Srpski lekari u Nemačkoj

Meine Erfahrung- Teil I

Pozdrav svima :bye:
Evo, nakon dvije godine provedene u Njemackoj, odlucih da napravim seriju tekstova o mom procesu dolaska, jer mi je ovaj Forum mnogo pomogao u tome i iz zahvalnosti zelim da sa svima podijelim svoje iskustvo.
Kao prvo, preporucujem svima koji se spremaju na put za "ovamo" da dobro iscitaju forum iako pocinje 2011 i u medjuvremenu su se vjerovatno neke stvari promijenile, ali kao i za sve najbolja je dobra priprema, jer niko od nas nije polozio najteze ispite tek tako nego zu dobru pripremu, a dobra priprema je i te kako potrebna jer ce vam sve to dobro doci i izbjeci cete mnoge greske. Forum sam pocela iscitavati otprilike 6 mjeseci prije zavrsetka fakulteta, a jezik sam pocela uciti nakon sto sam zavrsila fakultet u potpunosti. Njemacki sam ucila u osnovnoj i srednjoj skoli, tako da nisam krenula bas od nule. Upisala sam intenzivni kurs jezika i jednom gradu u Njemackoj i zivjela sam tri mjeseca kod clana porodice. Za ta tri mjeseca sam pohadjala A2 i B1, i kad sam predala zahtjev za vizu da nastavim dalje na B2, nije mi bio odobren, jer sam ne znam kako na termin ponijela potvrdu za B1 koji sam vec zavrsila a ne B2 i tako nakon dva moja pokusaja pisanja zalbe, nije mi uspjelo da dobijem vizu. Kupila sam dalje knjige za B2 i nastavila dalje da ucim sama po konceptu skole koju sam do tad pohadjala. Koristila sam zaista sve moguce sto sam mogla da pronadjem da mi koristi. Deutsche Welle https://www.dw.com/de/deutsch-lernen/s-2055 , slusala radio, gledala filmove, sama sebi zadavala teme za tekstove, prije ispita sam isla kao na neku pripremnu nastavu na kojoj je Goethe test "kopiran", ali slicne testove sam vec nalazila online https://lernox.de/blog/2018/05/30-tests-uebungen-pruefungsvorbereitungen-telc-goethe-und-oesd/ https://www.goethe.de/de/spr/kup/prf/prf/gb2/ue9.html tako da nisam to smatrala od neke pomoci. Goethe test sam polozila u Sarajevu nakon 7 mjeseci aktivnog ucenja njemackog (januar-avgust) uz predznanje i od nivoa A2. Ali napominjem, ja tada nisam radila i nisam imala nikakvu obavezu osim jezika. Ono sto svima zapravo savjetujem kad me pitaju kako doci ovdje je nauciti jezik dobro jer onda cete moci pronaci sve sto vas zanima bez icije pomoci jer samo vi znate sta zelite, a sto vise sami uradite zivot ovdje ce vam biti laksi. Ono sto jos kazem je da je poslije B2 ispita doci ovjde raditi i zivjeti je kao da iz osnovne skole upisete fakultet. Vi to nesto znate al zapravo nemate pojma. Nemojte se sramiti pricati pa cak i sa greskama, ako vas neko ne razumije on ce pitati ponovo a vi cete ponoviti. Sa vremenom se zaista uci puno, jednostavno to dodje samo po sebi, uz pretpostavku da cete nastaviti uciti i dalje.Molim vas googlajte sve rijeci, pojmove, citave recenice, ucite gramatiku, nadjite Sprachpartnera vjezbajte, vjezbajte, vjezbajte… Mozete takodje i neke knjige downloadovati… Ja sam nasla Herolda Innere Medizin, Neurologie in 5 Tagen, 150 Fälle der Innere Medizin i ostale na sajtovima i istampala jos u Bosni, jer sad linkovi ne rade s obzirom da sam ovjde. Ako budem mogla ucitacu nekako knjige.

