Srednjovekovna Hrvatska

Шта радиш онда на српском форуму!
Ja tebi ne branim da obavljuješ te radove ili da crpiš svoja saznanja iz njih, al ako želiš dobit objektivno i nepristrano mišljenje posegnut ćeš za mišljenjem nekog stranog autora. Da je neki drugi forumaš postavia te radove onda bi možda i pogleda, al ti i još neki nemate više kredita kod mene. Da ne govorim da si samo linka poveznice bez ikakvog citata ili dodatnog obrazloženja šta u njima piše i koja je njihova poanta uopće.

Уместо што си све српске изворе отписао без икаквог разлога, и то стручних аутора, јел то спада у хрватски шовинизам тамо код вас или не!, боље да си прочитао нешто од тога, научио би нешто и не би ширио овде неку преудоисторију типичну за полуобразоване и заведене душе.Сви релевантни страни извори слажу се са овим и нико још није оборио нешто од тога, а ти се и даље држи неких непознатих митомана и шарлатана деретићевског типа.
Štaš poć govorit :roll:

Ja tebi ne branim da obavljuješ te radove ili da crpiš svoja saznanja iz njih, al ako želiš dobit objektivno i nepristrano mišljenje posegnut ćeš za mišljenjem nekog stranog autora. Da je neki drugi forumaš postavia te radove onda bi možda i pogleda, al ti i još neki nemate više kredita kod mene. Da ne govorim da si samo linka poveznice bez ikakvog citata ili dodatnog obrazloženja šta u njima piše i koja je njihova poanta uopće.
А шта фали српским ауторима које сам ти поставио?Где си ти видео нешто необјективно па запениш кад год ти се напише нешто што ти се не свиђа?
Ови твоји странци митомани који пишу неке трактате на основу извора који су ти углавном постављани већ овде али их они користе према потреби укрштајући их како би добили пројектовану слику, пишу за хрватске листове и држе нека предавања, очигледно да би зарадили нешто, су као објективни!!!А притом потпуно непознати у научном свету, шарлатани који покушавају да пишу онако како их плате.

Питам те лепо по чему си закључио да је онај ковач из Трогира Остоја из 15. века Хрват, ти наравно кренеш да карикираш нешто и млатиш празну сламу да на крају не би рекао ништа о томе.Јел опет оно сви католици Хрвати, ако је уопште био католик, или је једноставно немогуће да је Срба било у Трогиру у 15. веку, забрањени град!

Nije stvar u Ostoji već u svim ostalim imenima koja nam nedvojbeno govore da su ti ljudi Slaveni, a koji su Slaveni živili u Trogiru u 12. ili 15.st. nek procijeni svako za sebe :)

Šta se tiče srpskih autora, i njihovih članaka ili radove koje prenosiš, oni su u velikoj mjeri napisani pristrano i neobjektivno i zato njih jedino možeš citirat jer niko drugi sebe neće dovest u situciju da mora kompromitirat cilu svoju karijeru svjesno lažući o vašoj povijesti kako bi ugodia prosječnom velikosrbinu. A Hrvatska sigurno nema na plaći 100ak stranih autora čije sam knjige, stručne radove i članke citira (mahom na drugoj temi), a koje ti nazivaš mitomanima i šarlatanima samo iz razloga jer ne glorificiraju Srbe već narod koji ne možeš smislit.

Kad vaše "činjenice i istine" povrdi poneki strani stručnjak uzet ću ih u obzir, a bez toga mi ne moraš dolazit jer sve šta ti objaviš napisano je u nekom od pogona TLS-a.

