Српска крсна слава - одакле, откада...

Ja ne znam da su Sloveni imali kućna božanstva

Vrlo jasno da ne znaš ali ti to ne daje pravo da lupaš gluposti.

Slava je samo jedino i isključivo bratstvenički običak a krsna slava plemenski pa se po tom osnovu nikako ne mogu izjednačavati.

Jer po tvojoj glupoj priči bi još samo Indijanci u rezervatima Severne Amerike trebali imati krsne slave jer imaju pleme a imaju i toteme:hahaha:

Vrlo jasno da ne znaš ali ti to ne daje pravo da lupaš gluposti.

Jer po tvojoj glupoj priči bi još samo Indijanci u rezervatima Severne Amerike trebali imati krsne slave jer imaju pleme a imaju i toteme:hahaha:

Има Формица доста истине, али раздваја Славе, и то буни. Треба истаћи Домаћина Славе, а све друго су додатне примесе. Онако како каже Краљевић Марко је најближе истини.

touche :ok:

Има Формица доста истине, али раздваја Славе, и то буни. Треба истаћи Домаћина Славе, а све друго су додатне примесе. Онако како каже Краљевић Марко је најближе истини.
Vujadine, narodna pesma koju si naveo nema veze sa slavom, osim što se dešava u vreme jedne. Narodni pevač kroz usta Kraljevića Marka, tj. Peruna, kudi ponašanje srpskog velikaša, koji ima dvostruki aršin - jedan za sirotinju, a drugi za bogataše. :rtfm:
Slobodan si da navedeš to "mnogo istine" koje se nalazi u porukama koje je napisao korisnik FORMICA u vezi slave. :ceka:

Ako je tebi ona glupost tačna ja nemam šta da ti kažem.
1 ne bi pisao da ne znam izvor odakle copy paste-je.

Kao drugo namerno se izbacuje Slovenski udeo jer zapravo hoće da kaže da ga nije ni bilo već su u Duklji živeli Iliri Arbanasi a ne Sloveni a kamoli Srbi.

Čak i u najgorim Dukljanofilskim teorijama Sloven tačnije Perun beleži snažan otpor hristinizaciji u Duklji pa i Sveto Vid ostavlja toponime.

Nije ni čudno da se pre svega pojavljuje gromovnik u Duklji kao sv. Ilija kao i kod nas i td.

Ako su tebi Arbanasi doneli slavu ne znam za sebe i većinu Srba znam da nije tako.
Niti slavim korenski slavu od 19 veka:D

Ako daješ nekom podršku samo zbog bliskosti ili poznavanja heraldike to je drugo.

Pričaje je šupljija i od toga koliko je teška(2g)

Ti ponekad pročitaj malo u nazad par postova jer stičem blagi utisak da ne znaš zapravo o čemu se ovde radi i ne vidiš političku pozadinu jednog glupog tima.

Pozdrav od takvih tačnije od tvog komšije bivšeg komuniste Mila Đukanovića:dash:

Prati bar malo pre nego što išta napišeš jer ja sam siguran da ti Arbanasi nisu doneli slavu jer je zapravo ni ne slave u malom broju opet oko oblasti Srpske narodne crkve.

Da su Arbanasi tj potomci istih to doneli u 17 veku doneli kao prvo i u Hrvatsku.

Na ovakve gluposti ne bih nikome ni odgovarao ali te poštujem pa poštuj i ti sebe!

Vujadine, narodna pesma koju si naveo nema veze sa slavom, osim što se dešava u vreme jedne. Narodni pevač kroz usta Kraljevića Marka, tj. Peruna, kudi ponašanje srpskog velikaša, koji ima dvostruki aršin - jedan za sirotinju, a drugi za bogataše. :rtfm:
Slobodan si da navedeš to "mnogo istine" koje se nalazi u porukama koje je napisao korisnik FORMICA u vezi slave. :ceka:

Домаћин је носиоц правила, или обичаја своје Крсне Славе и само он одређује све што се прославе Славе тиче. Црква се у то неможе увлачити јер то нема у хришћанској догми. А и ови нови Срби повратници из комунизма и Турака не могу наметати своје појмови о обичајима које је сваки домаћин наследио од свог оца. Колико год је домаћина толико има и различитих обичаја. То говори да је Крсна Слава лична својина домаћина а не СПЦ или неких дивљака или било којих других измишљотина. Зато сам и поставио оно питање о Светом Сави и његовој Крсној Слави.

Ako je tebi ona glupost tačna ja nemam šta da ti kažem.
1 ne bi pisao da ne znam izvor odakle copy paste-je.

