Srpski lekari u Nemačkoj

Postovane kolege

Da li je nekome poznato kako ceo proces ide sa lekarima specijalistima ili ako ima lekara specijalista koji su vec otisli u Nemacku a prate ovu temu da podele iskustva. Svaka informacija na tu temu bi mi bila jako znacajna. Pitanje za kolegu Salivana ( a i za sve ostale ) da li je odlazak u Nemacku realizovao preko bluekard programam koji vazi od prvog avgusta ove godine

Unapred hvala

Postovane kolege, slazem se da nama lekarima kolegijalnost nije jaca strana, ali ne bi bilo lose da to malo promenimo (makar mi ovde). Evo ja cu poceti. Ono sto sam do sada saznala kroz razlicita iskustva kolega koji su otisli je sledece: najbitnije je znanje jezika, i to potreban je B2 nivo da bi se pocelo sa radom. Postoji i opcija hospisa i ucenja jezika pri kome nam oni placaju 300-500e mesecno za to- kakvi su uslovi i kako se do toga dolazi ne znam, neko je vec pomenuo da klinike daju oglase za to.
Ono sto znam je da su nasi ljudi tamo veoma cenjeni, da su uslovi rada odlicni, plate dobre, a troskovi zivota kao kod na (izuzetak je mozda smestaj koji moze biti najveci trosak ako sami iznajmljujete stan), a to znam jer sam bila tamo i videla. Prethodno iskustvo nije neophodno, ali je pozeljno. Nasi lekari se tamo brzo uklope i snadju. Suprotno opstem misljenju, Nemci su jako ljubazni i tolerantni, ali vole rad,red i disciplinu. Po dobijanju sertifikata Goethe(taj jedini priznaju), mozete sami slati svoj CV klinikama, odgovarati na oglase ili naci agenciju da posreduje. Ovim agencijama placaju bolnice, ali vodite racuna ima i onih koji naplacuju dokorima, o tome se dobro raspitajte pre ugovaranja bilo cega. Kako god nasli i zakazali razgovor, kad budete primljeni potpisujete ugovor i sa njime i jos nekim vasim papirima idete u konzulat- ovde je sve jako lepo objasnjeno na temu "papira" http://www.belgrad.diplo.de/Vertret...e__Fassung__de/setie__arbeitaufnahme__sr.html
Dalje, uslovi rada se razlikuju od pokrajne do pokrajne. Negde se nostrifikacija polaze odmah, a negde posle nekog perioda npr. 6meseci, god dana, dve god..ne znam tacno. Znam da se u Studgartu posle B2 radi kao praktikant do polaganja nostrifikacije i da je plata oko 500e. Takodje za nostrifikaciju se polazu interna, hirurgija i jos neki deo koji podrazumeva farmu,radiologiju isl. U svakom slucaj nije je tesko poloziti jer su to stvari iz prakse. Ako se padne taj ispit, ima se pravo jos jednom da se izadje, posle se gubi pravo na rad u Nemackoj. I ovo zavisi od pokrajne do pokrajne- dal moze dvaput u jednoj pokrajni ili u dve razlicite. Naravno specijalizacija krece da tece odmah i traje odredjeni br.god. za koje bi trebalo uraditi odredjen br.procedura i svu dokumentaciju sacuvati (dobije se neka sveska za to). Ne mora cela specijalizacija da se obavi u jednoj klinici, moze da se menja ustsnova, a i specijalizacija, Eto to su moja dosadasnja saznanja. :)
Zamolila bih sve kolege da podele svoja dosadasnja saznanja sa nama, nema veze sto se ponavljamo svako isustvo je dragoceno. :)

Takodje bih zamolila one koji imaju informaciju da nam kazu u kojim se pokrajnama odmah polaze nostrifikacija a gde kasinje i koliko kasnije ako znaju?
Da li neko zna sta znaci taj zakon iz aprila 2012.? Neko je pominjao da do novembra 2012.sve diplome moraju da budu u procesu nostrifikacije. Zna li neko to da nam pojasni?

Pitanja za CicaMicu1 ili bilo kog drugog ko ima dobar odgovor.

