Srednjovekovna Hrvatska

Nin su osnovali Iliro-romani ,,Aenona", prije dolaska Hrvata.
Ne, to je Liburnska Aenona koje je imala 40 000 stanovnika. Ona je na istome mjestu, ali nije isti grad. Ta Aenona je napuštena. Naš Nin je sagrađen na istome mjestu, i bio je prvi hrvatski kraljevski grad, dakle sam centar hrvatske države. Nije imao nikakav drugi identitet osim hrvatskog.

Grad su doslovno osnovale romanske izbeglice od najezde raznih doseljenika, a ti pričaš ovde... xD
Nešto si pobrko...
Hrvati/Slaveni su osnovali Dubrovnik, a Romani su osnovali Lausu, nakon uništenja Epidaurijuma. Hrvati su došli disati za vrat Lausi, i osnovali svoj grad preko puta Lause, i nazvali ga Dubrovnik. Kasnije su spojeni u jedan grad - Dubrovnik.
Stradun - glavna ulica u Dubrovniku danas - bila je granica Lause i hrvatskog dijela Dubrovnika.

Nešto si pobrko...
Hrvati/Slaveni su osnovali Dubrovnik, a Romani su osnovali Lausu, nakon uništenja Epidaurijuma. Hrvati su došli disati za vrat Lausi, i osnovali svoj grad preko puta Lause, i nazvali ga Dubrovnik. Kasnije su spojeni u jedan grad - Dubrovnik.

Ma bre taj je grad doslovno prolazio kroz fazu slavizacije, sve do duboko u srednji vek.

Jeste, pridošli Hrvati podižu bedeme urbanom latinskom centru na primorju XD.

Ma bre taj je grad doslovno prolazio kroz fazu slavizacije, sve do duboko u srednji vek.

Jeste, pridošli Hrvati podižu bedeme urbanom latinskom centru na primorju XD.
Povijest je išla tako da Hrvati nisu imali od kamo pridoć Dubrovniku, nego su postojeći Hrvati očuvani tamo, od davnina.
Nakon dolaska Turaka Hrvati se pomiču sjeverno, a ne južno prema Dubrovniku.
Dubrovnik je progutao Lausu brzo i efikasno, i tu staje svaka priča o procesima.
Uostalom, Dubrovčani izgledaju kao klasični Hrvati, a ne kao Romani. Tu sva šuplja priča pada u vodu.

Povijest je išla tako da Hrvati nisu imali od kamo pridoć Dubrovniku, nego su postojeći Hrvati očuvani tamo, od davnina.
Nakon dolaska Turaka Hrvati se pomiču sjeverno, a ne južno prema Dubrovniku.
Dubrovnik je progutao Lausu brzo i efikasno, i tu staje svaka priča o procesima.
Uostalom, Dubrovčani izgledaju kao klasični Hrvati, a ne kao Romani. Tu sva šuplja priča pada u vodu.

Hrvati očuvani tamo...od kojih davnina. :D

Nema izvora koji bi potvrdili ovo što pišeš ovde.

Dubrovačka republika je, doslovno, bila latinski grad. Slovenska tj. srpska kancelarija postojala je za komunikaciju sa susedima Dubrovčana, u zaleđu. Na latinskom je sve bilo.

Hrvati očuvani tamo...od kojih davnina. :D

Nema izvora koji bi potvrdili ovo što pišeš ovde.

Dubrovačka republika je, doslovno, bila latinski grad. Slovenska tj. srpska kancelarija postojala je za komunikaciju sa susedima Dubrovčana, u zaleđu. Na latinskom je sve bilo.
Ok, ja sam izmislio da su slaveni osnovali Dubrovnik, koji je progutao romansku Lausu.
A ti slaveni nemaju, naravno, nikakve veze sa Hrvatima, nego se eto šeću, gore dole, i rade pizdarije na svoju ruku.
Ako ti je tako lakše, meni je stvarno ni u đep, ni iz đepa.

Ok, ja sam izmislio da su slaveni osnovali Dubrovnik, koji je progutao romansku Lausu.
A ti slaveni nemaju, naravno, nikakve veze sa Hrvatima, nego se eto šeću, gore dole, i rade pizdarije na svoju ruku.

Ne znam čemu taj bezvezni sarkazam. Nisam nigde rekao da si to izmislio.

Jakov Lukarević, dubrovački anali iz 1605. godine:

Luccari.jpg

I zato što su u ta vremena mnoge slovenske porodice počele da naseljavaju Raguzu i njenu oblast, počeo je da nestaje i gasi se latinski jezik, koji su naši preci očuvali u gradu, prenoseći ga sa generacije na generaciju, od oca na sina, i uveo se slovenski jezik. Baš kao što se dogodilo zapadnim Gotima u Španiji.

Slaveno-Srbi iz Trebinja i okoline slivali u Dubrovnik kroz vjekove, kasnije postali vecina.

Back