Srednjeazijski ovcar

Pošto niko nepiše o azijatima evo ja ću:

Nazalost žalosno je vidjeti da ljudi još uvijek ništa neznaju o ovoj rasi.Ja kao odgajivač sam se potrudio da ponešto objasnim ,nešto što ljude zanima.NIje da se hvalim ali u našem okruženju tu gdje smo bili stacioniraniu ljudi mahom prilaze,interesuju se ,i čak daju svoju malu djecu da se slikaju sa našim psima.SAO plijeni pažnju više nego ijedna rasa-bar tako mi se čini.

Evo neka slika koja naravno nije neki kvalitet,ali za to je kriv moj drug -fotograf.

A još je tuznije da sudije ovu rasu "uopšte ne primjećuju".Obišao sam Bosnu i Hercegovinu uzduž i poprijeko i svugdje isto...Niko nas nevidi(rasu) !!!

Postovanje :)

Evo, dobili ste jos jednog ljubitelja ove rase...
Vec sam pisao Batir-u, raspitivao se malo u vezi ove rase, posto je jos uvek nepoznanica za mene.
Veliki sam ljubitelj pasa uopste, ali ovaj pas me je ocarao. Uzeo bih ga, ali ipak imam rezerve, jer psa ne kupujes svaki dan, vec za minimum 15 godina :)
Ceo zivot sam ziveo u stanu i to je jedan od razloga zasto nikad nisam ziveo sa psom. Imao sam nemackog ovcara, ali on je bio kod babe i iako sam dolazio svaki vikend i nekoliko puta preko nedelje, opet ne mogu da kazem da sam bas ziveo sa psom i da je bio iskljucivo moja odgovornost.
Planiram da se preselim u kucu koju trenutno gradim, bice gotova na prolece, a vec sam krenuo u potragu za psom kojeg cu da nabavim :)
Bio sam gotovo siguran da cu uzeti Nemackog ovcara, prvenstveno jer volim njegov stabilan karakter... normalno vaspitanje, puno ljubavi i paznje se podrazumeva...
Gledajuci po internetu, zaljubio sam se u SAO-a i imam ogromnu zelju da ga uzmem.
Ono sto mene brine, vidim da je ekstremno zahtevan sto se tice socijalizacije. Ocigledno je da tu ne sme da bude greske, sto je i normalno za tako velikog psa. Kad pudlica hoce da ujede nekog, to nije toliko strasno... ali prosto se bojim da ukoliko ovaj pas nekog napadne, da tu nema spasa i iskreno, to me malo plasi.
Radim od 9-5 od ponedeljka do petka, a pas nikad ne bi bio potpuno sam. Posvetio bih mu puno paznje i ulozio trud, ali bojim se da nemam dovoljno iskustva.
Sta mi vi savetujete? :)

Hvala puno.

PS. nisam od onih pomodara koj

pozdrav drustvo!! komso je dobio zenku srednjeazijskog ovcara i ne zna da li da mu pravi kucicu. kuce ima 9 meseci i nalazi se u natkrivenom boxu koji ima zid od blokova sa tri strane a dole je BETON. e sad,ide zima pa se pita on sta ce za tu kucicu?? po meni to je pas kome kucica nije potrebna s obzirom da ima gustu dlaku ali neki savet bi mu dobrodosao... hvala!

pozdrav drustvo!! komso je dobio zenku srednjeazijskog ovcara i ne zna da li da mu pravi kucicu. kuce ima 9 meseci i nalazi se u natkrivenom boxu koji ima zid od blokova sa tri strane a dole je BETON. e sad,ide zima pa se pita on sta ce za tu kucicu?? po meni to je pas kome kucica nije potrebna s obzirom da ima gustu dlaku ali neki savet bi mu dobrodosao... hvala!

Srednjeazijskim ovčarima zima nije problem pogotovo ove na Balkanu.Ali je problem Beton jer je on odličan provodnik hladnoće.Obavezno drveni pod napraviti koji će biti podignut od betona desetak cm. najmanje.Drugi problem je promaja koja ubija pse.

Pozz.

Nisam imala azijata, ali mogu ti reci jedno, a to je da uvek sve zavisi od vlasnika..Ne znam gde planiras da ga drzis, nadam se u dvoristu, jer to nikako nije kucni pas... Sto se bolesti tice, poznato je da su veci psi uvek skloniji displaziji...Ali zato postoji planirana kupovina, od dobrih roditelja....

Afrodita je potpuno u pravu, mada naravno sve zavisi od vaspitanja. Azijati su velike maze. Ja sam nabavio svoju Astru od jako "ostrih" roditelja ali je ona takva maza ali i pametnica.

za cuvanje stoke od vukova je najbolji Kangal realno ako cemo pa tu idu Akbas,SAO,Kavkaz a Nemacki Ovcar za cuvanje ovaca nije gde ima vukova jer bi stradao vrlo brzo...

Srednjeazijski ovcar je strah i trepet za vuka, ne bi inace drugi naziv za ovog psa bio DAVIVUK.
Ja sam ziveo na planini 1300m n/v i za to vreme vuci su u selu udavili tridestcetiri psa a moja azijatkinja jednog mladog vuka.
Ukoliko dodje do borbe izmedju azijata i vuka to je borba na zivot i smrt. Obzirom da imam i dva kavkazca i oni su se pokazali dobrim u vukovitom selu.

..kod Srednjeazijskog ovchara je veoma vazno vaspitanje,naravno i za ostale je to podjednako vazno.Ali ono sto treba istaci je to da pas raste i razvija oko 2,5-3 godine.To je rasa poznog sazrijevanja.SAO nije pas koji aportuje i radi slichne stvari-on to nezeli,i svojim pogledom kao da hoce reci vlasniku"pa nisam ja budala da idem za jednim predmetom sto puta".

To je rasa koja ce svakako zauzeti svoje mjesto kod nas.Vrijeme" rotova vucijaka" i ostalih prolazi.

Azijati dolaze !:worth::D

U potpunosti se slazem

Svaka borba izmedju psa i vuka je na zivot i smrt.Vuk se bori da bi jeo a pas da odbrani stado i sebe samog.Tako da tu nema kalkulacije.Kad se uhvate idu do kraja.Ima tu jos finesa ali...nije ovde tome mesto.
Zato kolega pre nego sto nesto kazes razmisli 2 puta.

dobra vecer
evo da i ja predstavim ovu prekrasnu pasminu!

pogledajte nesto drugacije,nesto "novo"
164mc4.jpg

fenechka1wx7.jpg

lubimxpatishaczeq4.jpg

Pridite pogledat NILA v SLOVENIJO!!!!

Pozdrav svim ljubiteljima Azijata !
Prilicno sam nov u ovoj oblasti, pa se trudim da prikupim sto vise informacija o ovoj predivnoj rasi.
Naravno u planu mi je da i sam postanem vlasnik jednog Alabaja.
Ono sto me zanima su vrline i mane ove rase ?
Kako, gde i po kojoj ceni kupiti dobrog Alabaja ?

Back