Postovane kolege,
pre 10 dana, tacnije 18.03.2012 u hotelu Kontinental odrzan je sajam u organizaciji MedPharm careers spring 2012, u prevodu "lovci na glave"

gde sam pored ostalih gluposti saznao i neke bitne stvari:
- za odlazak u Nemacku i trazenje posla nije potreban striktno B2 nivo znanja jezika, moze se otici i bez sertifikata, ali komunikacija mora da bude na zavidnom nivou, naime, kada posaljete svoj CV i ostale skenirane dokumente prevedene na nemacki nekoj klinici, moguce da ce vam prvi razgovor zakazati putem skajpa (brze i jeftinije) kako bi proverili vas komunikacijski nemacki, pa tek posle toga saljete originalna dokumenta i po dogovoru idete u Nemacku, moguce je i da vam klinika plati put, ali otom potom, dalje,
-procitao sam u prethodnim postovima da od 01.04.2012. uvodi novi zakon o procenjivanju diplome i nekoj nostrifikaciji do kraja 2012., toga tamo nije bilo, na pitanje da li je bilo sta od toga potrebno, odgovor je ne i da za to oni jos nisu culi,
-neke klinike traze od vas ukoliko odete tamo da posle par dana provedenih na klinici polazete neki test, kakav je to test i cemu on sluzi, nisam uspeo da saznam, ali sam saznao da su u pitanju, pored testa, i neke prakticne stvari, da vide kako mi to radimo

itd...
-spisak poslova i klinika koje traze lekare za specijalizaciju mozete naci na sajtu savezne sluzbe za zaposljavanje
http://www.arbeitsagentur.de/vam/vamController/CMSConversation/ i
http://www.arbeitsagentur.de/,
- deficitarne specijalizacije su i najlakse je dobiti hirurgiju sve grane, internu, neurologiju, ginekologiju, ..., manje deficitarne, a opet moguce da se dobiju su radiologija, orl... a ako ste zeleli dermu, ocne, ... to vam je nemoguca misija

...
-lekari ce Nemackoj biti potrebni jos naredne 2-3 godine ... itd
Mene zanima da li je neko prevodio diplomu i dotak diplomi, kao i ostala dokumenta, tj. da li je za to obavezan priznati sudski prevodioc sa pecatom i koliko ga je to kostalo, kao i da li je apostil na diplomi obavezan i gde se dobija?
Hvala svima i pozz