Srpski lekari u Nemačkoj

Pa Njemacka je velika nisu samo dvije Bundeslaender za strance. Po meni je bolje otici tamo di su uvjeti bolji nego lokacija. Za Schleswig Holstein sam cuo da se hospitacija ne racuna u specijalizaciju to sam cuo od kolegice koja je tamo. Za Hessen sam cuo od kolege da je BE samo 6 mjeseci sto je po meni kratko za spremiti 4 ispita za Kenntnisspruefung. I kolegica iz Sttutgarta je isto tako prosla, 6 mjeseci je radila za 500eura,ali eto njoj se isplatilo jer je dobila spec koju je voljela. Za istok njemacke ne znam info ali ima dvoje kolega tamo koje znam. Ja kada sam dobivao ponude gledao sam ama bas sve za buducnost npr.Frankfurt sam odbio zbog kratkog BE, Leipzig jer sam jos uvijek skeptican sa istocnom njemackom, Dortmund jer mi nije pasalo radno mjesto. Ali am skuzio da nasih ljudi ima jako puno u NW. I skuzio sam da je lakse i bolje naci posao na sjeveru njemacke. A sada linkovi: https://www.facebook.com/groups/Appro/ , https://www.facebook.com/groups/531692040190238/ , https://www.facebook.com/groups/603075299704174/ , http://appro.forumieren.com/login?redirect=/t40-topic , https://www.facebook.com/SrpskiLekariUNemackoj?fref=ts .....Nadam se da sam pomogao. Tu sam ako mogu pomoci. I super ste opisali ovaj Patientenkommunikationtest. U biti dovoljne su one dvije knjige Deutsch fuer Arzte , Deutsch im Krankenhaus.....I da ima jedan sajt sa super frei knjigama ali nemojte ga javno objavljivati jer je ilegalan pa ce ga pobrisati jer vec jednom jesu..Evo link i za njega http://almanii.blogspot.com/

Kolega mikey, postavi, molim te, linkove.

Sto se tice pitanja kolege Zhuca > to znaci da ti fakultet izda plan nastave po kom si studirao znaci predmet,broj casova teorije i prakse kao i ocena kojom si polozio, zatim to sve prevedes i predas u npr RP Stutt. Ja sam u Novom Sadu to dobila za par dana a kostalo je oko 2000 din koliko se secam. Treba samo neku kao molbu da napises da ti iz privatnih razloga to treba. Mozes dobiti isto i za program specijalizacije ako se po duzini razlikuje od one u Nemackoj.
I samo ukratko da kazem kako izgleda Patientenkommunikationtest> jedna osoba glumi pacijenta i to je, koliko sam shvatila, neki lekar iz lekarske komore a drugi je ispitivac dr Farhan, decko koji se bavi pripremanjem lekara stranaca jezicki i strucno za rad u Nemackoj i organizuje kurseve jezika a u novije vreme i pripremne kurseve za Koenntnisspruefung, ovo je njegova ajd da kazem firma http://www.freiburg-international-academy.de/.

Ispit: kao i u praksi, predstavite se , uzmete anamnezu i objasnite na kraju pacijentu jedan dijagnosticki postupak, ja sam imala kateterizaciju srca. " Pacijent" nekad malo vise prica dijalekt ili je npr. tvrdoglav pa ga treba ubedjivati da pristane na pregled. Potrebno solidno znanje govornog jezika tj. svakodnevne komunikacije, u anamnezi postavljati pitanja uobicajeno ali je bitno razumeti sta je pacijent odgovorio.

Posle tog ispita ja sam jedva nasla mesto za praksu i onda se dobije BE ogranicen na sest meseci. Ti meseci se ne racunaju ni u specijalizaciju, ni u radni staz. Dobija se simbolicna nadoknada od 500 evra, od toga 350 na ruke a ostalo su dazbine.

Treba obratiti paznju na ono sto pise Miroslav, posla ima ali ne visi na drvetu. Nedostatak lekara je neravnomeran, BW je valjda najatraktivniji i za Nemce, pa su cini mi se prema strancima posebno arogantni.

Koliko sam upucen potreban je B1 nivo znanja njemackog jezika za hospitaciju,ali opet nisam siguran jer nisam s tim procesom imao susretanja. Ali koliko se sjecam razgovora sa kolegom mislim da je potreban minimum B1 za hospitaciju.

