Srpski lekari u Nemačkoj

Dobar dan postovane kolege i koleginice.
Nov sam na forumu, ali ga vec duze vreme redovno pratim.
Stigao sam do trenutka da mogu da trazim posao.
Hteo sam da Vas pitam, da li neko zna sta je od papira potrebno za dobijanje posla u pokrajni Hesen i koji nivo znanja jezika?
Hvala unapred.

Da li mozda neko zna kako funkcionisu stvari u Nemackoj sto se tice porodice? Npr. Obdanista (cene i uslovi), deciji dodatak (Meni su iz klinike javili da imam prava na to i po detetu je 184e) i sta je sve potrebno od dokumenata za deciji dodatak? Sto se tice zene, nesto sam nacuo da u slucaju nezaposlenosti i ona ima prava na neku novcanu naknadu. Inace ja sam u oblasti Niedersachsen.

Dobila sam jednu informaciju pa bih htjela da je provjerim. Zanima me da li u Njemačkoj ljekari obavljaju poslove koje kod nas rade medicinske sestre i tehničari, npr. davanje injekcija, vađenje krvi, uključivanje infuzije idr. Unaprijed hvala!

Za dolazak je NEOPHODAN B2 nivo nemackog i to u celoj zemlji bez razlike.
Znaci, ne moze se dobiti dozvola za rad ( Berufserlaubnis) bez toga.
Ja radim vec 7 godina u Bavarskoj, u aprilu sam dobila i Aprobaciju, stvarno raspolazem svim konkretnim informacijama...
Sem toga, u poslednjem "naletu" se u mojoj klinici zaposlilo jos 3 mladih kolega ( pocetnika) i kod svakog ( bez izuzetka) je bila ista procedura. Moram reci da je sve ukupno neverovatno pojednostavljeno ( !!!!!!!! ) u odnosu na vreme kada sam ja dosla.
U toliko bolje za Vas.

Postovani doktori,

Na moju ogromnu radost spreman sam ponuditi vama moju pomoc pri dobivanje posao u nemackoj. Moje ime je Nikola i sam prof. po nemackom jezikom kako i vlasnik licenciranog TELC centra za nemacki jezik u Makedoniji kako i u Nemackoj. Moj momentalni projekt je da zaposlim 10 doktora koje zive u nemackoj i uce jezik od a1 do b2 za 3 meseci ili od b2 do c1 za jeda mesec. Moj skype kontakt je kokomoko81 .

P.S. Oprostite za moj los srpski.

Sent from my GT-I9505 using Forum Krstarice mobile app

Jedno vreme bi morali da radite u nivou specijalizanta ( 6 do 12 meseci), dok Vam mentor ne napise da ste ok. U nekim drzavama mora da se izadje ipak na ispit, ali sve to je MALA ZRTVA u odnosu na to da za 3 godine mozete u Nemackoj da budete Chefarzt i zaradjujete nevidjene pare. Posebno zato sto je Vasa specijalizacija u strasnom deficitu.

Pocituvani doktori,

bi ja iskoristil ovaa sansa da ja promoviram mojata agencija za posreduvanje pri rabota na doktori i medicinski lica kako i moeto uciliste koe e licenciran centar za izdavanje na sertifikati od A1 do C1
koi se potrebni pri vrabotuvanje na visokoobrazovni kadri vo Germanija. So pocetok od 01 Avgust 2013 pocna da funkcionira i mojot centar za stranski jazici vo Germanija
so sto na doktorite im se ovozmozuva da polesno dojdat do potrebniot stepen i potrebniot sertifikat. Vo momentov vo Germanija zapocnat e proces so 10 doktori koi treba da stasaat do potrebniot stepen C1 a
voedno i da dobijat rabota.

so pocit
Nikola Iliev

P.S. Mozete da me kontaktirate na skype kokomoko81

Pozdrav svim kolegama i puno hvala na iscrpnim informacijama.Dugo sam imala odbojnost ka nemackom jeziku i zato nisam ranije pocela da ga ucim.Medjutim posle 1godine nezaposlenosti u Srbiji ,ta odbojnost se istopila.Pre mesec dana sam upisala A1.1 i planiram da nastavim sa ucenjem nemackog.Trebalo bi krajem septembra da zavrsim A1.Imam sluha za jezike ,pa mislim da mi sasvim solidno ide.Da li mislite da je kasno sada za ucenje nemackog i da za godinu dana nece biti potraznje za lekarima u Nemackoj kao sada?

I da sobzirom da sam iscitala sve stranice foruma posebna pohvala za koleginicu astanisic :klap: koja je pokrenula ovu temu pa sa skoro mrtve tacke :)

Zanima me koliko dugo moze da traje hospitacija i koji nivo nemackog je potreban za to?pozdrav

Poslednja izmena od moderatora:
@arbeitslos:

Nikada nije kasno. Po svim dostupnim informacijama, potraznja za lekarima se nece smanjivati, mozda cak i suprotno. Tako da ne brini, posao ces moci da nadjes.