Koleginice, ja sam trenutno u fazi spremanja tkz. Patienten komunikation testa, koji mi je neophodan za Berufserlaubnis na neodređeno vreme.
Inače dobila sam Berufserlaubnis na 6 meseci i to od 15.12.2012 do 15.06.2012.
Za ovo vreme traba da položim PKT i tkz. Kenntnisprüfung poslednji rok mi je 15.05.2013 Ulm (Innere Medizin, Chirurgie
Med. Psychologie/Psychosomatik*, Pharmakologie)
Molim te da mi preporučiš literaturu za ovaj ispit, bila bih vrlo zahvalna.
Inače ja sam već 8 godina specijalista Interne medicine u Srbiji, ali počinjem sve ispočetka.

Koliko je lako (ili tesko) naci posao u zdravstvu u inostranstvu? Jel moguce otici na blef, bez nekog izvesnog posla koji ga ceka, vec traziti kada se stigne..
Jedan drug je otisao pre par meseci, cekao ga je posao vec i sve je imao ugovoreno.. Dok je jedan drugi drugar (elektrotehnicke struke doduse) otisao bez iceg spremnog i posle nedelju dana nasao posao u struci.. Dakle, kakva/kolika je ponuda poslova?

Moguce je ali samo kao praktikant i to samo u nekoliko pokrajina.
Ali je mnogo bolje i bezbolnije sa B2 sertifikatom. Inace nije tacno da priznaju samo Gete.
Iz mog licnog iskustva priznaju i TELC sertifikat B2. Potpuno je ravnopravan. Centrala je u Frankfurtu inace kod nas imate ispitni centar najblize u Makediniji kao i u Madjarskoj i Rumuniji.
Pogledajte detaljnije na telc.net

Interesuje me i da li neko zna da li je moguce otici sa b1 znanjem jezika, pa u Nemackoj douciti do b2? Ako neko ima iskustva, ili informacije... puno bi nam svima znacilo. Hvala unapred! :)
Ali je mnogo bolje i bezbolnije sa B2 sertifikatom. Inace nije tacno da priznaju samo Gete.
Iz mog licnog iskustva priznaju i TELC sertifikat B2. Potpuno je ravnopravan. Centrala je u Frankfurtu inace kod nas imate ispitni centar najblize u Makediniji kao i u Madjarskoj i Rumuniji.
Posalji mi tvoj email.
Mogu ti dosta toga pomoci.
Ja pocinjem sa radom uNemackoj 15.12.2012 tako da imam iskustva oko svih papira.
Drago mi je pomoci svakom ukoliko mogu

Postovane kolege, slazem se da nama lekarima kolegijalnost nije jaca strana, ali ne bi bilo lose da to malo promenimo (makar mi ovde). Evo ja cu poceti. Ono sto sam do sada saznala kroz razlicita iskustva kolega koji su otisli je sledece: najbitnije je znanje jezika, i to potreban je B2 nivo da bi se pocelo sa radom. Postoji i opcija hospisa i ucenja jezika pri kome nam oni placaju 300-500e mesecno za to- kakvi su uslovi i kako se do toga dolazi ne znam, neko je vec pomenuo da klinike daju oglase za to.
Ono sto znam je da su nasi ljudi tamo veoma cenjeni, da su uslovi rada odlicni, plate dobre, a troskovi zivota kao kod na (izuzetak je mozda smestaj koji moze biti najveci trosak ako sami iznajmljujete stan), a to znam jer sam bila tamo i videla. Prethodno iskustvo nije neophodno, ali je pozeljno. Nasi lekari se tamo brzo uklope i snadju. Suprotno opstem misljenju, Nemci su jako ljubazni i tolerantni, ali vole rad,red i disciplinu. Po dobijanju sertifikata Goethe(taj jedini priznaju), mozete sami slati svoj CV klinikama, odgovarati na oglase ili naci agenciju da posreduje. Ovim agencijama placaju bolnice, ali vodite racuna ima i onih koji naplacuju dokorima, o tome se dobro raspitajte pre ugovaranja bilo cega. Kako god nasli i zakazali razgovor, kad budete primljeni potpisujete ugovor i sa njime i jos nekim vasim papirima idete u konzulat- ovde je sve jako lepo objasnjeno na temu "papira" http://www.belgrad.diplo.de/Vertret...e__Fassung__de/setie__arbeitaufnahme__sr.html
Dalje, uslovi rada se razlikuju od pokrajne do pokrajne. Negde se nostrifikacija polaze odmah, a negde posle nekog perioda npr. 6meseci, god dana, dve god..ne znam tacno. Znam da se u Studgartu posle B2 radi kao praktikant do polaganja nostrifikacije i da je plata oko 500e. Takodje za nostrifikaciju se polazu interna, hirurgija i jos neki deo koji podrazumeva farmu,radiologiju isl. U svakom slucaj nije je tesko poloziti jer su to stvari iz prakse. Ako se padne taj ispit, ima se pravo jos jednom da se izadje, posle se gubi pravo na rad u Nemackoj. I ovo zavisi od pokrajne do pokrajne- dal moze dvaput u jednoj pokrajni ili u dve razlicite. Naravno specijalizacija krece da tece odmah i traje odredjeni br.god. za koje bi trebalo uraditi odredjen br.procedura i svu dokumentaciju sacuvati (dobije se neka sveska za to). Ne mora cela specijalizacija da se obavi u jednoj klinici, moze da se menja ustsnova, a i specijalizacija, Eto to su moja dosadasnja saznanja. :)
Zamolila bih sve kolege da podele svoja dosadasnja saznanja sa nama, nema veze sto se ponavljamo svako isustvo je dragoceno. :)

