Srpski lekari u Nemačkoj

Izgleda da u Bayernu, posle one odluke da ljudi koji vec dugo rade budu oslobodjeni od FSP, brzo rasciscavaju stare slucajeve. Ja u poslednjih par nedelja cuo za 4 slucaja da je aprobacija dodeljena nakon 1 do 4 nedelje od trenutka kad je gutachter dobio dokumenta.

Ko dugo radi sa BE u Bayernu, glavu gore.

Cao kolege. Kakvi su uslovi rada za doktora u Nemackoj ?

Pitao sam neku agenciju da li je moguce da se negde nadje poslic u Nemackoj za doktora a da se ne radi vise od 8 h dnevno i ne vise od 5 dana u nedelji. Oni mi kazu da nije moguce i da ih zaobidjem ! ! !

Kakva su vasa iskustva ?

Pozdrav svima,

Da li neko može da mi preporuči jeftinog a dobrog profesora nemackog? ili da napise savet kako poloziti b2 uz samostalno ucenje. Sramotno je koliko su nastavnici nemackog skupi.
Hvala unapred.

Onda Vi unajmite studenta! Dobri profesori kostaju, kostaju seminari, obuke i sve sto rade da bi Vas spremili za ispit. Jer, kada biste po znanju polagali, trebalo bi Vam dve godine da dostignete nivo B2, a o nivou C1 ne zelim ni da govorim!
Imam i ja pitanje za Vas: Da li poznajete jeftinog i dobrog lekara?;-)

Onda Vi unajmite studenta! Dobri profesori kostaju, kostaju seminari, obuke i sve sto rade da bi Vas spremili za ispit. Jer, kada biste po znanju polagali, trebalo bi Vam dve godine da dostignete nivo B2, a o nivou C1 ne zelim ni da govorim!
Imam i ja pitanje za Vas: Da li poznajete jeftinog i dobrog lekara?;-)

Da, znam, evo npr. ja. A kakve tegobe imate i od kad? :lol::lol:

Cao kolege. Evo da prenesem svoje iskustvo sa BW-om. Predala sam Antrag za BE marta i jos uvek cekam njihov odgovor, odnosno napisali su mi juna da ce se proces obrade produziti zbog velikog broja pristiglih prijava a malog broja sluzbenika!!!!!! A ja mislila da se sluzbe kod nas i njih razlikuju:-)

Ovako gdjo/gdjice, Ja cu Vam dati odgovor na pitanje koje ste uputili mojoj koleginici! Kao doktori mediicine u Srbiji na mestu lekara opste prakse placeni smo oko 300din/satu sto je sramota za ceo nas sistem, tako da smo svi mi jeftini lekari pre svega, nakon skolovanja koje traje 6 godina, nase usavrsavanje se ne zaustavlja tu vec vecina ide na specijalizacije koje traju 4-5 godina koje su po godinama trajanja zapravo jos jedan fakultet, nakon toga i uze specijalnosti (za Vasu informaciju posto spominjete seminare i obuke za ucenje jezika, bez namere da omalovazavam). Vi profesori jezika trazite od 1000 pa do 1700 din po dvocasu... Tako da zaista jeste sramota ova trazena cifra u odnosu na svu odgovornost koju MI lekari preuzimamo iduci svakog dana na posao i svo znanje, trud i godine koje stoje iza naseg potpisa i pecata. Tako da DA, jeste 'bezobrazno' skupi u odnosu na nase uslove rada i placanja!

Bravo, dobar odgovor, ipak nema razloga da se ´´uzbudjavamo´´, jer je ovo navedeno u ovoj poruci samo jedna mala nepravda u odnosu na sve sa cime smo mi sa teritorije Istocnog Rimskog Carstva danom sopstvenog rodjenja suoceni...

Nemojte molim Vas! Ja kada odem na pregled u privatnoj praksi kosta i te kako vise od 300 dinara po satu, a profeori u skolama rade za 200 dinara po satu sto je opet manje od vas.(govorim o drzavnim skolama)
Nemojte da omalovazavate i diskriminisete nijedan fakultet jer je svaki na svoj nacin tezak, a svaki novac u Srbiji tesko zaradjen.
I da, 1000 dinara po dvocasu je sramotno malo i nestrucno jer svaki seminar za strucne medicinare kosta od 350 € pa i vise, ne racunajuci put i hotel. Svaki dobar profesor za lekare mora biti obucen jer se desavalo da su Nemci trazili prevodioce u operacionoj sali jer nisu mogli da se sporazumeju
Prijatan dan!

Da li namerno ili slucajno tek postadoste kontradiktorni sami sebi uz jos jednu logicku gresku po pitanju cene pregleda koji spominjete. Izlisno je da ponovo ukazujem na godine koje mi lekari utrosimo na skolovanje pa, i eto ako hocete, materijalne izdatke (zapitajte se koliko kosta stan u univerzitetskom gradu tokom 4-5 godina specijalizacije) - kad vec spomenuste Vase troskove oko seminara. Dalje, to iako su trazili prevodioca treba da sluzi Vama i Vasim kolegama na cast posto to je ogledalo Vaseg rada! I na kraju ne vidim uopste razlog Vaseg javljanja na forumu koji je posvecen medicinarima tj onima koji i beze zbog nepostovanja koje nam se ovako ukazuje... Navikla je ova zemlja da ne ceni lekare i da joj rade za mizeriju a da svi ostali mnogo vise cene svoj rad pa se jos drznu da isti naplacuju u evrima! E to je gospodjo, sramota!