Nije stvar u Ostoji već u svim ostalim imenima koja nam nedvojbeno govore da su ti ljudi Slaveni, a koji su Slaveni živili u Trogiru u 12. ili 15.st. nek procijeni svako za sebe
Šta se tiče srpskih autora, i njihovih članaka ili radove koje prenosiš, oni su u velikoj mjeri napisani pristrano i neobjektivno i zato njih jedino možeš citirat jer niko drugi sebe neće dovest u situciju da mora kompromitirat cilu svoju karijeru svjesno lažući o vašoj povijesti kako bi ugodia prosječnom velikosrbinu. A Hrvatska sigurno nema na plaći 100ak stranih autora čije sam knjige, stručne radove i članke citira (mahom na drugoj temi), a koje ti nazivaš mitomanima i šarlatanima samo iz razloga jer ne glorificiraju Srbe već narod koji ne možeš smislit.
Kad vaše "činjenice i istine" povrdi poneki strani stručnjak uzet ću ih u obzir, a bez toga mi ne moraš dolazit jer sve šta ti objaviš napisano je u nekom od pogona TLS-a.
Не у 12-том и 15-том веку него у 15-веку, или мислиш да је Трогир Тахити па се тамо ништа није дешавало.
Уосталом дао сам ти пример имена српских фамија из залеђа Дубровника са истим именима.

Они нису писали пристрасно и необјективно јер би ти нашао шта је то тамо пристрасно и необјективно па би то навео, али тебе то не занима већ када немаш ништа друго као критику онда ти је пристрасност остала једина опција.Бедно.
Што се тиче твојих тзв. "страних" аутора показао сам ти колики су то митомани и опскурни ликови које нико и не сматра неким еминентним историчарима за било шта, да не говорим о онима који директно пишу за хрватске листове и држе предавања тамо, очито примају паре за то пискарање.Уз то, ти ни те радове ниси читао него си покупио исечке по интернету и преносиш нам овде, из јединог разлога да покажеш неку везу између немогућих ствари, а све у славу Велике Хрватске, и Хрватима као праоцима свих Словена, пази молим те једно племе правило градове од Балтика до Црног мора и владало територијом попут Франачке државе, са све поглавицама и врачевима на ћелу, и мало и грбове још тада!!!
Screenshot 2025-09-30 at 01-02-05 Анатолиј-Кљосов-ОТКУД-СУ-СЕ-ПОЈАВИЛИ-СЛОВЕНИ-И-„ИНДОЕВРОПЉАН...png

Ево ти једног странца:
https://pefja.kg.ac.rs/wp-content/u...ОЕВРОПЉАНИ“_-ОДГОВОР-ДАЈЕ-ДНК-ГЕНЕАЛОГИЈА.pdf
Има шарлатана колико хоћеш разних националности само што ја ове што пишу бајке о Србима не зарезујем много а ти ове твоје кујеш у звезде.

Не у 12-том и 15-том веку него у 15-веку, или мислиш да је Трогир Тахити па се тамо ништа није дешавало.
Isprike, u 13. stoljeću ;)

Majstor Dragochina pelliparius, 1264. godine unajmio je kuću u jezgri.65 Od krojača spominju se u gradu majstor Obrad, koji je 1271. godine kupiodućan,66 i krojač Grubiša Damjanov, koji je posjedovao kuću u jezgri. Kao vlasnici kuća spominju se i zlatari – Radovan (1264. godine), Nikola (1272. godine) i Radoslav (1292. godine). Udovica zlatara Sabe 1274. godine zamijenila je s komunomkuću uz komunalnu palaču i dvorište samostana Sv. Ivana za kuću u blizini samostana Sv. Nikole. Zabilježen je veći broj zidara, primjerice Majstor Petar Zaninov, koji je u razdoblju od 1264. do 1274. godine tri puta zabilježen kao vlasnik kuće u jezgri. Majstor Desa Klementov spominje se 1271. godine kao vlasnik čestice u Prigrađu. Osim zidara spominju se i drvodjelci – primjerice 1264. godine majstor Nikola, sin kovača majstora Mateja i magister Raden carpenterius 1279. godine. Bilo je i trgovačkih društava: jedna trogirska kompanija iz 1272. godine posjedovala je kapital od 6.800 mletačkih libara, što svjedoči o jakom gospodarskom uzletu.

Уосталом дао сам ти пример имена српских фамија из залеђа Дубровника са истим именима.

Dokaži da su Srbi.

Они нису писали пристрасно и необјективно јер би ти нашао шта је то тамо пристрасно и необјективно па би то навео, али тебе то не занима већ када немаш ништа друго као критику онда ти је пристрасност остала једина опција.Бедно.

