Srpski lekari u Nemačkoj

Poštovane kolege, treba da dobijem Zusage od jedne klinike u Mecklenburg-Vorpommern, ali za "eine halbe Stelle (0,5 VK)".
Da li mi možete reći:
1) šta tačno to znači? Pretpostavljam da ću imati 1/2 plate i eventualno raditi 1/2 ukupnih predviđenih sati?
2) da li u tom slučaju, pošto neću imati dovoljno primanja za plavu kartu, konkurišem za termin u ambasadi za AUS-/FORTBILDUNG - STRUČNO OBRAZOVANJE I USAVRŠAVANJE
3) da li je neko ove godine dobio termin za to i koliko je čekao?
4) da li je sa ovom visinom primanja moguće dobiti BE u Mecklenburg-Vorpommernu?

Hvala Vam unapred na odgovorima, jako bi mi značili!

Poslednja izmena:
Pozdrav koleginice, zanima me informacija o samoj vizi. Naime, nigde u informatoru za noks 6-8 nisam procitao da je potreban i BE. Mozete li da mi prosledite informaciju ili dokument gde pise da je potreban i BE za vizu? Hvala unapred

Na terminu ne moras da imas BE ali moras da je doneses (u originalu) prilikom podizanja vize. Meni se dogodilo da mi je viza odobrena bukvalno za 48h a BE sam cekala jos bar dve nedelje i u medjuvremenu dosla do podatka da od momenta kad te obaveste da je viza odobrena kmas rok od mesec dana da podignes pasoš ( tj. da ti stigne BE). Rok produžavaju na zahtev uz obrazloženje.

Pozdrav zajednici.
Iako je nekoliko postova iznad pisano o tome,ipak ću napisati šta me muči.
Naime posle predstavljanja u jednoj Klinici u Rheinland Pfalz dobio sam ponudu da hospitiram 3 meseca,uz dobijen smeštaj,hranu i 300 eura.
Tada im nisam rekao da sam pročitao da se na vizu u ambasadi čeka min. 5 meseci(tako pise na sajtu ambasade).
E sad ne znam šta da radim.Čekam njihov ugovor, a ne bih da im to kažem o dužini čekanja za vizu jer plašim se da će odustati od mene.
Sa druge strane sam čuo od kolege da ne mogu početi hospitirati bez vize.
Da li će me neko čekati min. 5 meseci do dobijanja samo termina za vizu ja ne znam.

Pitanje je:da li postoji način za brže dobijanje vize; da li bih mogao početi da hospitiram bez vize(kontam da to zavisi od klinike) ???????????????????????

Inače dobio sam 2 poziva za razgovor-druga klinika je u Thüringenu,gde su već bili upoznati koliko se čeka na vizu(ne znam zašto su me onda i zvali). Poslao sam ukupno možda 30 bewerbunga.
Imam oko 9 godina staža u Srbiji,uglavnom na Hitnoj, običan prosek i dugo sam sticajem okolnosti studirao(prijateljica mi kaže kad si im potreban prosek i dužina studiranja ne igraju nikakvu ulogu).
Savetujem da se šalju samo Initiativbewerbungen gde se traži hospitacija, i da se bude iskren u ispunjavanju podataka.Inače imam samo B2 sertifikat sa Goethe Instituta.

Puno sreće svima :)

Pozdrav kolega, ja sam u nekoj slicnoj situaciji kao i vi, u bukvalno zacaranom krugu. Misljenja sam da im se treba reci, pa ako pristanu, pristanu, jer ocigledno drugog resenja nema. Mene samo zanima, da li ste vi vec aplicirali za vizu u ambasadi u Beogradu ili tek trebate? I ako jeste, za koju vizu, posto nigde ne vidim termin za vizu za trazenje posla? Ako ne postoji ta viza, ja ne znam kako mi uopste mozemo hospitirati u Nemackoj odnosno sa kojom drugom vizom mozemo dobiti odobren boravak u Nemackoj na 6 meseci?:think:

Inace, sto se tice nekih pitanja za Vorstellungsgespräch, neko je pitao iznad ili na prethodnoj strani, obicno idu slicna pitanja: prvo kratko predstavljanje, pa onda zasto Nemacka; zasto bas njihova klinika; zasto ta oblast, za koju ste se konkurisali; da li imate iskustva u toj oblasti; da li imate radnog iskustva uopste; koliko dugo ucite nemacki jezik itd. Dovoljno vam je dan, dva, da se pripremite cisto okvirno, sta biste pricali, pogotovo oko predstavljanja...

