Србија у Регести папе Иноћентија III

Хајде да пробамо овако. Андрија 23.8. испловљава из Сплита.Колико сматраш да је времена протекло док та вест није стигла до папе, а колико до Стефана?
3 месеца сасвим довољно за пут од Котора до Рима и натраг од Рима до Раса. чак и да се то путовање легата отегао преко сваке мере и да је због "саобраћајне гужве" зашао у Адвент па је морао сачекати (у Дубровнику, Котору, Бару, или на Стефановом двору) да пост прође, ништа га није спречавало да Стефана крунише на Божић 1217. то је, по мом суду, најкаснији датум кад се то мого десити.

Ускрс је 1218. био 22. априла, а Папа је легата могао да спреми на пут тек након Коризме (Великог поста), па ти рачунај да ли се крунисање у Расу мого свршити на Ђурђевдан. по том твом рачуну испаде да је Круни из Рима до Србије требало скоро исто времена колико и Андрији да стигне до Свете Земље, ратује тамо, а онда се, уз силне перипетије преко Сирије, Киликије и Мале Азије, врати назад у Угарску. сад, верујем да је бирократија увек била трома, па и папска. али ипак не толико.
Може да буде и недељу дана после ђурђевдана.

Може да буде и недељу дана после ђурђевдана.
Не знам зашто верујем да је Митровдан који је заштитник круне и дан доходак круне св. Димитрију. Твртко се крунисао за Митровдан у Жичи пре њега још 6 или 7 краљева. Ако се трудио да испоштује њихову традицију то је било тад у Жичи.

Међутим овде остављам другу могућност када су пспски легати крунисали Првовенчаног сигурно за неки празник који је сигурно остао у нашој традицији попут св Ђорђа ,Аранђела Михаела или шта год. Сасвим сигурно да то прво крунисање није остало маргинализовано скроз.

Извињавам се за Твртка грешка 7 краљева је кунисано у Жичи али Твртко у Милешеви.
Имали смо тему о томе и нисмо могли да набројимо више од 3-4 крунисања у Жичи.

Имали смо тему о томе и нисмо могли да набројимо више од 3-4 крунисања у Жичи.
Мислим да је 7. међутим Жича је рушена прво од Бугара па је обнављана много пута иконографија више није оригинална по њој више ништа не можемо закључити.

Можемо посматрати дa се примопредаја круне с оца на сина вршила у Жичи.
Стога би били Првовенчани ,Радослав , Владислав ,Урош 1 , Драгутин уз другог архиеписопа јер се предходни повукао са Урошем 1 у Хум где је Урош умро.
Милутин после дежевског споразума. Стефан Дечански , можда Душан.
Набројао сам и више сигурно сви нису али треба да их је било 7.

Мислим да је 7. међутим Жича је рушена прво од Бугара па је обнављана много пута иконографија више није оригинална по њој више ништа не можемо закључити.

Можемо посматрати дa се примопредаја круне с оца на сина вршила у Жичи.
Стога би били Првовенчани ,Радослав , Владислав ,Урош 1 , Драгутин уз другог архиеписопа јер се предходни повукао са Урошем 1 у Хум где је Урош умро.
Милутин после дежевског споразума. Стефан Дечански , можда Душан.
Набројао сам и више сигурно сви нису али треба да их је било 7.
Тешко, Дечански је крунисан у Призрену или Пећи, Милутин највероватније у Дежеви, Душан у Сврчину а његов син Урош Нејаки у Скопљу када је Душан крунисан за цара, Урош Први у Ђурђевим ступовима у Расу као и Драгутин.
Вероватно је крунисање Стефан Првовенчаног, оно друго по православном обреду, обављено у Жичи, као и крунисање његових синова Радослава и Владислава.

Тешко, Дечански је крунисан у Призрену или Пећи, Милутин највероватније у Дежеви, Душан у Сврчину а његов син Урош Нејаки у Скопљу када је Душан крунисан за цара, Урош Први у Ђурђевим ступовима у Расу као и Драгутин.
Вероватно је крунисање Стефан Првовенчаног, оно друго по православном обреду, обављено у Жичи, као и крунисање његових синова Радослава и Владислава.
Не знам тачно сигуран сам да је постојао древни обред јер је постојала капија за излазак краља да су сви сигурно прошли кроз Жичу.
Миропомазани су у Жичи и Александар Обреновић и Петар Карађорђевић зашто?
Петар је већ могао у Пећи или Призрену.

3 месеца сасвим довољно за пут од Котора до Рима и натраг од Рима до Раса. чак и да се то путовање легата отегао преко сваке мере и да је због "саобраћајне гужве" зашао у Адвент па је морао сачекати (у Дубровнику, Котору, Бару, или на Стефановом двору) да пост прође, ништа га није спречавало да Стефана крунише на Божић 1217. то је, по мом суду, најкаснији датум кад се то мого десити.
У случају 1217-е онда остају као могућност нека 3 датума у октобру и два три у новембру.

У случају 1217-е онда остају као могућност нека 3 датума у октобру и два три у новембру.
последњи дан новембра је празник Св. Апостола Андреја, а он је 1217. падао у петак, што би био савршен дан за крунисање, пред Адвент, који је почео већ у недељу 2. децембра.

