Srpski lekari u Nemačkoj

Da li mi neko moze reci koliko je potrebno vremena da se dostigne b2 nivo poznavanja nemackog, ako se intenzivno sprema, 2-3x nedeljno, individualnom nastavom. Spremna sam da ulozim dosta truda, i znam da je to poprilicno individualno, ali bi mi znacilo vase iskustvo.
Hvala unapred i srdacan pozdrav.

Molim kolege za pomoc ako neko zna..pre 4 dana je nas kolega tacnije dr.med otisao u Nemacku na rad samo sa znanjem jezika(b2).pre 2 meseca je bio kod rodjaka u poseti,dosao do tog nekog coveka koji vodi polikliniku,bio na razgovoru i cela prica se zavrsila da im sada ne treba niko ali ce uzeti Cv.Pre 7 dana su ga pozvali tj taj gazda jer je jedan od kolega doziveo moz.kap i on se ovog decka setio..Zna li neko po kojoj osnovi sada nije potrebna nostrifikacija..naglasavam da decko zna nemacki odlicno,i dobio je 2 godine ugovor kod njih..nema nostrifi,diplomu.
Jos nisam stupila sa njim u kontakt pa ako neko ima info

Pa ovaj uvod sto je koleginica napisala,covek mora tri puta da procita da bi nesto shvatio.A na kraju nema veze ni sa cim :))
Saberite se kolege i pitajte sta Vas zanima konkretno i ko zna napisace.A te nebitne price ,rekla kazala-to su sve individualne stvari ljudi.I to samo sa samo B2 nivoom,ne znam sta treba to da znaci.???Vi ako imate nesto vise znanje Vama svaka cast,ali B2 nivo gramaticki je visi od prosecnog znanja jednog Nemca. Ali da ne sirimo temu.Na ovom linku mozete da se informisete oko te FAMOZNE APROBACIJE;ali nazalost samo ko ima SAMO B2 :) ili samo C1,2.Ostali bojim se nece razumeti nista.

http://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/en/

Pozdravljam sve one koji dolaze samo da procitaju i uzmu sta im treba . Kolegijalnosti malo kolege.

Kolege, koje ste se vec probile u Nemackoj i radite tamo--za vas pitanje !!!

1) Kada se krene sa specijalizacijom--- posle koliko se vremena otprilike dobija stalan posao (da se ne produzava ugovor na 1-2 godine kako rece koleginica CicaMica) ?

2) Jos pre 2 godine odkad je ovo pocelo u novinama je pisalo da kad zavrsis specijalizaciju-- potpisujes ugovor sa bolnicom od najmanje 10 godina. Kod nas u Srbiji vazi pravilo da kad uzmes specijalizciju-- duzan si duplo vise vremena kolko traje specijalizacija--- da radis za doticnu bolnicu po polozenom specijalistickom ispitu... Jel isto pravilo vazi i u Nemackoj (ako ne-- kako se onda odredjuje taj obavezni period ) ?

3) Postoji li neki sajt na kome se vidi kolko koja specijalizacija dugo traje u Nemackoj ? Ako ne--- znate li kolko traju: 1) Urologija, 2) Ortopedija, 3) ORL i 4) Ocne

HVALA UNAPRED !!!

Ja koliko sam upucen u polaganje,sve to ide preko Kolarca zvanicno. Samo neke termine popunjava Göethe.Tako da verovatno ima svaki mesec polaganje verovatno. I mislim da nije daleko otici i prosetati :).Jedino ako niste iz BG.
I da li ima neki kolega / koleginica koji si malo visi nivo,pa da zajedno malo pricamo,cavrljamo na nemackom?

Zvanicno se polaze na Göethe i na Kolarcu, to su jedine dve diplome B2, koje su priznate u Nemackoj.
Ispit se ne organizuje svakog meseca, za dva dana je na Kolarcu , a u septembru je na Göethe .
Ja radim B2, pa mozemo da cavrljamo.

Postovani,

mene zanima da li je moguce naci posao zubnog tehnicara u Nemackoj i koja je procedura? Znam da bez znanja jezika nije moguce nista, pa se spremam da od septembra krenem na kurs. Znacilo bi mi ako imate neke informacije o potraznji za ovim kadrom.