Nakon toga sam napisala svoj prvi Anschreiben za posao i prevela sam ga kod tumaca. Lebenslauf sam takodje napisala sama. Ono sto mnogi ljudi grijese je da koriste obrazac CV-Europass koji je na Njemackom trzistu neinteresantan i nezastupljen. U Njemackoj se koristi format tabelarno-hronoloskog Lebenslaufa, a onaj koji ja mogu preporuciti je na Xing.com, mozete napraviti Profil za koji je registracija besplatna (ukucati u pretrazivac xing Lebenslauf erstellen) i preko linka https://www.giga.de/unternehmen/xin...reiben-bearbeiten-und-herunterladen-so-gehts/ pogledati korake. Tako pripremljen Anschreiben i Lebenslauf sam uz skeniran prevod diplome, licence i diplome za jezik pocela da saljem svoje prve prijave. Sve dokumente sam prevela kod gospodje Jasminke Lukacevic u Becu koja je vec u prethodnim postovima ostavljala svoj kontakt. Gospodju Lukacevic ne poznajem licno i ne pravim joj ovim putem reklamu, ali je saradnja veoma jednostavna (sve Dokumente za koje zelite prevod posaljete skenirane na procjenu i ona vam javi kolika bi otprilike cijena bila i ako vam pase, ona vam kroz par dana posalje prevedena dokumenta postom). Znaci, tako spremljen Bewerbung sam slala po redu-svima na grane koje su za meine bile interesantne. Nakon sto sam dobila par ponuda za hospitacije cije troskove sam trebala sama da platim, umjesto posla sam zapravo pocela da pisem da zelim hospitaciju, jer mi je postalo jasno da posao necu tek lako odmah dobiti. Tek onda sam dobila ponude za hospitacije uz koje sam dobila besplatan smjestaj i hranu. Hospitaciju sam radila mjesec i po dana na neurologiji, nakon koje sam promjenila misljenje o neurologiji, po mom misljenju neurologija u Njemackoj i neurologija u Bosni/Srbiji su dvije razlicite stvari. Bilo mi je ponudjeno da dobijem Stelle na Teilzeit i da jos idem na kurs Njemackog, sto nije imalo smisla s obzirom da se viza na Teilzeit mogla jako tesko dobiti ili cak nikako. Uz to sam dobila savjet da mozda ne bi bilo lose da pokusam u nekoj Reha Klinici (kao sto je jedna clanica gore vec napisala). To sam odbila, vratila se kuci i ponovo pisala Bewerbunge ali za posao i poslala sam ih izmedju ostalog i u Reha Klinike. Onda sam dobila pozive u tri akutne bolnice i u dvije Reha klinike. I prihvatim posao u Reha klinici.

E sad dolazi na red Berufserlaubnis, koji sam zatrazila za pokrajinu Hessen https://rp-giessen.hessen.de/sozial...aubnis-zur-ausübung-des-berufs-als-ärztin-und 8 ( u medjuvremenu je promjenjena adresa sjedista). Na linku se nalazi sve sto je potrebno za BE, molim vas dobro iscitajte i pripremite dobro sve sto treba sa sve potrebnim kopijama ( i lijepo poslaganim dokumentima). U Hessenu se prije dvije godine BE mogao dobiti samo sa B2 bez polozenog FSP ili drugog C1 Medizin. Posto sam htjela da pocnem sto prije da radim i s obzirom da mi je proces Gutachtera izgledao prekomplikovan uz preobiman prevod Plana i programa studiranja + nisam imala nikakvog radnog iskustva odlucila sam da cu se prijaviti za Kenntnisprüfung. Za Kenntnisprüfung se mozete prijaviti odmah pri prijavi za BE i bez C1 Medizin, ali koji se mora poloziti do ispita. Ali ja sam prvo nakon 3-4 mjeseca rada prijavila C1 Medizin na Freiburg Academy i polozila, pa tek onda predala zahtjev za Kenntnisprüfung. Malo sam kalkulisala sa vremenom, nisam htela da me ispit doceka nespremnu. Nakon ca. 20 dana sam dobila BE i zatrazila vizu u Sarajevu i dobila nakon par dana plavu kartu i tako sam pocela da radim. Mislim da sada cak i postoji kategorija plave karte, posto se tad cekalo mjesecima za vizu, ja sam pisala Mail ambasadi u kojem sam poslala skeniran BE i ugovor i zamolila da dobijem vandredni termin jer sam imala sve spremno i upalilo je.

Postovana koleginice, da li ste morali za Beruferlaubnis da prevedena dokumenta overvate?

Drage kolege, zelim da spremim FSP za Hessen. Da li neko ima iskustva sa Telc online B2-C1 FSP pripremom i da li postoje ispitna pitanja?
Hvala unapred!

