Србијанци и дођоши

Nije mi namera bila da prebacujem nikakvu krivicu, već sam iznela podatke o tome, ali možda je greška što nisam naznačila da naredbodavci jesu bili autohtoni Srbi, ali su izvršioci bili mahom iz drugih krajeva, a narod pamti izvršioce, naredbobdavce obično operu medisjki.
Аха, а Коштуница је наредбодавац за убиство Ђинђића.

Могу да се сложим око првог дијела тврдње, али што се тиче другог, види овако, Срби нису одвођени у Јасеновац због географске одреднице то је тачно, али нису ни због политичке, већ управо због националне, а већински дио њих је дијелио твоју премису у контексту братства јужних Словена па је скупо плаћена та заблуда.

Ja ne verujem u Bratsvo i jedinstvo ni sa clanovima moje uze familije, a tek se pa tek Drzave ne prave na osnovu Bratsva i jedinstva, vec uglavnom na osnovu zelje i mogucnosti neke grupe ljudi da totalitarno i diktatorski vlada, kako smo imali na ovim prostorima, oduvek. Koju ideju ta banda na vlasti indoktrinira u gradjanje, to je potpuno tehnicka stvar.

Тако је. То и ја говорим.

Говориш нешто што не разумеш и не знаш!

Комунисти су без решења стрељали у Србији (све укупно 60,000), док су немци стрељали 25,000 са решењем (јесте непријатељ, али знамо какав)

Треба бити жешће тупав па историјски бранити сваког дођоша (јер нису сви дођоши Срби, већ је било и случајних Срба, од светосавског и оца и мајке Српкиње)

Nije mi namera bila da prebacujem nikakvu krivicu, već sam iznela podatke o tome, ali možda je greška što nisam naznačila da naredbodavci jesu bili autohtoni Srbi, ali su izvršioci bili mahom iz drugih krajeva, a narod pamti izvršioce, naredbobdavce obično operu medisjki.
Слажем се и овдје нисам ни мислио конкретно на тебе, јер ти ниси никад ни износила такве изјаве, само сам се надовезао на твоју поруку :dzentlmen: . Једноставно сви носе дио кривице, али мислим да генерализације нису никад добре, као ни сваљивање кривице само на одређене групе, то изгледа као да убици одсјечеш прст којим је повукао обарач, а главу ослободиш одговорности за злочин.

Не подмећем, већ намјерно генерализујем чисто да се доживи тај осјећај кад си сврстан у нешто са чим немаш везе. ;)
Све и да су све до једног били извршиоци из Босне или Лике не мијења на ствари да су директни налогодавци били из неке друге регије, ја чак и не кажем да су они били коловође, али се не може негирати њихова улога у тим немилим дешавањима и сва кривица пребацивати на неког другог, а поготово на оне који немају везе са тим. Примјера ради стално се потеже фама о тим неким колонизаторима, а да се при томе прећуткује да велики број тих "колонизатора" није тамо отишао својом вољом, многи крајеви у Босни су присилно расељени из "одређених разлога", има и онај филм (заборавио сам наслов) снимљен крајем осамдесетих који обрађује ту тематику, да не говоримо што су догађања у 19 и 20 вијеку увелико измијенила демографску слику у БиХ искључиво на штету Срба.
E, tako...:ok:

Можда привидно наивни форумаши подржани из ДБ-а намерно убацују наратив о јединству унука комунизма и унука равногораца.

Унуци комунизма траже јединство, али да задрже све привилегије које су наследили 1944, 1974 и 1990-те...

Вероватно мисле да смо ми остали сисали весла, који смо трансгенерацијски преживели стрељања и одузимање имовине од случајних Срба, званих комуниста...

мене највише нервира кад неко каже ми старе нишлије,београђани,новосађани...стварно не разумем шта треба да значи,
да ли треба да имају нека већа права и бенифиције него ми дошљаци-дођоши

Можда привидно наивни форумаши подржани из ДБ-а намерно убацују наратив о јединству унука комунизма и унука равногораца.

Унуци комунизма траже јединство, али да задрже све привилегије које су наследили 1944, 1974 и 1990-те...

