Nisam upoznat sa tekućim diskusijama na podforumu "Istorija"...Interesantno Caliburne kako niko mača da se laća oko čuvene Romuljijade Iljira i pretapanja zaštitnika kada si ti prisutan?![]()

Teza "koliko sela, toliko i običaja" služi da se svakoj šuši da za pravo da izmišlja neku svoju verziju obreda, bez ikakve veze sa stvarnim obredom. Time se obred obesmišljava i daje za pravo svim onima koji se obredu podsmehuju, jer imaju kao argument neuki, ali zato veoma sujetni puk, koji se povodi stavom "e, nećeš ti mene da učiš, ja znam kako je najbolje".Домаћин је носиоц правила, или обичаја своје Крсне Славе и само он одређује све што се прославе Славе тиче. Црква се у то неможе увлачити јер то нема у хришћанској догми. А и ови нови Срби повратници из комунизма и Турака не могу наметати своје појмови о обичајима које је сваки домаћин наследио од свог оца. Колико год је домаћина толико има и различитих обичаја. То говори да је Крсна Слава лична својина домаћина а не СПЦ или неких дивљака или било којих других измишљотина. Зато сам и поставио оно питање о Светом Сави и његовој Крсној Слави.
Međutim, kada se zagleda dublje i način vršenja obreda, neko ko obredu pristupa sa razumevanjem, a ne kao besmislenoj formi radi forme, uz manje ili više truda uočiće pravo značenje različitih radnji u okviru obreda.
Nego, kad se već pozivaš na narodnog pevača i svog oca, možeš li mi reći da je i tvoj otac o slavi išao gradom i kupio siromahe, pa ih pojivo vinom i oblačio u skerlet i kadifu? Od kada potiče taj običaj u tvojoj porodici?

Prethodno je korisnik bh_citadela iznela tvrdnju da su plemena povezivana kroz slavljenje iste slave.Toga u CG nema.
Svi koji nose isto prezime, slave istu slavu. U istom plemenu su različite slave.To je Zakon
Svakako da ima više prezimena nego svetaca, pa zato istu slavu može da slavi više bratstava.
Ova tema bi zato ostala nedorečena, ako nebi sada nabrojali, koje sve slave znamo.
'ajd se dogovorite.

"Zvanična srpska istorija" od jednog istoričara kog si krivo citirao?To nijesu moje umotvorine već zvanične srpske istorije.

S tim što umesto izraza "kućno božanstvo", koji asocira na Ilire i Rimljane, treba koristiti izraz "božanstva zaštitnika porodice".Krsno ime je hrišćanski običaj koji je modifikovani narodni običaj poštovanja seoskog odnosno plemenskog zaštitnika odnosno rodonačelnika. Slava je bratstvenički običaj poštovanja ne rodonačelnika bratstva nego kućnog božanstva.
Uzgred svijeću i koljivo i osvećenje hljeba je izgleda uveo Sv. Sava.
Dalje, koljivo je postojalo u slovenskoj reliji, baš kao i u drugim paganskim religijama. Što se tiče osvećenja kolača, to što je sv. Sava uveo taj običja nam jasno govori o paganskom poreklu slavskog kolača, koji je očito postojao i pre hrišćanstva.
Sve nam to jasno govori da je slava poreklom iz slovenske religije. Svakako treba uzeti u obzir i uticaj drugih paganskih religija: tračke, rimske, ilirske.