Srednjeazijski ovcar

ma Kavkawski Ovcar je mnogo agresivan pas to ne bih nikada kupio kad bi stalno da kolje sve sto se krece a nije ih lako obuciti da budu mirni dok Alabaj ja jos nisam cuo da je napao coveka i izujedao barem kod nas....pored toga dosta je brzi od Kavkaza nije tromina kao on...moja dva druga sto imaju Alabaja jurio ih je Kavkaz ovi su mu lagano pobegli dok je njihov Alabaj uhvatio macku..

Da,moda je prokleta stvar i ima uticaj ogroman,na većinu ljudi,ali čini mi se ne na mene.Ja generalno volim sve pse,sve rase,ali eto zadrzao sam se na SAO,i smatram da ova rasa ima dosta dobrih osobina,koje su itekako dobre po čovjeka.Kada kazem po čovjeka onda prije svega mislim na psihičku stabilnost u odredjenim situcijama( i još po nešto)ove rase.Ja sam SAO drzao u Moskvi,u stanu,na selu,pa danas ovdje u mome selu,nadomak grada Doboja.

Na nekim forumima sam pokušao da objasnim razliku izmedju SAO i KO,ali ne lezi vraze...Paf ban..

Nekima je zasmetalo to što Kavkazac jeste Kavkazac,od SAO loš,po svemu.To znam jer imam to,i jedno i drugo.Neki odmah počeše da mi prebacuju kako ja eto nisam izašao na kraj sa socijalizacijom i tako to..

LJuti me opasno da jednog dana zasučem rukave i da zajedno sa nekim drugovima napravimo site samo o SAO...Nešto kao kod gospodina Markova.

Nemoze se više ovako..

Moda je cudo.Ako pogledamo sta su moda i trendovi koje je neko zamislio ucinili pojedinim rasama(NO,Neo,E.Buldog,Sarac,Kavkazac i dr.)u pogledu anatomije i karaktera koji uticu na funkcionalnost same jedinke i njeno psihofizicko zdravstveno stanje,onda daleko joj(modi)lepa kuca.
Ovo sto si pokusao da objasnis razliku KO-SAO pa si tamo banovan me necudi.Cim imas drugacije misljenje od nekog ko je uticajan/"uticajan" odmah dobijes crveni karton.Smetas jednostavno sa svojim licnim stavom,misljenjem i vidjenjem koje se razlikuje od misljenja "velikog" "vodje".
Dobro je ljudima objasniti razliku izmedju rasa,da mogu sami da donesu zakljucak sta oni to u stvari zele u svom dvoristu.Treba im omoguciti mogucnost izbora,to je demokratija i sloboda volje biranja.Zar ne.Ko sta voli neka izvoli.Nikom nista ne nametati,nek sam izabere.
Ali avaj....Nazalost uvek ima mnogo onih koji namecu svoju volju drugima,a kada se pojavi neko ko ima svoje Ja onda odmah bude satanizovan,ismejan i ponizen.Bude proglasen za nepodobnog.A covek jednostavno izneo svoje misljenje.
Razlika izmedju SAO i modernog FCI Kavkazca postoji i anatomski(vizuelno mnogo odudaraju) a mnogo vise karakterno.To su 2 razlicita sveta.Naravno jer je u modernog FCI Kavkazca umesao sape i Bernardinac i Rot,ali naravno to su javne tajne iz odgajivacnice Krasnaja zvezda.
Po meni,Izvorni Kavkazac-aboridzin ili kako se jos zove Severno Kavkaski Volkodav je dosta slicniji SAO.Jos uvek je "nezaprljan" tudjom krvlju kao njegov moderni rodjak.

I naravno da se jedna rasa ne moze gledati kroz jednu jedinku,a cak ni kroz jednu liniju u okviru rase.Svaki pas je individua za sebe.
To sto ti prebacuju za socijalizaciju to su obicne fore.Samo da bi nesto pricali.Nemoj mnogo da se obazires na te stvari.Teraj dalje u onom sto si naumio,a to je odgoj SAO.

A ideja ti nije losa.:ok:

ma Kavkawski Ovcar je mnogo agresivan pas to ne bih nikada kupio kad bi stalno da kolje sve sto se krece a nije ih lako obuciti da budu mirni dok Alabaj ja jos nisam cuo da je napao coveka i izujedao barem kod nas....pored toga dosta je brzi od Kavkaza nije tromina kao on...moja dva druga sto imaju Alabaja jurio ih je Kavkaz ovi su mu lagano pobegli dok je njihov Alabaj uhvatio macku..