Takodje bih zamolila one koji imaju informaciju da nam kazu u kojim se pokrajnama odmah polaze nostrifikacija a gde kasinje i koliko kasnije ako znaju?
Da li neko zna sta znaci taj zakon iz aprila 2012.? Neko je pominjao da do novembra 2012.sve diplome moraju da budu u procesu nostrifikacije. Zna li neko to da nam pojasni?

Odgovor na tvoje prvo pitanje:
Znam samo za pokrajinu Baden-Württemberg tamo je 6 meseci rok za nostrifikaciju (Kenntnisprüfung) evo i rasporeda
Datum Uni Fächer

06.02.2013 Ulm Innere Medizin, Chirurgie
Pharmakologie, Med. Psychologie/Psychosomatik*
06.03.2013 Ulm Innere Medizin, Chirurgie
Pathologie, Med. Psychologie/Psychosomatik*
13.03.2013 Heidelberg Innere Medizin, Chirurgie, Pathologie, klin. Chemie

19.03.2013 Tübingen Innere Medizin, Chirurgie
Pathologie, Pharmakologie
26.03.2013 Mannheim Innere Medizin, Chirurgie
Klinische Chemie, Pharmakologie
10.04.2013 Ulm Innere Medizin, Chirurgie
Med. Psychologie/Psychosomatik*, Pharmakologie*
19.04.2013 Mannheim Innere Medizin, Chirurgie
Pharmakologie, Mikrobiologie
23.04.2013 Tübingen Innere Medizin, Chirurgie
Mikrobiologie, Pharmakologie
30.04.2013 Mannheim Innere Medizin, Chirurgie
Mikrobiologie, Klinische Chemie
14.05.2013 Mannheim Innere Medizin, Chirurgie
15.05.2013 Ulm Innere Medizin, Chirurgie
Med. Psychologie/Psychosomatik*, Pharmakologie
11.06.2013 Mannheim Innere Medizin, Chirurgie,
25.06.2013 Tübingen Innere Medizin, Chirurgie
02.07.2013 Mannheim Innere Medizin, Chirurgie

drugo pitanje:
To je zakon o plavoj karti izglasan je 1.aprila a stupio na snagu 1. avgusta 2012.
Na ostala pitanja neznam odgovor.

Mislim da je moguce otici i sa B1 ali pod uslovom da nadjes kliniku koja je spremna da ti plati kurs do B2. Jedan moj poznanik je otisao sa B1.
To je tacno.
Ali svo to vreme radis kao praktikant, a ne kao lekar, sto je velika razlika i u vecini slucajeva kada sve zavrsis i pocnes da radis kao lekar na specijalizaciji odbijaju ti od plate sve sto su ulozili u tebe do tada.
Zato svima predlazem da prvo poloze B2 nivo, pa onda u potragu za klinikom.

