Srednjeazijski ovcar

Ja sam stojala pored ringa sve vreme ocenjivanja i taj dzin od SAO nije bio bas toliko umoran.
Ipak verujem da mu nije lako da nosi toliko telo.
Sigurna sam da bi mu zivot na planini omogucio malo vise kondicije, i da bi mu to produzilo zivot, jer ovakvi dzinovi po pravilu kratko zive, a on vec ima 4 godine.
Mada je mene je pre svega odusevila njegova mirnoca i dobrota.

Ja sam stojala pored ringa sve vreme ocenjivanja i taj dzin od SAO nije bio bas toliko umoran.
Ipak verujem da mu nije lako da nosi toliko telo.
Sigurna sam da bi mu zivot na planini omogucio malo vise kondicije, i da bi mu to produzilo zivot, jer ovakvi dzinovi po pravilu kratko zive, a on vec ima 4 godine.
Mada je mene je pre svega odusevila njegova mirnoca i dobrota.

Da to bi bilo lepo.Ali.Uvek ima ono ali.
Ovaj dzin ne bi imao sanse da prezivi surovi zivot na planini uz stado.
Vrlo brzo bi bio bio eliminisan u prirodnim i surovim uslovima,gde su brzina,gipkost,srcanost jako bitne.
Nije isto dremati pored izlozbenog ringa,uci u njega potrcati 20-ak metara,dobiti pehar i ovacije i ponovo nastaviti dremku,sa celodnevnim pesacenjem i trcanjem za i oko stada,uz to da si uvek na oprezu da ne naidju vukovi ili medved,a kada naidju isti biti kadar stici i uteci-podeliti megdan sa predatorima.
Ako malo pazljivije zapazimo na planini i nema ovolikih dzinova.Ovo je plod ljudske sujete,kojom se hrani iskompleksirana dusa,da ima najveceg psa.A da li je taj pas upotrebljiv.Pa to nije ni bitno.Bitno je da se svi naivni ljudi oduseve ne psu,nego coveku koji ga drzi na povodcu.

kako nema dzinova ja sam gledao slike u rusiji Azijata koji su imali po 80 90 kila i bili preko 75cm...

Pele,u Rusiji ima isto nesavjesnih odgajivača,koji "proizvode" velike pse.Jedan od njih je Vasilij Markov-Aleksandrova Sloboda,zatim Ruski Risk-Yagodkina.Pa imaš odg "Ckaro"-St Pestesburg.Navedene odgajivačnice su dostigle svoj kinološki olimp i danas su se jednostavno prilagodili tkz pijaci.Prva dva odgajivača imaju na Moskovskoj pijaci "Ptičji Rinok" svoje štandove za prodaju.

Ima koliko hoćeš takvih koji "pečate ogromne pse".

Rusija je zemlja ogromna i potraznja za psima stalno raste,zahvaljujući dobrom -materijalnom stanju ljudi.Najveći procenat pasa čuvara odlazi na dače(vikendice,za njihovo čuvanje,pa samim tim vlasnici kada vide Ogromnog psa odmah pomisle"a vot mnje eto nado".

Stvar je u tome da većina ljudi uopšte nezna kako treba da izgleda pas,pa misle ako je pas veliki da je i dobar-kvalitetan.

P.S .Pogledaj Tohmeda od Markova,pa njegovog sina Buldozdera itd.

Svako vreme ima svoj modni trend.
Pocetkom 90.-ih u modi je bio Pit.Tada su svi setali ulicom Pita.To je bio prestiz,modni detalj.Bilo je IN-osisan do glave sa siskicama,u upasanoj trenerci i patikama sa vazdusnim djonom i naravno Pit.
Odmah posle Pita(pred kraj 90-ih) u modu ulazi Rot.Svi zivi su setali Rota.Gotovo isto obuceni kao i prethodnici.Bolje reci odbacili su jedan "privezak"(Pita) i uzeli drugi moderniji "privezak"(Rota).I opet su IN.
Izmodise i Pit i Rot.Nekada,ne tako davno,behu dignuti u nebeske visine a sada su na crnoj listi,A sve zbog likova kojima su sluzili da izlece svoje komplekse preko modnog detalja koji je u ovom slucaju bio pas rase koje je bila IN.A same rase kao rase su dobre i kvalitetne i nezasluzuju da budu na losem glasu.
Sada je doslo vreme da u modu udje,da bude IN SAO.Da postane modni detalj-"privezak".Da se vlasnik sepuri jer je u trendu,jer mu se pas slaze sa garderobom.Da budu u tonu.

