Србска историја и Јован И. Деретић

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hoces da kazes da je "kabadahija" je srpska rec? Da je "anterija" srpska rec? Da je "harac" srpska rec? Da je "kandilo" srpska rec? Dobro..... onda daj genezu tih reci kroz istoriju! Ja u nabrojanim recima ne vidim ni jedan jedini srpski/slovenski koren.....sta ti vidis...ne znam!

K'o sto jedan diskutant na jednom drugom podforumu rece na ovom forumu postoje tri "etnicke" zajednice:
1. Srbi;
2. Crnogorci (ma sta god to bilo)
i kad se najmanje nadas
3. IRCI

Wilkołak:
Hoces da kazes da je "kabadahija" je srpska rec? Da je "anterija" srpska rec? Da je "harac" srpska rec? Da je "kandilo" srpska rec? Dobro..... onda daj genezu tih reci kroz istoriju! Ja u nabrojanim recima ne vidim ni jedan jedini srpski/slovenski koren.....sta ti vidis...ne znam!

K'o sto jedan diskutant na jednom drugom podforumu rece na ovom forumu postoje tri "etnicke" zajednice:
1. Srbi;
2. Crnogorci (ma sta god to bilo)
i kad se najmanje nadas
3. IRCI
:) citirash zemljache... lepo, lepo...
pozz tebi i pirocancu

DukeofSerbia:
Порука за Akhenaton-а

Откуцај у коју верзију историје верујеш. Толико од мене, али биће одговор за који дан и то детаљан! За крај наравно, јер више не учествујем у расправама о пореклу Срба са некима.

ИПАК је хокеј на леду најважнија споредна ствар на свету...

a finci su zakon!!!
nadam se da ce bar to zlato da uzmu, kad vec onolko razocharashe u skokovima...
mada...
ekipno moraju da uzmu!

Bi2:
Nesto sto pominjete ovde a nema veze sa ovom temom. procitala sam negde da su Hazari bili turci jevrejskog porekla. Da li je to tačno?
"turci" judejske veroispovesti tachnije...
prestonica Itilj
ili Staljingrad...
mesto koje je Hitler hteo da spali do temelja, i zbog istog izgubio rat.

ako te mistifikovana verzija priche interesuje nadji neku Luchicevu knjigu.

OrthodoxCelt:
Само се ти зезај са Ирцима, они имају више везе са нама него што ти мислиш!

"А др Ранка Куић, први келтиста на Балкану и стручњак уврштен у 2000 најистакнутијих стваралаца на земаљској кугли, својим делом "Српско-келтске паралеле" доказује готово генетску сродност данашњих Велшана, многих Ираца и Шкота са Србима. Отуд је и понела надимак "Ранка Велшанка"."

Reč pingvin otvorila mi je vrata Velšanske akademije. U 12. veku, kad je Haklud plovio, na njegovom brodu bilo je mnogo Velšana jer su bili dobri mornari. Struje su ih zavele na jug, došli su do Nove Kaledonije, i mornari su primetili da se nešto neobično gega po ledu. Koja je to reč mogla da bude izgovorena, pa da englesko uho čuje ime pingvin? I pronađem je: sastoji se od sledećih kamrijskih reči: PAN - krzno, perje i GNJINGNJUR - ševrdati, gegati se. Izgovorene brzo, ove dve reči daju reč PENGVIN, iliti pernato ševrdalo. Ne samo što treba biti lucidan da bi se čovek bavio time već mora da poseduje radoznalost i veliku ljubav prema istraživanju. Pored toga, volim Kelte i zato me tamo zovu: Ranka Velšanka.