Zanima me, da li mi samo odemo u neku bolnicu i oni nam dozvole da budemo hospitanti??? postoji li neki uslov da bi otpoceo hospitaciju? zvuci mi interesantno, posto bih imao mogucnosti da budem tamo dok ne polozim b2, hvala svima na pomoci

Koleginice Pejpsi hvala puno. I ostaje jos pitanje u vezi ´´Unbedenklichkeitsbescheinigung / Certificate of Good Standing´´ , jel to dobijam od Lekarske komore Srbije? Jer sam samo u Srbiji radio, u Nemackoj ne.
Sto se tice arogancije i ja sam stekao isti utisak , jos jedan utisak je da su u BW malo iskompleksirani zbog dijalekta ili dijalekata u odnosu na sever. Ali to je samo moje vidjenje. Bilo kako bilo u razgovoru sa sluzbenicom (koja je samo zamenjivala sluzbenicu koja je zaduzena za to, moram priznati) u RP Stuttgart nisam osetio da je ´hilfsbereit´kao ni da je posebno interesuje da odgovori na moja pitanja. Vise je bilo kao kada sam pre vise god konkurisao sirom Srbije i zvao da se raspitam pa dobijao odgovor ´´ah , mi jesmo raspisali konkurs ali mi imamo svoje lekare´´ itd. u fazonu mi smo raspisali konkurs ali Vi ne morate da konkurisete :) :) . U RP München je barem sluzbenica bila profesionalna i prijateljski raspolozena.
Da je BW interesantan za nemacke lekare, mogu da potvrdim mozda jer imaju izmadju ostalog dosta Rehaklinika a mozda jer je stepenica prema Svajcarskoj ka kojoj streme nemacki lekari ako neca da idu u USA ili Svedsku , ali to je samo moje tumacenje, ne mora da bude tacno. Otisao sam predaleko od teme, izvinjenje.
Kolega mikey puno je pokrajina u nemackoj ali kao sto napisah mene interesuju samo BW i Bayern.

Koleginice Pejpsi hvala puno. I ostaje jos pitanje u vezi ´´Unbedenklichkeitsbescheinigung / Certificate of Good Standing´´ , jel to dobijam od Lekarske komore Srbije? Jer sam samo u Srbiji radio, u Nemackoj ne.
Sto se tice arogancije i ja sam stekao isti utisak , jos jedan utisak je da su u BW malo iskompleksirani zbog dijalekta ili dijalekata u odnosu na sever. Ali to je samo moje vidjenje. Bilo kako bilo u razgovoru sa sluzbenicom (koja je samo zamenjivala sluzbenicu koja je zaduzena za to, moram priznati) u RP Stuttgart nisam osetio da je ´hilfsbereit´kao ni da je posebno interesuje da odgovori na moja pitanja. Vise je bilo kao kada sam pre vise god konkurisao sirom Srbije i zvao da se raspitam pa dobijao odgovor ´´ah , mi jesmo raspisali konkurs ali mi imamo svoje lekare´´ itd. u fazonu mi smo raspisali konkurs ali Vi ne morate da konkurisete :) :) . U RP München je barem sluzbenica bila profesionalna i prijateljski raspolozena.
Da je BW interesantan za nemacke lekare, mogu da potvrdim mozda jer imaju izmadju ostalog dosta Rehaklinika a mozda jer je stepenica prema Svajcarskoj ka kojoj streme nemacki lekari ako neca da idu u USA ili Svedsku , ali to je samo moje tumacenje, ne mora da bude tacno. Otisao sam predaleko od teme, izvinjenje.
Kolega mikey puno je pokrajina u nemackoj ali kao sto napisah mene interesuju samo BW i Bayern.

Izbegni BW po svaku cenu, Bayern je prava stvar za non EU lekare, govorim iz ličnog iskustva, prošao sam svu golgotu u BW sa ograničenom licencom od 6 meseci, sada sam napokon na pravom mestu, Bayern Unterfranken. Mada po informacijama od nove godine će uslovi za non EU lekare biti svuda podjednaki tako da možda treba sačekati novi savezni zakon pa probati BW ako toliko volite ovu pokrajinu.
pozdrav

Mozes! Nisam jos polozila B2, nemam nikakav sertifikat za jezik, trenutno sam B1 nivo i dobila sam hospitaciju. Samo sam otisla do bolnice i oni su mi dozvolili, stim da mi ne placaju ni smestaj ni hranu.
Zanima me, da li mi samo odemo u neku bolnicu i oni nam dozvole da budemo hospitanti??? postoji li neki uslov da bi otpoceo hospitaciju? zvuci mi interesantno, posto bih imao mogucnosti da budem tamo dok ne polozim b2, hvala svima na pomoci

