Srednjovekovna Hrvatska

Занимљиво то све види Јован И. Деретић.

Deretić je, kako su to objašnjavali neki, napravljen iz redova BB škole kako bi se saborirals i iznutra devastirana autobtonistička škola.

Verovatno je izmišljen posle Berlinskog kongresa 1878. ili Tajne konvencije 1881. godine.

Il' su ga napravili jezuiti početkom XVII st.

Slavene, ja stvarno ne znam kako ti se da gubiti vrijeme na ovoj temi i braniti stvari koje nisu nikada uopće bile upitne. Stvarno imaš slobodnog vremena na bacanje. ;)

Već sam odgovorio Khal Drogu koji mi je više puta skretao pažnju, pored još i pojedinih drugih: Participiram samo do one mere do koje je korisno, jerbo mogu nešto novo da naučim ili ako se osoba služi stvarnim argumentima na civilizovani način. Čim nestane tih uslova, trudim se da ignorišem, zato što ne postoji nijedan razlog za takvo gubljenje vremena.

Neuporedivo više sam naučio iz razgovora sa laicima, potpunim neznalicama, pravim budaletinama ili trolovima, nego sa samim načitanim ljudima.

Već sam odgovorio Khal Drogu koji mi je više puta skretao pažnju, pored još i pojedinih drugih: Participiram samo do one mere do koje je korisno, jerbo mogu nešto novo da naučim ili ako se osoba služi stvarnim argumentima na civilizovani način. Čim nestane tih uslova, trudim se da ignorišem, zato što ne postoji nijedan razlog za takvo gubljenje vremena.

Neuporedivo više sam naučio iz razgovora sa laicima, potpunim neznalicama, pravim budaletinama ili trolovima, nego sa samim načitanim ljudima.
Imas potencijala, kapiras, ali te kompleksi izjedaju.
Pazljivo slusaj i naucices puno, samo se trudi da ne spamujes jer me to nervira.

Potrosio si 20 postova oko pitanja o hrvatskim granicama, prikazivao me budalom.
Pokazao sam ti Dandolov citat gde on kaze kako je Ivan Djakon Mihajla Visevica nazivao banom Hrvatske. Muratori to potvrdio. Dakle nisam bas tolika budala.

Ako znamo da Mihajlo Visevic nikako nije mogao biti Hrvat niti ban Hrvatske, kako ces objasniti da su ga Mlecani, Djakon i Dandolo nazivali Hrvatom?

Da li ti je poznato da su Mlecani i nesto kasnije Ugari mnoge dalmatinske Srbe 10. i 11. veka nazivali Hrvatima? Moralo bi biti ako si pazljivo citao, navodio sam primere.

Da li mozes da navedes JEDAN primer gde Mlecani pominju Srbe do 12.veka?

Potrosio si 20 postova oko pitanja o hrvatskim granicama, prikazivao me budalom.

Pa jesmo ali ti i dalje izbegavaš temu mletačke hronike Ivana Đakona, tako da ni 20 stranica očigledno nije bilo ni izbliza dovoljno da pristaneš da se ta tema otvori.

Ako ti misliš da sam ja tebe prikazivao budalom, kako bi opisivao svoje konzistentno izbegavanje svih pitanja čak i posle 20 objava? Nisi odgovorio bukvalno niti na jedno jedino...ni šta ti Google translate daje, ni šta je fides Crostorum, nisi odgovorio ni na pitanje kuda se to duždev sin Petar vraćao i gde. Nešto te očigledno sprečava jerbo, eto, i posle 20 pokušaja da se izvuče iz tebe barem nešto, i dalje ostaje potpuno nerazjašnjena misterija šta ti to zapravo uopšte tvrdiš i na osnovu čega.

Pa jesmo ali ti i dalje izbegavaš temu mletačke hronike Ivana Đakona, tako da ni 20 stranica očigledno nije bilo ni izbliza dovoljno da pristaneš da se ta tema otvori.