OD KARDIFA DO BEOGRADA: Zadesila sam se u Prizrenu baš u trenutku kad je reka Bistrica odvalila deo svoje obale. Pred mojim očima pojavio se trodelni spomenik, deo nekropole. Vidim natpis na iskvarenom latinskom (otac me je učio latinskom kao da ću biti latinac), na trećem delu spomenika uočim reč: Praotcem - majko moja, pa to je starosrpski sa tc. Ostale reči su na keltskom i hebrejskom. Ja se zanebesila, možete misliti pronaći srpsku reč iz tog perioda? Po epigrafskom uređenju spomenika, on datira u rasponu od 1. do 3. veka nove ere. Kakav 7. vek! Sloveni su došli ovde mnogo ranije nego što to tvrdi "nemačka škola". Početkom naše ere jedan Srbin je sigurno bio ovde, dao je tu reč i ko zna koliko još drugih.
Tako su se na kamenom spomeniku od pre skoro 2000 godina zajedno našle srpske i keltske reči. To, samo po sebi, govori o srpsko-keltskoj životnoj paraleli - ovde su se sreli Kelti i stari Sloveni. Nepobitna je činjenica da su Skordisci, keltsko pleme, negde oko Beograda organizovali CIVITAS CELTORUM, na samom početku nove ere. Potvrdu toga pruža i ovaj nadgrobni spomenik iz Prizrena.

Iz intervjua NIN-u

Hm pa sta ako smo se sreli sa keltskim plemenima! Normalna stvar. Mi smo valjda njih potisnuli malo vise ka zapadu i naselili taj prazan prostor. Verovatno je doslo do nekih mesanja ali ne u toj meri da se moze tvrditi da smo nesto ekstra bliski sa njima. Tada smo takodje dosli u dodir i sa Sarmatima, Grcima , Ilirima, Bugarima... Sa svima smo se mesali ali ostao je dominantan slovenski gen pa se zato danas sa pravom nazivamo Slovenima. Takodje smo se mesali 500 godina sa Turcima( nema diskusije o tome da su ostavili duboke tragove u mentalitetu i drugim osobinama) ali daleko od toga da su nas asimilovali ili postali neki bratski narod.

Stark_85:
Hm pa sta ako smo se sreli sa keltskim plemenima! Normalna stvar. Mi smo valjda njih potisnuli malo vise ka zapadu i naselili taj prazan prostor. Verovatno je doslo do nekih mesanja ali ne u toj meri da se moze tvrditi da smo nesto ekstra bliski sa njima. Tada smo takodje dosli u dodir i sa Sarmatima, Grcima , Ilirima, Bugarima... Sa svima smo se mesali ali ostao je dominantan slovenski gen pa se zato danas sa pravom nazivamo Slovenima. Takodje smo se mesali 500 godina sa Turcima( nema diskusije o tome da su ostavili duboke tragove u mentalitetu i drugim osobinama) ali daleko od toga da su nas asimilovali ili postali neki bratski narod.

А шта је за тебе дефиниција "братски народ"?

To ti je narod koji je genetski, po poreklu i govoru vrlo slican ( ne isti) narodu kome i ti pripadas. Kao recimo mi i Rusi, ili mi i Hrvati. Ne volimo mi dzabe Ruse niti nas dzabe mrze Hrvati iz dubine duse( znaju da smo im mi veoma, veoma bliski a to ne odgovara njihovim interesima, a nemogu da urade nista po tom pitanju, pa nas mrze). E sad stepen izmesanosti nas i nekih keltskih plemena koja su boravila na ovim prostorima definitivno nije toliki( ne kazem da ga uopste nema) da mi sad smatramo da smo nesto ekstra bliski sa njima! Da nazivamo sebe Velsanima ili Ircima ili da njih zovemo Srbima je totalno besmisleno!

primetio sam neshto na slichnoj temi, al poshto je tema "umrla" da primetim i ovde 8)

zashto, ako smo tu u doba rima i kristanizacije imamo cirila i metodija 7-8 i svetog savu 10 veka kasnije a ne ko rumuni Nikitu remizijanskog ;) (prorade moj lokalpatriotski duh) kao rumuni?

mislim da je bilo slovenskih (srpskih) "enklava", ali smatram da je najveci deo slovena doshao kasnije. imam dosta podataka ovde, iz mog kraja, kojim mogu da argumentujem, samo sam sad malo s vremenon...