Kao drugo namerno se izbacuje Slovenski udeo jer zapravo hoće da kaže da ga nije ni bilo već su u Duklji živeli Iliri Arbanasi a ne Sloveni a kamoli Srbi.

Čak i u najgorim Dukljanofilskim teorijama Sloven tačnije Perun beleži snažan otpor hristinizaciji u Duklji pa i Sveto Vid ostavlja toponime.

Nije ni čudno da se pre svega pojavljuje gromovnik u Duklji kao sv. Ilija kao i kod nas i td.

Ako su tebi Arbanasi doneli slavu ne znam za sebe i većinu Srba znam da nije tako.
Niti slavim korenski slavu od 19 veka:D

Ako daješ nekom podršku samo zbog bliskosti ili poznavanja heraldike to je drugo.

Pričaje je šupljija i od toga koliko je teška(2g)

Ti ponekad pročitaj malo u nazad par postova jer stičem blagi utisak da ne znaš zapravo o čemu se ovde radi i ne vidiš političku pozadinu jednog glupog tima.

Pozdrav od takvih tačnije od tvog komšije bivšeg komuniste Mila Đukanovića:dash:

Prati bar malo pre nego što išta napišeš jer ja sam siguran da ti Arbanasi nisu doneli slavu jer je zapravo ni ne slave u malom broju opet oko oblasti Srpske narodne crkve.

Da su Arbanasi tj potomci istih to doneli u 17 veku doneli kao prvo i u Hrvatsku.

Na ovakve gluposti ne bih nikome ni odgovarao ali te poštujem pa poštuj i ti sebe!

У ту борбу ја не улазим јер немам потребе да доказујем да сам Србин, коју потребу имају они Срби повратници из комунизма и Турака. Ја сам своју Крсну Славу наследио од мог Оца и сад као домаћин могу само да је славим или не. А да мењам оно што ми је отац оставио у аманету нећу. А они који су поступили друкчије и сад траже разлоге да то оправдају то није поштено. Било би лепше као што раде и Бошњаци који су примили муслимамнску веру да је чувају онако, или да се врате на прадедовску веру, без да од тога праве политичке циљеве, и пропаганду.

Poslednja izmena:
O
Kako to da u okviru jedne te iste familije različite porodice imaju različitu slavu? :ceka:
? :think:
Toga u CG nema.

Svi koji nose isto prezime, slave istu slavu. U istom plemenu su različite slave.To je Zakon
Svakako da ima više prezimena nego svetaca, pa zato istu slavu može da slavi više bratstava.
Ova tema bi zato ostala nedorečena, ako nebi sada nabrojali, koje sve slave znamo.
Da počnem:

1. Nikoljdan
2. Đurđevdan
3. Aranđelovdan
4. Mitrovdan
5. Savindan
6. Petrovdan
7. Spasovdan
8. Ilinda
9. Trifundan
10.Lučindan

Toga u CG nema.

Svi koji nose isto prezime, slave istu slavu. U istom plemenu su različite slave.To je Zakon
Svakako da ima više prezimena nego svetaca, pa zato istu slavu može da slavi više bratstava.
Ova tema bi zato ostala nedorečena, ako nebi sada nabrojali, koje sve slave znamo.
Da počnem:

1. Nikoljdan
2. Đurđevdan
3. Aranđelovdan
4. Mitrovdan
5. Savindan
6. Petrovdan
7. Spasovdan
8. Ilinda
9. Trifundan
10.Lučindan

xxxaxaxaaxa koja je to slava Vasojevića?

Ako nema kako ste je onda doneli u Srbiju?:eek::mrgreen:

Interesantno Caliburne kako niko mača da se laća oko čuvene Romuljijade Iljira i pretapanja zaštitnika kada si ti prisutan?:think::mrgreen:

Na adresi:
http://istorijabalkana.com/e-biblioteka/?page_id=62/?p=703
se nalazi izvanredna biblioteka sajta Istorija Balkana. U njoj ima na hiljade knjiga što na stranim što na našim jezicima.
Na adresi:
http://www.megaupload.com/?d=29Z5UA5J
se nalazi gorepomenuta knjiga "O krsnom imenu" znači nije ni slava niti krsna slava nego krsno ime a u njoj su navedeni radovi istoričara iz Srbije. To nijesu moje umotvorine već zvanične srpske istorije. Krsno ime je hrišćanski običaj koji je modifikovani narodni običaj poštovanja seoskog odnosno plemenskog zaštitnika odnosno rodonačelnika. Slava je bratstvenički običaj poštovanja ne rodonačelnika bratstva nego kućnog božanstva.
Uzgred svijeću i koljivo i osvećenje hljeba je izgleda uveo Sv. Sava.