Ne mislin trošit vrime na vaše lažovčine, a ako ima neki stranac da povrdi ono šta govoriš rado ću pročitat.

Што се тиче твојих тзв. "страних" аутора показао сам ти колики су то митомани и опскурни ликови које нико и не сматра неким еминентним историчарима за било шта, да не говорим о онима који директно пишу за хрватске листове и држе предавања тамо, очито примају паре за то пискарање.Уз то, ти ни те радове ниси читао него си покупио исечке по интернету и преносиш нам овде, из јединог разлога да покажеш неку везу између немогућих ствари, а све у славу Велике Хрватске, и Хрватима као праоцима свих Словена, пази молим те једно племе правило градове од Балтика до Црног мора и владало територијом попут Франачке државе, са све поглавицама и врачевима на ћелу, и мало и грбове још тада!!!
Pogledajte prilog 1792601
Ево ти једног странца:
https://pefja.kg.ac.rs/wp-content/uploads/2019/11/Анатолиј-Кљосов-ОТКУД-СУ-СЕ-ПОЈАВИЛИ-СЛОВЕНИ-И-„ИНДОЕВРОПЉАНИ“_-ОДГОВОР-ДАЈЕ-ДНК-ГЕНЕАЛОГИЈА.pdf
Има шарлатана колико хоћеш разних националности само што ја ове што пишу бајке о Србима не зарезујем много а ти ове твоје кујеш у звезде.
Sujeta je gadna stvar :)

Isprike, u 13. stoljeću ;)
Majstor Dragochina pelliparius, 1264. godine unajmio je kuću u jezgri.65 Od krojača spominju se u gradu majstor Obrad, koji je 1271. godine kupiodućan,66 i krojač Grubiša Damjanov, koji je posjedovao kuću u jezgri. Kao vlasnici kuća spominju se i zlatari – Radovan (1264. godine), Nikola (1272. godine) i Radoslav (1292. godine). Udovica zlatara Sabe 1274. godine zamijenila je s komunomkuću uz komunalnu palaču i dvorište samostana Sv. Ivana za kuću u blizini samostana Sv. Nikole. Zabilježen je veći broj zidara, primjerice Majstor Petar Zaninov, koji je u razdoblju od 1264. do 1274. godine tri puta zabilježen kao vlasnik kuće u jezgri. Majstor Desa Klementov spominje se 1271. godine kao vlasnik čestice u Prigrađu. Osim zidara spominju se i drvodjelci – primjerice 1264. godine majstor Nikola, sin kovača majstora Mateja i magister Raden carpenterius 1279. godine. Bilo je i trgovačkih društava: jedna trogirska kompanija iz 1272. godine posjedovala je kapital od 6.800 mletačkih libara, što svjedoči o jakom gospodarskom uzletu.
Онај ковач ти је из 15. века, као и они што сам ја поставио.
Dokaži da su Srbi.
Хоћеш доказ да је породица Боровинић српска?
Ne mislin trošit vrime na vaše lažovčine, a ako ima neki stranac da povrdi ono šta govoriš rado ću pročitat.
Видим да не мислиш, зато ништа и нећеш знати.Зато нас не смарај са неким шарлатанима.
Sujeta je gadna stvar :)
Јесте нарочито код саговорника који сем митоманије ништа друго није научио.

Онај ковач ти је из 15. века, као и они што сам ја поставио.
Samo ukazujem da je slavenskih imena bilo i prije 15.st. i seobe Dase i Ostoje u Trogir.

Хоћеш доказ да је породица Боровинић српска?
Ti si mene tražia dokaze pa dokaži sad i ti ;)

Видим да не мислиш, зато ништа и нећеш знати.Зато нас не смарај са неким шарлатанима.

