Srednjovekovna Hrvatska

Dakle Restić 500 god kasnije piše o njegovom podrijetlu? Tko su njegovi izvori? Što imamo još od podataka u tom razdovlju od 500? Pa bliži smo mi Restiću nego on knezu Petru.
Слажем се. Ја и кажем да треба бити опрезан, али је поента да и извор из 13-ог века и дубровачки писац из 18-ог упућују на то да су Петар и Тољен рођаци, што онда укључује и Тољеновог оца Мирослава и Стефана Немању,итд.
Тома архиђакон је 13-и век, јел тако?

Слажем се. Ја и кажем да треба бити опрезан, али је поента да и извор из 13-ог века и дубровачки писац из 18-ог упућују на то да су Петар и Тољен рођаци, што онда укључује и Тољеновог оца Мирослава и Стефана Немању,итд.
Тома архиђакон је 13-и век, јел тако?

Apsolutno. Sve je to mršava tako da je teško reći sa sigurnošću.

Jeste Toma Arhiđakon je 13. stoljeće. Možeš li nam reći kako izgledaju Hrvatska odnosno gdje su joj granice?

Nebitno. Hoću reći da je etiketa "srpski knez Petar je izabran za splitskog kneza" glupa..zbog nejasnog podrijetla i činjenice da taj isti Toma Arhiđakon smatra Hum povijesno hrvatskim područjem.
Па пази, сад за себе лично причам. Ја сам с овим неким периодом 10 века мало тањи у односу нпр. на период средина 12-ог и 13-ог века. То што сам дошао до Петра и Сплита је управо због тога што ме временски период који сам поменуо интересује. Тако сам преко договора око Тољеновог брака у Нишу с Барбаросом, Немањиним уговором с Сплитом и касније Владислављевим и приметио неке ствари око Сплита.
Конкретно ово за Хум и Хрватску, опет кажем узми мало с резервом јер нисам превише истраживао, делује овако....
Хум би могао признавати власт хрватског владара максимално у периоду од око 920 до 1020 и то би било у директној вези с пропашћу српске државе и експанзије Бугара. Признавање власти хрватског владара би било на тај начин што би то чинио локални кнез. Дакле, да је другачији случај, син хрватског владара би вероватно добио на управу Хум. Тако нешто је редовна појава нпр. у српској држави. Не мора увек син, може и брат, углавном неко из владарске породице.

Hoću reći da je etiketa "srpski knez Petar je izabran za splitskog kneza" glupa
Па добро, то што 'смета' је последица нечега што није везано за историју, конкретно због односа Срби-Хрвати с краја 20-ог века. Мислим, написати само кнез Петар је ок, , али реално он и јесте био кнез у српској краљевини пре него што је изабран за сплитског.

Чекај, ти мислиш да је Хум стално био под Хрватском?
Tomina Hronika se po prvi put javlja kod Lučića, dakle to je druga polovina 17.veka.
Taj citat iz Tomine hronike se odnosi na kralja Držislava i njegovu teritoriju.
Za Držislava niko nikad pre Lučića nije čuo.
A identičan citat se nalazi kod Dinka Zavorovića koji je pisao skoro vek ranije od Lučića i kod njega umesto Hrvatska stoji Bosna a umesto Držislav stoji Radoslav!
Dakle radi se o prepričavanju Dukljaninovih vesti, Lučić je bio majstor manipulacije, menjao je samo pojedine reči, iz originala u Hrvat(ski), prepravljao imena, prvi Hrvat u istoriji.

Lučić je takođje objavio rad Marka Marulića pod nazivom "O kraljevima Dalmacije i Hrvatske".
Ja sam tvrdio da je to Lučićev falsifikat i da Marulić nije ni pominjao Hrvatsku, već je govorio samo o Dalmaciji u istom stilu kao i Dukljanin :D
Ali sve je na netu, evo Zavorović je imao u rukama Marulićev rad i u predgovoru svog dela kaže da je Marulić pisao o kraljevima Dalmacije. Hrvatske niđe, bodova nula.

1723707250398.png

Poslednja izmena od moderatora:
Ne kažem ja, sramoto, da delo Tome Arhidjakona ne postoji.
Ne kažem ja, sramoto, da delo Porfirogenita ne postoji.

Ja kažem da su ih zlotvori prepravljali. Ova dva dela su eklatantan primer sa političkim ciljem kreiranja hrvatske istorije.

Pa bilo koji od prošlih puta kada si to pominjao, uvek se uspostavljalo sa nemaš apsolutno nikakve argumente kojim bi to viđenje potkrepio ili odbranio. Nikada nisi navodio niikakve dokaze; svaki put se ispostavljalo da se radilo samo o tvojoj pukoj mašti. Zato sam i mislio da si odustao od tih tvrdnji, uvidevši i sam koliko su neutemeljene.

