vujadin
Poznat
- Poruka
- 9.689
Slava je definitivno nesto svojstveno samo ovde,i verujem da korene vuce iz vremena predhriscanstva
А шта Ирцима значи Свети Патрик а Енглезима Свети Ђорђе, а Морнарима Свети Никола и да не набрајам даље?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Slava je definitivno nesto svojstveno samo ovde,i verujem da korene vuce iz vremena predhriscanstva
А шта Ирцима значи Свети Патрик а Енглезима Свети Ђорђе, а Морнарима Свети Никола и да не набрајам даље?
Misli se na kućne tj. krsne tj. lične slave a ne na slave uopšte.
@Formica misli da su nam je doneli Crnogorci i Hercegovci u Srbiju u 16 , 17 veku a da je mi Srbi(Srbijanci) slavimo kućne tj. lične slave od 19 veka.
Preuzeli smo ih od Crnogoraca i Hercegovaca.
У томе је у праву, јер су и Срби из Србије дошли у Црну Гору и Херцеговину, после Косовског Боја и пренели целу српску културу са собом и наставили даље кроз векове све до Беча. То су чињенице. А и то да су се по ослобођењу Србије од Турака многе фамилије вратиле у Србију, опет са српском баштином..
Oni ne priznaju da su ikakve migracije bile sa Kosova u CG i Hercegovinu već samo isključivo obrnuto.
Što se Kosova tiče meni je sitacija jasna kao i tebi ali nekima nije.
Srbi u Vojvodinislave slave od 17 veka pa i ranije i svi što su došli sa Crnojivećem.
Do te mere da srodnici starosedeoci ne kolonisti na Kosovu sa nekima od nas dele prezime i krsne slave!
Vojvodina tada nije bila nastanjena gorštacima "Ilirima" u 17 veku i kasnije niti iz Srbije u većem broju.
Verovatno su nas u tom sućaju Austrougari naterali da slavimo slave![]()
Треба ипак узети у обзир да смо увек били мала држава и да смо у почетку примања заштитника били још мањи, како су у Европи били великопоседници бројнији него наше фамилије, Слава је заштитник фамилије, и зато их је било више, онда су се њихове славе претвориле у градске покрајинске и државне, а ми нисмо пролазили кроз та превирања него су фамилије наслеђивале Славе до данашњег дана. Иначе значење је исто, само се код нас одржало на нивоу фамилије јер је и фамилија остала на истом нивоу, док се на западу фамилија претворила у феудалце и друге групације као слободни градови, војводства па републике и државе и њихова је слава следила то угрупавање и настале су заједничке славе народа и њиховиг држава, али је значење и обичај остао исти.
Зашто сви инзистирате да је код Срба, а имају је и Црнци у Африци, Између наше Крсне Славе и Римокатолићких сличних празника разлика је само у томе ; што наше свеце благосиља Патријарх а Римокатоличке Папа и то више није проблем јер ће глобалисти то поравнати. А како је било кад смо скакали по дрвећу то нико не зна са сигурношћу.
Треба ипак узети у обзир да смо увек били мала држава и да смо у почетку примања заштитника били још мањи, како су у Европи били великопоседници бројнији него наше фамилије, Слава је заштитник фамилије, и зато их је било више, онда су се њихове славе претвориле у градске покрајинске и државне, а ми нисмо пролазили кроз та превирања него су фамилије наслеђивале Славе до данашњег дана. Иначе значење је исто, само се код нас одржало на нивоу фамилије јер је и фамилија остала на истом нивоу, док се на западу фамилија претворила у феудалце и друге групације као слободни градови, војводства па републике и државе и њихова је слава следила то угрупавање и настале су заједничке славе народа и њиховиг држава, али је значење и обичај остао исти.
О крсној слави прва сазнања датирају из 1018. године.
To nisu slave, nego sveci zaštitnici.А шта Ирцима значи Свети Патрик а Енглезима Свети Ђорђе, а Морнарима Свети Никола и да не набрајам даље?
Možda bi onda mogao da nam objasniš otkuda slave kod Srba i pre Nemanjića.У томе је у праву, јер су и Срби из Србије дошли у Црну Гору и Херцеговину, после Косовског Боја и пренели целу српску културу са собом и наставили даље кроз векове све до Беча. То су чињенице. А и то да су се по ослобођењу Србије од Турака многе фамилије вратиле у Србију, опет са српском баштином..