Toga u CG nema.

Da počnem:

1. Nikoljdan
2. Đurđevdan
3. Aranđelovdan
4. Mitrovdan
5. Savindan
6. Petrovdan
7. Spasovdan
8. Ilinda
9. Trifundan
10.Lučindan

То нема нигде записано. Тако да је немогуће знати колико се светаца слави и који су. А и мењање слава се дешава тако да неко може одабрати и Светог Николаја за славу. Него овде ми изгледа ни није реч о настанку Славе код Срба, него о покушајима унијата да огаде Славу Србима и да је коначно напусте и пређу у модерне Римокатоличке дружине, где ће боље живети без тих митова и непотребних Слава, Видовдана, Бадњака и чега још све не. Колико су ти умови мали у схватању вредности српских обичаја јасно говори ропство под Турцима и Комунистима које је трајало тако дуго и било тако окрутно, а није успело ништа изменити, него супротно још и учврстили у својим веровањима.

Na adresi:
se nalazi izvanredna biblioteka sajta Istorija Balkana. U njoj ima na hiljade knjiga što na stranim što na našim jezicima.
Na adresi:
se nalazi gorepomenuta knjiga "O krsnom imenu" znači nije ni slava niti krsna slava nego krsno ime a u njoj su navedeni radovi istoričara iz Srbije. To nijesu moje umotvorine već zvanične srpske istorije.

Ma nemoj jedan jedini istoričar pitanje da li istoričar zastupa tvoju tezu ali ne na način kako si je ti uprostio u jednom pasusu i izvukao ono što ti odgovara za svoju tezu:think:

postoji o tome ukratko i ovde na zvanično sajtu u kojem ima oprečnih manjinskih
mišljenja ovakvih i onakvih i postoji 1 koji liči na tvoj a treba najpre pogledati biografiju te ličnosti i ko je pisao knjigu.:mrgreen:
http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=10642

Ti si jasno pitao da li vi Srbi slavite krsnu slavu?
A za to postoji objašnjenje koje si dobio.
Što se tiče vašeg bratstvenog ili plemenskog i vaše etnogeneze sa Arbanasima
i krivljenjem i združivanje istog izvan granica krvnog pa i etničkog ostavljam vama.
To možda jeste vama svojstveno ali teza da je od vas 150000 tada prešlo u Srbiju možda 100000 i proširila na nas tada milion i ušlo u crkvu je OKSIMORON.

Krsno ime je hrišćanski običaj koji je modifikovani narodni običaj poštovanja seoskog odnosno plemenskog zaštitnika odnosno rodonačelnika. Slava je bratstvenički običaj poštovanja ne rodonačelnika bratstva nego kućnog božanstva.

Ma citiraj jasno i glasno ko je napisao šta?
Nemoj molim te nemoj Srpska istorijaografija da nije možda Jovan Deretić:think:

Izgleda baš taj čovek inkorporira poznato paganstvo i ritualizuje tj dozvoljava upražnjavanja istog u njegovoj episkopiji u Žiči.

Dakle Sveti Sava inkorporira već gotove paganske običaje i daje im crkveno značenje ok.

A ti ljudi koje Sveti Sava pokrštava su Iliri ili su Tračani ili su Bogomili ili su Rimljani??????

Svakako ne Srbi ili Sloveni jel?:eek:

Pa ja ne znam da li si ti tako glup ili se praviš da se jednog trenutka pozivaš na popovske priče sad Sveti Sava. pa 700 godina ništa i onda naprasno dolazi 50000 "Ilira" i donosi nam krsno ime , slavu , ili šta god hoćeš:hahaha:
od kojih Mitropolit Mihajlo kasnije kanonizuje ovaj običaj?:think:

Dakle da nije smešno:hahaha: bilo bi :sad2:

:super:

Dakle ovo nije istorija već mitomanija i bajkologija tkz nepopovske priče
Dakle obrni okreni nezaobilazno stoju Sveti Sava iza toga:rtfm:

Dakle da bi osporio ovo najpre iskopaj Troju u Podgorici pa kad završiš javi se:bye:

Dakle Sveti Sava je najpre pokraštava Ilire Arbanase u Duklji pa je taj običaj ukrao i preneo u Srbiju poput Vuka Karađića tj. nije već ga tamo ostavio da bi oni za 700 godina došli kao manjina da nam ga vrate u Srbiju.:hahaha:

daj uozbili se malo bre ko što si rekao ovo je XXI vek:bye:

Poslednja izmena:
Pri tome su ti iliri dukljani ili tračani bili katolici kako ti kažeš do vas Sveti Sava nije nasilno protiv vaše volje negde čak kažete genocidno popravoslavio:think:

Dakle šta reći pozdrav bivšim katolicima Ilirima iz Duklje koje je taj "genocidni čovek"
Sveti Sava popravoslavio inače ste vi taj običaj imali kao Rimokatolici:think:

pa ste nam taj običaj donelu u Srbiju u 17 veku:think:

Daj bre ne zajebaj:super:

xxxaxaxaaxa koja je to slava Vasojevića?

Ako nema kako ste je onda doneli u Srbiju?:eek::mrgreen:

U Vasojevićima se najviše slavi Aranđelov i Lučin dan a slave se i druge slave.

Tamo ima mnogo bratstava i prezimena (možda najmanje 200), koji slave različite slave.

Ovo su ti prezimena u Vasojevićima;

Kako u svojoj knjizi "Pleme Vasojevići" piše profesor dr Radoslav Jagoš Vešović, od tri bratstveničke grupe ovog plemena, najjača i najbrojnija je ona koja je postala od Vasovog najstarijeg sina Raja. Nju čine tri podgrupe bratstava: Lopaćani, Dabetići i Kovačevići.

Lopaćani su:
Raketići, Radulovići, Popovići odnosno Vešovići, Marsenići, Vulevići, Bojovići, Ðukići, Miloševići, Velidžiknići, Čukići, Golubovići, Lalevići, Rajičevići, Ivanovići, Novovići, Vašovići, Pavićevići, Dragićevići, Mikovići, Neradovići, Aleksići, Vukašinovići, Spasojevići, Stojanovići, Stojkovići, Vukićevići, Boričići, Labani, Mijovići, Radunovići, Radivojevići, Vukanići, Ugrenovići, Jelići, Perovići, Mirkovići, Ivanovići, Kikovići, Karadžići, Šakovići, Folići, Zulevići...

Drugi ogranak Rajevića - Dabetići - su:
Dabetići, Deletići, Lekići, Ðekići, Novovići, Rajovići, Vukovići, Mirčići, Labovići, Rosnići, Ćirovići, Grozdanići, Lazarevići, Stanisavići - Ilići, Laškovići, Radunovići - Drndari, Kuburovići, Osmanlijići, Vulinići, Zonjići, Dragojevići, Ivanovići - Sjenožećani (od kojih su Bakići i Rajovići), zatim Arsenijevići, Protići, Vuksanovići, Lakićevići, Stanići, Lalići, Lašići, Žurići, Kojići, Mitrovići, Palevići i Garčevići.

Treći ogranak - Kovačevići - su:
Kastratovići, Vojvodići, Mićovići, Akovići, Ðurišići, Martinovići, Jojići, Simovići, Carevići, Medonići, Ðurkovići, Stanići, Otaševići, Bradići, Marijanovići, Rakići, Plavšići, Ružići, Obradovići, Savići, Miketići, Jukići, Vuksanovići, Zekići, Vučićevići, Katanići, Vulići, Šarovići, Novičići, Aletići, Bacanovići, Dedovići, Ðinovići, Milovići, Taići i dr.

Od drugog Vasovog sina, Novaka, postala su bratstva:
Milikići, Tomovići, Radevići, Ðekići, Mujovići, Kićovići, Lakušići, Račići(čiji su ogranci Jelići i Vukići), zatim Asanovići, Boričići, Ljubići, Nikolići, Miloševići, Pantovići, Zekovići, Radunovići, Radonjići, Malevići, Ivanovići u Slatini, potom Dujovići, Marnići, Bakići, Prelići, Dragovići, Ćulafići, Mimovići, Adžići, Babovići, Čakići, Vukovići, Đurovići, Radojevići, Lakovići, Orovići, Kočanovići, Salevići, Bandovići, Radojevići, Radosavljevići, Vukadinovići, Mitrovići, Ðekovići, Matovići, Žujovići itd.

I treća bratstvenička grupa, Mijomanovići, od Vasovog trećeg sina Mija, kao i prethodne dvije, ima svoje podgrupe, a uglavnom joj pripadaju sljedeća bratstva:
Delevići, Cemovići, Joksimovići, Mićovići, Ćeranići, Markovići, Štipalji, Zečevići, Sajičići, Maslovarići, Dubaci, Guberinići, Fatići, Novovići, Miškovići, Vukovići, Leposavići, Ðerkovići, Turovići, Jovovići, Vučelići, Vujovići, Savovići, Vukićevići (različiti od Vukićevića Lopaćana), Stijovići, Ćorci - Šunjevići, Bajići, Šarbajići, Mališići, Nedići i Kruščići.