Ako ti misliš da sam ja tebe prikazivao budalom, kako bi opisivao svoje konzistentno izbegavanje svih pitanja čak i posle 20 objava? Nisi odgovorio bukvalno niti na jedno jedino...ni šta ti Google translate daje, ni šta je fides Crostorum, nisi odgovorio ni na pitanje kuda se to duždev sin Petar vraćao i gde. Nešto te očigledno sprečava jerbo, eto, i posle 20 pokušaja da se izvuče iz tebe barem nešto, i dalje ostaje potpuno nerazjašnjena misterija šta ti to zapravo uopšte tvrdiš i na osnovu čega.
Koncentrisi se, rekli smo bez spamovanja

Ivan Djakon Mihajla Visevica naziva Hrvatom. Dandolo takodje. Dakle Mlecani Srbe zovu Hrvatima.

1688204089000.png

Komentar?

Koncentrisi se, rekli smo bez spamovanja

Ivan Djakon Mihajla Visevica naziva Hrvatom. Dandolo takodje. Dakle Mlecani Srbe zovu Hrvatima.

Pogledajte prilog 1369932

Komentar?

Gde ga nazivaju Hrvatima? Postavi citate.

Ovaj popis ličnosti iz 1728. godine što si postavio iznad, ne shvatam šta ti misliš da pokazuje. To niti je Dandolo, nit' Ivan Đakon, već popis italijanskog jezuitskog bibliotekara iz XVIII st.

Gde ga nazivaju Hrvatima? Postavi citate.

Ovaj popis ličnosti iz 1728. godine što si postavio iznad, ne shvatam šta ti misliš da pokazuje. To niti je Dandolo, nit' Ivan Đakon, već popis italijanskog jezuitskog bibliotekara iz XVIII st.
To pokazuje šta su Djakon i Dandolo zaista napisali. Dandolo je dao i dodatno objašnjenje u vezi hrvatske teritorije, sve kristalno jasno i cisto. Sve se uklapa, tako da ne razumem tvoju frustraciju i bes ovim Muratorijevim komentarom.......:roll:

To pokazuje šta su Djakon i Dandolo zaista napisali. Dandolo je dao i dodatno objašnjenje u vezi hrvatske teritorije, sve kristalno jasno i cisto. Sve se uklapa, tako da ne razumem tvoju frustraciju i bes ovim Muratorijevim komentarom.......:roll:

Popis ličnosti na kraju knjige jednog jezuitskog bibliotekara iz 1728. godine pokazuje šta su zaista Ivan Đakon i Andrija Dandolo hteli da kažu, a ne ono što su oni ustvari i napisali, mnogo vekova ranije?

Pokazao sam ti Dandolov citat gde on kaze kako je Ivan Djakon Mihajla Visevica nazivao banom Hrvatske.

Nisam nigde primetio da si postavio. Ali, evo, ja ću ti ga postaviti; pp. 198 C:

1000006201.jpg

Hic pronomine dictus Paureta, mox ut dux effectus est, filium suum Petrum Constantinopolim destinavit, qui cum honore susceptus ех Imperiali munificenta Protospatarius factus, aliisque receptis donis, repatriare disposuit; at in itinere fraude Sclavorum ducis Mihaelis circa fines Croatorum captus, et bonis omnibus spoliatua est, atque missus in custodiam Simeonis Regis Bulgarorum, pro cujus redemptione Dux genitor misit Dominicum archidiaconum Mathemaucensem, qui maximis exhibitis donis Ducis filium recuperavit, et propterea Suasione Ducis suae Eclesiae episcopus postea factus est.

Kole, koji je prevod reči circa fines Croatorum? Hajde, ako baš ne želiš da prevodimo Ivana Đakona, hajde bar da pronađi da prevedemo malo Dandola? 🤔

P. S. Ove redove Dandola preveo je i rastumačio pripadnik srpske romantičarske istoriografije Pantelija Srećković. Evo šta kaže na str. 285 Istorije srpskog naroda Panta:

1000006203.jpg

1000006205.jpg

1000006207.jpg

Kaže Panta, na osnovu ove rečenice Dandolove saznajemo da se Mihailova država graniči sa hrvatskom.

Evo Slavene, osim Muratorija koga smatras zastarelim, Tirije, moderni francuski vizantolog takodje Mihajla Visevica smatra Hrvatom na osnovu Dandolovog teksta

Doslovo niko nije pominjao nikakvu zastarelost.