Interesuje me i da li neko zna da li je moguce otici sa b1 znanjem jezika, pa u Nemackoj douciti do b2? Ako neko ima iskustva, ili informacije... puno bi nam svima znacilo. Hvala unapred! :)

Posalji mi tvoj email.
Mogu ti dosta toga pomoci.
Ja pocinjem sa radom uNemackoj 15.12.2012 tako da imam iskustva oko svih papira.
Drago mi je pomoci svakom ukoliko mogu

Koliko je lako (ili tesko) naci posao u zdravstvu u inostranstvu? Jel moguce otici na blef, bez nekog izvesnog posla koji ga ceka, vec traziti kada se stigne..
Jedan drug je otisao pre par meseci, cekao ga je posao vec i sve je imao ugovoreno.. Dok je jedan drugi drugar (elektrotehnicke struke doduse) otisao bez iceg spremnog i posle nedelju dana nasao posao u struci.. Dakle, kakva/kolika je ponuda poslova?
U zdravstvu nije tako tesko naci posao ali otici na BLEF u danasnje vreme kada postoji net je za mene prosto nerazumno. Naravno pre svega poznavanje nemackog jezika.
Na licu mesta mozes pregovarati o poslu ali svakako radnu dozvolu i dozvolu za pristup nemackom trzistu rada moras dobiti u Nemackoj ambasadi u Beogradu.
Ima tu jos dota toga.
Pitaj ako te zanima.

Pitanja za CicaMicu1 ili bilo kog drugog ko ima dobar odgovor.

Koleginice, ja sam trenutno u fazi spremanja tkz. Patienten komunikation testa, koji mi je neophodan za Berufserlaubnis na neodređeno vreme.
Inače dobila sam Berufserlaubnis na 6 meseci i to od 15.12.2012 do 15.06.2012.
Za ovo vreme traba da položim PKT i tkz. Kenntnisprüfung poslednji rok mi je 15.05.2013 Ulm (Innere Medizin, Chirurgie
Med. Psychologie/Psychosomatik*, Pharmakologie)
Molim te da mi preporučiš literaturu za ovaj ispit, bila bih vrlo zahvalna.
Inače ja sam već 8 godina specijalista Interne medicine u Srbiji, ali počinjem sve ispočetka.

Znaci prica o tome da ne treba nostrifikacija nije tacna , kao i pominjanje plave karte itd... i dalje je sve po starom uz potrebu za Kenntnisprüfung-om ?

Znaci prica o tome da ne treba nostrifikacija nije tacna , kao i pominjanje plave karte itd... i dalje je sve po starom uz potrebu za Kenntnisprüfung-om ?
Naravno da sve ostaje isto što se tiče Berufserlaubni-sa (licence) i ostalih papira.
Plava karta je stupila na snagu 01.08.2012. i to je yakon EU koji je prihvaćen od strane nemačkog parlamenta.
Prednodti plave karte možeš koristiti (na celoj teritoriji EU) tek kada počneš da radiš na nekoj klinici i to kada dobiješ Berufserlaubnis (licencu) na neodređeno vreme.
Ako te interesuje šta ti plava karta omogućava, pitaj. Generalno to je dobra vest za non EU lekare i ne samo lekare već za sve koji žele da rade u EU, a poseduju VSS.
Sada moram da završim.
Čujemo se večeras

Čujemo se večeras

Pa dobro, ima vremena :)

Par pitanja, ako nije problem, Upravo polozio B2, nadam se da sam prevazisao veliku prepreku i da ce sada biti lakse naci posao.

Koliko me je ranije privlacio BW, sada me odbija, zbog svih tih zakona kojih izgleda samo tamo ima, i zbog tih polaganja ODMAH, koje ste pomenuli. B2 je ocigledno samo dokument, tako da se sigurno ne bih osecao presrecnim ako moram odmah da polazem nesto na nemackom. Radije bih da prvo prevedem neko vreme u govornoj sredini, mislim da bi bilo lakse bilo sta uciti i polagati nakon recimo godinu dana. Molim vas potvrdite informaciju, ako znate, da u nekim drzavama ne morate nista da polazete odmah, ili pre nego krenete sa radom.