- - - - - - - - - -

Da li moze neko konkretno da napise sta donosi taj novi zakon koji se uvodi od NG

Izbegni BW po svaku cenu, Bayern je prava stvar za non EU lekare, govorim iz ličnog iskustva, prošao sam svu golgotu u BW sa ograničenom licencom od 6 meseci, sada sam napokon na pravom mestu, Bayern Unterfranken. Mada po informacijama od nove godine će uslovi za non EU lekare biti svuda podjednaki tako da možda treba sačekati novi savezni zakon pa probati BW ako toliko volite ovu pokrajinu.
pozdrav
Hvala na savetu, vidim i ja da je u BW echt schlecht. Moj problem je sto sam sa porodicom u BW i jedino mi jos ostaju Bayern ili Svajcarska kao varijante, jer sam na jugu ili da ucim francuski pa da probam u Francuskoj :) :) :dash: Jos uvek ucim jezik ali je vreme da pocnem sa prikupljanjem dokumenata itd. i da se odlucim gde da ih predam. U BW su koliko vidim tako uredili sistem da se ima vremena samo 6 meseci od trenutka kada se predaju sva dokumenta (ukljucujuci i polozen ´´Patientenkommunikation test´´ ) za polaganje Kenntnisprufunga, ne znam momentalno koliko je to obimno itd. ali nisam siguran da moze za 6 meseci da se spremi. A dok se to ne spremi mora da se radi za naknadu u visini kao sto je koleginica Pejpsi napisala tj. dzabe. Vise nije kao sto je nekad bilo da si sa polozenim jezikom imao isti tretman kao nemacki lekari.

Bio bih zahvalan ako bi neko napisao, ko je u skorije vreme u Bayernu predavao dokumenta za Berufserlaubnis, jel moze odmah da pocne da se radi i kako to sve ide tamo. Hvala unapred

Kolega Zhuca, a i ostale kolege koje zanima Bayern:

Po dobijanju Berufserlaubnis-a u Bayernu može odmah da počne da se radi normalno kao i svaki drugi lekar, sa punom platom.
Period za polaganje ispita je 2 godine. Za to vreme mora da se završi aprobacija. Vreme dobijanja licence je maksimalno 8 nedelja od dana predavanja zahteva. Iz iskustva govorim da je to vreme znatno kraće.
Naravno za dobijanje licence potreban je i sertifikat B2. Detaljnije možete pogledati na:
http://www.bayern.de/Regierungsbezirke-Bezirke-Landkreise-und-Gemeinden-.431/index.htm dobićete kartu Bayerna podeljenu na 7 Regierugsbezirk-a
Klik na svoj Regierungsbezirke pa onda na link web-prezentacije, pa klik na formulare, pa na Approbationen und Berufserlaubnisse i dobićeš sve informacija koje su ti potrebne.
Tu možeš preuzeti i zahtev za Berufserlaubnis u pdf formatu. Obavezno pročitaj zahtev tu sve piše šta ti je potrebno, Ili pozovi telefonom i raspitaj se.
Evo direktnog linka na pdf za Oberbayern (upozoravam da ovaj link možete otvoriti samo pomoću Internet Explorera)
http://www.regierung.oberbayern.bay...ionenundberufserlaubnisse/s_55.2_346_01_i.pdf
Nadam se da ćete se snaći sa ovim klikovima, ima ih malo više.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Ili pozovi telefonom i raspitaj se.

Mislim da je ovo jako bitno. Svojevremeno sam i ja dobio takav savet, ili posalji mail i taksativno navedi sve sto te interesuje, ili pozovi telefonom. Nikako ne steti, i necete morati da saljete nesto sto vam fali kasnije ponovo. Slobodno do detalja. Stvari se ne razlikuju samo od drzave do drzave, vec ponekada i od osobe do osobe. Znam za primere gde je jednoj osobi bilo potrebno sve prevedeno u Nemackoj, a drugoj u istoj kancelariji cak ni overene, vec obicne kopije.

I slobodno, pogotovo ako ste super prosli na intervjuu i imate osecaj da vas stvarno zele kao deo tima, zamolite Personal vase klinike da pozovu Regierung odgovoran za vas Berufserlaubnis i da zamole da se stvari ubrzaju.