Ja sam polagala telc FSP u Beogradu i polozila. Koristila sam sve njihovo online sta je besplatno i malo mi je pomoglo. Ali najvise su mi pomogli casovi sa profesorkom iz NS pro groupa oko pisanja Arztbrifa i saveti. Ne postoje ispitna pitanja. Ja sam vezbala za dosta bolesti i na kraju mi na ispitu bude bolest o kojoj uopste nisam razmisljala. Ali nije bitna ni dijagnoza ni terapija tj da li ste pogodili. Susitina je da pricate i odgovorite na pitanja sto Vam postavi lekar da li ona bila tacna ili ne, nebitno je. Samo da pricate i razumete sta Vas je pitala. U komisiji je bila jako prijatna doktorka iz Fraknfurta koja prica odlican Hochdeutsch tako da sma je sve razumela. U sustini ti casovi kostaju 20e 1h ali pored toga sto su mi pomogli za FSP msm da ce mi znaciti i za KP, koliko citam sada. I vezbala sam uzimanje anamneze sa deckom. Nadjete nekoga ko zna nemacki i glumi pacijenta za neku bolest.

Pozz kolege, zelim da podelim moju ne tako srecnu pricu i da cujem vase misljenje, da li je bas moralo tako.
10.2016 sam poceo da radim u Nemackoj kao Assistenzarzt sa Berufserlaubnisom. Proces pribavljanja i prevodjenja kurikuluma je potrajao i relativno kasno sam predao zahtev za Approbation. Dobio sam odgovor da moram polagati Kenntnisprüfung. Iskreno razbio sam se od ucenja i dobro spremio, ali me je stoka sa LMU München oborila jer nisam nabrojio sve strukture koje prolaze kroz Ligamentum hepatoduodenale, ali o tome ne zelim sad. Ubrzo nakon toga je istekao moj Berufserlaubnis od ukupno 3 godine, sa jednim produzenjem od godinu dana. Landratsamt Rosenheim mi je poslao Grenzübertritsbescheinigung da moram napustiti nemacku u roku od dve nedelje. U to vreme moj tek rodjeni sin je imao 2 nedelje zivota. Tu je bila naravno i supruga koja je turisticki boravila kod mene (dosla u osmom mesecu trudnoce, naravno planirali smo da nam se dete rodi u Nemackoj). E sad..ja sam prestao da radim i zbog nemogucnosti putovanja sa tako malom bebom i zenom posle komplikovanog carskog reza, dobili smo svo troje Duldung od LRA Rosenheim, s tim da kroz mesec dana moramo napustiti DE. Zbog prekida radnog odnosa prestalo je da postoji i AOK i racun od RoMed Klinike za boravak zene i carski rez od oko 6000€ stigao nam je na adresu. Naravno da nisam platio jer taj novac nemam. Ja sam uspeo samo da zatvorim racun u banci, ugovore za mobilni a i osiguranje za auto nisam prekinuo, vec sam doputovao tim autom za Srbiju, morao sam zbog selidbe, mnogo stvari i male bebe pre svega. Bmw e39 540i euro2, mogu samo da ga bacim ovde. Ja jos uvek ne mogu da se pomirim sa tim da sam sa porodicom bukvalno proteran iz Nemacke iako sam tri godine placao poreze i doprinose tamo, i lekar sam na kraju krajeva. Sad sam u Srbiji, ici cu naravno na sledeci Kenntnisprüfung, samo se plasim da me ne zezaju na granici zbog neraskinutih i naravno neplacenih ugovora i racuna, jer nemaju odakle da skidaju novac jer sam racun u Sparkasse zatvorio. I zasto AOK nije pokrio racun bolnice kad se mesecno od plate odvajalo za to osiguranje tri godine??Niederlassungserlaubnis nisam mogao da beantragujem jer sam samo 3 godine bio u DE. Zanima me vase misljenje, ja jos nisam cuo da je neki lekar ovako prosao.
Pozdrav

