Srpski lekari u Nemačkoj

To upravo znači to. Hospitacija se radi samo ako kandidat nema B2 sertifikat, pa onda uz posao uči i jezik pa onda kada nauči polaže B2 dobije beruferlaubnis (licencu) i počinje da radi kao lekar. Inače da bi radio kao hospitant nije ti potrebna licenca tj. berufserlaunis. Što se plate tiče to nema mnogo veze sa regijama. Ovo što sam naveo (negde oko 2500e neto u prevodu oko 4500e bruto) važi za teritoriju cele Nemačke i to je napominjem plata lekara početnika(u oglasima za posao najčešće stoji Assistenzärztin)-pod uslovom da si sam bez dece i supruga ili supruge, To je vrlo značajno zbog poreza.
Nadam se da sam pomogao nešto
Pozdrav od Nišlije iz Bajerna.

Takodje pozdrav.....iz Niša

Iz Nisa nas ima tusta i tma :) Meni je danas stigla diplomica B2 i jako sam srecna, od sutra pocinjem da lunjam po gradu da prikupljam dokumentaciju i iskreno iznenadjena sam mislila sam da ce mi trebato 3 tone dokumenata i da cu naravno da zaglavim sa nekom Micom salterskom radnicom kod koje ce uvek da mi 'fali jedan papir, ali na moje odusevljenje dokumentacija je skoro ista kao i kada se u Srbiji konkurise za posao :) Drzim vam svima palceve sa ispitima :)

Iz Nisa nas ima tusta i tma :) Meni je danas stigla diplomica B2 i jako sam srecna, od sutra pocinjem da lunjam po gradu da prikupljam dokumentaciju i iskreno iznenadjena sam mislila sam da ce mi trebato 3 tone dokumenata i da cu naravno da zaglavim sa nekom Micom salterskom radnicom kod koje ce uvek da mi 'fali jedan papir, ali na moje odusevljenje dokumentacija je skoro ista kao i kada se u Srbiji konkurise za posao :) Drzim vam svima palceve sa ispitima :)

Cestitam koleginice, samo napred,a onaj konkurs sto je bio na Niskoj klinici do pre neki dan... gde su se primali 9 lekara,prosli su samo studenti koji su imali prosek 9,45 tako da mi koji smo imali ispod toga nismo mogli ni da privirimo....nazalost. A zna se ko ima prosek preko 9.40 na zalost. E zbog toga i begamo odavde. A usput iz koje si knjige ucila za B1 i B2...

Cestitam koleginice, samo napred,a onaj konkurs sto je bio na Niskoj klinici do pre neki dan... gde su se primali 9 lekara,prosli su samo studenti koji su imali prosek 9,45 tako da mi koji smo imali ispod toga nismo mogli ni da privirimo....nazalost. A zna se ko ima prosek preko 9.40 na zalost. E zbog toga i begamo odavde. A usput iz koje si knjige ucila za B1 i B2...

Na-a.

9.89

I cuvena treca poruka : A sada bih imao par pitanja za sve kolege koje su se upustile u put ka neogranicenoj radnoj dozvoli za lekare(Approbation) naravno preko vremenski ogranicene dozvole (Berufserlaubnis). Posto sam iz porodicnih razloga ogranicen na jug Nemacke interesuje me, iskljucivo u Baden-Würtemberg-u i/ili Bayern-u, ako bi neko mogao da mi odgovori za sada na dva pitaja? Prvo : sta se podrazumeva pod : ´´-Nachweis Ihrer abgeschlossenen Ausbildung durch die Vorlage des entsprechendes Diploms, des dazugehörigen Notenanhangs und weiterer zur Berufsausübung erforderliche Qualifikationen´´ - ovo je potrebno (izmedju ostalog) pri podnosenju prijave u Bayern-u . U Baden-Würtembergu traze na mestu toga sledece : ´´ -Nachweis über die im Ausland abgeschlossene Ausbildung´´ sto je previse sturo i siguran sam da bi i oni trazili detaljan opis studija ako bih se odlucio za Baden-Würtemberg . Pretpostavljam da je to izvod sa fakulteta itd. pa me interesuje ko je studirao u Bg kako se to dobija i koliko traje procedura za to i sta to obuhvata. Nisam Trenutno u Srbiji, planiram da dodjem na kratko pa me interesuje da li cu moci to da pribavim. Drugo pitanje je u vezi ´´Unbedenklichkeitsbescheinigung / Certificate of Good Standing´´ , jel to izdaje Lekarska komora Srbije ili kako se to pribavlja i koliko traje procedura za to? Hvala svima unapred na odgovorima, nadam se da ce moja pitanja i odgovori na njih pomoci i ostalima.