Pozdrav koleginice, u istoj sam situaciji. Poslao sam i mejl ambasadi, ali ne odgovaraju. Mislim da mi u tom slucaju moramo aplicirati bas za tu vizu za koju ste rekli.

Evo kolega i ja sam im sada pisala, pa nek javi ovde ko prvi dobije odgovor :)
A ukoliko je neko već prošao kroz isto, značilo bi nam da napiše - za koji termin se prijavljivati u ambasadi kada primanja nisu dovoljna za plavu kartu?

Takođe, s obzirom da treba da dobijem ugovor na 1/2 radnog vremena i samim tim 1/2 plate, da li zbog ovoga mogu imati problem sa dobijanjem BE/boravišne dozvole?

Pozdrav kolega, ja sam u nekoj slicnoj situaciji kao i vi, u bukvalno zacaranom krugu. Misljenja sam da im se treba reci, pa ako pristanu, pristanu, jer ocigledno drugog resenja nema. Mene samo zanima, da li ste vi vec aplicirali za vizu u ambasadi u Beogradu ili tek trebate? I ako jeste, za koju vizu, posto nigde ne vidim termin za vizu za trazenje posla? Ako ne postoji ta viza, ja ne znam kako mi uopste mozemo hospitirati u Nemackoj odnosno sa kojom drugom vizom mozemo dobiti odobren boravak u Nemackoj na 6 meseci?:think:

Inace, sto se tice nekih pitanja za Vorstellungsgespräch, neko je pitao iznad ili na prethodnoj strani, obicno idu slicna pitanja: prvo kratko predstavljanje, pa onda zasto Nemacka; zasto bas njihova klinika; zasto ta oblast, za koju ste se konkurisali; da li imate iskustva u toj oblasti; da li imate radnog iskustva uopste; koliko dugo ucite nemacki jezik itd. Dovoljno vam je dan, dva, da se pripremite cisto okvirno, sta biste pricali, pogotovo oko predstavljanja...

Pozdrav
Nisam jos aplicirao za vizu. Inače postoji viza za traženje posla (ne vidi se u naslovu za NOKS 6-8,ali pri objasnjenju tog dela,gde na pocetku stoji viza za strucno usavrsavanje ,procitao sam da postoji viza za trazanje posla). Iskreno receno nisam se puno udubljivao u njihov sajt jer mislim da je ocajan,ali mi je supruga to nekako iskopala ,pa sam video da postoji ta viza za trazenje posla).

Da li na uverenja iz policije i suda mora da se stavi apostil ili ne,treba poslati original sa prevodom i apostil ili samo original sa prevodom? Hvala svima koji se trude da m odgovore na poruke!

U nekim pokrajinama je trazen i apostil. Proverite na sajtu pokrajine u kojoj se prijavljujete. Ja sam kod prevodioca povezao original (bez apostila) sa prevodom i tako slao, takva su bila i uputstva.

Pozdrav Koleginice, ja sam polozio FSP u Münsteru, ali mi službenica nije dala BE nego samo potvrdu da sam položio ispit da bih mogao da apliciram za vizu, na kojoj piše da će mi BE dati tek kada donesem pasoš sa vizom. Šta da radim ako mi traže BE u ambasadi?
Pozdrav.

U nekim pokrajinama je trazen i apostil. Proverite na sajtu pokrajine u kojoj se prijavljujete. Ja sam kod prevodioca povezao original (bez apostila) sa prevodom i tako slao, takva su bila i uputstva.
Proverila sam,mora apostil.Gde idem po apostil za uverenja iz suda i policije,posto to ne vadim u Bgu,tj moje pitanje je u kojoj instituciji moze da se uzme apostil za ova uverenja? U sudu? izvinite mozda na glupim pitanjima,ali ja sam totalno zbunjena oko dokumentacije.

