Сребреница - 30 година након

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro.
Ali to onda opet nije genocid,nego ratni zlocin.
Koliko vidim sve je bilo haoticno i svega je tu bilo.
A civili su prevezeni u Kladanj.Zasto nisu svi civili napustili grad?
I opet mislim da nije moglo proci bez umijesanosti i nekih stranih sluzbi.
Kao i Markale sto su inscenirane i mnogi drugi slucajevi bas kad treba zbog neceg.
Druga stvar je,zbog cega su i poginuli na drugim teritorijama i u drugo vrijeme proglasavani za ubijene u Srebrenici?
I licno sam cula za takve slucajeve i to od Bosnjaka koji nisu pristali na manipulaciju.
Zeni je brat poginuo 92-e,a kad je nadjen zvali su je da ga sahrani u Srebrenici,nije pristala.
I svakakvih kontroverzi ima,tako da mi i tu nisu bas cista posla.
Da su ubijeni,vjerujem.Da je bio genocid,nije.
Definicija genocida je Jasenovac.
Da je onolika cifra...ne vjerujem.
Da se politicki manipulise...i te kako!
Ne pravdam pocinjeno,iako smatram da vecina tih ljudi nisu bili civili,nego vojnici koji su pocinili najstrasnije zlocine na Srbima prethodno.
A opet kazem..voljela bih da neko nezavisno i bez politike utvrdi pravu istinu.
Haski sud to nije,jer da jeste,ne bi ni Naser Oric bio slobodan covjek.
I, po nekom mom vidjenju nije se desio genocid mada je tako presudjeno. Znas kako, Bosnjaci imaju pravo da politizuju sve moguce oko Srebrenice kako bi navukli vodu na svoj mlin sto i rade, uz veliku pomoc zapada koji siguran sam nije im prijatelj, ali u konkretnom slucaju zapadu odgovara takav splet okolnosti pa su Bosnjacima izdejstvovali tu rezoluciju.

Sto se tice direktnih desavanja u Srebrenici za koje si pitala, Holandska baza UN je primala civile ali su je u jednom trenutku zatvorili i civili koji nisu bili u bazi krenuli su sami da se snalaze, ovde bih licno osudio taj Holandski bataljon za istu odgovornost koliko i egzekutore tog zlocina.

Jasenovac se ne moze porediti ni sa cim, to je najveci zlocin koji se ikad desio na ovim prostorima.

Naser Oric je morao biti osudjen a nije, tu sva prica o Haskom tribunalu prestaje. Stvar je u tome, da je Oric osudjen, onda stvari oko Srebrenice dobijaju drugu konotaciju gledajuci pravnu osnovu, a to zapadu ne odgovara u konkretnom slucaju i to je razlog zasto Oric nije osudjen. Ali, koliko god bio slobodan, siguran sam da mentalno nije lako biti Naser Oric, direktno ucestvovao i komandovao ubijanjem civila po celom Podrinju, kada je bio najpotrebniji izdao je svoj grad i pobegao, ostavio ih je. Koliko god bio profesionalni vojnik, pomisao na takve stvari te stizu i kako vreme prolazi sve vise i vise.

Poslednja izmena:
Screenshot_20250712_110457_Instagram.jpg

ChatGPT

Rekli ste:
Da li je u Srebrenici bio genocid

ChatGPT je rekao:

Da, u Srebrenici je počinjen genocid.

Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) su pravosnažno utvrdili da je masakr nad više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka u julu 1995. godine u Srebrenici predstavljao genocid.

Ovo su ključne činjenice:

MKSJ je 2004. u presudi protiv Radislava Krstića prvi put presudio da su događaji u Srebrenici genocid.

ICJ je 2007. u presudi po tužbi BiH protiv Srbije takođe utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid.

Brojni komandanti i politički lideri, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, osuđeni su za genocid i druge zločine protiv čovečnosti.

