srpska vojska sa 250 tenkova

U pravu si, 36000 vojnika je malo ako treba da se napadne neka druga zemlja ili zauzme neka druga teritorija, a za odbranu nase zemlje od zemalja u okruzenju je taj broj sasvim dovoljan. Jedino ako ne mislish na odbranu od NATO, ali u tom sluchaju nam ni 3 puta veci broj vojnika, kao sto smi imali 1999-e godine (a i tada nam je oprema bila u "fenomenalnom" stanju), nece pomoci.

Slicno vazi i za tenkove, trebace nam veci broj od 250 tenkova, ako mislimo da ratujemo sa T-55icama i T-34-kama, jer ce tu da vazi slicna fora kao tokom Drugog Svetskog Rata (3-4 T-34 na jednog Tigra I). Po meni je bolje imati 250 M-84AB (tokom vremena podignuto na AB1 stepen) tenkova, koji su ruku na srce, bolji od svega sto ima u okruzenju (ne rachunam tu Grchku sa njihovim Leo2HEL tenkovima).

I ako ne mozhemo da platimo 36000 profesionalnih vojnika, zasto mislis da bi uopste imali da platimo veci broj ugovoraca? A takvo stanje u vojsci nam je jos od '93 pa na dalje, i jeste plata ugovoraca je oko 40000 dinara, a bila je secam se i 17000 dinara. Bolje nego ranije, a josh bolje stanje u vojsci bi i bilo nerealno ochekivati s obzirom na ekonomsko stanje zemlje. Jedino ako necemo da budemo Severna Koreja.

Ja pre svega mislim na defanzivne sukobe sa lokalnim neprijateljima . Npr. , vrlo realan scenario muslimansko-hrvatske invazije na RS , šiptarska pobuna na jugu , muslimanska pobuna u Raškoj i.t.d. Protiv takvih relativno nesofisticiranih neprijatelja dobro su se pokazali i stariji tenkovi , čak i oni iz 2.sv.rata poput T-34 i M-36 . Iskustvo je pokazalo da je najbolji model ratovanja protiv njih formiranje tzv bataljonskih borbenih grupa , po modelu nemačkih Kampfgruppe takođe iz 2.sv.rata . Tu se bataljonu pešadije pridruži vod tenkova i baterija atriljerije , po mogućstvu još neka druga sredstva (Prage i sl ..) . S obzirom da su čak i u ovim lokalnim ratovima bile angažovane stotine hiljada vojnika , jasno je da je 250 tenkova malo , pogotovu što se mora računati na neispravnosti , gubitke i.t.d.

Što se tiče modernizacije M-84 , to je s ovom vlašću samo prazna priča , tako da se na to ne bih ni osvrtao . Ako nekad i bude došlo do toga , mislim da će se više isplatiti nabavka novih T-90 (odnos cena / kvalitet)

Mi da platimo 36000 pravih profesionalnih vojnika , sa platom od min 1000 evra , ne možemo . Zato i imamo vojsku od 30-40 000 ugovoraca , gde ulazi i dobar deo neborbenog osoblja . Primera radi , sad i žene-psiholozi koje rade u vojsci imaju neki oficirski čin :mrgreen: . Takva vojska može da da 10-15 000 borbenih trupa u prvoj liniji , s tim da je pitanje koliko bi oni bili motivisani i spremni da ratuju dok ja i ti sedimo u nekom kafiću :mrgreen: . Prema tome , jedino rešenje je ponovno uvođenje regrutne obaveze , s tim što je treba urediti prema švajcarskom sistemu .

Back