Јесте нарочито код саговорника који сем митоманије ништа друго није научио.
:zzzz:

Samo ukazujem da je slavenskih imena bilo i prije 15.st. i seobe Dase i Ostoje u Trogir.
Наравно да јесте било, што не значи да све те Словене из 15-тог века прогласиш Хрватима, када су Срби увелико тада на тим просторима.
Ti si mene tražia dokaze pa dokaži sad i ti
Боровинићи властеоска породица из источне Босне
https://doisrpska.nub.rs/index.php/GPB/article/download/3220/3073/6908

Koliko otužan moraš bit da vidiš Srbe u Trogiru u 15.stoljeću jer se jedan stanovnik zove Ostoja :D

Screenshot (939).png

Sad mi je jasnije zašto je proša onaj link od casuala s lažnim tekstom jer vidim da se i sam baviš istim stvarima. Nek vide tvoji sunarodnjaci kojim se metodama služite u rasrpavi i kako se argumentirano raspravljate.

Koliko otužan moraš bit da vidiš Srbe u Trogiru u 15.stoljeću jer se jedan stanovnik zove Ostoja :D

Pogledajte prilog 1792931
Sad mi je jasnije zašto je proša onaj link od casuala s lažnim tekstom jer vidim da se i sam baviš istim stvarima. Nek vide tvoji sunarodnjaci kojim se metodama služite u rasrpavi i kako se argumentirano raspravljate.
А ти ниси тужан што у исто време у Трогиру видиш само Хрвате јер се становник зове Остоја.....

Jel ima ovde koje ime koje pripada samo Srbima ili Radoslav, Dobroš, Bogdan, Dragoslav, Dragoljub, Živina i Slavina mogu bit i Hrvati ? :)

iz Ledenica : Ratko prvad i Radoslav, popovi, Dobroša,satnik;
iz Bribira : Dragoslav arhiprvad i Bogdan pop, Zlonomersatnik, Jurislav Gradenić;
iz Grižana: Ljuban i Petar popovi, Domjan satnik, Dunat i Dragoljub i Vidomir Vlčić;
iz Drivenika: Dragoljub satnik i Mikula Dragoljub i Pribinig;
iz Hreljina: Raden plovan i Ivanac satnik, Živina sudac i Kliman Nedal;
iz Bakra: Krstiha plovan i Grubina pop, Ivan satnik, Derga Vlčina i Nedrag;
iz Trsata: Vazmina plovan i Nedrag satnik, Dominik sudac i Vieka;
iz Grobnika: Kirin plovan i Slavan satnik i Domjan Kinović, Paval i Slavina Vukodružić.

Lažeš jer ja nigdi nisam tvrdia da su Ostoja, Radoja ili Dragoslav isključivo hrvatska imena, al ako ta imena nose ljudi u okolici Trogira, Splita ili Rijeke onda imam svako pravo smatrat te ljude Hrvatima(bar u globalu).

A ako ti misliš da tvoje selo Rvati ne dolazi od riječi Hrvati ili da selo na Kosovu koje se zove Rvatska nema veze s Hrvatskom to je tvoj problem. A ja ću i dalje uživat u saznanju da u srcu Srbije postoji misto koje se zove Rvatska pa taman to selo ime dobilo po rvačkom klubu iz Obrenovca :)

Ја то не веријем, али идеја коминтерне и комумистичке идеологије је јако презрива и неповерљива према папству.
Оно, за њих су то бајке, као и православне уосталом. Тако да није искључено да је тако и мислио. Да је то тријумфални тренутак хрватске идеје која се класно развила и формирала у модерну нацију по марксистичком принципу.
Исто би мислили о косовском боју и слично, црквеном пропагандом и идеологијом формирања народан и нација.

Meni baš zvuči da može biti smisleno sa aspekta upoznavanja svog neprijatelja, što uključuje i u njegovim najgorim ekscesima.

Nad neprijateljem se mođe nadvladati isključivo ako se on izuzetno dobro poznaje i razume (u malom prstu).

Tako da mi smisleno deluje da se mogao interesovati za sve te stvari, a posebno nešto što bi moglo biti i (zlo)upotrebljeno.

Smejući se tako nečeš odmaći ni milimetar od pseudoistorijske dogme.
Tako su i za Pumpija osobe sa srpskim imenom i prezimenom, koje su pisale i govorile srpski jezik, sahranjene u Hilandaru, bili Albanci, jedino zato što su živeli na teritoriji koja je DANAS Albanija

Back