Srebrenica je bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija, ali su je snage Vojske Republike Srpske zauzele i potom izvršile masovno pogubljenje bošnjačkih muškaraca i dečaka, što je međunarodna zajednica prepoznala i osudila kao najgori zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Dakle, prema međunarodnom pravu i presudama najviših sudova, genocid u Srebrenici je pravno dokazana činjenica.
Vidi,ne možeš kao izvor koristiti veštačku inteligenciju jer ona koristi podatke koje je neko uneo(zapisao) negde,što ne znači da su tačni.
Kao prvo,broj nastradalih nije tačan,zatim činjenica da ni jedan muškarac nije nastradao u Srebrenici ili Potočarima.Dalje,dovodi se u pitanje zašto holandski bataljon stacioniran baš u Potočarima nije pre tog događaja razoružao muslimansku 28.diviziju i šta je ista tražila u demilitarizovanoj zoni na području Srebrenice?Izlazili su iz te zone i ubijali sve srpsko po okolnim selima a potom se vraćali u istu zonu.Imaš još jednu nepravilnost(da se tako blago izrazim) u tom tekstu gde piše da je izvršeno masovno pogubljenje muslimanskih muškaraca i dečaka,što nije istina jer je od 5800 vojnika i isto toliko civila, koji su se probijali u borbi iz mesta Šušnjari ka Tuzli, preživelo 2018 boraca i oko 4000 civila.To je cifra oko 5500ljudi koji nisu preživeli taj proboj,ili su kasnije streljani,ili razmenjeni.Dalje,desila su se tri streljanja zarobljenih vojnika,jedan u Kravici(30 km od Srebrenice) kada su zarobljeni muslimanski vojnici ubili srpskog vojnika i oteli mu pušku pa je srpska jedinica pritekla u pomoć i desilo se što se desilo,drugi u Kozluku(60 km) a treći na farmi Branjevo koja je od Srebrenice udaljena 80 kilometara,dakle,van zaštićene zone pod kontrolom UN.Još jedan podatak koji govori da je sve to bilo podmetačina jeste činjenica da je 28.divizija armije ABiH bila legitimna meta i otud nije jasno kako može da se počini genocid nad vojskom?!Dakle, svi Srebreničani koji su poginuli u borbama ili streljani nakon zarobljavanja, stradali su kao vojnici 28. divizije ABiH od 12. do 16. jula 1995, tokom proboja kolone prema Tuzli van grada Srebrenice i van zaštićene zone „Srebrenica”. Što se međunarodnog prava tiče,možeš ga upotrebiti umesto toalet papira jer se primenjuje selektivno.To je bio jedan projekat i vidimo da nije uspeo.Postoje činjenice koje pobijaju tezu da se desio genocid.To je bila čista vojnička pobeda srpske vojske.

prvo ti meni kazi zasto je zapad zatvorio logor u omarskoj koji je trajao 2-3mj..a nije zatvorio logor silos koji je trajao 92-96'...izvoli objasni..
zato sto je ovaj ubijao 100 puta vise i bio poznatiji po tebi je znaci isto Jasenovac ili neki cetnik koji je ubio 10 ljudi u nekom selu ,najzloglasniji logor u Federaciji je zatvor i tu se prica oko 50 ljudi.

Naravno da jesu ,cudno pitanje znaci pobio si 8000 ljudi bez ikakvog sudjenja i tu ima nekoliko zlikovaca a ostali su svi nevini i patis me jesi li bas nevini ??? Srebrenica je samo mali dio ,logori u Prijedoru pa Zvornik , Foca ,Visegrad i mnogi drugi su 50 puta veci zlocini od tih nad Srbima ,samo u Prijedoru ne da ne mozes dignuti bilo kakvo obiljezje ubijenim logorasima i ostalim nego ne mozes ni 105 djece koja su ubijena, u Prijedoru je vise djece ubijeno nego u tim zlocinima nad Srbima i ocekujes pored ovakve politike Srba da u Kravicama stanu kad idu u Potocare ozbiljno ?
Da je pravde i zakona ja im ne bih dozvolio da odu u Potočare dok ne stanu i poklone se srpskim žrtvama sa tih slika postavljenih uz put.Žrtva je žrtva.Nema mesta politici.