Proverila sam,mora apostil.Gde idem po apostil za uverenja iz suda i policije,posto to ne vadim u Bgu,tj moje pitanje je u kojoj instituciji moze da se uzme apostil za ova uverenja? U sudu? izvinite mozda na glupim pitanjima,ali ja sam totalno zbunjena oko dokumentacije.

U sudu se uzima. Ali na diplomu, sko ste zavrsili u Beogradu, apostil morate staviti u Beogradu.

Poslednja izmena:
Pozdrav
Nisam jos aplicirao za vizu. Inače postoji viza za traženje posla (ne vidi se u naslovu za NOKS 6-8,ali pri objasnjenju tog dela,gde na pocetku stoji viza za strucno usavrsavanje ,procitao sam da postoji viza za trazanje posla). Iskreno receno nisam se puno udubljivao u njihov sajt jer mislim da je ocajan,ali mi je supruga to nekako iskopala ,pa sam video da postoji ta viza za trazenje posla).

Kolega, koliko ja znam, viza za trazenje posla je ukinuta pre nekih 6 meseci, kad je i uveden sistem NOKS-a. Da li mozete da mi pojasnite gde ste videli/pročitali da ta viza opet postoji? Hvala unapred.

Evo kolega i ja sam im sada pisala, pa nek javi ovde ko prvi dobije odgovor :)
A ukoliko je neko već prošao kroz isto, značilo bi nam da napiše - za koji termin se prijavljivati u ambasadi kada primanja nisu dovoljna za plavu kartu?

Takođe, s obzirom da treba da dobijem ugovor na 1/2 radnog vremena i samim tim 1/2 plate, da li zbog ovoga mogu imati problem sa dobijanjem BE/boravišne dozvole?

Pozdrav, koleginice, dobio sam odgovor iz ambasade: ,,Molimo Vas da obratite pažnju da za sledeće delatnosti nije potrebna viza ukoliko se radi o boravku do 90 dana u periodu od godinu dana: traženje posla, naučne svrhe, volonterski rad, praksa u okviru studija ili školovanja, EU-stipendije.'' E sad, ja nisam pametan sta raditi sa tom hospitacijom, da li to spada u praksu ili mozda cak volonterski rad, jer ipak mi cesto pri hospitaciji nismo placeni.. Sta vi mislite? Takodje, ako je neko bio u slicnoj dilemi, svaka informacija nam znaci. :)

Kolege, zdravo svima. Imam ugovor za praktikum od 2 meseca koji se racuna kao probni rad sa obezbedjenim smestajem, kolike su sanse da dobijem ili ne dobijem vizu, s obzirom da se viza daje na 6 meseci a meni je ugovor na 2 meseca? Apliciraosam za NOKS 6-8 Fortbildung/Ausbildung.
Hvala unapred. Pozdrav!

NOKS 6-8 je za one koji imaju ugovor o radu sa primanjima, koji konkurisu za plavu kartu itd..Posto Vi necete biti placeni, mislim da niste trebali za to konkurisati. NOKS 6-8 i viza za Ausbildung su dve razlicite stvari...

Pozdrav, koleginice, dobio sam odgovor iz ambasade: ,,Molimo Vas da obratite pažnju da za sledeće delatnosti nije potrebna viza ukoliko se radi o boravku do 90 dana u periodu od godinu dana: traženje posla, naučne svrhe, volonterski rad, praksa u okviru studija ili školovanja, EU-stipendije.'' E sad, ja nisam pametan sta raditi sa tom hospitacijom, da li to spada u praksu ili mozda cak volonterski rad, jer ipak mi cesto pri hospitaciji nismo placeni.. Sta vi mislite? Takodje, ako je neko bio u slicnoj dilemi, svaka informacija nam znaci. :)

Da pojasnim, moj nik je takodje bio i yogurt92, medjutim promenio sam ga jer mi je vremenom postao neozbiljan :D cisto, da ne bude zabune, ko Vam pise :)

