Kolega mikey, postavi, molim te, linkove.
Sto se tice pitanja kolege Zhuca > to znaci da ti fakultet izda plan nastave po kom si studirao znaci predmet,broj casova teorije i prakse kao i ocena kojom si polozio, zatim to sve prevedes i predas u npr RP Stutt. Ja sam u Novom Sadu to dobila za par dana a kostalo je oko 2000 din koliko se secam. Treba samo neku kao molbu da napises da ti iz privatnih razloga to treba. Mozes dobiti isto i za program specijalizacije ako se po duzini razlikuje od one u Nemackoj.
I samo ukratko da kazem kako izgleda Patientenkommunikationtest> jedna osoba glumi pacijenta i to je, koliko sam shvatila, neki lekar iz lekarske komore a drugi je ispitivac dr Farhan, decko koji se bavi pripremanjem lekara stranaca jezicki i strucno za rad u Nemackoj i organizuje kurseve jezika a u novije vreme i pripremne kurseve za Koenntnisspruefung, ovo je njegova ajd da kazem firma
http://www.freiburg-international-academy.de/.
Ispit: kao i u praksi, predstavite se , uzmete anamnezu i objasnite na kraju pacijentu jedan dijagnosticki postupak, ja sam imala kateterizaciju srca. " Pacijent" nekad malo vise prica dijalekt ili je npr. tvrdoglav pa ga treba ubedjivati da pristane na pregled. Potrebno solidno znanje govornog jezika tj. svakodnevne komunikacije, u anamnezi postavljati pitanja uobicajeno ali je bitno razumeti sta je pacijent odgovorio.
Posle tog ispita ja sam jedva nasla mesto za praksu i onda se dobije BE ogranicen na sest meseci. Ti meseci se ne racunaju ni u specijalizaciju, ni u radni staz. Dobija se simbolicna nadoknada od 500 evra, od toga 350 na ruke a ostalo su dazbine.
Treba obratiti paznju na ono sto pise Miroslav, posla ima ali ne visi na drvetu. Nedostatak lekara je neravnomeran, BW je valjda najatraktivniji i za Nemce, pa su cini mi se prema strancima posebno arogantni.