Moni

Pozdrav svima na forumu,

radovno pratim vase komentare, sada imam nedoumice a ticu se toga...... u septembru ili oktobru bi trebalo da polazem B2 u Beogradu, posto je to uslov za dobijanje posla (pored diplome, naravno).
Sada bih volela sto vise informacija o tome koji su prvi koraci po odlasku tamo i koja su vasa iskustva?
Prvo, papirologija..pre neki dan jedan tip koji radi u Nemackoj rece mi da nemogu da dobijem dozvolu za rad uopste posto sam Srpkinja:eek:
Sta to treba da znaci????
Drugo, trebalo bi da se prvo ide na Weiterbildung program, ali koliko dugo, i pitanje da li se za to vreme prima neka plata(kako ziveti tamo ako nemas primanja :think:) ????

Kada se u stvari krece u radni odnos?

Molim sve koji imaju neke informacije, puno bi mi znacile !!

S jedne strane,ovo je super vest:klap:Olaksace se zaposljavanje za nas koji nismo iz EU i skoro nas izjednaciti sa ostalima.
Ali s druge strane,to znaci da ce se po novom zakonu smanjiti prag za minimalnu bruto platu sa 66000 evra od pre par godina,na 44000 evra pre 2 godine na sadasnjih 35000 evra:dash:Jer tako je i osmisljen zakon,da se zaposli jeftina radna snaga i za platu za koju ne bi radio jedan Nemac.Zasto bi nam delodajalci(citaj bolnice) placali vise nego sto su u obavezi,kad ne moraju.
Kada se sve sabere,mi(mislim na lekare) smo u svakom slucaju na dobitku jer to da li je plata manja 200,300 evra ne znaci mnogo(barem meni)koliko znace godine uzaludnog volontiranja i jos uzaludnijeg cekanja specijalizacije,tako da jedno veliko + za ovu vest:klap:

zdravo,
Divno je videti kolegijalnost na forumu.
ja sam zavrsila faks, i nisam se zaposlila. zelim sto pre da odem tako da bi odgovarala i hospitalizacija,ma bilo sta, s cim mogu da prezivim
. ja imam zanje A2. odgovaralo bi mi kada bih mogla tamo na neki intenzivni kurs uz posao...

MOLIM VAS DA MI OGDOVORITE KAKO DA APLICIRAM ZA OVAKO NESTO... AKO UOPSTE OVAKO NESTO POSTOJI.

Ovo zvuci Ok, ali sta to konkretno znaci, sta ce sada trebati od papira da bi se krenulo negde sa radom?
Jel postoje ovde uslovljavanja tipa, brakovi sa nemackim drzavljanima?

Ja zelim odavde da odem sa buducim suprugom a daleko bilo da se vencavam po 3 godina sa nekim drugim???:think:

To mi se bas ne dopada :confused:

Jos sam cula da se u poslednje vreme izbegava zaposljavanje stranaca jer bolnice imaju vece troskove prema drzavi ako zaposle stranca??
Tu se nesto definitivno ne slaze :think:

I ako neko zna koja je ta suma novca koja treba da se pripremi za odlazak tamo, papiri i sve ostalo :think:

Cao Mina.Ima i ja znanje jezika na nivou A2 pa sam se raspitivao za hospitaciju..:)koliko znam klinike raspisuju konkurs za hospitaciju,jedan kolega je otisao skoro na taj nacin,klinika mu placa kurs i smjestaj 6 mjeseci dok ne dostigne nivo B2..I cuo sam da daju dzeparac oko 500e....problem je sto treba saznati kad tacno raspisuju te konkurse jer njemu je to javio jedan kolega koji je vec u nemackoj.

Cao Mina.Ima i ja znanje jezika na nivou A2 pa sam se raspitivao za hospitaciju..:)koliko znam klinike raspisuju konkurs za hospitaciju,jedan kolega je otisao skoro na taj nacin,klinika mu placa kurs i smjestaj 6 mjeseci dok ne dostigne nivo B2..I cuo sam da daju dzeparac oko 500e....problem je sto treba saznati kad tacno raspisuju te konkurse jer njemu je to javio jedan kolega koji je vec u nemackoj.