Ja sad ne bih da vam pristajem na muku, ali Niederlassungserlaubnis ste mogli nakon 21 mjesec da zahtijevate. Ali inace vam je prica jedan klasican splet nesretnih okolnosti, kakvu sam i ja vukla jedno 4 godine. Jednostavno mi Balkanci ili budemo nedovoljno informisani ili ne znamo kakva sve prava imamo, pa nam se desi ovakvo nesto. Zelim vam puno srece, da polozite na sljedecem KP, i da se opet vratite u DE. Zelim ovim putem da ispricam jednu pricu moje prijateljice koja je prije par mjeseci dobila aprobaciju. Predala je za istu 2017, predala je sva dokumenta, od Zeignissa iz Bosne da je radila u hitnoj pomoci, ovdje je u tom trenutku bila na internoj, Pa je i taj Zeugniss predala. Poslije je mijenjala radna mjesta, cisto jer je bilo blize Minhenu, Pa je radila jos 10 mj na anesteziji, i jos 6 mj na hirurgiji u okviru isto klinike. Ona se raspitala i znala da je nama problem oko direktnog dobijanja aprobacije ustvari Praktisches Jahr koji ovdje traje godinu dana i sastoji se od hirurgije, interne i jednog izbornog predmeta. Taj izborni predmet moze biti anestezija i hitna pomoc, Pa je ona u medjuvremenu u regierung poslala i Zeugnisse od anestezije i hirurgije. I nakon 2.5 god cekanja, ona dobija negativan odgovor. U obrazlozenju se spominje da Joj fali taj izborni predmet. Ona u cudu kako, kad ima bar 2, pisala email i nista. Posto vi sa Regierungom ne mozete normalno komunicirati, ona se odlucila da uzme advokata. To je kostalo dodatnih 1500€, Ali advokat Joj je garantovao da ce dobiti aprobaciju. Cim je advokat pisao da mora biti da jedan Zeugniss nisu uvazili dosao je povratni email od Regierunga da zaista nisu i kolegica je u roku od 7 Dana dobila aprobaciju. Jednostavno to je jedna greska Regierung koja je moju kolegicu kostala Jos 1500€, i skoro gubitka aprobacije. Ali ona je znala koji su joj deficiti i trudila se da u toku rada sa BE to sve i pokrije jer Joj se svakako ne ubraja u Weiterbildung. Ovo je jedan onako pozitivan primjer, a sam dugo vjerovala da je najsigurnije izaci na ispit. Sad vise ne vjerujem

Pozz kolege, zelim da podelim moju ne tako srecnu pricu i da cujem vase misljenje, da li je bas moralo tako.
Aj i ja da ti ne stajem na muku, ali ne želim ni da izgleda te neko sažaljeva, biću iskren. Nije uopšte moralo tako ali sad šta je tu je. Ti si naučio na teži način da jednostavno čovek mora da se dobro informiše (što je i dr. med navela). Nigde ne teče med i mleko i niko ne daje ništa na izvolte. Onovno pravilo svake strategije "upoznaj neprijatelja" :mrgreen:
I zasto AOK nije pokrio racun bolnice kad se mesecno od plate odvajalo za to osiguranje tri godine??
Iz jednostavnog razloga što je je u pitanju forma solidarnog sistema zdravstvenog osiguranja, slično kao i kod nas. Dakle ti što plaćaš to nije neki tvoj štedni fond nego plaćaš da bi se drugi lečili, isto tako neko plaća da bi se npr. ti lečio, tj. daju svi za sve. Doduše nije mi jasno zašto je tvoja trudna žena morala da dođe u Nemačku da se porodi kad nisi imao rešen boravišni status?! I to sa turističkom vizom. Kako je uopšte onda bila osigurana preko AOK? Nego to je sad prošlo.
Sad sam u Srbiji, ici cu naravno na sledeci Kenntnisprüfung, samo se plasim da me ne zezaju na granici zbog neraskinutih i naravno neplacenih ugovora i racuna, jer nemaju odakle da skidaju novac jer sam racun u Sparkasse zatvorio.
Na granici te vrlo verovatno neće zezati, ali zato čim se pojaviš u Nemačkoj (npr. otvoriš novi račun u banci) stići će ti taj račun da platiš i to nažalost sa kamatom i troškovima prinudne naplate.
a jos uvek ne mogu da se pomirim sa tim da sam sa porodicom bukvalno proteran iz Nemacke iako sam tri godine placao poreze i doprinose tamo, i lekar sam na kraju krajeva
Prijatelju nema veze da li si lekar, astronaut, car Hajle Selasije ili dimničar, izgubio si osnov boravka u drugoj državi i gotovo.

