Srpski lekari u Nemačkoj

Postoji mogućnost, a i preporučljivo je, za onoga ko hoće stvarno u Nemačkoj da ima titulu doktora nauka, jer naše dr med titule koje smo dobili po završetku fakulteta pre Bolonje nisu ravnopravne sa nemačkim Dr. , koje oni dobijaju samo ako su stvarno doktorirali. Za pisanje doktorske disertacije moraš (nakon dobijanja aprobacije) da tražiš oglase za posao u kojima stoji ‚‚Möglichkeit zur Promotion'' ili slično. Takve ponude za posao su uglavnom na univerzitetskim klinikama ali ima i na ne-univerzitetskim ako je šef Prof. negde. Onda radiš kao lekar i baviš se naukom paralelno, tako radi većina Nemaca. Druga mogućnost je da se samo piše doktorat i na osnovu toga sa vizom boravi u Nemačkoj. Tu se dobija plata 500-700€ mesečno i mislim da sa tom vrstom vize nije dozvoljeo baviti se drugim poslom. Sve ovo što pišem su neposredne informacije, ja se nisam bavio tim extremnim sportom :)
Hvala mnogo na odgovoru????

Poštovane koleginice i kolege,

evo da konačno napišem i ja svoje iskustvo sa FSP-a i da uputim izvinjenje zato što to nisam učinio ranije, ali prosto su se tako obaveze namjestile.
Pa da počnem....

FSP sam polozio u Rostocku, 06.06.2018. Prije svega, zelim ovim putem da se zahvalim koleginici koja je ovdje na forumu oznacena kao „alex3004“, koja mi je neopisivo mnogo pomogla savjetima i svojim ličnim iskustvom, s obzirom da je nedavno i ona polozila FSP u Rostocku ( iako sam sa njom stupio u kontakt desetak dan prije ispita i već sam spremio to što sam planirao, pomogla mi je u tome da odlučim na šta da se konkretno fokusiram, te naročito u vezi Arztbrief-a, koje sam zahvaljujući njenoj pomoći napisao bez greške). Zatim zelim da se zahvalim koleginici „Arya“, koja mi je vrlo nesebično poslala mnogo literature u vezi FSP-a, bila raspolozena da odgovori na svaki moj mejl i bila moja podrška, iako se ne poznajemo lično. I na kraju, da spomenem i kolegu „Zokssa“, o kojem takodje mogu samo reći reči hvale, poslao mi je literature za narednih par godina, razmjenili smo veliki broj mejlova, i uz dvije gore spomenute koleginice, bio je medju prve tri osobe koje ne poznajem, a kojima sam javio da sam polozio ispit.
Zašto sam spomenuo navedene kolege? Mogao sam da im se zahvalim i putem mejla? Naravno....već sam se zahvalio. A spomenuo sam ih jer postoje kolege sa kojima sam duzi period radio , koje već neko vrijeme rade u Njemačkoj i od kojih niti jednog jedinog slova pomoci...bez ikakvog opravdanog razloga. I još da ne zaboravim Milenu iz Niša, ništa manje zasluznu, čiji sam broj dobio od agencije preko koje smo došli, a koja mi je mnogo, mnogo pomogla, prepričavanjem svog iskustva i odgovaranjem na mnoga moja pitanja u više navrata.
Dakle, sa jedne strane Milena, „alex3004“, „Arya“ i „Zokssa“, izmedju je kineski zid, a sa druge strane moje iskompleksirane, „bolesno“ ambiciozne kolege iz BiH.... sve je jasno, da ne duzim...

