Srednjovekovna Hrvatska

Tibor je za susede Bugara uzimao Hrvate a Srbi su potpadali pod skupinu "okolni narodi"

Pogledajte prilog 1374236

Je li ti to tvrdiš da je Tibor tu pogrešio nešto..?

Da, u hronici Teodora Dafnopata (koju mi se čini da Tibor ovom prilikom citira) pod ostalim okolnjim narodima se podrazumevaju (i) Srbi. Pa to smo već apsolvirali; ne znam šta se nešto sad odjednom iščuđavaš.

P. S. Interesantno je videti da je Mrkalj sad prešao na to da smatra da je Tibor Živković gori od, citiram, srbomrsca 1. kategorije. :mrgreen:

Poslednja izmena:
@Kole11 izgleda da nisi pazio na času: https://forum.krstarica.com/threads/srednjovekovna-hrvatska.949627/post-47194547

Citat iz hronike Teodora Dafnopata:

Τὰ κύκλῳ οὖν ἔθνη τοῦ Συμεὼν μαθόντα τελευτήν, οἵ τε Χρωβάτοι οἱ Τοῦρκοι καὶ οἱ λοιποί, ἐκστρατεύειν κατὰ Βουλγάρων ἐβουλεύοντο.
I kad su obližni narodi saznali za Simeonovu smrt, Hrvati, Turci i ostali planirali su da pokrenu rat protivu Bugara.

Ovo pojašnjava dodatno Jovan Skilica u Sažetku istorija:

τὰ γοῦν πέριξ ἔθνη, Τοῦρκοι, Σέρβοι, Χρωβάτοι, καὶ οἱ λοιποί, τὴν τοῦ Συμεὼν ἀναμαθόντες τελευτὴν ἐκστρατεύειν κατὰ Βουλγάρων ἐβουλεύοντο
Kada su obližnji narodi, Turci, Srbi, Hrvati i ostali, saznali za Simeonovu smrt, odmah su napravili planove da krenu u pohod protiv Bugara

Dakle, dok među okolnjim narodima Teodor Dafnopat pominje samo Hrvate i Mađare, Skilica pominje još i Srbe; to je jedina razlika. Prilično je jasno da među tim ostalim okolnjim narodima treba podrazumevati i Srbe, kako je to Živković ispravno zaključio.

Grci su pod Hrvatima podrazumevali Srbe.
18 puta smo prosli tu lekciju I opet nisi upamtio.
Losijeg studenta odavno nisam video 😞

Sve je to bilo dobro poznato i pre nego što si se registruo na forum; ne znam čemu ponavljanje.

I vrlo je neprecizno reći Grci, zato što govorimo isključivo o ovim delima: o Nastavku Skilicine hronike i o hronici Jovana Zonare, kao i o dodacima Mihaila Devolskog. Ne govorimo o drugima, kao npr. o Skilicinoj hronici (Skilica dosledno razlikuje Hrvate i Srbe u Sažetku istorija i nema famozne sintagme o njihovom mešanju, kao ni u nijednom drugom delu koje je prethodilo Skylitzes continuatus; nije tada još uvek bila nastala).

Ajde ponovi u sebi nekoliko puta, "Hrvati I Bugari su bili susedi u 10 veku".

Budi covek jednom u zivotu I priznaj da si prasnuo u smeh nakon treceg ponavljanja ove recenice....

Ako ciljaš na nešto, moraćeš da preciziraš da bi se znalo šta tačno pokušavaš da kažeš.

P. S. Manje kriptičnosti probaj da uvedeš, generalno; previše zahtevaš od drugih forumaša da gataju u pasulj sa bi se uopšte čak i pretpostavilo šta ti to imaš u datom trenutku na umu.

Grci su pod Hrvatima podrazumevali Srbe.

Čekaj malo,...Kole, je li može jedno pojašnjenje?

Da li ti to koristiš Nastavak Skiličine hronike ili Jovana Zonaru da tvrdiš da to ide samo u jednom smeru, odnosno da su oni tvrdili da pod Hrvatima podrazumevaju Srbe, ali da to ne ide u oba smera, odnosno da to ne znači da su oni ništa manje i pod Srbima podrazumevali Hrvate? 🤔

Ako si to pomislio, dosta toga bi objasnilo čemu ovolike silne zabune.

Poslednja izmena:
Priča o Hrvatskoj je zaista veoma zanimljiva i prosto neverovatna.

Pogledajmo primer trojice italijanskih istoricara druge polovine 15 i pocetka 16..veka. O Bonfiniju i Pikolominiju je vec dovoljno napisano na ovim stranicama, sada cemo dodati i misljenje Rafaela Mafeia.

Bonfini - Hrvatska = Bosna i Raska
Pikolomini - Hrvatska = Liburnija (podrucje izmedju danasnjeg Bihaca i slovenacke granice)
Mafeji - Hrvatska = Valerija (izmedju Dunava i Drave)

1688801637621.png

1688801679633.png

Reč je o novom veku, trojici italijanskih autora koji su se ozbiljno bavili naukom, sunarodnicima sa verovatno identičnim pristupom izvorima, pa opet svako od njih locira Hrvatsku na 3 potpuno različita mesta :D

Prezanimljivo!