Kolega veliko Vam hvala na ovako dobroj i pozitivnoj informaciji.

Ja sada molim sve one koji znaju na koji nacin da trazimo ovakve konkurse.... Molim da se jave svi koji imaju ikakvu ideju i predlog...ili konkretnu informaciju!

Poštovane kolege,
posle položenog B2 nivoa pokušao sam preko pojedinih skauta da pronađem posao u Nemačkoj, i želim da svima preporučim gospođu Bandu, koja je suprugi i meni u roku od 2 nedelje ugovorila razgovor za posao, koji je uspešno rezultirao dobijanjem posla. Prevod dokumenata, kao i dobijanje dozvole za rad preko nje traje oko 4-6 nedelja. Koliko je to brzo, znaju kolege koje su sami sređivali papire u Nemačkoj i po 5 meseci. U toku hospitacije jeste plaćen smeštaj i hrana, ali sve to se posle vraća kroz platu kad dobijete radni ugovor, tako da nije loše hospitacioni period svesti na minimum, ukoliko imate B2 sertifikat. Mail gospođe Bande je s.banda@sbp-management.com
Svima želim puno uspeha u učenju jezika!

Sva tvoja pitanja su pokrivena u ranijim postovima. Nakon sto polozis nemacki mozes da pocnes da konkurises na nesta Assistentarzt/ärztin ili moze da stoji u oglasu Arzt/in für Weiterbildung. Mislim da su kolege vec u ranijim postovima i ostavili neke linkove preko kojih mozes da nadjes ponude poslova, ja mogu da pridodam ovaj http://www.medpharmjobs.com/. I dokumentacija koja ti treba je vec pomenuta ranije.
Sto se tice pocetka radnog odnosa, od prvog dana pocinje. Weiterbildung je zapravo specijalizacija, i naravno dok radis kao specijalizant si placen, veoma pristojno. Traje kao i ovde zavisno od toga sta specijaliziras. To da ne mozes da dobijes dozvolu za rad jer si Srpkinja je obicna glupost.

Da li neko od kolega zna, da li je neophodno imati prethodno radno iskustvo, da li je to prednost, neophodnost...???
Ja samo sto sam zavrsila fakultet, a imam i odredjeno poznavanje jezika, pa ne bih trosila vreme i novac na volontiranje, ukoliko to nije neophodno. Hvala unapred na odgovoru!

Dragi kolega kako ste prošli?Da li ste primljeni i da li je bilo nekog ispita?Mnogi govore da je potrebna nostrifikacija,da li je to istina?Puno pozdrava

Slazem se , bilo bi veoma lepo procitati informacije iz prve ruke.
Vezano za nostrifikaciju, jedni kazu da je uopste nema, drugi da se polaze nakon 18 meseci , neki opet da se polaze pred zaposljavanjem ... sta je od svega toga istina ?

Drage kolege, ako je iko vec bio na nekom razgovoru, bilo bi lepo da ako mozete podelite sa nama ostalima ta iskustva.

1 - Mnogi pricaju da nostrifikacija nije uopste potrebna i da se odmah pocinje sa radom, drugi kazu da je potrebna 18 meseci nakon zaposljavanja , a treci da je potrebna pred zaposljavanjem. Sta je od toga tacno na kraju ?
2 - Takodje se prica da je moguce dogovoriti se oko zeljene specijalizacije na pocetku u zavisnosti od zelja nas lekara i potreba ustanove, ali mnogi kazu da nas niko ne ceka "otvorenih ruku" i da u najboljem slucaju moze da se izdejstvuje gerijatrija, nega starih lica ili palijativa. Sta je od toga tacno ?
3 - Takodje niko ne prica nista o tom zakonu koji je stupio na snagu 1. aprila 2012. god, sta je to ustvari jel to ima veze sa plavom kartom ili je nesto drugo u pitanju ?
3 - Kako tece razgovor, ako do njega uopste dodje ?
Zaista bih molio da sve koji imaju iskustva pomognu , jer je veoma bitno imati prave informacije.
Hvala u napred.

Poslednja izmena:

Back