Србијанци и дођоши

Problem je što je najveći broj komunista bio iz Hercegovine, tzv tvrda linija KPJ... nema veze sa temom, ali ima veze sa antagonizmom koji je vezan za ''dođoše'' iz tog perioda.
Сви руководиоци Озне која је издавала наређења за егзекуције из периода 44 - 45 су били аутохтони Срби из Србије уз изузетак једног Црногорца. Знам да је лакше сву кривицу пребацити на припаднике тог митског народа Дођоша, али подаци говоре да није баш тако. :mrgreen:

Bilo bi zanimljivo baviti se genealogijom pa u okviru jedne familije utvrditi poreklo svih njih . Recimo, prababa iz sela pored Morave, deda iz Leskovca, jedan pradeda iz Hercegovine, druga baba iz Crne Gore. Otac iz moravskog sela, majka iz podunavskog okruga, udata u KG deca rođena u Kg, ko smo mi, pitanje za milion dolara ;)
Срби. Као и сви ми остали. Мени преци из ЦГ, баба од маме чиста Влајна, баба полуВлајна, мама нека четвртина. Са татине стране сви Срби а ја оженио Циганчицу.
Али сви смо Срби, јер тако се осећамо и Српство волимо. :)

Срби. Као и сви ми остали. Мени преци из ЦГ, баба од маме чиста Влајна, баба полуВлајна, мама нека четвртина. Са татине стране сви Срби а ја оженио Циганчицу.
Али сви смо Срби, јер тако се осећамо и Српство волимо. :)
A mi sto ne volimo srpstvo, jesmo li i mi Srbi?

Људи од памтивјека имају потребу сврставања у колективитете, по етничкој, политичкој, завичајној, вјерској и иној (култулошкој, сталешкој, начину живота) основи, то је у људској природи. Ту је и то сврставање, подјела на домицијалну популацију, старосједиоце и тзв "дођоше", нове становнике неког града или завичаја. И то имамо код свих народа, на свим меридијанима, ти старосједиоци могу тај "статус" зарадити вјековним битисањем на том простору или пак тек кроз једну генерацију. И то имамо на свим меридијанима, рецимо Американци су нација имиграната и потомака имиграната, па имигранти англосаосконског поријекла након једне или двије генерације почеше доживљавати Ирце дођошима, па како су се ови интегрисдали сви заједно почеше доживљавати италијанске имигранте диђошима, па како су се и ови интегрисали сви заједно почеше доживљавати имигранте из словенских земаља дођошима, па како су се и ови интегрисали сви заједно почеше доживљавати латиноамеричке имигранте дођошима, и тако никад краја.

Тако да то није нешто својствено Србима и српским земљама него свим нацијама. Опет, долазак нових становника града, завичаја ће људи различито доживљавати, довршени људи и истински локал патриоте ће на то гледати као богатство, доказ да је њигов град добро мјесто за живот, недовршени људи ће се водити ускогрудним мотивима, некад је ту присутна бојазан јер су свјесни своје неукости или ограничености, зато је увијек добро наћи алиби и кривца у тим "дођошима". Но ти се анимозитети временом премосте.

Такође, када дођу у неки град или крај, људи виде оно што желе видјети, ако желе видјети позитивнију страну, видјеће је, ако желе видјети нешто ружно, негативно, видјеће. А и ако баш не виде, исконструисаће да то што грђе изгледа. Све је ствар перцепције и нашег односа према људима, посебно сународницима другог завичаја. Зато су овакве теме добре за недовршене људе умова заробљеним у анимозитетима према сународницима из других крајева о којима дођу "зицером" гдје ће пакосним објавама хранити властиту малициозност као и покушати "болдовати" анимозитет међу Србљем (а свака злобна порука на рачун Срба другог завичаја ће изазвати реакцијуу и ето клице нетрпељивости и касније мржње) па колико успију.
Зато је право питање. Са којом сврхом уопште отварати овакве теме?

Hajde jos jednom, samo za provokatora Bernarda. Daleke 1882 kad je dotadasnji vladar Knezevine Srbije Milan Obrenovic proglasen za kralja Srba iz Austrougarske je stigao veto sa obrazlozenjem da on nije kralj svim Srbima nego samo stanovnicima Srbije odnosno Srbijancima. Od tad se u Austrougarskoj koristi taj izraz koji se primio u juznoslovenskim narodima te dvojne monarhije. Pogotovo kod Ante Starcevica i Eugena Kvaternika ali je tragicno da su na tu pricu "legli" i Srbi iz KundK. Znaci naziv "Srbijanac" su vam smislili u Vienni iz politickih razloga ali vi ste to oberucke prihvatili. I niko vise, u svim ostalim jezicima su stanovnici Srbije Srbi ali i Srbi iz BiH Bosnian Serb.
да, баш су у Вијени смислили међусрпски назив
да ли знаш да су Војвођани протјерани из Србије прије 1882.?
отјерали их аутохтони Србијанци, како се звао онај Вучић Перишић

Шта ја да ти радим, сам си тако одабрао. :lol:
Pa jesam, al sam se ponadao makar da necete da osudjujete moj izbor, i da cete me prihvatiti u srpsku zajednicu. :sad2:

Zamisli to kao Skup 'Srbi', ciji je jedan od elemenata i 'Anti Srbi'.