Što se tiče samog FSP-a, neću ponavljati stvari koje su u skorije vrijeme već napisane na forumu, a tiču se ispita u Rostocku. Dobio sam pacijenta koji je imao oboljenje zučne kese, te sam nakon uzimanja anamneze, trebao i objasniti pacijentu o čemu se zapravo kod njega radi, da je neophodno izvesti operativni zahvat i slično. Taj prvi dio ispita traje 20 minuta, i ono što bih ovdje posebno istakao, a što ja tada nisam znao, jeste da je taj prvi dio podjeljen na tačno dva dijela od po 10 min. Dakle, nakon što počnete sa uzimanjem anamneze, tačno na isteku desetog minuta, ispitna komisija vas opominje da predjete na drugi dio, tj.objasnjavanje operacije, odnosno dijagnostičke procedure, zavisno od oboljenja pacijenta.
S obzirom da nisam bio spreman na taj momenat, sa druge strane imao sam i tu sreću da sam u tom trenutku stigao do socijalne anamneze, zamolio sam ispitnu komisiju da mi dozvole da postavim jos par pitanja, na šta je ( vjerovatno predsjednica ispitne komisije, vodila je glavnu riječ ) rekla doslovce „jedno do dva pitanja“..... I onda sam na šaljiv način uspio da u prvom pitanju pitam 1. Šta ste po znaimanju, gdje radite i ima li opterećenja na poslu, poput stresa i sl. I u drugom 2.Da li ste ozenjeni,imate li djece, s kim zivite i imate li ljubimca? :D Na sve to komisija se nasmijala, a ja sam uspio da dobijem preostale odgovore. Što se tiče samog pacijenta, bio je u pitanju jedan mladji muškarac, govorio je razumljivo, brzinom koju sam mogao da pratim. Dao mi je jasne podatke, tj.opisao školski kliničku sliku.... Imao je bezbroj pitanja o tome zašto i kako operacija, pa zašto savjetujem laparaskopsku, pa šta će i kako će nakon operacije sa zrakom koji se ubacuje u trbuh za vrijeme operacije...itd... Sve u svemu jedan vrlo opušten razgovor, sa jednim vrlo radoznalim pacijentom. :)
Nakon ovoga, slijedi drugi dio ispita, razgovor sa Oberarzt-om, Chefarzt-om....kako vam volja.. To je i najozbiljniji dio ispita, s obzirom da sam pacijenta izreferisao za manje od 5 minuta....a preostalih 15-tak se odnosilo na odgovaranje na brojna pitanja. Jedno od pitanja je bilo i „šta sve moze da da kliničku sliku akutnog abdomena?“ Onda su usljedila brojna kratka pitanja na svaki moj odgovor, od kliničke slike svakog oboljenja koje sam naveo, preko dijagnostike, terapije i sl. Medjutim, sve je to bilo samo površno, i moje radno iskustvo od deset godina mi je bilo od velike pomoći. I ovdje moram naglasiti da je razgovor protekao u jednom prijateljskom tonu i već tokom razgovora sam se osjećao kao neko je davno polozio, pa sada razgovara sa koleginicom.
Dakle, za sagovornika imate prijatelja, vazno je da se zna.
I treći dio, pisanje otpusnog pisma....ne znam od kada je tako, ali kada sam ja polagao taj dio ispita je trajao 25 minuta, a ne 20 kako piše na zvaničnom sajtu. I sada...bez lazne skromnosti i bez zelje da pruzim netačnu informaciju, taj dio ispita sam završio za 15 minuta, narednih pet sam trazio slovne greške i našao dvije i preostalih pet minuta sam proširio otpusno pismo sa još par rečenica, samo iz razloga jer sam imao vremena, inače mislim da nisu bile neophodne.
Po završetku ispita, rečeno mi je da sačekam ispred prostorije gdje sam polagao. Nakon desetak minuta su me pozvali da udjem i čestitali su mi. Eto dragi moji....to je otprilike to.

Na kraju, ali ne manje vazno..... Gospodja Sabina Banda, koja ima agenciju u Berlinu za zapošljavanje medicinskih radnika, ima velike zasluge ne samo za pronalazenje klinike u kojoj sam dobio posao, već i za prikupljanje razne dokumentacije, prijavljivanje FSP a, pomoći oko termina za ambasadu itd.. . Termin za FSP sam čekao samo mjesec dana, opet zahvaljujući njoj. Ne smijem ni da pomislim kako bi bio trnovit ovaj put bez njene pomoći. Nadam se da će i dalje biti uz mene. Ovo je jedno iskreno mišljenje, bez zelje da nekoga reklamiram i favorizujem.

To bi bilo to.... Svako dobro vam zelim !!!

Pozdrav,
da li je neko od vas pisao Begutachtung? (to se pise za specijalisticki ispit, a broj Begutachtunga koji se pise zavisi od specijalizacije) Imam ja jos vremena do specijalistickog ispita, ali mi je iskocila jako dobra tema za pisanje, i nacelnica mi je rekla da bih o toj temi mogla da pisem, a ja ne znam koliko strana treba da ima taj Begutachtung i odakle da krenem. Na internetu nisam nasla korisne informacije.

Kolege, kada šaljete Initiativbewerbung, da li šaljete za određenu poziciju ili? Ja šaljem uglavnom za anesteziju, ali jučer mi dolazi odgovor da nemaju mjesta na tom odjelu, pokušajte na nekom drugom. I sad bih ja trebala pogađati gdje ima slobodno.. Moze li se poslati Bewerbung, a da se ne precizira na kojoj poziciji?

Ako je neko imao sličnu situaciju, zamoliću za odgovor. Viza mi je odobrena 18.06 (Bg), prilikom podizanja treba da donesem BE, BE ce biti gotova za dve do tri nedelje ali slanje iste traje jos 7 dana. Koji je rok za viziranje pasoša? (po raznim forumima stoji mesec dana) ali znam da su neke kolege imale slicno iskustvo pa njih molim za odgovor. Hvala

- - - - - - - - - -

Kolege, kada šaljete Initiativbewerbung, da li šaljete za određenu poziciju ili? Ja šaljem uglavnom za anesteziju, ali jučer mi dolazi odgovor da nemaju mjesta na tom odjelu, pokušajte na nekom drugom. I sad bih ja trebala pogađati gdje ima slobodno.. Moze li se poslati Bewerbung, a da se ne precizira na kojoj poziciji?

Moje iskustvo je da uvek šaljete za odredjenu poziciju, tj. Abteilung, nikako uopšteno za sve moguće odseke. Ako u toj bolnici nema mesta na anesteziji šaljite u drugu i šaljite za one smerove koji vas stvarno interesuju ( ako ima jos nesto pored anestezije da vas zanima šaljite i tamo).

Back