Srednjovekovna Hrvatska

Nešto si ovde garant loše napisao. Ko je uopšte i tvrdio da je bilo samostalne hrvatske države pre srednjeg veka? :D
nije bilo hrvatske

e sad reci mi jel bilo te rvatske u srednjem vjeku i tacno molim njenu granicu uokvirenu u kilometrima, od do, glavni grad , njeno uredjenje (kralejvinu preskoci znas da mitomanija ne prolazi) i njenog vladara

molim da se dalmoski podrumi i magaze ili velebitski seljoberi u vlasnistvu nekoliko duluma ne racuna u drzavu...

Pretuzno je znati da nemaš državu prije svega 1918te, da je nikada nijesi imao.

Da si konjusar uvjek bio.

Da si za drugoga ratovao protiv onoga koji je uvjek bio protiv zla i imperije

Ako si u I ww ratovao protiv srbina i u II ww gde su i u partizanima 80 % bili srbi a hrvati hitlerova sestrica samo je dokaz genetike zla i konjusarstva

Ponos srbima je što su u oba puta bili na suprotnoj strani

Tako da je realnije ono što je Andrić prihvatio i da se po DAI hrv. vojska procenjuje na ca. 40.000 vojnika; znatno izvesnije nego Živkovićevih 20.000. Vidi se da je Tibor bio baš inspirisan verifikacijom podataka koje donosi Porfirogenit, odnosno njegovom rehabilitacijom, jerbo je on do njegovog vremena, pa i posebno u njegovo vreme, prikazan i odbacivan u istoriografiji. Negde je to urodilo izuzetnim plodom, kao npr. po pitanju hrvatske konjice. A negde se i malo  zaneo, kao u slučaju broja pešadinaca, a za šta je mnogo izvesnije da će istoriografija ipak pre prihvatiti tumačenje kojem se Andrić priklonio, kao izvesnije.
Да, Логосов и прорачун и анализе у расправи (овдје) су смислени гдје сваку тврдњу настоји аргументима поткријепити. Полази да су код коњице алагије бројале 50 коњаника (60х50=3.000), да су код пјешадије јединице хијелархије (хиљадиони) у Х вијеку бројале 400 пјешака, што није нереално, и ту долази до броја од 40.000 пјешака (100х400=40.000), тако је дошао до броја од 47.700 војне силе (40.000 пјешака, 3.000 коњаника и остало по лађама)

Но и даље је проблем, тадашња (приморска) Хрватска, 11 жупаније које описује Порфирогенит се простирала на око 20.000 км2, простор на којем је према процјенама, а то прецизно примјећује и Андрић у приложеном дјелу, почетком Х вијека могло битисати 120.000 душа.
Како је апсолутно немогуће да толика поопулација располаже толиком војном силом, Логос примјећује (стр 20 приложеног урадка) да је пред долазак кнеза Захарија и Срба 924.године кнез Томислав могао располагати са највише око 9.000 војника, од чега око 600 коњаника.
И ту на стр. 15-16 полази од претпоставе
Изгледа да је састављач извештаја о војсци у Хрватској око 926. уписао да је цела војска Србије спојена са хрватском војском. Како се то догодило?
На закључак да је цела војска прешла у Хрватску састављача извештаја могла је навести вест да је прешла цела морнарица Србије. Она је имала довољно времена и прилике да без значајнијег губитка пређе у Хрватску. Њено кретање и прелазак у Хрватску војници и службеници Цариграда, из провинције Далмације, могли су непосредно пратити. Ромеји су добили, вероватно, извештај и да је копнена војска прешла за Захаријем у Хрватску. Морали су знати да није сва војска прешла из Србије, али тешко да су могли направити прецизнију процену у нереду који је створило то нагло померање војске и становништва.
Без поуздане размере коју дају писани извори, полазно можемо замислити да је највише пола, а вероватније мање од тога, војника Србије прешло у Хрватску 924. Од замишљених 28.700 војника, то је могло бити око 14.000 војника. Коњица је могла лакше пратити кнеза и скоро цела могла је прећи у Хрватску.
Ипак, број коњаника можемо мањити за најмање 10-20%, јер имамо извештај да су Бугари заробили неке жупане, а вероватно и њихове пратиоце, коњанике.
Заокружено на стотине од 200 до 400, то јест око 300 коњаника Србије вероватно није прешло у Хрватску. Из Србије у Хрватску прешло је до 2.900 морнара до 1.500 коњаника и до 9.500 пешадинаца из извештаја. Укупно највише до 14.000 војника.
Претходно је писано да је Хрватска око 926. могла имати: до 16.000 пешадинаца, до 1.200 коњаника и до 1.800 морнара, то јест укупно око 19.000 војника. Ипак, то је било после освајања Посавине и Славоније, а у том освајању можда је пресудна била помоћ српске коњице. У време доласка Срба 924. Хрватска је вероватно имала дупло мању војску од оне после освајања Посавине и Славоније. Ако се пола српске војске, то јест до 14.000 војника појавило за својим кнезом Захаријем на границама Хрватске, кнез Томислав, који је 924. имао знатно мању војску, није могао без велике опасности по себе и своју државу покушати да спречи долазак Срба. После заједничких освајања у Посавини и Славонији војска Хрватске повећала се око 925. или 926. Ипак, укупни број српских и хрватских војника у Хрватској морао је бити мањи од оног у 31. глави De administrando imperio
да је састављач извештаја о војсци у Хрватској око 926.године објединио војске тадашње Хрватске и Србије. Иако и тако обједињене војске нису могле одговарати броју (сходно Логосовом прорачуну) који се помиње у погл.31 Порфирогенитовог рукописа.
Помало и прекомотна претпоставка али и једина која има барем неког смисла.

