Srbija u borbi protiv fašizma - poraz ili pobeda?

Да ли је Србија добила битку против повампиреног фашизма?

• Да

• Не

• Не знам

• Немам став

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
http://rs.n1info.com/a333352/Vesti/Vesti/Srbija-u-borbi-protiv-fasizma-poraz-ili-pobeda.html

Srbija u borbi protiv fašizma - poraz ili pobeda?

Danas se navršava 10 godina od antifašističke šetnje u Novom Sadu, kada su građani izašli na ulice kako bi sprečili neonacističku organizaciju Nacionalni stroj. Sudskog epiloga, nema ni posle 10 godina, dok se vođa Nacionalnog stroja Goran Davidović, protiv kojeg se još jedino vodi postupak, krije u Italiji.

Goran.jpg

Sedmog oktobra 2007. godine Novi Sad je rekao "neće proći". Nakon brojnih incidenata koje je te godine izazvao Nacionalni stroj, kap koja je prelila čašu bila je najava da će neonacisti marširati centrom grada. To bi, kaže čovek koji je pozvao građane da im se suprotstave, bio šamar svim Novosađanima.

"Novi Sad bi dobio taj šamar, da nije na naš poziv izašlo više od 5.000 građana. Dakle, građani su tada osetili da moraju čuvati čast svog grada, da su njihovi obrazi i njihovo bitisanje u pitanju. Građani moraju da stanu na crtu njima – kada vlast ne reaguje kad treba i kako treba, onda građani moraju da stanu na crtu", kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Na toj crti bili su zasuti kamenicama, a ozbiljnije sukobe sprečila je policija, i to tek nakon što su pojedinim učesnicima šetnje bile okrvavljene glave.

Iako je ceo incident zabeležilo na desetine kamera, slučaj nije dobio sudski epilog. Tužilaštvo je od gonjenja neonacista odustalo, dok se još jedino sudi njihovom vođi Goranu Davidoviću, koji se krije u Italiji. Za devet godina, promenjeno je sedmoro sudija, a postupak se iz ročišta u ročište odlaže.

"Šta mi drugo možemo da pomislimo nego da je u pitanju jasna politička opstrukcija, a pitanje je i kakva se poruka šalje kada nešto što je bilo tako očigledno ne možee da se sankcioniše – šta će tek da bude sa onim događajima koji se dešavaju u mrklom mraku?", upitao je Nedim Sejdinović, jedan od organizatora antifašističke šetnje.

Deset godina kasnije, neonacističke i druge zabranjene grupe bez problema se pojavljuju u javnosti i organizuju skupove. Činjenica da nasilja poput onog na antifašističkoj šetnji u ovom trenutku nema, za antifašiste znak je da ih je država zauzdala, ali samo da bi lanac mogla po potrebi da popušta.

"Po potrebi se mobilišu i po potrebi se demobilišu. Oni su neka vrsta državne parapolicije, izgleda, ili možda neka vrsta stranačke policije", kaže Sejdinović.

Popov, iz Centra za regionalizam kazao je: "To je ono što zabrinjava i što može da bude opasno i upotrebljeno u nekoj situaciji u kojoj se vlast bude osetila ozbiljnije ugroženom".

gadovibw0.jpg

Novo ročište u slučaju protiv Gorana Davidovića Firera za izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje zakazano je za 16. oktobar, a organizatori antifašističke šetnje kažu - živi bili pa videli, suđenje će opet biti odloženo.

Ja n znam, gde nalazite te tolike "fasiste" u Srbiji, ima ekstrema svuda, ali fasista ( u smislu da su za Hitlera ili tako nesto) ovde nema.
edit": A ovo sto je bilo sa slike, bilo je odavno, zasto prizivati "zle duhove" i cemu?

Nije poenta u fašistima, već u plaćenim antifašistima.
Evo npr. ovo je prvi članak u kome Goranu Davidoviću nije prišiven nadimak "Firer". Koji čovek nikad nije ni imao, već su mu mediji to nadenuli. A i on retard, mogao je lepe pare da uzme da ih je tužio... da kojim slučajem i sudstvo ne radi za istu stranu.
U suštini, ovde (i ne samo ovde, već i u celoj Evropi) se već decenijama vodi kampanja protiv desnice. Najlakši način da se to postigne je da se svi deklarišu kao nacisti/fašisti, a za te potrebe se dodatno ove marginalne grupe posebno stave pod lupu medija.
Svuda se mogu naći nacisti i fašisti, viđao sam ih čak i u Izraelu. Daleko veći problem su oni koji žive na račun "borbe" protiv takvih.

Nije poenta u fašistima, već u plaćenim antifašistima.
Evo npr. ovo je prvi članak u kome Goranu Davidoviću nije prišiven nadimak "Firer". Koji čovek nikad nije ni imao, već su mu mediji to nadenuli. A i on retard, mogao je lepe pare da uzme da ih je tužio... da kojim slučajem i sudstvo ne radi za istu stranu.
U suštini, ovde (i ne samo ovde, već i u celoj Evropi) se već decenijama vodi kampanja protiv desnice. Najlakši način da se to postigne je da se svi deklarišu kao nacisti/fašisti, a za te potrebe se dodatno ove marginalne grupe posebno stave pod lupu medija.
Svuda se mogu naći nacisti i fašisti, viđao sam ih čak i u Izraelu. Daleko veći problem su oni koji žive na račun "borbe" protiv takvih.

:tick: Izgleda da je tako...I uopste javlja se masa tih pojmova u zadnje vreme koji meni nisu jasni odakle, da se ponekad pitam, nemam li ja nesto od toga, prosto me je starh od neke etikete iako nikad cula ni videla to. Nit' me zanima.

Poslednja izmena:
Ja n znam, gde nalazite te tolike "fasiste" u Srbiji, ima ekstrema svuda, ali fasista ( u smislu da su za Hitlera ili tako nesto) ovde nema.
Дефиниција фашизма из опште прихваћеног политиколошког речника Roger_a Scruton_a: "Fascism is characterized by the following features (not all of which need be present in any of its recognized instances): *corporatism; *nationalism; hostility to *democracy, to *egalitarianism, and to the values of liberal *enlightenment; the cult of the *leader, and admiration for his special qualities; a respect for collective organization, and a love of the symbols associated with it, such as uniforms, parades and army discipline."

Дефиниција фашизма из опште прихваћеног политиколошког речника Roger_a Scruton_a: "Fascism is characterized by the following features (not all of which need be present in any of its recognized instances): *corporatism; *nationalism; hostility to *democracy, to *egalitarianism, and to the values of liberal *enlightenment; the cult of the *leader, and admiration for his special qualities; a respect for collective organization, and a love of the symbols associated with it, such as uniforms, parades and army discipline."

По овој дефиницији Тито је био фашиста.

Back