Naizgled logično, međutim veze s vezom nema.Треба ипак узети у обзир да смо увек били мала држава и да смо у почетку примања заштитника били још мањи, како су у Европи били великопоседници бројнији него наше фамилије, Слава је заштитник фамилије, и зато их је било више, онда су се њихове славе претвориле у градске покрајинске и државне, а ми нисмо пролазили кроз та превирања него су фамилије наслеђивале Славе до данашњег дана. Иначе значење је исто, само се код нас одржало на нивоу фамилије јер је и фамилија остала на истом нивоу, док се на западу фамилија претворила у феудалце и друге групације као слободни градови, војводства па републике и државе и њихова је слава следила то угрупавање и настале су заједничке славе народа и њиховиг држава, али је значење и обичај остао исти.
Auh... al' si se ti pošteno prevario...Vujadinovo mišljenje mi je bilo jako bitno na ovoj temi jer se radi o čoveku Evropljaninu Francuzu koji pripada našoj emigraciji monarhista koliko sam razumeo 60 godna prošlog veka.
Koji kao prvo zbog godina živo pamti neke stvari iz naše bliske istorije ali je isto tako u mogućnosti da posmatra te stvari kroz prizmu Evropljanina.
Hvala Vujadine!
Aman, dosta više sa tim kultom mrtvih. To je toliko prežvakana, a i pogrešna teza. Stalno se prepisuje, a da se vrlo retko pogleda da li je to zaista tačno.Srpska slava je dobila svoju konačnu formu u pravoslavlju, pa je ona po svom karakteru jedinstvena. Kako smo dominantno (prema hpl grupama Y hromozona) starosedeoci evrope, naslednici smo i starih kultura na Balkanu. Ta kultura se širila i van Balkana, ali se kult mrtvih drukčije razvijao kod drugih naroda, pa zato smatram da je Pravoslavna srpska Slava jedinstvena po svojim obeležjima.
Dakle, kult mrtvih je bio jako razvijen u svim kulturama, i različito se obeležava svuda, ali nema sličnih obeležavanja kao kod Srba Pravoslavaca. Primer iz komšiluka, uporedite u Bugarskoj njihov imendan i našu Slavu.
Logično je, osim što je u suprotnosti sa činjenicom da je slava porodična svetkovina.Poznato je da su se tamo gdje je bila izražena rodovska plemenska organizacija oni koji nisu bili dio tih plemena , nedovoljno brojni da budu pleme , udruživali u bratstva - pleme koje nije na bazi krvne veze. Čini se logičnim da su kao vezivo uzimali nekog sveca, tj. slavu ..
Nažalost ne kažu da su Hrvati registrovali "kraljice" sa svoju nacionalnu baštinu pri UNESCO-u, što je naša velika nacionalna sramota, jer je reč o obredu koji se vrši i kod Srba, a protiv koga se SPC toliko dugo borila. No, ovo nije ni prvi ni poslednji put da SPC dela nasuprot srpskim interesima.Ево једне лепе вести - http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/Друштво/855862/Крсна+слава+кандидат+за+Унеско.html
Ту између осталог кажу и -
Vujadinovo mišljenje mi je bilo jako bitno na ovoj temi jer se radi o čoveku Evropljaninu Francuzu koji pripada našoj emigraciji monarhista koliko sam razumeo 60 godna prošlog veka.
Koji kao prvo zbog godina živo pamti neke stvari iz naše bliske istorije ali je isto tako u mogućnosti da posmatra te stvari kroz prizmu Evropljanina.
Hvala Vujadine!
Drugim rečima neprekidno se borio protiv paganskih religija i ognjem i mačem terao pošten svet da pređe u hrišćanstvo. Ako ništa drugo, ovaj životopis jasno ilustruje uzurpatorski pristup karakterističan za avramske religije - pristup koji nalaže krađu svetih mesta i simbola drugih religija i njihovo prikazivanje kao atributa avramskih religija. To je u potpunom skladu s naredbom rimskog pape Grgura I, kao i sa opštim delovanjem hrišćanskim misionara širom sveta.Него да покушам нешто рећи о Светом Мартину. Пореклом је вероватно Србин из давних времена кад су неки одважнији људи из његовог доба били примљани у пограничну службу Римске Царевине. Отац му је ту сужбу верно извршавао негде на данашњој маџарско српској граници. А син му Мартин није био наклоњен да наследи војну дужност него се одазвао позиву монаштва и пелеринаже. Тако је добио положај са којим је могао да обилази целу Европу тога доба. Ширио је Хришћанство на свој начин зато је остао познат са много анегдота; једна ми се највише свидела јер описује његову убеђеност у оно што је преносио другима. У то време скоро цела Европа је имала по насељеним местима по неко велико стабло које их је бранило и штитило од разних непогода. Доласком Светог Мартина са Хришћанским појмовима заштите, то дрво је постала сметња његовом ширењу Хришћанства, и он је почео да сече та дрвећа и да на њиховом месту подиже цркве и капелице. На том путу наишао је на једно место којега мештани нису хтели да отсечу своје заштитно дрво него под условом да он седне на ону страну под дрветом за које су били сигурни да ће дрво пасти. Он је на то пристао. Кад су мештани подсецали дрво он је мирно седео и моли се. Кад је дрво требало пасти није пало на предвиђену страну него на супротну. И мештани су на том месту подигли Цркву. Он је само у Француској подигао безброј таквих црквица и капелица, а истом и у другим деловима Европе.