Drugo, sta covek da ocekuje od poziva na razgovor putem emaila, odnosno potvrdnog odgovora na online prijavu nama strancima? Je li intervju u neku ruku formalnost u tom slucaju, ili takodje zovu jos ljudi za isto mesto, u isto ili priblizno vreme? Zaista ne bih imao para za na primer nekoliko odlazaka iz Srbije i nazad, ako je u pitanju ovo poslednje.

Hvala

Naravno da sve ostaje isto što se tiče Berufserlaubni-sa (licence) i ostalih papira.
Plava karta je stupila na snagu 01.08.2012. i to je yakon EU koji je prihvaćen od strane nemačkog parlamenta.
Prednodti plave karte možeš koristiti (na celoj teritoriji EU) tek kada počneš da radiš na nekoj klinici i to kada dobiješ Berufserlaubnis (licencu) na neodređeno vreme.
Ako te interesuje šta ti plava karta omogućava, pitaj. Generalno to je dobra vest za non EU lekare i ne samo lekare već za sve koji žele da rade u EU, a poseduju VSS.
Sada moram da završim.
Čujemo se večeras

Hvala Vam puno za sve informacije. Ako pogledate poslednjih par strana ove teme videcete da se uveliko pominje prica o tome da vise nije potrebna nostrifikacija (odn Kenntnisprüfung) za lekare van EU, ali takodje se uporedo pominje i da je od 1. aprila 2012 god stupio na snagu nekakav novi zakon u Nemackoj (Anerkennungsgesetz) i da do decembra 2012. sve diplome moraju biti u procesu nostrifikacije. O cemu se tu radi?

Vezano za nostrifikaciju, jedni kazu da je uopste nema, drugi da se polaze nakon 18 meseci , neki opet da se polaze pred zaposljavanjem.. sta je tu zapravo tacno ?

Hvala Vam puno za sve informacije. Ako pogledate poslednjih par strana ove teme videcete da se uveliko pominje prica o tome da vise nije potrebna nostrifikacija (odn Kenntnisprüfung) za lekare van EU, ali takodje se uporedo pominje i da je od 1. aprila 2012 god stupio na snagu nekakav novi zakon u Nemackoj (Anerkennungsgesetz) i da do decembra 2012. sve diplome moraju biti u procesu nostrifikacije. O cemu se tu radi?

Vezano za nostrifikaciju, jedni kazu da je uopste nema, drugi da se polaze nakon 18 meseci , neki opet da se polaze pred zaposljavanjem.. sta je tu zapravo tacno ?

Jedno je sigurno nostrifikacija (Kenntnisprüfung) difinitivno postoji. Da ne postoji ja nebi dobila raspored za prijavu za narednu godinu. Pogledaj dole raspored za pokrajinu Baden-Württemberg u kojoj sam ja.
U ovoj pokrajini se polaže najkasnije nakon 6 meseci, za to vreme normalno radiš kao lekar na specijalizaciji ili kakav već ugovor imaš.
Delimično je tačno da se polaže (pred zapošljavanjem) kako ti kažeš, jer ukoliko ne položiš ne možeš nastaviti sa radom na klinici (imaš pravo jednom da padneš) mada nisam čula da je neko pao 2 puta.
Ispit je relativno lak ukoliko vladaš nemačkim jezikom što se podrazumeva je ukoliko nemaš B2 nivo nemožeš ni izaći na ispit.

Raspored nostrifikacije za pokrajinu Baden-Württemberg
06.02.2013 Ulm Innere Medizin, Chirurgie
Pharmakologie, Med. Psychologie/Psychosomatik*
06.03.2013 Ulm Innere Medizin, Chirurgie
Pathologie, Med. Psychologie/Psychosomatik*