деретића сам познавао као амбициозног и мени сличног младића и ја сам се бавио писањем о србима и читајући вивлију нашао сам једног јована који је био син трећег сина нојева јафета и кроз сва времена у његовим наследницима налазио се увек негде и јован све до данашњег дана па мислим да добар историчар неможе то сматрати неважним за српско порекло али историју су комунисти прекројили и ко нема њихову подршку ни данас неможе бити него шарлатан
вујадин

Hm. Ne razumem kakve veze ima Jovan sa Srpskim narodom?? To ime se cesto pominje inace i u drugim narodima! A tacno je da se nisu svi Sloveni doselili u istom talasu. Prvo su dosla neka plemena o kojima se malo zna a koja su bila pokorena od strane Vizantinaca. E sad posle su dosli Srbi i Hrvati oslobodili ih i dosli cak do Soluna! Naravno ubrzo su bili pobedjeni pa su se povukli na zapad. Ovu verziju sam procitao kod jednog ceskog autora ( seticu se uskoro kako se zove)

Stark_85:
To ti je narod koji je genetski, po poreklu i govoru vrlo slican ( ne isti) narodu kome i ti pripadas. Kao recimo mi i Rusi, ili mi i Hrvati. Ne volimo mi dzabe Ruse niti nas dzabe mrze Hrvati iz dubine duse( znaju da smo im mi veoma, veoma bliski a to ne odgovara njihovim interesima, a nemogu da urade nista po tom pitanju, pa nas mrze). E sad stepen izmesanosti nas i nekih keltskih plemena koja su boravila na ovim prostorima definitivno nije toliki( ne kazem da ga uopste nema) da mi sad smatramo da smo nesto ekstra bliski sa njima! Da nazivamo sebe Velsanima ili Ircima ili da njih zovemo Srbima je totalno besmisleno!

У праву си.
Не треба све називати Србима и ми претерујемо у томе,као и много чему другоме.
Нађи нормалног Хрвата који ће рећи да си му брат по било чему.
Отварали су тему да докажу да ни генетски нису блиски нама.
Ако неко негира, што бих смо ми били увек "луди".
Ја не волим тај израз "наша браћа" али морам да ти поставим још које питање.
Како то да никад нисмо били "браћа" са Чесима,Словацима,Пољацима па и они су по пореклу,генетски и говору врло слични нама.
Ја мислим да је тај термин политичко-патриотско-новинарски.
Друга ствар.
Да ли историја какву учимо говори да су Келти и Словени(Срби) живели који век једни поред других.
Да ли било каква сличност коју налазимо у потомцима Келта говори да је мешања ипак било.
И значи ли то да је пре провале Хуна у Јевропу неко други ипак пре дошао или је можда био ту.
Не мислим да смо најстарији народ али дубоко сумљам у историју какву су ме учили.

I treba da se sumnja, nemoze drugacije:) E sad svi slovenski narodi su blisko genetski povezani i zato se kaze da smo bratski narodi ( a taj se termin cesto zloupotrebljava, to si u pravu). To nikako ne znaci da smo i ekonomski, civilizacijski ili na neki drugi nacin bliski. Niti znaci da po svaku cenu treba da se trudimo da odrzavamo neke super odnose sa njima. Sa svakim po zasluzi! Ipak tu chinjenicu o povezanosti ne bi trebali da smetnemo sa uma da jednog dana ne bismo dosli u situaciju da postanemo isti kao Hrvati ( dakle i Hrvati su bratski narod(necu bas da kazem otudjeni srpski narod) samo daleko im lepa kuca!) NIsam siguran koliko smo ziveli jedni pored drugih ali definitivno jesmo odredjeno vreme! Ako nista drugo i zvanicna istorija priznaje da je Beograd bio i keltska naseobina( posle rimljana), verovatno je tu doslo do nekih blizih dodira. A o slicnostima sa recimo Ircima- pa i oni imaju jednu pokrajinu koju ceo svet pokusava da otme, vole da piju malo vise:)