- - - - - - - - - -

Da pojasnim, moj nik je takodje bio i yogurt92, medjutim promenio sam ga jer mi je vremenom postao neozbiljan :D cisto, da ne bude zabune, ko Vam pise :)

- - - - - - - - - -

Ja sam shvatila da vi vec imate ugovor, pa se zato raspitujete o vizi. Evo odgovora i vama, a i kolegama borisp i keepfocus:
Pisala sam ambasadi kada sam ja dobila hospitaciju i ovo je njihov odgovor:

Die Hospitation ist kein Beschäftigungsverhältnis, sondern ist gekennzeichnet durch das Sammeln von Kenntnissen und Erfahrungen in einem Tätigkeitsbereich ohne zeitliche und inhaltliche Festlegung und ohne rechtliche und tatsächliche Eingliederung in den Betrieb.

Nicht von einer Hospitation auszugehen ist, wenn im Hospitationsvertrag Rechte und Pflichten der Beteiligten (z.B. Anwesenheitspflicht (40 Stunden/Woche), verpflichtende Übertragung bestimmter Aufgaben, Pflicht zur Diensterbringung, Bezahlung als Gegenleistung für den Dienst, etc.) enthalten sind. Ebenso ist es unüblich, dass eine Hospitation über eine lange Vertragslaufzeit mit mehreren Monaten dauert.

Für serbische Staatsangehörige ist eine Hospitation bis zu 90 Tagen im Rahmen der Visumfreiheit möglich, ein Visum ist nicht erforderlich.

Bei längerem Aufenthalt ist ein Visum erforderlich mit folgenden Unterlagen:

1.Vertrag
2. Diplom mit Übersetzung
3. Nachweis Unterkunft und Finanzierung, Verpflichtungserklärung eines in Deutschland lebenden Garanten (erhältlich bei der zuständigen Ausländerbehörde) oder Geld auf Ihrem Konto in Deutschland (siehe Homepage www.belgrad.diplo.de )
4. Reisekrankenversicherung für den gesamten Aufenthalt

Alle Unterlagen sind im Original mit 2 Fotokopien vorzulegen, die Originale werden bei Visaerteilung zurückgegeben.

Tako da, na hospitaciju u trajanju do 90 dana (tj.koliko vam je ostalo neiskoriscenih u EU) se ide bez vize, a moja koleginica je cak imala placenu hospitaciju + smestaj 3 meseca i takodje je isla bez vize.
Meni su inace ovi iz klinike trazili da im posaljem vizu, da bi bili sigurni da mogu da dodjem, pa sam im objasnila da mi mozemo da budemo u EU do 90 dana, sto je bilo dovoljno. Tako da vas ne zbuni ako vam traze to iz klinike, nisu oni bas upuceni kome treba viza a kome ne.
I kolega Zeljko, videla sam da ste se raspitivali u nekom od prethodnih postova - mozete (i hocete) dobiti ugovor pre dobijanja BE, ne brinite za to :)

Poslednja izmena:
NOKS 6-8 je za one koji imaju ugovor o radu sa primanjima, koji konkurisu za plavu kartu itd..Posto Vi necete biti placeni, mislim da niste trebali za to konkurisati. NOKS 6-8 i viza za Ausbildung su dve razlicite stvari...
Kolega, hvala na odgovoru. Moj ugovor je klasican ugovor o radu sa radnim satima i platom ali na 2 meseca s tim sto je naglaseno da se tih 2 meseca racuna kao probni rad i da cu za to vreme da realizujem formalnosti oko BE. Mene samo buni jedna stvar, kolike su sanse da dobijem vizu ako mi je ugovor na 2 meseca a viza se dobija na 6?

Kada ste slali Initialbewerbung kako je izgledao taj mejl koji ste uputili sefu odeljenja? Da li ste "pakovali" sva dokumenta u jedan fajl ili jedan fajl CV+propratno+diploma+licenca+uverenje o drzavnom sve ostalo (sa preporukama) ili je bilo vise odvojenih fajlova.
Kakav ste propratni tekst slali u mejlu...ili to propratno kopirate u tekst mejla...
Hvala...

Back