A Slaven učeni nikako da razreši misteriju ove prostorno translirajuće teritorije bez stalnog mesta boravka, iako je stručan i pozvan mnogo puta da to učini.

Priča o Hrvatskoj je zaista veoma zanimljiva i prosto neverovatna.

Pogledajmo primer trojice italijanskih istoricara druge polovine 15 i pocetka 16..veka. O Bonfiniju i Pikolominiju je vec dovoljno napisano na ovim stranicama, sada cemo dodati i misljenje Rafaela Mafeia.

Bonfini - Hrvatska = Bosna i Raska
Pikolomini - Hrvatska = Liburnija (podrucje izmedju danasnjeg Bihaca i slovenacke granice)
Mafeji - Hrvatska = Valerija (izmedju Dunava i Drave)

Pogledajte prilog 1374324
Pogledajte prilog 1374325

Reč je o novom veku, trojici italijanskih autora koji su se ozbiljno bavili naukom, sunarodnicima sa verovatno identičnim pristupom izvorima, pa opet svako od njih locira Hrvatsku na 3 potpuno različita mesta :D

Prezanimljivo!

A Slaven učeni nikako da razreši misteriju ove prostorno translirajuće teritorije bez stalnog mesta boravka, iako je stručan i pozvan mnogo puta da to učini.

Ne znam odakle ti ta neka moja tzv. „stručnost“ (a nije ti ni prvi put da nešto slično pominjem) i još manje znam šta to tebe sprečava da razrešiš misteriju i prikažeš o čemu se radi. Ti si bio pozvan još mnogo više puta, nego ja (ima jedno stotinjak neodgovornih pitanja, najmanje).

Ti prvo načneš nešto, izbaciš nešto i onda ne daš odgovor niti na jedno jedino pitanje i begaš da se nečem drugom površno posvetiš. Nemam pojma šta želiš time. I za Bonfinija, kojeg si ovde pomenuo, i dalje zapravo čekamo da predstaviš svoj slučaj.

I za Bonfinija, kojeg si ovde pomenuo, i dalje zapravo čekamo da predstaviš svoj slučaj.
Znas da sam napravio lapsus i da je u pitanju Bjondo ali skreces temu na trolovanje, tebi svojstveno.

Imamo tri italijanska naucnika koja zive istoj epohi i svaki od njih smatra da je Hrvatska na razlicitom mestu. Sta tek onda reci za neke druge autore, iz drugih država, koji su Hrvatsku videli i u Makedoniji i na nekim drugim mestima Evrope.

Da li je mozda ovakva zbrka oko misteriozne teritorije i naroda bila inspiracija piscu Porfirogenita Johanesu Mersu da uzme uniju svih ovih teritorija i napravi pričicu kako se Hrvatska nalazila na svim tim mestima zajedno? Pa kad je vec toliko velika red je bio da se priča začini snažnom mornaricom , pešadijom i konjicom. Treba branitu toliku teritoriju.

jesi naporan čovek, daleko bilo......

Pogledajte prilog 1374454

Nigde nisam spomenuo da postaviš neki citat o kojem govoriš, istegnut iz konteksta, već prikaz; šta kaže Flavio Bjondo od značaja za hrvatsku istoriju? Gde se sve Hrvatska pominje? U kom kontekstu se pominje? Kakav se zaključak izvlači iz toga; koje je izvore Bjondo koristio? Itd.

Ti ništa od toga nisi učinio; nisi doslovno čak ni prikazao kontekst tog jednog isečka koji si izdvojio.

Nigde nisam spomenuo da postaviš neki citat o kojem govoriš, istegnut iz konteksta, već prikaz; šta kaže Flavio Bjondo od značaja za hrvatsku istoriju? Gde se sve Hrvatska pominje? U kom kontekstu se pominje? Kakav se zaključak izvlači iz toga; koje je izvore Bjondo koristio? Itd.

Ti ništa od toga nisi učinio; nisi doslovno čak ni prikazao kontekst tog jednog isečka koji si izdvojio.
Naivan si ti, koliko i francuska sobarica. To ostavi za moderaciju i onog jedinog wikipedija / jutjub ponavljača što te prati.

1688832520103.png

Andreaa Dandolo je koristio termin moderni, a Bjondo kaže običaj našeg doba je da teritorije Raške i Bosne nazivamo Hrvatskom.

Ako pitaš za Bjondov izvor, kao što vidiš i znaš od ranije jer sam te naučio to već, to je mletački hroničar Dandolo, i svi oni zajedno smatraju da Hrvatsku čine Raška i Bosna.

Mi znamo da to nije istina jer u Raškoj i Bosni su oduvek živeli Srbi.

Pametni ali pokvareni ljudi su uvideli ovaj problem pa su rekli, ček bre, ako insistiramo da je Hrvatska = Raška i Bosna, kao što su to radili Mlečani i Ugari, onda Hrvata nema, crva nije ni bilo, jer svi znaju da na tim teritorijama žive Srbi.