Ja sad ne bih da vam pristajem na muku, ali Niederlassungserlaubnis ste mogli nakon 21 mjesec da zahtijevate.
Tačno je da je mogao da zahteva posle 21. mesec, mada nisam baš siguran da bi bez aprobacije zahtev prošao... Možda...
Jednostavno mi Balkanci ili budemo nedovoljno informisani ili ne znamo kakva sve prava imamo, pa nam se desi ovakvo nesto.
I zato, ponavljam, čitajte forum ako ste već tu :D. Informišite se o propisima pre svakog koraka koji načinite. Može ponekad da se nađe lakši put, rupa u zakonu...
Posto vi sa Regierungom ne mozete normalno komunicirati, ona se odlucila da uzme advokata. To je kostalo dodatnih 1500€, Ali advokat Joj je garantovao da ce dobiti aprobaciju.
Ovde je savet da čim počnete da radite, što je pre moguće (jer imaju latentni period od nekih 6 meseci od zaključivanja ugovora) uzeti neko Rechtsschutzversicherung i to odmah premium paket. Košta u proseku nekih 30 € mesečno sa uključnim pravnim problemima privatno, u saobraćaju i na poslu. Obično nude besplatno pravno savetovanje, plaćaju advokata i sudske troškove, bilo da tužite ili ste tuženi.

Hvala puno na iskrenim odgovorima. Prijavio sam KP iz Srbije, stici ce mi poziv na drugarevu adresu u DE, cuo se sa Regierungom von Oberbayern, moze tako. Da uzmem App i sto dalje od Bayerna, posebno Rosenheim Kreis-a. Jbt taman krenulo sve kako treba, sef koji je Notarzt po vokaciji bio super zadovoljan sa mnom, bio sam skroz fit. Ima da ispadnem iz stosa, ali sta je tu je, sto bi reko terminator...i'll be back 😁

Moze Niederlassungserlaubnis bez aprobacije, ja sam ga dobila prije aprobacije, doduse nakon 5 god jer sam ja dosla preko muza. Ali ista ova prijateljica o kojoj samo u postu iznad pisala je dobila nakon tacno 21 mjesec, pa tek kasnije aprobaciju. Tek toliko da taj dio razjasnimo... Ni meni nije jasno kako je supruga mogla da bude osigurana preko vas, a da je tu turisticki, prije ce biti da se i tu niste informisali. Ja sam isto dolazila turisticki, a bila sam trudna i iz Techniker Krankenkasse su mi rekli da nemam pravo na preglede, pa sam iste obavljala dolje. Mislim nije nikakva kritika, iste sam stvari prolazila i ako sam ista naucila: mnogo je bitno da se dobro informisete. Ovo sve pisem zbog drugih kolega, ovdje ima mnogo zamki. I nemojte brinuti da cete ispasti iz stosa, pa to je kao voznja bicikla...

Moze Niederlassungserlaubnis bez aprobacije, ja sam ga dobila prije aprobacije, doduse nakon 5 god jer sam ja dosla preko muza. Ali ista ova prijateljica o kojoj samo u postu iznad pisala je dobila nakon tacno 21 mjesec, pa tek kasnije aprobaciju. Tek toliko da taj dio razjasnimo... Ni meni nije jasno kako je supruga mogla da bude osigurana preko vas, a da je tu turisticki, prije ce biti da se i tu niste informisali. Ja sam isto dolazila turisticki, a bila sam trudna i iz Techniker Krankenkasse su mi rekli da nemam pravo na preglede, pa sam iste obavljala dolje. Mislim nije nikakva kritika, iste sam stvari prolazila i ako sam ista naucila: mnogo je bitno da se dobro informisete. Ovo sve pisem zbog drugih kolega, ovdje ima mnogo zamki. I nemojte brinuti da cete ispasti iz stosa, pa to je kao voznja bicikla...
Otvorili su nam Familienversicherung u AOK, i svoju karticu je imala, i funkcionisalo je celo vreme do momenta kad sam prestao da radim, isli 100 puta kod ginekologa a i kod Hebamme posle.