Stark_85:
I treba da se sumnja, nemoze drugacije:) E sad svi slovenski narodi su blisko genetski povezani i zato se kaze da smo bratski narodi ( a taj se termin cesto zloupotrebljava, to si u pravu). To nikako ne znaci da smo i ekonomski, civilizacijski ili na neki drugi nacin bliski. Niti znaci da po svaku cenu treba da se trudimo da odrzavamo neke super odnose sa njima. Sa svakim po zasluzi! Ipak tu chinjenicu o povezanosti ne bi trebali da smetnemo sa uma da jednog dana ne bismo dosli u situaciju da postanemo isti kao Hrvati ( dakle i Hrvati su bratski narod(necu bas da kazem otudjeni srpski narod) samo daleko im lepa kuca!) NIsam siguran koliko smo ziveli jedni pored drugih ali definitivno jesmo odredjeno vreme! Ako nista drugo i zvanicna istorija priznaje da je Beograd bio i keltska naseobina( posle rimljana), verovatno je tu doslo do nekih blizih dodira. A o slicnostima sa recimo Ircima- pa i oni imaju jednu pokrajinu koju ceo svet pokusava da otme, vole da piju malo vise:)

Видим да размишљамо слично.
Поздрав.

DukeofSerbia:
Da li Sloveni genetski povezani otom-potom.

Факат је да се разликујемо. На балкану су Динарци, тзв. Западни Словени су Неодунавци, док код Руса има доста нордијског и монголског. Једино језик спаја.

Enlight me i reci mi odakle vuces ove podatke? Vikipedija? Prokletsvo naroda, Discovery ili National Geographic?

Stark_85:
Pa hvala Bogu da se razlikujemo! Nisam ni rekao da smo isti bre! Samo nemozes da tvrdis da nema izuzetno velitske genetske povezanosti ( poledaj jezik, stare bogove, sadasnju situaciju u kojoj se nalazi vecina slovenskih naroda) Sve na isti kalup. Sto i ne cudi kad se zna da smo nekad ziveli u velikoj zajednici.

Прилично еј контроверзна тема генетика. Ја је сматрам непоузданом тј. проблем је тумачење резултата. Као и у сваком истраживању где има везе са статистиком.

Факат је да смо ми Динарци (Срби, Словенци, Хрвати, Бошњаци и Словаци), док су остали Словени Нордијци, с тим што год Источних Словена има монголске компоненте.

И то да ли смо живели заједно је прилично проблематично.

A.....gde si ti video 100% dinarca ili 100% nordida? Posle hiljadu godinu od nastanka tih tipova kako mozes tvrditi da su oni danas u celosti ocuvani svuda i kako to da se nije izrodio bar jedan medjutip? Pa, uzmi cetiri rase pasa npr. pekinezera, sarplaninca, koker-spanijela i civavu! Izmesaj ih kroz nekoliko generacija pa vidi da li posle tih nekoliko generacija i dalje mozes da odredis koji je civava, koji pekinezer a koji sarplaninac....

Price o tim tipovima su besmislene...pogotovu sada, nakon tisuca godina!

OK, nismo ziveli zajedno.... i kako ti objasnjavas bliskost slovenskih jezika?! Slovenski jezici su poceli svoje odvajanje tek negde u XII veku.... Do XII veka su se svi fantasticno razumeli....

Hoces da kazes da nisu ziveli zajedno i da su imali isti jezik? Pa gde je to moguce? Hoces da kazes da su razliciti a govorili su istim jezikom? Ok, ako jesu, onda zasto je tako bilo!

Stark_85:
Hm. Ne razumem kakve veze ima Jovan sa Srpskim narodom?? To ime se cesto pominje inace i u drugim narodima! A tacno je da se nisu svi Sloveni doselili u istom talasu. Prvo su dosla neka plemena o kojima se malo zna a koja su bila pokorena od strane Vizantinaca. E sad posle su dosli Srbi i Hrvati oslobodili ih i dosli cak do Soluna! Naravno ubrzo su bili pobedjeni pa su se povukli na zapad. Ovu verziju sam procitao kod jednog ceskog autora ( seticu se uskoro kako se zove)

kanjic ili tomashek, ako sam im napisao pravilno prezimena...
slazem se s tim mishljenjem.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back