Вероватно мисле да смо ми остали сисали весла, који смо трансгенерацијски преживели стрељања и одузимање имовине од случајних Срба, званих комуниста...
A do kada, onako odokatvino, treba da pamtimo te zločine? Zauvek ? Šta bi bilo ispravno uraditi? Pohapsiti sve unuke i praunuke KPJ? Oduzeti im ljudska prava i posalti ih u rudnike ? :mrgreen: il uvek na izborima za svakog kandidata prvo proveriti jel mu neko iz bliže familije privirio u KPJ .. izmeniti svu literaturu koja na bilo koji način pozitivno govori o KPJ ? Mislim to je tako duboko u našoj istoriji i svakodnevnom bitisanju,da ja ne vidim načina da se to izmeni. I mani me te priče o DB, leba ti :mrgreen:

мене највише нервира кад неко каже ми старе нишлије,београђани,новосађани...стварно не разумем шта треба да значи,
да ли треба да имају нека већа права и бенифиције него ми дошљаци-дођоши
meni je smesno kad kazu mi cetvrta generacija npr. a tada su u gradovima ziveli samo Cigani i Cincari..

Prvo, tacno je da su genetski ovi starosedeoci iz gradova potomci onih koji su saradjivali sa Turcima, dok su ovi sa sela potomci onih koji su se klali sa Turcima.

Drugo, i pored toga, to ne znaci da srpski kancelarijski nacionalisti iz kruga Dvojke, i dalje znaju bilo sta o srpskom seljaku, kada krenu da lupetaju gluposti ala 'Ucim srpsku istoriju tako sto citam Vreme smti i Srpsku Trilogiju', ili 'ziveo Rados Bajic i njegova predstava srpskog seljaka, ua Sinisa Pavic koji pljuje po seljacima'. Srpski kancelarijski nacionalisti iz kruga Dvojke ili u zivotu nisu proveli 2 dana neprekidno sa nekim srpskim seljakom, ili su pobegli od istih sa 18-19 godina, pa sada lupetaju gluposti iz centara gradova, kako su to sve divni, hrabri, vredni i posteni selci.

Trece, srpske seljaci, cast izuzecima, jedino postuju kada nastupas iz ugla svog dup.eta, onako drcno i alavo. To koliko je srpskom seljaku njegovo dpe najbitnije, i to odmah, sada, ovog trenutka iste sekunde/ne razmisljam na duge staze, pa to je legendarno. Ovo vazi za 80% njih.

Romantizovanje srpskog seljaka od strane ovih pomahnitalih srpskih kancelarijskih nacionalista je jedna od glupljih dominantnih stvari u srskoj kulturi danas. Ti kada slusas takvog Vukadinovic/Tanasica/Antonica, ti odmah znas da on- ili nema pojma o zivotu, ili je pun gvna i laze, jer je pobegao od takvih seljaka sa 18-19 godina. Ne postoji treca opcija.

па у вријеме Турака је тако и било по градовима
и не тако давно
а педигреји..... шта рећи о томе осим да се Срби неће никад опаметити него су све гори и глупљи
Како беше иде она песма ,,Лика дала девет ђенерала и Јованку за Тита Маршала".

:D

prakticno posmatrano, autohtoni srbin iz Sombora (mislim na onog ciji su preci tu u najmanje 10 generacija) etnicki je blizi hrvatu iz Osijeka nego srbinu iz Vranja. Etnicke osobine nisu samo nasledne vec se i grade. Naprimer, dali je srbin onaj koji je rodjen u americi i ciji su preci dosli u ameriku 1880-te ?
Naravno da ne. Taj vise nema nikakve veze sa srpskim mentalitetom. Zato je bez veze pozivati se samo na genetsku pripadnost.
Да, јер је осијечки хрват - шокац, србин католик

Te geografske odrednice i nisu bas bitne, a tek pa nacionalne.

Ali da, ljudski je misliti da je neka komun.jara koja je streljala iz ubedjenja 45-e, sigurno gori od nekog pripadnika redovne nemacke Vojske koji je dosao u Srbiju pod pretnjom njegove drzave.

Svako ko misli suprotno, da je svaki nemacki vojnik bio gori od svakog srpskog komuniste npr, neracionalna je i sizofrena osoba, koja nema pojma o zivotu.

Te kolektivisticke konstrukcije 'Bosanac gori od Nemca' bukvalno ne znace nista, niti pomazu da se razume kontekst.
Баш тако!

Могу да се сложим око првог дијела тврдње, али што се тиче другог, види овако, Срби нису одвођени у Јасеновац због географске одреднице то је тачно, али нису ни због политичке, већ управо због националне, а већински дио њих је дијелио твоју премису у контексту братства јужних Словена па је скупо плаћена та заблуда.
Тако је

Back