Rasa treba da bude popularna zbog nje same a ne zato sto je to u trendu i sto je to IN.
Kao sto rece Batir da SAO dolazi,i treba da dodje ali ne zato sto je to trendy i fensy i ima ga komsija ili neki lik iz srednje,ili iz susedne ulice i on je onda glavni baja pa hocu i ja,i ja,i ja......
Vec jednostavno treba da dodje jer je kao rasa SAO je lep i cenjen pas,pas za svaki respekt kao radna rasa,lepog izgleda i dobrog karaktera.
Kada nabavljate psa rase-SAO nemojte da gledate da li vam se pas slaze uz fensy garderobu,da li vam se slaze uz fensy frizuru,nemojte da gledate da li cete biti vise IN ako ga setate ulicom,vec gledajte da li vam taj pas stvarno odgovara zbog svih njegovih rasnih vrlina i karaktera.
PAS nije igracka i modni privezak da kada trend prodje da se odbaci.On je zivo bice koje nesebicno voli svoga vlasnika-Prijatelja.

Svako vreme ima svoj modni trend.
Pocetkom 90.-ih u modi je bio Pit.Tada su svi setali ulicom Pita.To je bio prestiz,modni detalj.Bilo je IN-osisan do glave sa siskicama,u upasanoj trenerci i patikama sa vazdusnim djonom i naravno Pit.
Odmah posle Pita(pred kraj 90-ih) u modu ulazi Rot.Svi zivi su setali Rota.Gotovo isto obuceni kao i prethodnici.Bolje reci odbacili su jedan "privezak"(Pita) i uzeli drugi moderniji "privezak"(Rota).I opet su IN.
Izmodise i Pit i Rot.Nekada,ne tako davno,behu dignuti u nebeske visine a sada su na crnoj listi,A sve zbog likova kojima su sluzili da izlece svoje komplekse preko modnog detalja koji je u ovom slucaju bio pas rase koje je bila IN.A same rase kao rase su dobre i kvalitetne i nezasluzuju da budu na losem glasu.
Sada je doslo vreme da u modu udje,da bude IN SAO.Da postane modni detalj-"privezak".Da se vlasnik sepuri jer je u trendu,jer mu se pas slaze sa garderobom.Da budu u tonu.

Rasa treba da bude popularna zbog nje same a ne zato sto je to u trendu i sto je to IN.
Kao sto rece Batir da SAO dolazi,i treba da dodje ali ne zato sto je to trendy i fensy i ima ga komsija ili neki lik iz srednje,ili iz susedne ulice i on je onda glavni baja pa hocu i ja,i ja,i ja......
Vec jednostavno treba da dodje jer je kao rasa SAO je lep i cenjen pas,pas za svaki respekt kao radna rasa,lepog izgleda i dobrog karaktera.
Kada nabavljate psa rase-SAO nemojte da gledate da li vam se pas slaze uz fensy garderobu,da li vam se slaze uz fensy frizuru,nemojte da gledate da li cete biti vise IN ako ga setate ulicom,vec gledajte da li vam taj pas stvarno odgovara zbog svih njegovih rasnih vrlina i karaktera.
PAS nije igracka i modni privezak da kada trend prodje da se odbaci.On je zivo bice koje nesebicno voli svoga vlasnika-Prijatelja.

Da,moda je prokleta stvar i ima uticaj ogroman,na većinu ljudi,ali čini mi se ne na mene.Ja generalno volim sve pse,sve rase,ali eto zadrzao sam se na SAO,i smatram da ova rasa ima dosta dobrih osobina,koje su itekako dobre po čovjeka.Kada kazem po čovjeka onda prije svega mislim na psihičku stabilnost u odredjenim situcijama( i još po nešto)ove rase.Ja sam SAO drzao u Moskvi,u stanu,na selu,pa danas ovdje u mome selu,nadomak grada Doboja.

Na nekim forumima sam pokušao da objasnim razliku izmedju SAO i KO,ali ne lezi vraze...Paf ban..

Nekima je zasmetalo to što Kavkazac jeste Kavkazac,od SAO loš,po svemu.To znam jer imam to,i jedno i drugo.Neki odmah počeše da mi prebacuju kako ja eto nisam izašao na kraj sa socijalizacijom i tako to..

LJuti me opasno da jednog dana zasučem rukave i da zajedno sa nekim drugovima napravimo site samo o SAO...Nešto kao kod gospodina Markova.

Nemoze se više ovako..

Back