Fascinantno je krajnje kada i moderator čak odluči da spamuje sopstveni forum.
Ja ništa nisam sinak spamovao , ja samo govorim o onome što znam , a to što ti misliš da je tvoja istorija ispravna a moja izmišljena , to je sinko tvoj problem !
A kad smo kod spamovanja i iznošenja poluistina pa čak i laži tu ne mogu da ćutim , izvini !

Očigledno je promovisanje "nemačke škole" i njihove DOKAZANO lažne istorije , pardon historije
Хрватска недвосмислено постоји у раном средњем веку, тако да се маните празних разговора ако не можете чињенично да допринесете теми.

Али су зато многа друга питања у вези ране хрватске кнежевине отворена, многи догађаји измишљени, документи фалсификовани и настали у другом времену и из других разлога, или уопште и нема извора за поједине тврдње, а све то је тема овде.

Хрватска недвосмислено постоји у раном средњем веку, тако да се маните празних разговора ако не можете чињенично да допринесете теми.

Али су зато многа друга питања у вези ране хрватске кнежевине отворена, многи догађаји измишљени, документи фалсификовани и настали у другом времену и из других разлога, или уопште и нема извора за поједине тврдње, а све то је тема овде.
Svi mi to znamo , al niko da prizna !
I nije ovde problem u istoriji ili Hrvatima , ovde problem u propagandi i napadu na svakog ko drugačije misli !

Opera Snapshot_2022-07-15_193652_forum.krstarica.com.png

Ipak gospodo ovo je Forum i on i treba da postoji da bi se kulturno sukobljavali !

Ja ništa nisam sinak spamovao , ja samo govorim o onome što znam , a to što ti misliš da je tvoja istorija ispravna a moja izmišljena , to je sinko tvoj problem !
A kad smo kod spamovanja i iznošenja poluistina pa čak i laži tu ne mogu da ćutim , izvini !

Ne postoji  moja istorija, a ne bi trebalo da postoji ni tvoja. O istoriji se diskutuje na osnovu izvora i literature i ako postoje neke razlike u tumačenjima pojedinačnih detaljs onda se i diskutuje o tome, da se vidi ko je više, a ko manje u pravu tj. čija je argumentacija potkrepljenija. Ne postoji nikakva podela na izmišljenu i ispravnu istoriju.

Ne postoji  moja istorija, a ne bi trebalo da postoji ni tvoja. O istoriji se diskutuje na osnovu izvora i literature i ako postoje neke razlike u tumačenjima pojedinačnih detaljs onda se i diskutuje o tome, da se vidi ko je više, a ko manje u pravu tj. čija je argumentacija potkrepljenija. Ne postoji nikakva podela na izmišljenu i ispravnu istoriju.
Da upravu si "Ne postoji  ni moja istorija, ni tvoja" postoji ona koju si učio i ona koju su "pobednici pisali"
A "tvoju istoriju " svi znaju !
A sad u danjašnje vreme imaš "istoriju CNN-a" vs "istoriju Sputnjika" Za 50 -100 godina naši potomci će se svađati šta se zapravo desilo !
Tako nemoj da veruješ u sve što su ti pričali , ako se stvarno baviš istorijom :)

Poslednja izmena:
Da upravu si "Ne postoji  ni moja istorija, ni tvoja" postoji ona koju si učio i ona koju su "pobednici pisali"
A "tvoju istoriju " svi znaju !
A sad u danjašnje vreme imaš "istoriju CNN-a" vs "istoriju Sputnjika" Za 50 -100 godina naši potomci će se svađati šta se zapravo desilo !
Tako nemoj da veruješ u sve što su ti pričali , ako se stvarno baviš istorijom :)

To nije istorija. Nekada nažalost znaju ljudi da kažu da novinari pišu istoriju, ili da sudovi pišu istoriju (to se baš često može čuti u skorije vreme, pa da, tobože, neko ko komentariše presude kao bajagi piše novu istoriju). No, to su sve gluposti. Istoriju ne pišu ni sudije, niti iko iz medija, nit' išta slično.

Ni CNN niti Sputnjik ne pišu istoriju, već svojim svedočanstvima ostavljanju istorijske izvore koje će, kako i sam kažeš, naši potomci koristiti za 50-100 godina kada tad budu zaista proučavali i pisali istoriju.

Poslednja izmena:
To nije istorija. Nekada nažalost znaju ljudi da kažu da novinari pišu istoriju, ili da sudovi pišu istoriju (to se baš često može čuti u skorije vreme, pa da, tobože, neko ko komentariše presude kao bajagi piše novu istoriju). No, to su sve gluposti. Istoriju ne pišu ni sudije, niti iko iz medija, nit' išta slično.

Ni CNN niti Sputnjik ne pišu istoriju, već svojim svedočanstvima ostavljanju istorijske izvore koje će, kako i sam kažeš, naši potomci koristiti za 50-100 godina kada tad budu zaista proučavali i pisali istoriju.
Tako se CNN zvao Evlija Čelebija ,a Sputnjik Porfirogenit , te danas isčitavamo antičke CNN-ove i Sput....

Back