KESH
Buduća legenda
- Poruka
- 41.367
Ajde reci reci, ko bolje zna, ti ili Vilko?Koliko možeš biti patetičan, čudo jedno![]()

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ajde reci reci, ko bolje zna, ti ili Vilko?Koliko možeš biti patetičan, čudo jedno![]()
Saab nije dao ponudu.Ne trebaju Svedjanima avioni nego Srbiji.
Aj ti prvo provjeri o čemu pišeš pa ćemo dalje.To samo moze nenormalan mozak da prihvati.
Ja posaljem upit mikrosoftu pa se jave; a svedjani ostali nemi na ugovor od $1-2B.
Zasto se blamiras zarad SNS mafije.
Švedski ne trebaju ni Srbiji višeNe trebaju Svedjanima avioni nego Srbiji.
Očito ja, zašto pitaš?Ajde reci reci, ko bolje zna, ti ili Vilko?![]()
Evo ti mi objasni zasto je HR bolje kupiti 2-3x skuplje ili brojcano manje aviona 4.5 generacije ciji sat letenja kosta 3x vise sto je najbitnija stavka za pilota.Ti baš voliš površno analizirati...
Hoce to u biznisu, pogotovu kad se radi o milijardama $.Saab nije dao ponudu.
Pa da.
Zvali ih, a s druge strane se nitko nine javio, jga, šta da se radi.
Pisem o korupciji Plenkovica i Vucica sa francuskom drzavom koja je naguzila porezne obveznike obe kolonije; kako nekad tako i danas.Aj ti prvo provjeri o čemu pišeš pa ćemo dalje.
Evo ti mi objasni zasto je HR bolje kupiti 2-3x skuplje ili brojcano manje aviona 4.5 generacije ciji sat letenja kosta 3x vise sto je najbitnija stavka za pilota.
Da i ti ne mislis da ste i vi i Srbi pametniji ili bogatiji od Madjarske npr. ?
Ja mislim da su Česi i Madjari pametniji i bogatiji od Hrvata i Srba; posteniji da ne pricam.Pitanje je šta sve ide uz to, kakav aranžman. Možda bi uzeli i Gripene da su ovi bili voljni prodati ih, ali nisu.
Lijepa nasha je bila spremna platiti i veću sumu za one istrošene izraelske F16 stare 40 godina.
Bilo šta samo da se zamijene migovi 21.
Uzeli su prvo šta se ukazalo.
Pa, njima su htjeli prodati, nama Balkancima nisuJa mislim da su Česi i Madjari pametniji i bogatiji od Hrvata i Srba; posteniji da ne pricam.![]()
Evo ti mi objasni zasto je HR bolje kupiti 2-3x skuplje ili brojcano manje aviona 4.5 generacije ciji sat letenja kosta 3x vise sto je najbitnija stavka za pilota.
Da i ti ne mislis da ste i vi i Srbi pametniji ili bogatiji od Madjarske npr. ?
Šta kažeš stručnjak, jel bolji Rafale ili kineski J10?Evo što kaže Đepeto:
1. Vojno-tehnički razlozi:
2. Financijski uvjeti:
- Rafale je višenamjenski borbeni avion 4.5. generacije, sposoban za širok spektar misija (zračna nadmoć, udari po ciljevima na zemlji i moru, izviđanje, nuklearno odvraćanje – iako Hrvatska ne koristi tu opciju).
- Francuska je ponudila relativno mlade rabljene avione (stari oko 10 godina), ali modernizirane na standard F3R, što uključuje radare tipa AESA, projektile Meteor i naprednu avioniku.
- Hrvatsko ratno zrakoplovstvo tražilo je zamjenu za zastarjele MiG-21, i Rafale je predstavljao značajan skok u sposobnostima.
3. Geopolitički i politički razlozi:
- Ponuda za 12 rabljenih Rafalea iz Francuske (oko 999 milijuna eura) bila je ocijenjena kao najpovoljnija u omjeru cijena – sposobnosti.
- U tu cijenu uključena je obuka pilota i tehničara, simulatori, naoružanje i logistička podrška.
- Novi avioni poput američkog F-16 Block 70 ili švedskog Gripena E bili bi skuplji i s dužim rokom isporuke.
4. Usporedba s konkurencijom:
- Odluka je ojačala strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske, jedne od vodećih zemalja EU i NATO-a.
- Francuska je bila spremna brzo isporučiti avione (od 2024. nadalje), što je odgovaralo hrvatskom vremenskom okviru.
- Odabir Rafalea pridonosi i pozicioniranju Hrvatske unutar EU obrambene politike, dok bi odabir američkog F-16 dodatno vezao Hrvatsku uz SAD (gdje već postoje jaki vojni odnosi).
- F-16 Block 70 (SAD) – moderan, ali isporuka bi trajala duže, a cijena bi bila viša jer se radi o novim avionima.
- Gripen C/D (Švedska) – jeftiniji za održavanje, ali manje sposoban u odnosu na Rafale (npr. nosivost, dolet, paket naoružanja).
- Eurofighter Typhoon (Njemačka/UK/Italija/Španjolska) – skuplji i operativno zahtjevniji.
- Rafale se pokazao kao najbolji kompromis između sposobnosti, cijene, dostupnosti i političkih benefita.
Lokalni lopovi se nisu mogli dogovoriti oko provizije i isplate preko Paname.Pa, njima su htjeli prodati, nama Balkancima nisu
![]()
What everLokalni lopovi se nisu mogli dogovoriti oko provizije i isplate preko Paname.
