U pravu si, naš termin srodne duše nije adekvatan prevod engleskog soul mates
Po meni vas dvojica ( Petar i Mita ) imate najrealniji pogled na pojam " srodne duše ".
Moguće da se većina usresredila samo na partnerski odnos, zbog pdf Romantika.
Verovatno je zbunjujuće, ali partner ne mora nužno da bude i srodna duša.
Za to su svedoci mnogobrojni parovi koji prožive čak i ceo vek zajedno.
Srodna duša je mnogo širi termin. Ponekad možete da je sretnete na par sati i nikad više, ponekad vas prati kroz ceo život.
Pročitah negde termin koji srodne duše opisuje kao " porodice duše " što negde i ima smisla.
Ono što meni lično ima smisla je podela tih srodnih duša koje srećemo tokom životnog puta, vreme kad i zašto se pojavljuju, zašto odlaze ili zašto ostaju.
Kad sednemo i dobro razmislimo o ljudima koje smo sreli tokom života, shvatićemo ( pogotovo oni stariji ), da su nam u sećanju urezana retka lica i imena i da se dobre većine ne sećamo, niti se možemo setiti uz sav napor.
Tako kažu da postoje 4. tipa srodnih duša :
- isceljujuće duše
- srodne duše iz prošlog života
- karmičke srodne duše
- blzanačke srodne duše
Malo sam čitala, malo razmišljala, širok je pojam srodna duša. Oni najsrećniji je pronađu u partneru, no iz primera koji je navela Lada o Sartru i njegovoj
srodnoj duši, koja iz nekih mojih uglova liči na karmičke srodne duše, jer da su blizanačke ne bi imali potrebu za "slobodnom ljubavi".
Karmičke duše su nakomplikovanije i često vrlo bolne i najsličnije su blizanačkim.
Karmičke duše najčešće razdvoji ego. Za razliku od Sartra koji je bio svestan sveta u sebi i oko sebe, većina nas nije, stoga najčešće
izgubimo ono najdragocenije bez svesti o tome. Kad se čovek osvesti, male su šanse da se stvari poprave. Jer trebaju obe duše biti osveštene.
A to je najbliže čudu.
Ovo sve najviše pripada ezoteriji, zato deluje i nestvarno i kao prazna priča, ili tek romantičarski san.
No verujem da svako kad bi seo sam sa sobom, može da prepozna svaku od navedenih duša koju je sreo ili ima pored sebe.
Bar meni je to bilo moguće i kod analize postaje logično.
Ima ovde štošta da se napiše...
Teško je upoznati sebe, biti potpuno iskren prema sebi, ali to je najbolji put da shvatimo i svet oko sebe, razumemo i više volimo druge ljude...