Nemoj generalno da gledas na stvari.:rtfm:
Ima slucaj da je na izlozbi zenka Azijata ujela nekog lika koji joj je prisao i uneo joj se u lice.
Naravno pas nije kriv jer je u psecoj komunikaciji unosenje u lice i gledanje u oci direkrtno izazivanje na dvoboj.Tako da sta je trazio to je i dobio.:whistling:

Imas i veoma brzih Kavkaza tako da ni to ne generalizuj.Imas ih i normalnih pasa,stabilnog karaktera.A da imaju kraci fitilj od Azijata,imaju,to stoji.
Tako da uvek se seti receneice:Nemoj kroz jednu jedinku da gledas celu rasu.

van dame imas li koju sliku volkodava da ga vidim kako izgleda?

Sta????? Nisi video Volkodava.:eek::eek::eek::eek::eek:
Nemoj me zezati.

Ajde da budem fini.

Izvoli sliku:

Goroch-Severni Kavkazac
Goroch-1.jpg

Sampion.:worth:

Nemoj generalno da gledas na stvari.:rtfm:
Ima slucaj da je na izlozbi zenka Azijata ujela nekog lika koji joj je prisao i uneo joj se u lice.
Naravno pas nije kriv jer je u psecoj komunikaciji unosenje u lice i gledanje u oci direkrtno izazivanje na dvoboj.Tako da sta je trazio to je i dobio.:whistling:

Imas i veoma brzih Kavkaza tako da ni to ne generalizuj.Imas ih i normalnih pasa,stabilnog karaktera.A da imaju kraci fitilj od Azijata,imaju,to stoji.
Tako da uvek se seti receneice:Nemoj kroz jednu jedinku da gledas celu rasu.

da to je tacno ali i sam kazes da su u ovog modernog Kavkaza umesao Bernadinac sto je i istina kad pogledamo one pse od 90 100 110 120 kila...

Stavio bih ja slika.Nisam cicija,ali ovo je tema o SAO pa da ne zauzimam mesto.;)

A sto se Kavkaza tice rekoh ti linije mogu da odudaraju jedna od druge u nijansama i da nisu generalno gledano psi jedne linije bas samo oni predstavnici rase ,a u okviru linija zavisi koliko je bilo upliva stranih elemenata.Pa tako variraju i jedinke.Npr Moskovski cuvar je nastao iz ukrstanja Kavkazca sa Bernardincem u Krasnoj zvezdi tako sto su jedinke koje su vise povukle na Bernardinca postajale Moskovski cuvari a jedinke koje su povukle na Kavkazca postajale FCI Kavkazci.
A te tezine koje navodis su ekstremi.90-120 kg pa to nisu svinje u klasi vec psi.:hahaha:Aman.
Da nisu masivni jesu ali ti bas preterujes.:worth:Smanji malo.:per:

I vrati se na SAO,ipak je ovo tema o njima a ne tema:ko je tezi ili tema za poredjenje SAO sa svima ostalim rasama.

Evo naletih na jednom Ruskom sajtu polemiku Jagodkine...

Komentariše neko za Jagodkinu ovako:Tanja radi tijesan inbrinding,starajući se učvrstiti gigantizam.

Ну а Таня(Ягодкина) делая тесные имбридинги
пытается закрепить гигантизм.

Tatjana Jagodkina odgovara-Ruski Risk,Moscow

"Da ja volim krupne pse! Kod mene su krupni i kavkazci i ja nezelelim da SAO bude manji od kavkazca.Mnogo godina sam radila na inbrindingu Kavkaskih ovčara i dobijala sam lijepe-odlične rezultate,a najinteresantnije je to da štenci rodjeni u inbindingu,nisu ništa slabiji od drugih,po pitanju zdravlja & infekcionih bolesti".

Да я очень люблю крупных собак! У меня крупные кавказцы и я не хочу, чтоб азиаты были меньше кавказов.
Много лет инбридировала кавказских овчарок и получила великолепные результаты, самое интересное, что инбридные щенки намного крепче по здоровью от инфекций, чем не инбридные.

Ovdje ona lukavi mnogo,jer se zna da se ona Odlično prilagodila trzištu.A trzište voli vrlo krupne pse.

Back