I jos nesto...moj Aufenthaltstitel je obrisan, ali kartica je i dalje kod mene, gde pise da vazi do 2022. Da li da je pokazujem na granici, jer sâm pasos je pun lepljenih viza i pomalo sumnjiv kao takav, posebno za tupave madjarske granicare, odmah ima da pocnu da me ispituju i da sumnjaju, a Ladung zur Prüfung svakako nece znati da procitaju... Ili da ga slucajno operem pa da vadim novi? 1000 stvari mi leti kroz glavu..

Ja sam polagala telc FSP u Beogradu i polozila. Koristila sam sve njihovo online sta je besplatno i malo mi je pomoglo. Ali najvise su mi pomogli casovi sa profesorkom iz NS pro groupa oko pisanja Arztbrifa i saveti. Ne postoje ispitna pitanja. Ja sam vezbala za dosta bolesti i na kraju mi na ispitu bude bolest o kojoj uopste nisam razmisljala. Ali nije bitna ni dijagnoza ni terapija tj da li ste pogodili. Susitina je da pricate i odgovorite na pitanja sto Vam postavi lekar da li ona bila tacna ili ne, nebitno je. Samo da pricate i razumete sta Vas je pitala. U komisiji je bila jako prijatna doktorka iz Fraknfurta koja prica odlican Hochdeutsch tako da sma je sve razumela. U sustini ti casovi kostaju 20e 1h ali pored toga sto su mi pomogli za FSP msm da ce mi znaciti i za KP, koliko citam sada. I vezbala sam uzimanje anamneze sa deckom. Nadjete nekoga ko zna nemacki i glumi pacijenta za neku bolest.

Poštovana koleginice,
Molim Vas za savet u vezi polaganja FSP-a na Telc-u u BG.
Naime, zanima me da li je isplativije spremati se direktno za B2- C1 Medizin na Telc-u, bez prethodnog polaganja opšteg B2 ispita ( i da li je to uopšte moguće, da li je B2 zertifikat neophodan pri predaji dokumenta?:roll:)
Trenutno završavam B1 i trebalo da krenem B2 - opšti deo za par nedelja, a nakon toga i da polažem ispit. Zanima me da li je možda pametnije da produžim učenje i polažem ovaj drugi ispit, obzirom da želim da tražim posao u Hessenu.

Unapred hvala na odgovoru i hvala svim kolegama na nesebično podeljenim informacijama.

Postovani kolega, ja sam polagala i opsti B2, cisto sam sebe htela da proverim. I mogu Vam reci da mi je jako pomogao taj izlazak na B2 oko tog pismenog dela kod FSP, jer nije nimalo naivan taj pismeni deo. Naravno opet nekako sami morate da odlucite, jer sami znate kako Vam ,, ide nemacki".
Sto se tice ovih promena sada za Hessen od 01.01.2020. ni sama ne znam sta podrazumevaju pod tim c1 med na onsnovu b2 opsteg. Jer na sertifikatu FSpa pise B2C1 medizin fachsprachprüfung. Ali uskoro cu da predajem dokumenta tamo pa cu se javiti sa info. Ukoliko neko drugi zna tj da je od 01.01.20. Predavao dokumenta za Beruferlaubnis u Hessenu bilo bi lepo da podeli svoje iskustvo.
Inace ostale pokrajine u De gde se FSP organizuje u lekarskim komorama nemaju taj pismeni deo FSP ispita...samo usmeni. Oni polazu jedan dan...npr Minhen. FSP telc se polaze dva dana. Pozdrav

Drage kolege. Molim Vas za odgovor jer je od Regierunga u Bayernu tesko dobiti informacije.
Zanima me ako sam poslala sve papire za BE, sta dodatno treba poslati za prijavu KP? Znam da treba ljekarsko, Antrag sa njihovog sajta i CV. Zanima me da li jos nesto treba?
I zna li neko koliko se u Bayernu ceka na termin za KP?

Takodje bih voljela da cujem malo iskustva kolega o radu u akutnoj i reha klinici. Ja sam u akutnoj bolnici na internom odjelu. Ako nekoga nesto zanima da mogu odgoviti pitajte. Pozdrav

Meni ovo nije jasno..Kapira li neko?