Postovane kolege i kolegenice iz Nisa evo jedno obavestenje za vas, aneks diplome je na nasem fakultetu poskupeo i sad umesto 3000 dinara koliko je kostao do pre 3 meseca, kosta 5000 dinara. danas sam isla da predam zahtev i umalo se nisam slogirala. Ali eto, taj nam je papir neophodan za dobijanje nemacke radne dozvole, pa ako nekome koristi ova informacija cisto da zna... :(

Poslednja izmena:
Samo da objasnim zasto sam u BW, sto sam rekla vec i ranije, al ajd jos jednom:
Muz je dobio posao, dosli smo s detetom skolskog uzrasta i jedva nasli jednu skolu sa tzv. Sprachförderung odeljenjem u kojoj deca uce intenzivno nemacki pored redovne nastave.
Sin je bio na prelazu iz osnovne u srednju skolu, po nemackom sistemu, a da bi isao u gimnaziju tad mu je trebala preporuka ( sad su to ukinuli ). Tadasnji zakon nije meni dozvoljavao 2 godine da radim - i to su sad ukinuli - a za to vreme sin se adaptirao i stekao drugove i presao u gimnaziju.
To je razlog sto smo za sad ograniceni na BW. Tad nismo imali pojma sta nas ceka jer se ovde u zadnje vreme zakoni jako brzo menjaju.
Znaci za one koji imaju decu skolskog uzrasta preporuka da idu u gradove min. 250 000 stanovnika, jer se jedino tamo mogu iscackati takvi razredi, moj muz je zbog toga odbio dobru ponudu u Bavarskoj, ej da smo nasmo mogli znati sta nas u Ländle ceka....
Ali ko zna sta ce doneti novi zakon dogodine.
Jos samo ovo, mislim da 6 meseci uz rad na odeljenju, znaci do 17 h minimum, nije dovoljan za pripremanje GWP, sem mozda za sveze diplomirane doktore. A do sad je bilo da se ispit moze polagati samo dva puta.

Postovane kolege i kolegenice iz Nisa evo jedno obavestenje za vas, aneks diplome je na nasem fakultetu poskupeo i sad umesto 3000 dinara koliko je kostao do pre 3 meseca, kosta 5000 dinara. danas sam isla da predam zahtev i umalo se nisam slogirala. Ali eto, taj nam je papir neophodan za dobijanje nemacke radne dozvole, pa ako nekome koristi ova informacija cisto da zna... :(

Idi sutra ponovo. Budi tu, neka na licu mesta pred tobom urade anex. To sto si predala i sto kazu tri dana ne znaci mnogo. I posle toga idi do Stevine sekretarice i zamoli da mu kaze da potpise cim ima vremena jer ti je hitno. Da ne bude da cekas 2 ili tri nedelje na jedan papir, kao i mnogi drugi.

Idi sutra ponovo. Budi tu, neka na licu mesta pred tobom urade anex. To sto si predala i sto kazu tri dana ne znaci mnogo. I posle toga idi do Stevine sekretarice i zamoli da mu kaze da potpise cim ima vremena jer ti je hitno. Da ne bude da cekas 2 ili tri nedelje na jedan papir, kao i mnogi drugi.
Da li je moguće da toliko naplacuju dodatak diplomi???Ja sam po bolonji studirala ,dobili smo diplomu i dodatak za 5000 din.Pricali su kako je komplikovano stampati nove diplome pa zato toliko kosta,a one ni na sta ne liče.Izvinjavam se za digresiju od teme,ali ne prestaje da me fascinira kako pljackaju na svakom koraku u Srbiji.

Da li je moguće da toliko naplacuju dodatak diplomi???Ja sam po bolonji studirala ,dobili smo diplomu i dodatak za 5000 din.Pricali su kako je komplikovano stampati nove diplome pa zato toliko kosta,a one ni na sta ne liče.Izvinjavam se za digresiju od teme,ali ne prestaje da me fascinira kako pljackaju na svakom koraku u Srbiji.

Moguce, kako da ne. Ali, ovo je samo aneks, a dodatak diplomi je 15000. Sad, sta je tu je, kosta koliko kosta, mora da se uzme, ali problem je sto nece da rade ovi iz 'studentskih pitanja', a dekana ne mozes da uhvatis, pa to moze da potraje samo tako. Jedino dekan moze da potpise.

