Srpski lekari u Nemačkoj

Bilo bi dobro kad bi neko ko je imao iskustva sa dobijanjem vize, napisao koliko je cekao i i ako ima neke bitne informacije oko podnosenja dokumenata..

Ja mogu napisati iskustvo s ambasadom u Sarajevu. Termin rezervisala u junu za novembar. Predala sve potrebne dokumente koji se nalaze na spisku na stranici ambasade. Nakon 5 dana, ukjhučujući i vikend viza bila gotova. Dobijanje termina može ubrzati poslodavac slanjem maila ili pisma ambasadi da mu je hitno potreban baš taj ljekar.

Cao ljudi, evo mene opet, nikad kraja nedoumicama...da li ste mozda imali situaciju da je bilo naznaceno da se neka jezicka diploma ne priznaje a vi imate upravo tu koja nije "priznata" u toj pokrajini? Rijec je konkretno o Hessenu, gdje stoji da su priznate Goethe ili Telc, a ja imam ÖSD :rtfm: Mislim, vec sam predala zahtjev za BE i ta diploma mi je uzeta bez komentara i jedina dopuna mi je bila za sada da Lebenslauf nije bio potpun...da li je moguce da mi jave da mi ÖSD nije vazeci?? :dash:

Ja mogu pisati za Bayern, jer sam sve prošla i jos prolazim. Predala sam odmah za App jer nisam našla posao, a iz porodičnih razloga ne mogu da napuštam Minhen gdje živim. Znala sam da moram polagati Kenntnisprüfung, mislila sam nije važno jednom zauvijek završiti sa tim. Onda se obrada moji dokumenata odužila na skoro 2 god i prije 2-3 sedmice su mi javili da polažem taj ispit i cekam termin. U medjuvremenu uveli FSP pred Bayerische Ärztekammer i za BE i za App i nijedan drugi ne važi (tako stoji u pismu koje su mi poslali). Košta 400€, plus 350€ za Kenntnisprüfung plus sto moram platiti Gutachtera najmanje 500€ plus platiti rad Regierunga. A to sve ako položim ispite iz prvog pokušaja (posto ne radim male su mi šanse) . Sto je najgore nikom ne traje podjednako, znam ljude kojima je sve bilo gotovo za par mjeseci, a meni ce eto biti za par godina. Moje mišljenje, izbjegavajte Bayern ako ikako možete. Ja sam, poslije svega, ipak optimista, učim za ispit, ne izgleda mi teško, kao da mi se poslije 4 god pauze sve sleglo. Pa cemo vidjeti.. Nadam se da neće opet nesto krenuti po zlu.. Ah da, i treba biti uporan, dosadan, zvati non stop, pisati email, ići lično.. Ja sam bila bas pritisla u zadnje vrijeme i odgovirili su..

Mozda imate "rupe" u CV-ju tj., da imate pauze pri nabrajanju toga sta sta radili. Ili ih jednostavno pitajte sta ne valja. Mislim da je neko pomenuo da u Hesenu jos uvek priznaju i Telc Medizin B2/C1 ispit i PKT Freiburg, tako da se onda ne mora polagati FSP, pa bi me cudilo da ne priznaju OSD.

Pozdrav.Moze li mi neko reci prema dosadasnjim iskustvima kolega u kojim pokrajinama je najlakse uraditi nostrifikaciju,a koje treba izbjegavati?U procesu sam sam trazenja posla pa bi mi ova info puno znacila

Ja sam jos jedna osoba koja ce Vam reci bjezite od Bayerna sto dalje. Ja sam predala u novembru 2015 i jos nemam konkretan odgovor. Poslali me Gutachteru, on odgovorio 25.1. ove godine, ja jos nemam konkrentan odgovor. Napisali mi mail da je on odgovorio ali da oni jos nisu nista odlucili sta ce s mene. Morate otici 150 puta i napisati 1000 mailova da dobijete odgovor koji nije odgovor. Ja sam predala u Bayernu jer mi je muz tamo zivio. Znaci, mislim da nema gore od njih...

Da li je po vama onda najbolje odmah izabrati Kenntnispr. i ne slati dokumente Gutachteru na poredjenje?Puno osobo na forume je bilo u situaciji kao vi,morali su cekati po 1,5-2god. na obradu dokumenata...