Jbga nisam toliko dobar u matematici da pravim dalja poredjenja, pokusao bih da nadjem nesto tipa Frege ili Berntard Rasel da razglabam o tome dalje, ali me mrzi i glup sam. :sad2:

Sumnjam da ovi sa ETF-a intelektualci na Krsti uce bilo sta vezano za to, pa da njih priupitamo...:think:

Jesi li procitala sta si ovde citirala? Jovan Subotic kao Srbin izraz "Srbijanac" predlaze za stanovnike te Velike Srbije koju zamislja a u KundK je koriscen u suprotnoj konotaciji za Srbe iz Srbije, uzgred. U samoj Srbiji nije koriscen izraz "Srbijanac", molicu da se linkuje ili kopira gde se u srpskoj literaturi 19-tog veka koristi naziv "Srbijanac" , naravno mislim na Srbiju.

A kljucno je iz tog tvog teksta kog si kopirala je ovo:

Znaci, Srbi iz Srbije sebe nisu nazivali "Srbijancima" nego su taj izraz koristili ostali, ma koga podrazumevali pod tim ostali, bar po ovom nelinkovanom tekstu. Mada cisto sumnjam da je neki cobanin iz Crne Gore ili rudar iz Hrvatske znao za taj pojam 1860-te, recimo.
Писменица сербскога језика по говору простога народа написана Вуком Стефановићем Сербијанцем (1814.)
најписменији Србијанац себе назива Србијанцем

Писменица сербскога језика по говору простога народа написана Вуком Стефановићем Сербијанцем (1814.)
најписменији Србијанац себе назива Србијанцем
А он у ствари Црногорац, пореклом. :mrgreen:

Pa jesam, al sam se ponadao makar da necete da osudjujete moj izbor, i da cete me prihvatiti u srpsku zajednicu. :sad2:

Zamisli to kao Skup 'Srbi', ciji je jedan od elemenata i 'Anti Srbi'.

Jbga nisam toliko dobar u matematici da pravim dalja poredjenja, pokusao bih da nadjem nesto tipa Frege ili Berntard Rasel da razglabam o tome dalje, ali me mrzi i glup sam. :sad2:

Sumnjam da ovi sa ETF-a intelektualci na Krsti uce bilo sta vezano za to, pa da njih priupitamo...:think:
Нико не осуђује твој избор, али члан volksgemeinschaft-a, може бити само онај ко верује у Идеале Народне Заједнице и Јединства Свих Срба.

Шалим се бре,ако се осећаш Србином, Србин си, твоји политички ставови немају везе са тим. ;)
Ja iskreno mislim da postoji vremeplov, i da se vratim u vreme WW2, mene bi streljali i partizani, i cetnici, i Nedicevci, i Svabe; plus i zena, jer sam rekao da je ova sto se ku.rva sa gestapom dobra riba, sto je vi zene osudjujete, snalazi se zena u datoj situaciji? :sad2:

Ja iskreno mislim da postoji vremeplov, i da se vratim u vreme WW2, mene bi streljali i partizani, i cetnici, i Nedicevci, i Svabe; plus i zena, jer sam rekao da je ova sto se ku.rva sa gestapom dobra riba, sto je vi zene osudjujete, snalazi se zena u datoj situaciji? :sad2:
Ја би био четник, највероватније, али пошто готивим Тавариша Стаљина, ја бих наговарао Дражу да сарађује са Русима а не Енглезима. ;)

Ауторска. Велика већина Срба у Србији који су иоле св(ј)есни свог српства, и знају ишта о свом пор(иј)еклу, итекако ц(иј)ене и воле све Србе одакле год да су.

Сви су однекуда дошли. Нико није старос(ј)ед(и)лачко становништво свог краја.

Сви су дођоши. Не постоји глупља под(ј)ела за Србе, на србијанце и оне друге сељаке. Тога има само код другосрбијанаца. Важно је да то знају наши форумаши и људи ван Србије, зато то и пишем.

Поззз из Србије од Србина рођеног у Војводини припадника племена бањског из Старе Херцеговине данашње Црне Горе, досељене у Бањане са Цетиња, а на Цетиње са Златибора и Ниша!
Ja kao starosedeoc BeGea podrzavam novodosle prave Srbende 😁😁😁

Da postoji vremeplov pa da se vratim u 1945-1946..

Pošto nisu streljali moje pretke, mene bi streljali partizani ( ne bi mi pomogao ni deda, mamin tata koji je bio partizan..njega bi uhapsili )

Сви руководиоци Озне која је издавала наређења за егзекуције из периода 44 - 45 су били аутохтони Срби из Србије уз изузетак једног Црногорца. Знам да је лакше сву кривицу пребацити на припаднике тог митског народа Дођоша, али подаци говоре да није баш тако. :mrgreen:
A izvršioci?
Šta govore podaci o izvršiocima?

Back