![]()
Poredio si nove Gripene sa polovnim Rafalima; koji su i dalje jeftiniji; pogotovu za odrzavanje i casove naleta za pilote sto je veoma bitna stavka.Evo što kaže Đepeto:
1. Vojno-tehnički razlozi:
2. Financijski uvjeti:
- Rafale je višenamjenski borbeni avion 4.5. generacije, sposoban za širok spektar misija (zračna nadmoć, udari po ciljevima na zemlji i moru, izviđanje, nuklearno odvraćanje – iako Hrvatska ne koristi tu opciju).
- Francuska je ponudila relativno mlade rabljene avione (stari oko 10 godina), ali modernizirane na standard F3R, što uključuje radare tipa AESA, projektile Meteor i naprednu avioniku.
- Hrvatsko ratno zrakoplovstvo tražilo je zamjenu za zastarjele MiG-21, i Rafale je predstavljao značajan skok u sposobnostima.
3. Geopolitički i politički razlozi:
- Ponuda za 12 rabljenih Rafalea iz Francuske (oko 999 milijuna eura) bila je ocijenjena kao najpovoljnija u omjeru cijena – sposobnosti.
- U tu cijenu uključena je obuka pilota i tehničara, simulatori, naoružanje i logistička podrška.
- Novi avioni poput američkog F-16 Block 70 ili švedskog Gripena E bili bi skuplji i s dužim rokom isporuke.
4. Usporedba s konkurencijom:
- Odluka je ojačala strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske, jedne od vodećih zemalja EU i NATO-a.
- Francuska je bila spremna brzo isporučiti avione (od 2024. nadalje), što je odgovaralo hrvatskom vremenskom okviru.
- Odabir Rafalea pridonosi i pozicioniranju Hrvatske unutar EU obrambene politike, dok bi odabir američkog F-16 dodatno vezao Hrvatsku uz SAD (gdje već postoje jaki vojni odnosi).
- F-16 Block 70 (SAD) – moderan, ali isporuka bi trajala duže, a cijena bi bila viša jer se radi o novim avionima.
- Gripen C/D (Švedska) – jeftiniji za održavanje, ali manje sposoban u odnosu na Rafale (npr. nosivost, dolet, paket naoružanja).
- Eurofighter Typhoon (Njemačka/UK/Italija/Španjolska) – skuplji i operativno zahtjevniji.
- Rafale se pokazao kao najbolji kompromis između sposobnosti, cijene, dostupnosti i političkih benefita.
Posle 15 minuta nema vise nijedne piste odakle da uzlete .i za 15 minuta se cudimo sta traze nato bombarderi nad beogradom, a putin iskljucio telefon
Pitaj Vilka.Šta kažeš stručnjak, jel bolji Rafale ili kineski J10?![]()
Pa onda je najbolje nemati avione, što će ti? Samo trošak, a pare su moje.Poredio si nove Gripene sa polovnim Rafalima; koji su i dalje jeftiniji; pogotovu za odrzavanje i casove naleta za pilote sto je veoma bitna stavka.
Sta to za HR moze da obavi Rafale sto ne moze Gripen.
Ja ipak mislim da Plenkovic odlicno govori Francuski; sto nema veze sa povoljnijom kupovinom za HR o kojoj mi ovde pricamo, vec njegovim licnim vezama.
Ne znam zasto svi na drzavni novac gledate kao niciji wtf; zar je ovo toliko komplicirano za razumeti.
Gurala se ne gurala, šta li će Anušić (& Vaskoliko DomoljuBlje Inc.) kad budu videli HAMMER bombe okačene i na Orla i na MiG-29? Bar 3-4x više nosača hamera.Djetinjast opis, Daso poklonio maketu Rafala i neki Srbi svršili u gaće. Najjače je dio gdje se još gura modernizacija Orla. Avion toliko slab i zastario da su ga se Rumunji odrekli još prije četvrt stoljeća, a bili ga proizvodili.
U ratovima devedeset obaran kalašnjikovima jer se nije mogao brzo izvući ili manevrirati zbog slabih motora i nikakvog oklopa, a kao jurišnik za blisku podršku.
I u Srpske rafale su ugradjeni blokatori koji mogu da prekinu dotok goriva u motor aviona a koji se preko 5G mreze kontrolise iz americke ambasade
tako da srpski rafali mogu da lete i dejstvuju samo uz odobrenje predsednika Amerike
Kineski avioni nisu kvalitetni ko francuski,a motori na njihovim avionima posebno.
Imaju 3× manji radni vijek u odnosu na francuske.
Radni vek motora za radni vek, međutim kineske rakete su mnogo bolje od francuskih, a Rafal nije pravi lovac, kod nas je klasifikovan kao lovac-bombarder (strike fighter koji napada ciljeve na zemlji), lepo su sami izjavili da nam treba još jedna lovačka eskadrila, što se tiče borbi vazduh-vazduh i režim zna i priznaje da Rafal nije nzm šta.Кратки индијско-пакистански ваздушни рат је показао колико су француски авиони квалитетнији од кинеских.
Ajde reci reci, nema vrdanjaPitaj Vilka.
Odgovor glasi: "Najbolji avioni u Evropi su oni koje ima Srbija"
Te bombe već imamo.Gurala se ne gurala, šta li će Anušić (& Vaskoliko DomoljuBlje Inc.) kad budu videli HAMMER bombe okačene i na Orla i na MiG-29? Bar 3-4x više nosača hamera.![]()