Pozdrav kolege,
moje dosadašnje iskusto u BW.
Prvo je muž dobio posao ( nije lekar ), ja polagala A2 da bismo osigurali pridruživanje, došli u Nemačku krajem 2010.
Pohadjala sam kurseve B2 i C1 sve o svom trošku ( do B1 se dobije neka podrška od opštine, moj muž ni to nije dobio jer zaradjuje dok du neki sa državljanstvima iz EU i isto tako rade to dobili, nikad nam nidu objasnili zašto mi nismo).
U razgovoru sa službenikom iz job agentur rečeno mi je da me ne mogu finansijski podržati ni na koji način, da će okačiti moje podatke na sajt i skinuti ih posle 3 meseca, uputio me na Regierungspraesidium Stuttgart.
Tamo mi rekli, kad dobijem saglasnost od klinike dobiću dozvoluza rad, privremenu.
Počela da spremam B2, išla u medjuvremenu na razgovor za posao koji je odlično prošao. ali u RP Stutt rekli više ne vredi B2 nego mora Patientenkommunikation test, pa onda samo dozvola za Praksu, znači ništa ne smeš da radiš bez nadzora nekog sa aprobacijom,nema plate nego simboličnih 500 evra za troškove prevoza i sl.
To je sad već 2011.

Sredinom sledeceg mjeseca idem u Hamburg na kratkotrajno specijalisticko usavrsavanje. Posjetio bih i druge bolnice koje su zainteresovane za posao maksilofacijalnog hirurga. Da li neko ima takvu informaciju?
p.s. za B2 cu biti spreman za par mjeseci.

Koliko sam upucen da Gleichwertigkeitspruefung vise ne postoji u toj formi. Sada se zove Kenntnisspruefung oder Approbation. Postoje tri linka za koje znam da daju info o tomu. Ako treba mogu ih postaviti.

Laku noć
ovo je treća poruka za sad valjda sad smem da šaljem pp?
Uzgred, da li je neko polagao GWP u skorije vreme, oni protokoli sa FB strane, mislim da je link dao Spale , su ekstra ali idu samo do 2008.:think:

Koleginice Pejpsi , hvala za dosadasnji doprinos, iscekujemo svi ovde nastavak i kako su se dalje odvijale stvari...Ako je neko od kolega u skorije vreme predavao dokumenta u ´´Regierungspräsidien´´ Stuttgart ili München, moje pitanje iz moje prethodne poruke je sta oni ocekuju da se donese sa fakulteta, ko je studirao u Bg i za koliko vremena se to sa fakulteta u Bg dobije. Ostali papiri su mi za sada manje vise jasni, a inace jos uvek nemam B2 pa se nisam nigde prijavio. Ali prema mome tumacenju onoga sto stoji na internetu za Bayer i BW u Bayer-u ne traze ´´Patientenkommunikation Test´´ tj. moze se brze poceti i malo je jednostavnije. U slucaju da je to tacno odlucujem se za Bayer. Svaka tacna info je dobrodosla.Hvala unapred.

Zanima me, da li mi samo odemo u neku bolnicu i oni nam dozvole da budemo hospitanti??? postoji li neki uslov da bi otpoceo hospitaciju? zvuci mi interesantno, posto bih imao mogucnosti da budem tamo dok ne polozim b2, hvala svima na pomoci

Kolega mikey, postavi, molim te, linkove.

Sto se tice pitanja kolege Zhuca > to znaci da ti fakultet izda plan nastave po kom si studirao znaci predmet,broj casova teorije i prakse kao i ocena kojom si polozio, zatim to sve prevedes i predas u npr RP Stutt. Ja sam u Novom Sadu to dobila za par dana a kostalo je oko 2000 din koliko se secam. Treba samo neku kao molbu da napises da ti iz privatnih razloga to treba. Mozes dobiti isto i za program specijalizacije ako se po duzini razlikuje od one u Nemackoj.
I samo ukratko da kazem kako izgleda Patientenkommunikationtest> jedna osoba glumi pacijenta i to je, koliko sam shvatila, neki lekar iz lekarske komore a drugi je ispitivac dr Farhan, decko koji se bavi pripremanjem lekara stranaca jezicki i strucno za rad u Nemackoj i organizuje kurseve jezika a u novije vreme i pripremne kurseve za Koenntnisspruefung, ovo je njegova ajd da kazem firma http://www.freiburg-international-academy.de/.

Ispit: kao i u praksi, predstavite se , uzmete anamnezu i objasnite na kraju pacijentu jedan dijagnosticki postupak, ja sam imala kateterizaciju srca. " Pacijent" nekad malo vise prica dijalekt ili je npr. tvrdoglav pa ga treba ubedjivati da pristane na pregled. Potrebno solidno znanje govornog jezika tj. svakodnevne komunikacije, u anamnezi postavljati pitanja uobicajeno ali je bitno razumeti sta je pacijent odgovorio.

Posle tog ispita ja sam jedva nasla mesto za praksu i onda se dobije BE ogranicen na sest meseci. Ti meseci se ne racunaju ni u specijalizaciju, ni u radni staz. Dobija se simbolicna nadoknada od 500 evra, od toga 350 na ruke a ostalo su dazbine.

Treba obratiti paznju na ono sto pise Miroslav, posla ima ali ne visi na drvetu. Nedostatak lekara je neravnomeran, BW je valjda najatraktivniji i za Nemce, pa su cini mi se prema strancima posebno arogantni.

Back