Ja sam predala u Hessen isto bez Gutachtera, jer bi kostao i on i prevodjenje cijelog plana i programa i naknadno dokazivanje deficita...trenutno ne radim tako da mi je prevodjenje iz ove situacije bilo skoro nemoguce, a nije garancija da ce da uspije, jer je naznaceno da cak i jedan deficit podlijeze ispitu... To su samo moji razlozi... A oni koji su dobili aprobaciju bez ispita su malobrojni, svega jedan slucaj sam zapamtila da je djevojka pisala od kako pratim forum u zadnje dvije god (nek me neko ispravi ako grijesim)... Mozda ljudi jednostavno zaborave na forum kad sve srede, a mi se i dalje zalimo jedni drugima :)

Mozda imate "rupe" u CV-ju tj., da imate pauze pri nabrajanju toga sta sta radili. Ili ih jednostavno pitajte sta ne valja. Mislim da je neko pomenuo da u Hesenu jos uvek priznaju i Telc Medizin B2/C1 ispit i PKT Freiburg, tako da se onda ne mora polagati FSP, pa bi me cudilo da ne priznaju OSD.

Da, bio je problem u periodu dok sam samostalno ucila jezik do ispita i trazila posao, otprilike 6 mjeseci...dopunila sam te dvije stavke pa sad cekam da se opet neko javi. Bas su svi spori plus godisnji odmori :roll:

Znate, u Bayernu vam se nikad ne zna.. Pisao je kolega na fb da je predao papire u februaru i rekao neće Gutachtera, poslali ga na Kenntnisprüfung u aprilu i FSP u maju i gotov za 3 mjeseca. Ja i jos dosta drugih prolazimo kako prolazimo, meni eto fali nekih 200-njak sati koji se ne poklapa sa njihovim planom i programom, a to sto ja imam ukupno 2000 sati više nego njihovi studenti nikom ništa. Ili da čitam izmedju redova, ako ne radite nemate šanse za aprobaciju. U svakom slučaju Gutachtera izbjegavati, ako vam je vrijeme ključni faktor. Ja sam htjela izbjeći, ali meni su rekli da svi moraju, što je bila laž, ali kako ja sad to da dokažem?!

Pozz svima,predao sam dokumenta za radnu vizu ambasade nemacke u Srbiji,i rekli su ovako,super,dobicete vizu za dva dana ali necete moci da je preuzmete bez Zusicherung der Erteilung der Berufserlaubnis.Pokrajina je Baden Würrtemberg.Pritom su naglasili da ne apliciram za Berufserlaubnis jer se dugo ceka nego za Zusicherung.Kakva je procedura,da li se Antrag formular razlikuje od Berufserlaubnis ja na Regierungspräsidium Stuttgart ne mogu da nadjem nijedan formular osim za Berufserlaubnis.Ako neko ima slicna iskustva kao ja neka se javi.Zahvalan

Pozz svima,predao sam dokumenta za radnu vizu ambasade nemacke u Srbiji,i rekli su ovako,super,dobicete vizu za dva dana ali necete moci da je preuzmete bez Zusicherung der Erteilung der Berufserlaubnis.Pokrajina je Baden Würrtemberg.Pritom su naglasili da ne apliciram za Berufserlaubnis jer se dugo ceka nego za Zusicherung.Kakva je procedura,da li se Antrag formular razlikuje od Berufserlaubnis ja na Regierungspräsidium Stuttgart ne mogu da nadjem nijedan formular osim za Berufserlaubnis.Ako neko ima slicna iskustva kao ja neka se javi.Zahvalan

Ne postoji Antrag za Zusicherung. Vama BE treba! Za Zusicherung dovoljno je da pozovete ili posaljete mejl i zatrazite taj Zusicherung,koji je neophodan da preuzmete vizu,i on vazi do dobijanja BE. Ili jednostavno mozete da sacekate BE pa da preuzmete vizu,nista to ne menja,jer bez BE ionako ne mozete da radite

Zamolio bi kolege za par pitanja, savjeta..sugestija.

Da li je pozeljno radno iskustvo ili normalno prihvataju i ljekare koji su tek okoncali studij?

da li savjetujete prvo polaganje Fachspracha pa onda trazenje posla ili svakako prvo posao pa onda obaveze sljedece?

koja regija je najlaksa za aprobaciju a ujedno nije teska ni za pronalazak posla?

Postoje li ikakve olaksice za termine u ambasadi za ljekare koje uspiju prikupiti svu papirologiju i onda cekaju samo termin?

hvala svima na odgovorima

Back