Prilozi

• Screenshot_20200107-192229_Chrome.jpg
    Screenshot_20200107-192229_Chrome.jpg
    96,3 KB · Pregleda: 126
  • Screenshot_20200107-180945_Drive.jpg
    Screenshot_20200107-180945_Drive.jpg
    101,2 KB · Pregleda: 117
Ove informacije su protivrecne ili se ovo odnosi prosto na vest da u Hessenu nije priznat i nema vise PKTa..Vec je odsad samo FSP

Postovana kolegonice, u Hessenu sada traze FSP za BE. Samo se pitam da li pored FSPa mora da se ima i B2 opsti sertifikat. Ja cu najverovatnije za podnesem zahtev za BE pocetkom februara. Kada budem imala tacne info javicu se. Jer i meni neke stvari nisu jasne.

Postovana kolegonice, u Hessenu sada traze FSP za BE. Samo se pitam da li pored FSPa mora da se ima i B2 opsti sertifikat. Ja cu najverovatnije za podnesem zahtev za BE pocetkom februara. Kada budem imala tacne info javicu se. Jer i meni neke stvari nisu jasne.

Hvala puno!Jel ste sigurni?jer po ovome B2 opsti treba siguerno,a A FSP ako ga ima..
izgleda da niko ne moze da zna dok ne podnese zahtev za Be..Mada do.kraja se svakako mora poloziti FSP,ali mislim.da je B2 opsti svakako neophodan
Ako ima jos neko info,bilo bi divno da razjasni

Cao

-telc b2c1 Medizin Fachsprachprüfung- sadrzi zajedno b2 allgemeine i medizinski c1 deo
polaze se prvi dan allgemeine b2 deo a onda drugi dan klasican medizinski Fachspracprüfung c1 pred jednim lekarom i sekretaricom koja glumi pacijenta.
Anamnese, Kutzarztbrief i Ptientenvorstellung.
-Freiburg International Academy nudi klasican PKT ali da bi izasao na njega moras imati GER-B2 Zertifikats ,znaci allgemeine b2 (des Goethe-Insdtituts oder der telc GmbH)
-prihvata se i Fachsprachprüfung c1 iz drugih Bundesländer koji su polagani u njihovim lekarskim komorama.

Freiburg International Academy toplo preporucujem.

Cao

-telc b2c1 Medizin Fachsprachprüfung- sadrzi zajedno b2 allgemeine i medizinski c1 deo
polaze se prvi dan allgemeine b2 deo a onda drugi dan klasican medizinski Fachspracprüfung c1 pred jednim lekarom i sekretaricom koja glumi pacijenta.
Anamnese, Kutzarztbrief i Ptientenvorstellung.
-Freiburg International Academy nudi klasican PKT ali da bi izasao na njega moras imati GER-B2 Zertifikats ,znaci allgemeine b2 (des Goethe-Insdtituts oder der telc GmbH)
-prihvata se i Fachsprachprüfung c1 iz drugih Bundesländer koji su polagani u njihovim lekarskim komorama.

Freiburg International Academy toplo preporucujem.
Znate li sta je lakse za polaganje PKT ili FSP ?I zna li neko kako se mozemo pripremiti za polaganje ?Videh na sajtu da FIA ima svoje pripremne kurseve za PKT ..Da li je neko isao na njih ?

Poštovane kolege, trebala bi mi pomoć.. Da li se neko prijavljivaoo za BE u pokrajini Sachsen -Anhalt? Nedoumica mi je sledeća: na sajtu komore je navedeno da kada predajem dokumenta (diploma i sl) moram predati original pevoda vezan za overenu kopiju srpskog dokumenta. Meni je , naime , prevodilac spajao prevod za neoverenu kopiju, rekao je da mogu to posle da overim. Bila sam nedavno u DE , rekli su mii da samo mogu sve da kopiraju (i prevod) i tako overe . A koliko sam informisana na isti način su i druge kolege radile overu i tako radi i ambasada u BG. Da li je neko slao dokumenta u SA? Da li je imao overene kopije povezane za original ili ne? Da li bi mi možda uvažili da pošaljem to što mi je notar overio plus original prevoda vezan za neoveren dokument? Malo konfuzno :namcor: Nadam se da je ipak moguće razumeti.. I koliko se čeka na termin za FSP? Hvala unapred. Baš bi mi značilo da rešim ovu dilemu, pa ako moram da pljunem još evrića da pljunem al da znam da sam onda najzad s tom birokratijom fertig.
Molim info vezane za zaposlenje u Sachsen
Rodewisch klinika

Back