Zavisi na sta mislis, i na sta Nemci misle kad kazu hospitacija. Negde je to nazovi probni rad, koji traje od nedelju dana pa i do 2 ili vise meseci. Mislim da je B2 dovoljan, ali mozda moze i bez toga, pa ucenje u mimohodu. Puno je tu faktora, na pr. mozda te bolnica zove na preporuku drugarice i sl. Svega ima.

Prava Hospitacije je ono sto sledi nakon intervjua za posao, desava se istog dana ili ubrzo nakon i traje 1 ili par dana. To je 'njuskanje' gde se gleda da li se uklapas u tim(manje bitno) i da li se tebi dopada svakodnevni rad u bolnici i sve ostalo(bitnije). Bez straha od hospitacije, pitaj sve sto stignes kada si na Hospitaciji. Nikako za propustiti.

Niko mi nije odgovorio pa da probam opet. Zanima me da li u Njemačkoj ljekari obavljaju poslove koje kod nas rade medicinske sestre i tehničari, npr. davanje injekcija, vađenje krvi, uključivanje infuzije idr. Unaprijed hvala!

Koliko znam injekcije se ne daju i Nemackoj, kao ni ovde u Australiji. Pogotovu ne ono mucenje dece kao u Srbiji. Samo u nekim specificnim situacijama koje su van uobicajnih okolnosti kod nekih koliko znam . Nisam se puno raspitivao oko toga, jer me to pitanje naravno nikad nije zanimalo previse kao ni sama medicina, ali iz price neke gde sam dotakao tu temu sa svojima ( posto imam i rodjake medicinske radnike u Nemackoj i uzu familiju ) tako sam cuo.

Evo da bih bio precizniji poslao sam pitanje tamo pa cemo da vidimo sta i kako kazu, ako dotle niko ne odgovori.

Cheers :D

@arbeitslos:

Nikada nije kasno. Po svim dostupnim informacijama, potraznja za lekarima se nece smanjivati, mozda cak i suprotno. Tako da ne brini, posao ces moci da nadjes.

Zavisi na sta mislis, i na sta Nemci misle kad kazu hospitacija. Negde je to nazovi probni rad, koji traje od nedelju dana pa i do 2 ili vise meseci. Mislim da je B2 dovoljan, ali mozda moze i bez toga, pa ucenje u mimohodu. Puno je tu faktora, na pr. mozda te bolnica zove na preporuku drugarice i sl. Svega ima.

Prava Hospitacije je ono sto sledi nakon intervjua za posao, desava se istog dana ili ubrzo nakon i traje 1 ili par dana. To je 'njuskanje' gde se gleda da li se uklapas u tim(manje bitno) i da li se tebi dopada svakodnevni rad u bolnici i sve ostalo(bitnije). Bez straha od hospitacije, pitaj sve sto stignes kada si na Hospitaciji. Nikako za propustiti.
Hvala na utesnim recima:) Mislim na hospitaciju kada radis kao praktikant.Cula sam za kolegu koji je pre par meseci otisao bez znanja nemackog ,ponudili su mu smestaj,hranu i dzeparac.On je imao volonterskog iskustva u jednoj hirurskoj grani koja je tamo deficitarna.Mislim da je on pogresio sto je otisao bez znanja makar na B1 nivou ,jer tesko je raditi u sredini ciji jezik ne poznajes .Hteo je i da se vrati ali su ga ubedili da ostane .

Niko mi nije odgovorio pa da probam opet. Zanima me da li u Njemačkoj ljekari obavljaju poslove koje kod nas rade medicinske sestre i tehničari, npr. davanje injekcija, vađenje krvi, uključivanje infuzije idr. Unaprijed hvala!

Apsolutno. Dan na svakoj klinici ( interna, hirurgija, reha, neurologija, ortopedija itd.) pocinje vadjenjem krvi, od 5 - 15 pacijenata, zavisi. Posle toga u viziti sam moras da skines konce ili previjes sveze rane. U svakom trenutku kad je potrebno moras da skocis i ukljucis infuziju itd. Jedino na intenzivnom sestre smeju puno toga da preuzmu, inace NE. Jedini problem od svega toga I TO TREBA VEZBATI KOD KUCE JOS je infuzija. Na gerijatriji sam imala strasnih problema sa najstarijim pacijentima, "bez vena" , a stalno primaju nesto venski i ako tu ne ispunis ocekivanja, nema ko da te zameni pa sefovi pocnu da prevrcu ocima!!

Postovane kolege,
ima li neko iskustva sa agencijom DOCTOLET i njihovim skautima? ponudili su mi neku skolu u Hannoveru- 3 meseca traje b2 zajedno sa kursom komunikacije sa pacijentima. zvuci fino pa se plasim da nije neka prevara... molila bih za brz odgovor :)

Back