Ima dosta o slavama na temi o staroj srpskoj veri, na podforumu "Religija".Vrati se malo unazad mislim na temi ja sam rasvetlio paganski aspekt koliko sam mogao a ti dopuni.
Drugim rečima neprekidno se borio protiv paganskih religija i ognjem i mačem terao pošten svet da pređe u hrišćanstvo. Ako ništa drugo, ovaj životopis jasno ilustruje uzurpatorski pristup karakterističan za avramske religije - pristup koji nalaže krađu svetih mesta i simbola drugih religija i njihovo prikazivanje kao atributa avramskih religija. To je u potpunom skladu s naredbom rimskog pape Grgura I, kao i sa opštim delovanjem hrišćanskim misionara širom sveta.
Nije mi jasna tvrdnja o srpskom poreklu sv. Martina, niti zbog čega na temi o srpskoj slavi navodiš rimokatoličkog sveca.
Dalje, u "pograničnu službu" rimske Imperije je priman najgrđi šljam i ološ, jer niko drugi nije hteo da tamo služi.
Što se sv. Martina tiče, kako mu je otac bio vojni tribun, prilično je neverovatno da bi dobio pograničnu službu. Osim toga njegovo žitije tvrdi da je najveći deo službe, kako vojne, tako i svešteničke proveo, u Galiji i na ostrvu u Tirenskom moru, tako da o "pograničnoj službi" nema ni govora.
Osim toga, znamo da se često sukobljavao sa arijancima, a njegova uloga u pokolju pripadnika različitih pravaca hrišćanstva pod imperatorom Maksimusom je veoma kontroverzna.
Što se tiče dirljive priče o plaštu... nije mogao da mu da ceo plašt, nego ga je presekao na pola? Neverovatan čin hrišćanskog milosrđa...![]()
Jel' to - koliko porodica - toliko i slava ..Logično je, osim što je u suprotnosti sa činjenicom da je slava porodična svetkovina.
To nisu slave, nego sveci zaštitnici.![]()
Možda bi onda mogao da nam objasniš otkuda slave kod Srba i pre Nemanjića.![]()
Naizgled logično, međutim veze s vezom nema.
Kod Srba osim krsne slave, koja je slava doma, domaćina, porodice postoji i seoska slava, tj. slava celog sela, a postoje i slave gradova, udruženja, esnafa, itd.
Ovo nam jasno govori da ovo što navodiš kao tezu - neka vrsta "ukrupnjavanja" slave koja je od feudalca prenesana na njegovo leno, a potom i na krupnije administrativne jedinice nije tačna.
Dakle, postoje i slave porodice, ali i sveci zaštitnici. Na Zapadu nema slava.
Da, ima praznika posvećenih svecima zaštitnicima (npr. uskoro će dan sv. Patrika), ali to nisu slave.
Slava je poseban obred, koji svoj simbolizam i rituale u najvećoj meri duguje slovenskoj religiji.
Aman, dosta više sa tim kultom mrtvih. To je toliko prežvakana, a i pogrešna teza. Stalno se prepisuje, a da se vrlo retko pogleda da li je to zaista tačno.
Najveći uticaj na prihvatanje te teze je imao Čajkanović, koji jeste genijalan, ali je istovremeno mračnjak i depresivac.
Kult predaka još i može da prođe, ali kult mrtvih već teško. Ili neko može da mi objasni na koji način su sv. Đorđe na primer, ili sv. Ilija povezani sa kultom mrtvih.![]()
Да ли Руси имају славу?
Код нас има именден..
Ја знам неке Македонце који славе славу. Шта знаш о томе ?
Predpostavljam da misliš na Kumanovo i Srpske delove Makedonije , da i možda neki Makedonci u okruženju.
Međutim pravi Makedonci slave samo imendan kao slavu kao i Grci.
Ја знам 2 породице из Скопја. И не сматрају се Србима, што ми је било веома занимљиво.