebalo da u Bayern-u dobijem Aprobaciju bez ispita, maltretirali su me mesecima, dok im nisam iznela "sve tajne iz poslednjih sedam generacija"... Na kraju je moj direktor pozvao iznerviran da pita o cemu se radi, trazio sefa tamo u Regierung-u i potpuno isto su i njega tretirali, iako je Nemac.
Ne radi se o tome da oni NAS mrze ili sta god, nego su po profesiji i bez izuzetka takvi. Ali, ako ispunjavate sve uslove za to sta Vam treba, docicete problemlos do cilja.
Samo napred i bez brige.

Imam jedno pitanje za dobro upucene-sta predstavlja dodatak diplomi,i kako ga pribaviti.Unapred hvala na odgovoru...

Dobro pitanje. Evo zasto:

Na mom fakultetu u Nisu, tzv. dodatak diplomi je dokument na 4 strane cije izdavanje kosta 15000 din(bas i ne znam sta sve tu pise). Tzv. aneks diplomi je ono sto je meni trebalo, to je spisak ocena i kosta 5000 din.

Raspitajte se tamo gde treba da saljete, ako vam kazu da vam treba 'Notenübersicht', to je onda aneks, tj. spisak ocena, ispita, predavnja i vezbi. Cisto da ne bacate mnogo veci novac ako ne morate.

Kako pribaviti, naravno na fakultetu, sluzba za studente.

upravo sam predao zahtev za pridruzivanje porodici, supruga ima plavu kartu. Da li mi neko iz iskustva moze reci koliko se obicno ceka na odobrenje familijarne vize ?
Jos nesto, pitali su me za obrazovanje i trazili od mene da im donesem uverenje o diplomiranju sto sam i uradio, pa u vezi sa tim, da li to samo osigurava da ce viza biti dodeljena ili ubrzava proces dobijanja vize, u prevedenom da li u ambasadi selektuju zahteve i dodeljuju prioritete pojedinim ?

Pozdrav

Uh kako me interesuje svaki detalj ove price... Ko maltretirao, kakve 'tajne', kome usw, Doktorka, jel moze neko objasnjenje por favor?

Pod maltretiranje sam mislila na potrazivanje jos desetak dokumenata koji NISU navedeni u zahtevu za Aprobaciju... Opis moje "licnosti" od svakog sefa sa kojim sam ikada saradjivala, u Srbiji i u DE, samo kao primer. Potvrdu da se trenutno nalazim u poslednjoj godini Weiterbildung-a i sta dalje kao Facharzt nameravam!?! Podatke o muzu koji ima nemacko drzavljanstvo itd. Negde sredinom tog perioda sam pozvala telefonom i rekla ( ljubazno) da oni nemaju zakonsko pravo tako nesto da mi traze, na sta mi je sluzbenica puna zlobe odgovorila da sam 100% u pravu, da ne moram nista da im saljem i da cu za neki dan dobiti postom termine za tri ispita. E, to je bila stvarno odvratna situacija, gde sam iz sveg ocaja jos morala da ZAMOLIM da se vratimo na prethodni nivo, pre pretnje i da kao poslusni gradjanin ( jer ovde moras biti poslusan ili ti se sva vrata zatvaraju) posaljem sve te gluposti!!!
Kad su svi "uslovi" bili ispunjeni, dobila sam u roku od 24h Aprobaciju, bez ikakvih komentara.

Ah da, pada mi na pamet jos jedan komentar iz Ministarstva koje sam nekom prilikom zvala ( vise ne znam zbog cega) dok sam radila u Rehaklinici, kad mi je sluzbenica pakosno rekla: " Naravno da ste u Reha, Vi sa Vasim nemackim za nesto drugo niste ni sposobni", ali bas tako od reci do reci. Napomenucu samo da sam pre toga radila godinu dana na akutnoj internoj, i godinu na hirurgiji (incl. ambulantu). Znaci, besramni su nevidjeno. Ali to je poznato, i ne pogadja samo strance. Pozdrav

Back