Србија у Регести папе Иноћентија III

A tvoje viđenje quoque? 🤔
Нисам ти ја неки стручњак за латински. Могу да напишем шта мислим, али то моје мишљење не би било од неког значаја.
Кад о нечему пишем иза тога увек имам барем један аргумент логички одржив. Конкретно за твоје питање, мислим да немам нешто на шта би се могло чврсто ослонити. Пре бих за то питао тебе или @Statler and Waldorf .

Znači, po Dandolu je iz 1217. godine?
Па Дандоло дефинитивно маши за годину,јер пише да је у 12-ој години владавине П.Зианија. Најбоља одредница је путовање Андрије. Крунисање је било после његовог напуштања Сплита, свакако после августа 17-е.

Што се тиче самог датума крунисања, ту има много фактора који нам могу помоћи око нешто ближег одређивања датума. Нисам хтео у претходним постовима превише да гњавим али ми смо само загребали могућности које нам могу помоћи у приближавању том дану Д.

Да би разумели о чему ми причамо...
Ово је Томин опис: Direxit namque legatum a latere suo, qui ueniens coronauit eum primumque regem constituit
Код нас преведено као особа из најближе пратње. Legatum a latere је толико дефинисана особа да се зна каквог коња је јахао и колики број људи му иде у пратњу, има још неких ствари везано за ту врсту легата. Али, код нас легат из папиног окружења и то је то.

Znači, po možemo da kažemo da je po Andriji Dandolu krunisanje bilo izvršeno 1217. godine?
Дешавања пре Стефановог крунисања могу сасвим пристојно да се дефинишу и на основу онога што знамо. 17-а као година крунисања није једина опција. Мај 18-е свакако може остати као могућност. Могли би узети у обзир и јануар, фебруар и половину марта у обзир, али @Statler and Waldorf мислим да има право када каже да би ти зимски месеци били незгодни за путовање.

Da. Ali to sto navodis 12sta godina vladavine ne znam cije veze nidje nema sa Stefanom niti se na njega odnosi
Како се не односи кад Дандоло пише да је било у 12- ој години владавине дужда Зианија, у делу који је обележен као 12-а година владања тог дужда. По њему то је период 15-и август 1216- 15-и август 1217. То је 12-а година владавине.

Како се не односи кад Дандоло пише да је било у 12- ој години владавине дужда Зианија, у делу који је обележен као 12-а година владања тог дужда. По њему то је период 15-и август 1216- 15-и август 1217. То је 12-а година владавине.
Ne. Nije tacno.
Stefanovo poslanstvo papi navodi da se desilo hronoloski nakon tog dogadjaja, nije precizirao kad.
A mi znamo da je bilo 1220g jer postoji originalno Stefanovo pismo

А Теодосије? Шта он каже?
Teodosije ne pominje poslanstvo, samo kaže da ga je Sava krunisao 1219 ili 1220g.
Domentijan je najpouzdaniji i najbliži dogadjaju, nema tu sta dalje da se prica puno. U Raskoj nikada nije bilo kralja, tamo su oduvek sedeli župani, zbog kurcšlusa sa Vukanom Stefan uzima njegovu krunu, kruniše ga Sava. Potom traži od pape da prizna taj čin, to znamo sigurno da se desilo 1220g jer imamo pismo.

Teodosije ne pominje poslanstvo, samo kaže da ga je Sava krunisao 1219 ili 1220g.
Domentijan je najpouzdaniji i najbliži dogadjaju, nema tu sta dalje da se prica puno. U Raskoj nikada nije bilo kralja, tamo su oduvek sedeli župani, zbog kurcšlusa sa Vukanom Stefan uzima njegovu krunu, kruniše ga Sava. Potom traži od pape da prizna taj čin, to znamo sigurno da se desilo 1220g jer imamo pismo.
Доментијан каже да је круна из Рима, или не?

Ne. Kaže da je iz Rima stigao blagoslov.
Kako bre kruna da stigne iz Rima kada je reč o dalmatinskoj ili dukljanskoj kruni?
Хајде, прочитај ти то опет. Пише Доментијан да је Сава тражио благослов и да му пошаље венац да венча брата за краљевство.

Ne. Kaže da je iz Rima stigao blagoslov.
Kako bre kruna da stigne iz Rima kada je reč o dalmatinskoj ili dukljanskoj kruni?

Давши благослов подобно почасти светима на похвалу, многочасно кандило састављано богомисаоним разумом и извајано пресветлом маштом и прекрасним бојама изумљено, које и до данас стоји код гроба прехвалних апостола Петра и Павла. Јер оне свете богомисаоне зраке, где сами телом не дођоше, ту Духом светим превелику благодат сатворише, своме саслужнику помажући, благословеном да испуњава њихове недостатке; Богом благословени венац њему послаше, да уистину савршенством благословено буде краљевство земље отачаства његова, сваким правоверјем служећи бесконачном царству Оца и Сина и светога Духа.​

Back