:rtfm:

Kolege dobila sam posao u Bayern-u pa imam nekoliko nedoumica... ukoliko biste mogli da izdvojite malo vremena da mi pomognete oko dokumentacije
1. da li je potreban Apostille i ako jeste na kojim dokumentima,
2. mogu li dokumenta da prevedem u Srbiji kod sudskog prevodioca,
3. da li i dalje vazi da se lekarsko uverenje moze dobiti od lekara u Beogradu koji je spominjan ranije u postovima (ako moze broj tel.)
4. mogu li da istovremeno konkurisem za vizu (sa Einstellungszusage od klinike) i za Berufserlaubnis (sa ugovorom od klinike)?

Puno vam hvala unapred i izvinite ako se ponavljam, plasim se da negde ne zabrljam...

Kolege dobila sam posao u Bayern-u pa imam nekoliko nedoumica... ukoliko biste mogli da izdvojite malo vremena da mi pomognete oko dokumentacije
1. da li je potreban Apostille i ako jeste na kojim dokumentima,
2. mogu li dokumenta da prevedem u Srbiji kod sudskog prevodioca,
3. da li i dalje vazi da se lekarsko uverenje moze dobiti od lekara u Beogradu koji je spominjan ranije u postovima (ako moze broj tel.)
4. mogu li da istovremeno konkurisem za vizu (sa Einstellungszusage od klinike) i za Berufserlaubnis (sa ugovorom od klinike)?

Puno vam hvala unapred i izvinite ako se ponavljam, plasim se da negde ne zabrljam...

Mislim da je ovo jako bitno. Svojevremeno sam i ja dobio takav savet, ili posalji mail i taksativno navedi sve sto te interesuje, ili pozovi telefonom. Nikako ne steti, i necete morati da saljete nesto sto vam fali kasnije ponovo. Slobodno do detalja. Stvari se ne razlikuju samo od drzave do drzave, vec ponekada i od osobe do osobe. Znam za primere gde je jednoj osobi bilo potrebno sve prevedeno u Nemackoj, a drugoj u istoj kancelariji cak ni overene, vec obicne kopije.

I slobodno, pogotovo ako ste super prosli na intervjuu i imate osecaj da vas stvarno zele kao deo tima, zamolite Personal vase klinike da pozovu Regierung odgovoran za vas Berufserlaubnis i da zamole da se stvari ubrzaju.

Bitno je di ste studirali tj je li diploma stecena u Eu,ako jeste onda je mnogo lakse. Onda potrebno je jezik samo poloziti i to je dovoljno,mada oni teze da uvedu i Approbation i za Eu diplome te polaganje spec ispita. Npr.kolega bosanac ali dipl u wienu i eto vam primjera. To je ono sto ja znam,mozda kolege imaju druge info ili iskustva pa neka se izjasne.

Da li znate kakva su pravila za specijaliste sa EU pasošem, a diploma specijalizacije je iz Srbije? Da li postoji potreba u Njemackoj za posao maksilofacijalnog hirurga?

Veliki pozdrav.
Zavrsio sam specijalizaciju na VMA. Imam hrvatski pasoš i uskoro ću u Hrvatskoj nostrifikovati diplomu fakulteta i specijalizacije. Da li ću tada biti ravnopravan sa EU ljekarima iako nemam staž u EU?

Sent from my GT-I9305 using Forum Krstarice mobile app

Znam sa se u SLO mra raditi minimalno 3god nakon nostrifikacije da biste dobili tzv slo diplomu tj nostrificirali diplomu i da je validna .....u CRO znam da se moze nostrificirati jer su pojedine kolege iz Bosne to radile ali kako su prosle u De nakon nostrifikacije to ne znam jer i oni cekaju odgovor nadleznih sto ce morati polagati kao razliku,ali eto oni kazu da je lakse. To su njihove rijeci. Najbolje je da se raspitate kako to funkcionira u CRO po zaknu npr kontaktirate lijecnicku udrugu i pitate.

Veliki pozdrav.
Zavrsio sam specijalizaciju na VMA. Imam hrvatski pasoš i uskoro ću u Hrvatskoj nostrifikovati diplomu fakulteta i specijalizacije. Da li ću tada biti ravnopravan sa EU ljekarima iako nemam staž u EU?

Hvala Mikey.
Mislim da je puno lakše. Pokusavam saznati koliku ulogu ima radni staž u
EU u vezi sa priznavanjem non EU diplome, a sa EU pasošem. Cilj je otici samo sa znanjem jezika i poceti raditi ili smanjiti dodatna polaganja na minimum. Primjer: kolega sa BiH diplomom se vratio iz De( tamo je nasao posao i radi) da polozi drzavni ispit u Hr jer je navodno laksi, a ovaj će se priznati u De.

Back