Evo ti prevoda Dandolovog citata:

Ovde spomenut pod imenom Paureta, čim je postao dužd, poslao je svog sina u Konstantinopolj, koji je, primljen s čašću i carskom blagodati, imenovan protospatarijem; te, dobivši druge darove, planirao da se vrati kući. Ali na svom putovanju, prevarom je bio zarobljen od strane slovenskog kneza Mihaila oko granica Hrvata i sva dobra su mu bila oduzeta i predat je u ruke buagrskog kralja Simeona

Gde je to ovde Dandolo nazvao kneza Mihaila Hrvatom?

Dugujes objasnjenje zasto su Mlecani Srbe nazivali Hrvatima?

O kojim Mlečanima je reč?

I još uvek nisi naveo na koje mletačke pisane izvore pre XII stoleća gore misliš?

Evo Slavene, osim Muratorija koga smatras zastarelim, Tirije, moderni francuski vizantolog takodje Mihajla Visevica smatra Hrvatom na osnovu Dandolovog teksta

Pogledajte prilog 1370265

Kole, ako tebe zanima zašto Ludoviko Antonio Muratori (1672-1750) i Fredi Tirije (1921-1986) nazivaju Mihaila Hrvatom tj. hrvatskim vladarem, reč je interpretaciji koju je ustanovio tebi podosta omraženi i za falsifikatora okrivljeni istoričar Ivan Lučić 1666. godine u delu O Kraljevstvu Dalmacije i Hrvatske. Na pp. 59:

MichaMir2.jpg

MicaMir3.jpg

Lucic1.jpg
https://archive.org/details/ioannis..._croatiae_1666/page/n77/mode/2up?view=theater

Po Lučiću, knez Mihailo koji se pominje u mletačkim hronikama identičan je Porfirogenitovom knezu Miroslavu, sinu Krešimira ili Muncimira, kojeg je ubio Pribina.

Na osnovu ove Lučićeve interpretacije posle se govorilo o Miroslavu Mihailu kao hrvatskom vladaru u prvoj polovini X stoleća i to Lučićevo viđenje prihvataju neki, između ostalog i Muratori (i jedan vrlo redak primer dosta kasnog ponavljanja ove greške kod Tinijea). Ovo viđenje je u međuvremenu potpuno odbačeno kao jedna neosnovana Lucijeva konfabulacija (i to baš, ono, totalno promašena).

Dakle, Kole, ne govorimo o nečemu što ima veze sa mletačkim hroničarima ili nečem što su oni pisali, već sa jednom konstrukcijom koju je u drugoj polovini XVII st. napravio Ivan Lucić. Pretpostavljam da ne moramo ovde da pojašnjavamo da Ivan Lucić ovde baš specifično govori o Hrvatskoj i njenom vladaru, bez mešanja sa Srbima.

Poslednja izmena:
Ne mogu ovako da radim, ne pratis.
Rec je mletackim izvorima koji opisuju srpsku drzavu koja prethodi raskom kraljevstvu.
Ne moraju nuzno biti iz te epohe.
Mletacki izvori tu srpsku drzavu nazivaju Hrvatskom.
Da je ovo normalan forum mi bi zajednicki istrazili tu pojavu

Ma o ovome govorimo:

Da li mozes da navedes JEDAN primer gde Mlecani pominju Srbe do 12.veka?

O kojim to mletačkim izvorima do 12. veka je reč?

Aludirao si, a ostalo je nejasno.

Eto, nenormalan forum.
Ja razumem da ti spamujes, imas interes, ali ti si glavni ovde, a opet spamer.
Dakle citav forum je spam.

A šta je to nenormalno u mom pitanju da navedem o kojim se izvorima radi, konkretno?

Ti smatraš sa je postavljanje pitanja o izvorima, kada ih neko najavi, na potforumu koji se doslovno zove Istorija, 'nenormalno' ili 'spamovanje'?

Eto, nenormalan forum.
Ja razumem da ti spamujes, imas interes, ali ti si glavni ovde, a opet spamer.
Dakle citav forum je spam.
Шта се правиш блесав сад и покушаваш да избегнеш одговор на просто питање и колико још дуго мислиш да то радиш?

Back