13.03.2013 Heidelberg Innere Medizin, Chirurgie, Pathologie, klin. Chemie

19.03.2013 Tübingen Innere Medizin, Chirurgie
Pathologie, Pharmakologie

26.03.2013 Mannheim Innere Medizin, Chirurgie

10.04.2013 Ulm Innere Medizin, Chirurgie
Med. Psychologie/Psychosomatik*, Pharmakologie*

19.04.2013 Mannheim Innere Medizin, Chirurgie
Pharmakologie, Mikrobiologie

23.04.2013 Tübingen Innere Medizin, Chirurgie

30.04.2013 Mannheim Innere Medizin, Chirurgie

14.05.2013 Mannheim Innere Medizin, Chirurgie

15.05.2013 Ulm Innere Medizin, Chirurgie
Med. Psychologie/Psychosomatik*, Pharmakologie

11.06.2013 Mannheim Innere Medizin, Chirurgie,

25.06.2013 Tübingen Innere Medizin, Chirurgie

02.07.2013 Mannheim Innere Medizin, Chirurgie

Napomena:
Ispit se plaća oko 200e (normalno sam snosiš troškove)

Pa dobro, ima vremena :)

Par pitanja, ako nije problem, Upravo polozio B2, nadam se da sam prevazisao veliku prepreku i da ce sada biti lakse naci posao.

Koliko me je ranije privlacio BW, sada me odbija, zbog svih tih zakona kojih izgleda samo tamo ima, i zbog tih polaganja ODMAH, koje ste pomenuli. B2 je ocigledno samo dokument, tako da se sigurno ne bih osecao presrecnim ako moram odmah da polazem nesto na nemackom. Radije bih da prvo prevedem neko vreme u govornoj sredini, mislim da bi bilo lakse bilo sta uciti i polagati nakon recimo godinu dana. Molim vas potvrdite informaciju, ako znate, da u nekim drzavama ne morate nista da polazete odmah, ili pre nego krenete sa radom.

Drugo, sta covek da ocekuje od poziva na razgovor putem emaila, odnosno potvrdnog odgovora na online prijavu nama strancima? Je li intervju u neku ruku formalnost u tom slucaju, ili takodje zovu jos ljudi za isto mesto, u isto ili priblizno vreme? Zaista ne bih imao para za na primer nekoliko odlazaka iz Srbije i nazad, ako je u pitanju ovo poslednje.

Hvala
Prvo BRAVO za B2.
Odakle da krenem?
Što se drugih pokrajina tiče nemogu ti mnogo pomoći jer to znam samo iz priče drugih kolega i koleginica.
Sigurna sam da u istočnim pokrajinama to ide mnogo lakše i da su rokovi mnogo duži.
Za Nordrhein-Westfalen pokrajinu (serverna Rajna i Vestfalija) sigurno znam jer sam bila na razgovoru u nekoliko klinika da je procedura mnogo laša i da aprobacija dođe tek nakon 12 meseci.

Drugo: Nijedan interviju nije formalnost. Da li zovu još ljudi to neznam (ne verujem jer nema puno lekara) ali ukoliko odeš na interviju tog dana ćeš sigurno biti jedini.
Ukoliko nemaš sretstava za putovanje to i reci svojim budućim poslodavcima. Ne retko refundiraju potne troškove ali to nije pravilo.
Ukoliko imaš određenu sumu koju bi da izdvojiš kao investiciju onda ti predlažem da uradiš ono što sam ja uradila. Da probaš da zakažeš 14 razgovora u 10 radnih dana (dve nedelje) što verujmi nije nemoguće.
Ja sam posle takve avanture imala 5 ponuda od 5 prelepih klinika za posao. Izabrala sam ono što mi se učinilo najbolje za mene.
Toliko za sada
Ukoliko te interesuje još nešto tu sam ovih dana.

Prvo BRAVO za B2.
Odakle da krenem?
Što se drugih pokrajina tiče nemogu ti mnogo pomoći jer to znam samo iz priče drugih kolega i koleginica.
Sigurna sam da u istočnim pokrajinama to ide mnogo lakše i da su rokovi mnogo duži.
Za Nordrhein-Westfalen pokrajinu (serverna Rajna i Vestfalija) sigurno znam jer sam bila na razgovoru u nekoliko klinika da je procedura mnogo laša i da aprobacija dođe tek nakon 12 meseci.