Poslednja izmena:
То нема нигде записано. Тако да је немогуће знати колико се светаца слави и који су. А и мењање слава се дешава тако да неко може одабрати и Светог Николаја за славу.

Sigurno neđe ima taj spisak.
Ja nikad nisam čuo, da je neko promijenio svoju krsnu slavu, bar u CG.

Ajoooooj Moračanene sa krova sveta:eek:!

pa upravo su Crnogorci menjali prezimena i krsne slave bežeći od Turske odmazde i od krvne osvete čineći stalno začarani krug Crna Gora i Hercegovina.

pa kako bi došlo do bratstava da nije bilo pretapanja i ujedinjavanja svetaca:think:

:bye:

Једини списак је српски православни календар у коме су забележени сви свеци. и сигурно је да су сви славски, са врло малим изузетком светаца новијег датума.

Једини списак је српски православни календар у коме су забележени сви свеци. и сигурно је да су сви славски, са врло малим изузетком светаца новијег датума.

Ma Vujadine on je otvorio temu i doveo druga da nam objasni?
Pa on Vujadine sve zna sem što verovatno ne zna koju slavu slavu:think:

Ali ko se mača laća od mača će i poginuti:think:

Naime Moračanin zapravo malo zna o slavama ili bilo šta o crkvi.

Ali uživa da pravi sranja sprdnje i spletke i otvara provokativne teme:think:

Međutim sve se dobro zna i sve se dobro vidi......
Što reče njegov kolega mentor"Sve će to narod pozlatiti":bye:

Ovo ne samo da je logično već nesumnjivo tačno jer je to i dokumentovano u istoriji mnogih bratstava.
Čak nekad ne dobrovoljno već bi jači i mnogobrojniji nametali svog zaštitnika ili sveca.

Međutim kao što je i sam Vuk Karadžić rekao za ovim u Srbiji nije bilo potrebne.
Jer je pre svega bila etnički čistija.

Mislim da to nema veze sa etničkom čistotom ( šta to znači - da je u Srbiji tada bio narod istog etničkog sastava - ne vjerujem da je bio) ,
nego sa plemenskom organizacijom koja je bila izražena u južnijim krajevima ..inače se na jugu više vodilo računa o porijeklu, lozama ..

Ја не гледам ко је и шта је него што пише и зашто. Зато их ја откријем сам и онда одговарам онако по потреби, према изворима из којих долазе.

Mislim da to nema veze sa etničkom čistotom ( šta to znači - da je u Srbiji tada bio narod istog etničkog sastava - ne vjerujem da je bio) ,
nego sa plemenskom organizacijom koja je bila izražena u južnijim krajevima ..inače se na jugu više vodilo računa o porijeklu, lozama ..

Ja sam citirao Vuka Karadžića i Konstantina Jerečeka , da li je tako-ne znam!

Na adresi:
Na adresi:
se nalazi gorepomenuta knjiga "O krsnom imenu" znači nije ni slava niti krsna slava nego krsno ime a u njoj su navedeni radovi istoričara iz Srbije. To nijesu moje umotvorine već zvanične srpske istorije. Krsno ime je hrišćanski običaj koji je modifikovani narodni običaj poštovanja seoskog odnosno plemenskog zaštitnika odnosno rodonačelnika. Slava je bratstvenički običaj poštovanja ne rodonačelnika bratstva nego kućnog božanstva.

Sve što sam htio ispraviti jeste datovanje - ti si naveo da slava postaje 'krsni' običaj pod uticajem SPC, u mnogo poznijem periodu. Vidimo da je prvi istorijski spomen krsne slave iz 1391. godine.
Takođe, prije 1391. godine nema u istorijskim izvorima slave koja ne bi bila krsna i koja bi bila nevezana sa hrišćanskom vjerom! :rtfm:

Nisam ga doveo. Postavio njegovo zanimljivo i kvalitetno mišljenje.

Nešto DA, nešto NE a za svoju slavu znam od zadnjih 150-200 godina. Slavim je zbog tradicije ali na kao vjernik.

Ponekad i to važi ako nisi brz.

DA

NE. Sano želja za istinom.

Ti nešto slabo vidiš- oćorio!

Nemam pojma o tom junaku.
Moj pravi mentor bi rekao- gdje ti gubiš vrijeme

Back