Moramo da Hrvatsku negde izmestimo gde ne žive Srbi, pomisliše oni, i krenuše da Hrvatsku transliraju po različitim teritorijama.
Pa Pikolomini pomisli, ajde nake bude Liburnija, tamo nema Srba, a Mafeji reče, ma daj da budemo sigurni ajde da je metnemo u Valeriju, jebga ako su i tamo Srbi onda neka ide sve u pm.

I tako dok su oni izmišljali Hrvatsku, Mers je sve to čitao i došao na ideju......ma brate neka sve to bude Hrvatska i Dalmacija i Liburnija i Bosna i Valerija, sacu to da ubacim u ovog Porfirogenira što ga spremam za štampu.....

Ako ti sad nije jasno pomisliću da si na nivou jedinog učenika ti na forumu, ali onda stvarno moram sa tobom da završim komunuikaciju.....

Naivan si ti, koliko i francuska sobarica. To ostavi za moderaciju i onog jedinog wikipedija / jutjub ponavljača što te prati.

Pogledajte prilog 1374567

Andreaa Dandolo je koristio termin moderni, a Bjondo kaže običaj našeg doba je da teritorije Raške i Bosne nazivamo Hrvatskom.

Ako pitaš za Bjondov izvor, kao što vidiš i znaš od ranije jer sam te naučio to već, to je mletački hroničar Dandolo, i svi oni zajedno smatraju da Hrvatsku čine Raška i Bosna.

Mi znamo da to nije istina jer u Raškoj i Bosni su oduvek živeli Srbi.

Pametni ali pokvareni ljudi su uvideli ovaj problem pa su rekli, ček bre, ako insistiramo da je Hrvatska = Raška i Bosna, kao što su to radili Mlečani i Ugari, onda Hrvata nema, crva nije ni bilo, jer svi znaju da na tim teritorijama žive Srbi.

Moramo da Hrvatsku negde izmestimo gde ne žive Srbi, pomisliše oni, i krenuše da Hrvatsku transliraju po različitim teritorijama.
Pa Pikolomini pomisli, ajde nake bude Liburnija, tamo nema Srba, a Mafeji reče, ma daj da budemo sigurni ajde da je metnemo u Valeriju, jebga ako su i tamo Srbi onda neka ide sve u pm.

I tako dok su oni izmišljali Hrvatsku, Mers je sve to čitao i došao na ideju......ma brate neka sve to bude Hrvatska i Dalmacija i Liburnija i Bosna i Valerija, sacu to da ubacim u ovog Porfirogenira što ga spremam za štampu.....

Ako ti sad nije jasno pomisliću da si na nivou jedinog učenika ti na forumu, ali onda stvarno moram sa tobom da završim komunuikaciju.....

Ne znam zašto ispada da opet nisi razumeo? Lepo sam ti rekao (nebrojeno puta) postavi sve što je Bjondo napisao. Sve spomene Hrvata, ne jedan, van konteksta.

Poslednja izmena:

Je li ti shvataš da je ovo samo, bukvalno, nepovezano lupetanje tj. potpuno izmišljanje? :D

Šta spaja Van Meursa sa ovim?

Dokle je stiglo tvoje istraživanje ko je u 17. veku falsifikovao Dalimilovu hroniku? Je li isto Van Meurs?

Jos jedan istirijski izvor proglasevas lupetanjem i izmisljanjem?

Ima li neki izvor a da nije lupetanje :D

Govorimo o tvom nekom — ničim izazvanom i ništa manje bukvalno ničim potkrepljenom — pokušaju da izdavača, Van Meursa, predstaviš kao, tobože, nekakvog pisca (tj. falsifikatora) DAI.

Šta hoćeš da kažeš? Ispada da samog sebe proglašavaš istorijskom izborom? :D

Govorimo o tvom nekom — ničim izazvanom i ništa manje bukvalno ničim potkrepljenom — pokušaju da izdavača, Van Meursa, predstaviš kao, tobože, nekakvog pisca (tj. falsifikatora) DAI.

Šta hoćeš da kažeš? Ispada da samog sebe proglašavaš istorijskom izborom? :D
Ajmo redom, zašto odbijaš da komentarišeš Bjonda?

Gde je Hrvatska, o veleučeni?

Diskutuj ili beži. Ja bi na tvom mestu priznao da sam u zabludi, ali to je pitanje vaspitanja, morala i obraza.

Dužd Vitale Falier kao saveznik Vizantije u Albaniji tuče normansku vojsku. Car Aleksij Komnin mu zazuzvrat dodeljuje titilu sevasta Hrvatske!!!!. Dandolo u svom kazivanju kaže da je Hrvatska zajedno sa Dalmacijom grčka provincija i to kako kaže prva ili primarna !!!!!

1688837717472.png

Pa koje droge treba čovek da koristi da bi pomislio da je ona Hrvatska u Liburniji ili Cetini ili ne znam gde je Mers stavio, bila primarna grčka provincija u 11.veku?????????

Back