Drugo: Nijedan interviju nije formalnost. Da li zovu još ljudi to neznam (ne verujem jer nema puno lekara) ali ukoliko odeš na interviju tog dana ćeš sigurno biti jedini.
Ukoliko nemaš sretstava za putovanje to i reci svojim budućim poslodavcima. Ne retko refundiraju potne troškove ali to nije pravilo.
Ukoliko imaš određenu sumu koju bi da izdvojiš kao investiciju onda ti predlažem da uradiš ono što sam ja uradila. Da probaš da zakažeš 14 razgovora u 10 radnih dana (dve nedelje) što verujmi nije nemoguće.
Ja sam posle takve avanture imala 5 ponuda od 5 prelepih klinika za posao. Izabrala sam ono što mi se učinilo najbolje za mene.
Toliko za sada
Ukoliko te interesuje još nešto tu sam ovih dana.

Hvala i hvala.. Daj onda da pitam dok si jos tu :)

Iskreno, poslao sam par mejlova, cisto da opipam situaciju, odavno, u vreme kada ni ja ni supruga koja je takodje doktor nismo bili, pa vise od A2. U CVju je tada jasno pisalo da jos nemamo B2 i da ne govorimo dobro nemacki, a takodje nisam poslao ni jedan preveden dokument. Svejedno smo pozvani na razgovor. U pitanju je bio sever,. To ohrabruje, jer govori da stvarno imaju manjak lekara(a i tvoja celokupna prica to potvrdjuje). Pa resio da sacekam B2 i jurim zapad, jugozapad, ili sam jug(ako imas ili ikako mozes da nadjes informaciju o aprobaciji, kenntnisstandu i sl. za Bayern to bi bilo super), prosto receno, donju polovinu Nemacke.

Dakle ne bi trebalo da bude veliki problem izboksovati termin koji meni odgovara za odlazak na intervju, ako dogovor/i krene/u u tom pravcu? To zvuci zaista dobro..

I da li bi mogla ukatko da opises kako intervjui proticu, o cemu se prica, trajanje i sl.
Ponovo hvala unapred.

Hvala i hvala.. Daj onda da pitam dok si jos tu :)

Iskreno, poslao sam par mejlova, cisto da opipam situaciju, odavno, u vreme kada ni ja ni supruga koja je takodje doktor nismo bili, pa vise od A2. U CVju je tada jasno pisalo da jos nemamo B2 i da ne govorimo dobro nemacki, a takodje nisam poslao ni jedan preveden dokument. Svejedno smo pozvani na razgovor. U pitanju je bio sever,. To ohrabruje, jer govori da stvarno imaju manjak lekara(a i tvoja celokupna prica to potvrdjuje). Pa resio da sacekam B2 i jurim zapad, jugozapad, ili sam jug(ako imas ili ikako mozes da nadjes informaciju o aprobaciji, kenntnisstandu i sl. za Bayern to bi bilo super), prosto receno, donju polovinu Nemacke.

Dakle ne bi trebalo da bude veliki problem izboksovati termin koji meni odgovara za odlazak na intervju, ako dogovor/i krene/u u tom pravcu? To zvuci zaista dobro..

I da li bi mogla ukatko da opises kako intervjui proticu, o cemu se prica, trajanje i sl.
Ponovo hvala unapred.

Za termine za Bayern mi treba više vremena. Poslaću ti čim ih izguglujem. To možeš da probaš i sam.
Što se tiče intervijua tu već mogu dosta toga da ti kažem.