- Kada čujem da kažu da su Srbi genocidni hoću da iz kože izletim. Ta nepravda me boli. Kako da Srbi budu genocidni, a tog dana ubijeno je 14 žena?! Samo žena! I moje dve devojke! Devojčice su ubijene. Deca od 16 godina su ubijena. Sve su nam pobili, nisu gledali da li je punoletno ili maloletno. Jedna baka od 75 godina je ubijena, ubijali su i staro i mlado. Nikog nisu poštedeli - rekla je Slavka i dodala:

- Ko god sad želi da okarakteriše Srebrenicu kao da su Srbi genocidni, on je gori od Nasera, gori za nas Srbe!
1752316865422.png
Ubijena Gordana Matić (25)

Na pragu porodične kuće Matića, pre 33 godine zverski su ubijene ćerke Snežana i Gordana, kao i njihov otac, dok je njihova majka Slavka ostavljena da živi, kao jedini svedok svirepog monstruoznog zločina muslimana nad Srbima, te davne 1992. godine.​

Stariju ćerku sam zatekla pored stepenica, muža sam zatekla pod drvetom, a mlađa je uspela malo da pobegne, ali je pogođena sa leđa i imala je ogromnu ranu ispod leve dojke. Ona je uspela nekako da malo pobegne i došla je do kupatila, ali tu sam je našla, tu je umrla - kazala je Slavka.
- To je već bio 15. decembar, na čamcima sam ih odvela u Dom zdravlja, ali eto.. 17. decembra im je bila sahrana.
Ističe da su muslimanske horde palile sve kuće i ubijali sve srpsko, dok nisu naišli na otpor Srba koji su se branili.

- U trenutku kada su mi ubili moje dve ćerke, muslimani su spalili do temelja 68 sela u okolini. Koga god su stigli, ubili su. Do čije su kuće došli, zapalili su je.

Logor Silos 24 ubijena ,logor Omarska puta 30 ubijeno u mojoj familiji je ubijeno vise ljudi nego u tom logoru
amere je bolio ***** za srbima...a vi ste im te godine sluzili ko pjesadija za njihovu vanjsku politiku i globalni poredak...zato su poletili da vas oslobadjaju da bi imali pjesadiju na tom podrucju..

zato nisu imali zelje da kopaju po vasim zatvorima koji su trajali godinama, a ne 2-3 mj...

Šumska i jeste. Slabo razvijena, demografski razvaljena. Narod zatucan.

Mada ja vas ne zovem republikom šumskom već Severoistočnom BiH.
Osim Sarajeva kao glavnog grada i Tuzlanskog kantona, navedi mi jos jedan kanton u Federaciji koji je razvijeniji i jaci recimo od Semberije. To sto kod vas vlada kolektivno misljenje da je u RS jad i beda to ne znaci da je tako. Odes u Brcko Distrikt grad koji je izmesan, pa pogledas koji delovi grada se grade, u zadnjih 20 godina nijednu zgradu ili bilo koju gradjevinu nije Bosnjak napravio, sve sto se gradi grade Srbi, to su cinjenice i tu nema spora oko toga.

Osim Sarajeva kao glavnog grada i Tuzlanskog kantona, navedi mi jos jedan kanton u Federaciji koji je razvijeniji i jaci recimo od Semberije. To sto kod vas vlada kolektivno misljenje da je u RS jad i beda to ne znaci da je tako. Odes u Brcko Distrikt grad koji je izmesan, pa pogledas koji delovi grada se grade, u zadnjih 20 godina nijednu zgradu ili bilo koju gradjevinu nije Bosnjak napravio, sve sto se gradi grade Srbi, to su cinjenice i tu nema spora oko toga.

Ostali delovi BiH za Severoistočnu BiH su Kalifornija.

Banja Luka bi bila izuzetak.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back