No, hajde, možda bude 103. sreća. Da čujemo, ko je te tvrdnje nikada pomenuo pre 2020-ih godina na Forumu Krstarice? Da li se može reći bilo šta drugo, sem da ih je anonimni forumaš pod nalogom Kole11 te stvari izmislio?

Poslednja izmena:
Pa bilo koji od prošlih puta kada si to pominjao, uvek se uspostavljalo sa nemaš apsolutno nikakve argumente kojim bi to viđenje potkrepio ili odbranio. Nikada nisi navodio niikakve dokaze; svaki put se ispostavljalo da se radilo samo o tvojoj pukoj mašti. Zato sam i mislio da si odustao od tih tvrdnji, uvidevši i sam koliko su neutemeljene.

No, hajde, možda bude 103. sreća. Da čujemo, ko je te tvrdnje nikada pomenuo pre 2020-ih godina na Forumu Krstarice? Da li se može reći bilo šta drugo, sem da ih je anonimni forumaš pod nalogom Kole11 te stvari izmislio?
Ajde naucnice, kako objasnjavas cinjenicu da je Lucic prepravio Radoslava u Drzislava, I Bosnu u Hrvatsku u citatu kojim navodno Toma objasnjava povjesnu teritoriju Hrvatske desetog veka?

😁

Ajde naucnice, kako objasnjavas cinjenicu da je Lucic prepravio Radoslava u Drzislava, I Bosnu u Hrvatsku u citatu kojim navodno Toma objasnjava povjesnu teritoriju Hrvatske desetog veka?

Pošto si ti to nazvao činjenicom, hajde prvo da vidimo tvoje temeljno obrazloženje kako si, tačno, utvrdio da je nešto Lučić prepravio i u kojim od desetak Marulićevih rukopisa si video šta je bilo pre Lučićeve tobožnje prepravke.

Usput bi, kad stigneš da objasniš, mogao odgovoriti i na sledeća tri pitanja:
1) Zašto je bitno kada je nešto prvi put štampano Gutenbergovim izumom, ukoliko postoje rukopisi (čak imamo i jedan hronološki jako blizu Marulićevom autografu)?
2) Da ponovim pitanje koje si mnogo puta do sada bio ignorisao, zašto Ivan Tomko Mrnavić piše o Kraljevstvu Hrvatske i Dalmacije i o lealju Zvonimiru, ako je to nešto što ima nekakve veze sa Lucićem?
3) Šta piše u ovom Zavorovićevom citatu?

Postquam Caeddeda in toto regno Dalmatiae Corvatiaeque tanti scandali causa fuit praeceptum est a summo pontifice, ut tam Romae quam per cunctam provinciam solenis anathematizatio fieret super eum, quamobrem Romae et in locis Dalmatiae Corvatiaeque bis factum est.​

Imam osećaš da će opet kao i uvek do sada biti samo nedostatka ikakvog odgovora, ali evo, imaš (ne znam ni sam više koju) šansu da pokažeš da zaista želiš normalno da diskutuješ.

Pošto si ti to nazvao činjenicom, hajde prvo da vidimo tvoje temeljno obrazloženje kako si, tačno, utvrdio da je nešto Lučić prepravio i u kojim od desetak Marulićevih rukopisa si video šta je bilo pre Lučićeve tobožnje prepravke.

Usput bi, kad stigneš da objasniš, mogao odgovoriti i na sledeća tri pitanja:
1) Zašto je bitno kada je nešto prvi put štampano Gutenbergovim izumom, ukoliko postoje rukopisi (čak imamo i jedan hronološki jako blizu Marulićevom autografu)?
2) Da ponovim pitanje koje si mnogo puta do sada bio ignorisao, zašto Ivan Tomko Mrnavić piše o Kraljevstvu Hrvatske i Dalmacije i o lealju Zvonimiru, ako je to nešto što ima nekakve veze sa Lucićem?
3) Šta piše u ovom Zavorovićevom citatu?

Postquam Caeddeda in toto regno Dalmatiae Corvatiaeque tanti scandali causa fuit praeceptum est a summo pontifice, ut tam Romae quam per cunctam provinciam solenis anathematizatio fieret super eum, quamobrem Romae et in locis Dalmatiae Corvatiaeque bis factum est.​

Imam osećaš da će opet kao i uvek do sada biti samo nedostatka ikakvog odgovora, ali evo, imaš (ne znam ni sam više koju) šansu da pokažeš da zaista želiš normalno da diskutuješ.
Zasto prvo ne odgovoris kojom naucnom metodologijom je od Radoslava nastao Drzislav, nego skreces temu?

Back