Nije mi cilj da se tu sad sa Vama dopisujem...Zamolila sam kolege da mi na osnovu svog iskustva preporuče nekog ili ako mogu da mi napišu savet za samostalno učenje... Za godinu dana koliko učim ovaj jezik promenila sam dosta "dobrih profesora" za koje se ispostavilo da nemaju nikakvu metodologiju i da im je cilj samo da uzmu sto vise novca. Cene realno su bezobrazne( za nemačko tržište). Vi treba da znate da su Vaše mušterije lekari koji su nezaposleni ili koji rade za crkavicu ,pa zato i uče nemački da odu odavde... Cilj ove teme je da se pomažemo i da razmenjujemo iskustva a ne da Vi tu lečite svoje komplekse...Ako nemate ništa korisno u vezi mog pitanja da mi odgovorite molim Vas da ne komentarišete :bye:

Cao kolege. Evo da prenesem svoje iskustvo sa BW-om. Predala sam Antrag za BE marta i jos uvek cekam njihov odgovor, odnosno napisali su mi juna da ce se proces obrade produziti zbog velikog broja pristiglih prijava a malog broja sluzbenika!!!!!! A ja mislila da se sluzbe kod nas i njih razlikuju:-)

To je sad malo zacudjujuce, meni su pre par godina relativno brzo izdali BE, tada je moglo jos znanje strucnog jezika da se dokaze u direktnom razgovoru u Regierungspräsidium Stuttgart, sto sam ja i uradio pri predaji dokumenata za BE. Kasnije su uveli obavezan FSP pa obavezan C1 itd. Pre je u tom Regiurungspräsidium-u bila ozloglasena jedna sluzbenica kao vrlo neprijatna i neuracunljiva, cak i prema nemcima, ja sam imao srece da je izbegnem. Sada je ona, cuo sam, penzionisana i poslednje informacije su da se situacija uopste popravila za BW, to je pre bila pokrajina u kojoj se ni praktikum nije placao. Sa cekanjem od marta bas su ga preterali, nadam se nece poslodavac praviti problem sto se toliko ceka, u svakom slucaju, puno srece i uspeha...

To je sad malo zacudjujuce, meni su pre par godina relativno brzo izdali BE, tada je moglo jos znanje strucnog jezika da se dokaze u direktnom razgovoru u Regierungspräsidium Stuttgart, sto sam ja i uradio pri predaji dokumenata za BE. Kasnije su uveli obavezan FSP pa obavezan C1 itd. Pre je u tom Regiurungspräsidium-u bila ozloglasena jedna sluzbenica kao vrlo neprijatna i neuracunljiva, cak i prema nemcima, ja sam imao srece da je izbegnem. Sada je ona, cuo sam, penzionisana i poslednje informacije su da se situacija uopste popravila za BW, to je pre bila pokrajina u kojoj se ni praktikum nije placao. Sa cekanjem od marta bas su ga preterali, nadam se nece poslodavac praviti problem sto se toliko ceka, u svakom slucaju, puno srece i uspeha...

Hvala kolega, trebace mi????.Na srecu poslodavac je pun razumevanja, samo ne znam dokle ce biti????. Slala sam im mail, odgovorili su mi da ih ne zovem i ne pisem jer je to u mom interesu!!!! I jedino.mi ostaje da cekam????

Drage kolege, imam pitanje za vas. Ja sam predala dokumenta za BE i aprobaciju u Bayernu 28.10.2015. Poslali su mi dokumenta Gutachteru i on je poslao odgovor 25.1. ove godine Vladi. Poslije silnih posjeta Vladi i brojnih mailova, dobila sam krajem juna mail da su dobili odgovor Gutachtera i da sad oni hoce da daju svoju procjenu. Znaci nisu mi rekli sta je on napisao niti sta se desava, vec da dalje cekam. Jeli neko imao slicnu situaciju i kako se zavrsilo? Ja vise ne znam sta cekam niti koliko jos dugo moram cekati. Ovo prelazi svaku mogucu granicu, ne znam sta da uradim....

Ja se i dalje javljam, da pišem kako se odvija moj slučaj, možda nekome pomogne. Nakon što mi je u julu konačno došao odgovor iz Regierunga i ja potvrdila da ću izaći na Kenntnisprüfung i Fachsprachprüfung, ljudi iz Regierunga su me prijavili na oba. Preko e-maila sam dobila potvrdu, od Komore za FSP sa bankovnim računom gdje da uplatim 400€ i da ću nakon toga dobiti termin, a od Tehničkog Univerziteta da sam kod njih prijavljena za Kenntnisprüfung i da ću dobiti termin na proljeće. Tako da eto sad se sve odvija brze od očekivanog i ako bude srece i znanja da položim ispite i konačno dobijem Aprobaciju nakon godina borbe.

Dragi kolega,
Imala sam slicnu situaciju. Viza je bila gotova uz Zusage od Klinike, a rekli su mi da ne mogu da podignem bez BE. Na Zusicherung (potvrda da cu dobiti BE kad dobijem vizu) sam takodje dosta cekala (8 nedelja), ali kad sam ga dobila i odnela u ambasadu... Nije bilo problema. Be je stigao mesec dana nakon sto sam dobila vizu.

Back