Obavezno dođi u tačno određeno (dogovoreno) vreme. Može ranije ali ne više od 15 minuta.
Razgovoru obavezno prisustvuje chefarzt (tvoj budući šef) i najmanje još jedan doktor sa odeljenja (oberarzt), ponekad i dva.
Oboje imaju odštampan tvoj CV i dokumente koje si poslao emailom.
Obavezno pitaju da razlog tvog dolaska u Nemačku. Zašto si sebaš odlučio za rad u Nemačkoj
Ukoliko imaš radno iskustvo pitaju da im ga ukratko ispričaš, iako imaju sve to napisano u tvom CV-ju
Pitaju za porodicu i decu ukoliko ih imaš
Pitaju za tvoje planove i za koje grane medicine si zainteresovan.
Ovo su osnovna pitanja.
Ukoliko ih zainteresuješ mogu ti postaviti još sijaset pitanja ne vezana za struku.
Obavezno ti detaljno predstave njihovu kliniku i provedu te kroz celu kliniku.
Ukoliko ti kasnije u roku od pola sata zakažu sastanak sa Kaufmännischer Leiter ili tkz. finansiskim direktorom, znaj da si dobro prošao tj. da si ostavio dobar utisak i da su ti šanse velike.
Finansiski direktor te na tom dodatnom sastanku obavesti o uslovima i okvirnom početku rada (datumu), dobijaš informaciju o visini masečne plate(uvek je bruto), o dežurstvima ukoliko ih ima i o naknadi za ekstra rad.
Sve što ti kažu neko od njih obavezno zapiše tako da ono što ti kažu tada na razgovoru stoji i kasnije u predlogu ugovora za rad, a kasnije i u ugovoru za rad.
Nema lažnih obećanja.
Ukoliko ostaviš utisak verovatno će ti ponuditi i prenoćište na klinici.(gratis)
Napomena: prenoćište na klinici možeš dogovarati i pre puta, tokom komunikacije meilom ili telefonom prilikom zakazivanja datuma za interviju.
Dobro bi bilo da mi kažeš za koju granu medicine si zainteresovan to bi mi pomoglo u vezi saveta.

Toliko za sada od mene
Ukoliko te još nešto zanima pitaj. Rado ću odgovoriti, normalno ukoliko znam odgovor na tvoje pitanje.
Pozdrav

Drage kolege,
samo sam htela da sve pozdravim. Ja trenutno čekam na radnu vizu. Vidim da je na forumu uglavnom svako moguće pitanje pokriveno ali eto, ako mogu ikako pomoći sa pitanjima ja sam na raspolaganju za ono što znam. Ja idem u oblast Sachson-Anhalt, na specijalizaciju iz anesteziologije. Htela sam da se složim sa kolekog astanisic, super priča je ako možete da organizujete više razgovora u toku par dana jer tako kad već idete i izdvajate novac za put niste u situaciji da morate da prihvatite ono što vam se nudi, nego po pravilu mozete da birate ono sto je za vas najbolje. Ja doduse nisam ovo sve sama organizovala nego mi je pomogla jedna agencija iz Nemacke sa kojima imam fenomenalnu saradnju do sada i ako nekog zanima koja mogu napisati i koja u privatnoj poruci jer ne znam da li je ovde dozvoljeno. Naravno nista im nisam niti cu placati a mnogo su mi pomogli i oko organizacije razgovora, na samim razgovorima su bili samnom (sto je meni licno puno znacilo, da imam nekog "na mojoj strani") pruzaju mnogo korisnih informacija do kojih nije uvek lako doci. Bez obzira na sva ova prozivanja o nedostatku kolegijalnosti, svaka cast svim kolegama na informacijama, bar da sam ja malo ranije otkriva ovaj forum.
Pozdrav, Ivana

Koleginice astanisic,

Ja imam par pitanja ali pre svega bih Vam se zahvalio na svim informacijama vremenu koje odvajate za nas.
Pitanja bi bila sledeca:

1-Da li se jos na tom razgovoru za posao (nazovimo ga intervju) dogovara oko zeljene specijalizacije ?

2-Kada se saopstava zvanican ishod intervjua - "primljeni ili ne" ?

3-Na razgovoru za posao sta su plusevi a sta nasi eventualni minusi, na sta obracaju paznju ?

4-Da li se odmah krece sa specijalizacijom ili se prvo mora poloziti kenntnisstand pa tek onda nakon recimo 6 meseci bi krenula ugovorena specijalizacija?

5-Da li se aprobacija polaze pred tim inicijalnim zaposljavanjem ili nakon i od cega se sastoji ?

6-Kada i ko odredjuje sta sve treba da se polaze za nostrifikaciju i koji su termini ?

7-Da li se sve oko rada i boravka zavrsava na nivou ambasade u zemlji porekla odn. Srbiji i koliko vremena otprilike prodje od dobijanja neke ponude za posao do pocetka rada?

8-Da li bolnica/klinika dobija specijalizaciju za svog lekara od neke ustanove (recimo Ministarstva za zdravlje ili lekarske komore) ili postoje godisnji raspisi na koje se prijavljuju kandidati ?

Eto to bi bilo za pocetak i nadam se da ne oduzimam puno vremena.

Back