мада сам мишљења да је крунисање могло бити уприличено и 11. новембра, на празник Св. Мартина Турског, који је код Срба у то време био изузетно поштован и који се и данас обележава као Мратиндан.

последњи дан новембра је празник Св. Апостола Андреја, а он је 1217. падао у петак, што би био савршен дан за крунисање, пред Адвент, који је почео већ у недељу 2. децембра.

мада сам мишљења да је крунисање могло бити уприличено и 11. новембра, на празник Св. Мартина Турског, који је код Срба у то време био изузетно поштован и који се и данас обележава као Мратиндан.
Не верујем да је дан био петак, поготово што је пост. Вероватно је дан недеља. Некако мислим да је највероватније недеља. Може се проверити када су остала крунисања била, мислим који дан у недељи.
Недеља су у октобру биле 8,15,22,29; а у новембру 5,12,19,26.

Да ли си сигуран да адвент има везе с постом?. Ја сам пронашао да је то за вернике а да свештенство свакако пости 40 дана пред Божић?!

Не верујем да је дан био петак, поготово што је пост. Вероватно је дан недеља. Некако мислим да је највероватније недеља. Може се проверити када су остала крунисања била, мислим који дан у недељи.
Недеља су у октобру биле 8,15,22,29; а у новембру 5,12,19,26.
какве везе има да ли је петак, ако у тај петак пада неки значајан празник. у то време Западна Црква ни за Адвент није предвиђала обавезан пост.

какве везе има да ли је петак, ако у тај петак пада неки значајан празник. у то време Западна Црква ни за Адвент није предвиђала обавезан пост.
У реду само те питам колико си сигуран у те ствари. Питам због себе, јер ме интересује.

Па могло би да има везе то за петак, и то јако. Свакако ћу сад да пречешљам дестак крунисања из тог периода, тако да нећу искључити то за петак као могућност. Сваки од тих неких детаља везано за крунисање проверавам на колико год места је могуће. На тај начин, кад нешто напишем о томе иза тога стоји неколико разлога.

Да ли си сигуран да адвент има везе с постом?. Ја сам пронашао да је то за вернике а да свештенство свакако пости 40 дана пред Божић?!
не, Адвент у 13. веку није представљао и обавезан пост за целу Западну Цркву. а у време Хонорија и Стефана, почињао је у недељу- одмах после или непосредно пре празника Св. Апостола Андреја. само је у Француској Адвент везан за Мартина Турског, који је један од најпоштованијих француских светитеља. за остатак Католичке Цркве то није био случај.

У реду само те питам колико си сигуран у те ствари. Питам због себе, јер ме интересује.
наравно. обојица настојимо некако, па и кроз овај разговор, да реконтруишемо те догађаје.

не, Адвент у 13. веку није представљао и обавезан пост за целу Западну Цркву. а у време Хонорија и Стефана, почињао је у недељу- одмах после или непосредно пре празника Св. Апостола Андреја. само је у Француској Адвент везан за Мартина Турског, који је један од најпоштованијих француских светитеља. за остатак Католичке Цркве то није био случај.
Претпостављам да разумеш зашто сам те питао. И свакако да нам је за тему важно, да ли свештеник, односно Црква, крунише, крштава у време поста.

Претпостављам да разумеш зашто сам те питао. И свакако да нам је за тему важно, да ли свештеник, односно Црква, крунише, крштава у време поста.
мислим да се крштење може обавити у било који дан, док се крунисање верујем да не би смело. као ни венчање.

мислим да се крштење може обавити у било који дан, док се крунисање верујем да не би смело. као ни венчање.
Ммм, нећу да тврдим за неки 13 век и католичку цркву, али за код нас не може крштење било који дан и не може венчање у посту.
Размисли и сам од људи које познајеш, јел си чуо икада да се нпр. неко венчао у цркви у петак или среду?

Ево пар неких крунисања, мало сам промешао Енглези, Французи, Мађари, онако само неколико крунисања на брзину...
Краљ Ричаед 3.9.1189 недеља,
Хенри 3 17.6.1220. исто
Филип 3 француска 6.1.1186 исто
Луј 10 француска 24.8.1315 исто и краљ Наваре 1.10.1307 исто.
Луј 9 29.11.1226. исто
Геза 2 16.2.1141. исто
Емерик 16.5.1182. исто
Децембар нема крунисања али изгледа , с обзиром на Луја 9 и крунисање 29.новембра да може цео новембар

Poslednja izmena:
Ако је круисање било 17-е и у недељу ,онда нам остаје 22.10, 29.10 и 4 датума новембар 5,12,19 и 26.
За прву половину октобра је пребрзо да се деси, па можда и за ова два датума у октобру али хајде нек стоје за сада ради сигурности .

Важно је и да из вести Томе Архиђакона извучемо максимум, и уз то да узмемо још једну животну ствар у обзир; прилико Стефановог крунисања од стране легата , сви свештеници морали су да буду обријани и да имају постриг. Комбинација ове две 'информације' нам може помоћи да будемо још ближе датуму, односно да можда још који од ових преосталих датума отпадне.

Back