Srbija pokrenula raspad SFRJ

Не разумем шта ти то значи припадао је зличинцима...Те 1991. године ЈНА је била једина легална војна формација на простору СФРЈ, која је црпела свој легалитет и из Устава и из свих осталих и међународних и унутрашњих правних аката...

Што се тиче витештва, оног феудалног витези су били обично најамници или феудалци којима је рат био начин живота, а тада су се пљачке, силовања, палеж, черечење, клања, бешења, сакаћења сматрала нормалном ратничком и политичком праксом...Женевска конвенција, међунардони стандарди о обичајима ратовања су новијег датома..
Витези, о којима ти причаш постоје само у бајци...

sve republike su imale svoje legalne postrojbe MUP-a i TO, tako da ti to laganje o legalnosti JNA ne stoji. a JNA je bila u u službi krnjeg predsjedništva (bez slovenaca i hrvata) tako da ti opet ne stoji da je JNA bila legalna. ona je trebala služiti narodima jugoslavije, a služila je samo Vama

Za mene je taj momenat uzrok svih ovih ratova. Da je Ivan tada dobio podrsku, mislim da bi sve bilo drugacije.
Godinama kasnije Slobo je dao i da se Ivan smakne, u sjecanje na prosle dane.

Па то је за тебе, а реално наравно да није узрок свих ратова..
Унутар тадашње СФРЈ је било толико разлога за избијање ратова, да се тај политички сукоб у Србији изгледа скоро небитан...

Ратови су избили, услед слома комунизма и политичког система који је до тада владао, а комунисти између 1945-1991., не само да нису успели да реше ниједан југословенски анахронизам и проблем, него су их још закомпликовали..

Националистичка и религијска трвења која су буктала и унутар прве Југославије као и пре ње, да не говорим о периоду светског рата, наставила су да тињају и у комунистичкој Југославији и наравно чим је комунизам отишао у фиоку све се поново разбуктало..

И да је Милошевић тада изгубио, вероватно у Србији би дошао на власт уместо Милошевића комунисте почетком деведесетих неки националиста, пандан Туђману и Изетбеговићу (као што су босански Срби имали на власти националисту Караџића)..
и опет се вероватно ратни сукоб не би избегао...

Не разумем шта ти то значи припадао је зличинцима...Те 1991. године ЈНА је била једина легална војна формација на простору СФРЈ, која је црпела свој легалитет и из Устава и из свих осталих и међународних и унутрашњих правних аката...

Што се тиче витештва, оног феудалног витези су били обично најамници или феудалци којима је рат био начин живота, а тада су се пљачке, силовања, палеж, черечење, клања, бешења, сакаћења сматрала нормалном ратничком и политичком праксом...Женевска конвенција, међунардони стандарди о обичајима ратовања су новијег датома..
Витези, о којима ти причаш постоје само у бајци...

U prvom postu ove teme vidiš ko je pogazio Ustav SFRJ, tako da je svaka daljnja priča o nekim ustavnostima bespredmetna.

A za vitezove, nemoj da se praviš pametan, ili stvarno ne shvataš što pojam "viteški" znači. :bye:

sve republike su imale svoje legalne postrojbe MUP-a i TO, tako da ti to laganje o legalnosti JNA ne stoji. a JNA je bila u u službi krnjeg predsjedništva (bez slovenaca i hrvata) tako da ti opet ne stoji da je JNA bila legalna. ona je trebala služiti narodima jugoslavije, a služila je samo Vama

Ја сам рекао војна, а не полицијска формација...
ТО су требале да се ставе под команду ЈНА у случају ратних дејстава..

Ти мислиш, да је ЈНА служила мени:confused::hahaha:

Ti si sad htio kao biti objektivan i zasro motku do kraja! :evil:

NDH nije stvorena po volji hrvatskog naroda, nego je bila marionetska tvorevina u sluzžbi Talijana i Nijemaca.
Volju hrvatskog naroda ispoljio je dr Vladko Maček koji je odbio biti na čelu takve države.
Zločine nije činio narod, nego ustaške paravojne formacije. Hrvatska vojska su tada bili domobrani, koji su "statirali u kukuruzu" i služili da ih partizani zarobljavaju i svlače, pa su na taj način snabdjevali NOB!

Ovo za krivoustog i semenkara bi bilo možda točno, da skupa sa Miloševićem nisu duvali u isti rog! :bye:

Hoces da pripises Jasenovac Nemcima i Italijanima? A za domobrane znam da su bili kukavice,prico mi je deda,kao i za zabare.

Nađi Ustav iz SFRJ i pročitaj zašto su pokrajine-pokrajine. Ima razloga.
Staru Jugoslaviju su stvorili Kraljevina Srbija i Država Slovenaca, Hrvata i Srba.
Nikakva besplatna vožnja nije bila, ali nećemo sad o tome.
Sretan put i vama, trebamo živjeti i dalje, ali se više nećemo vozati zajedno. :ok:

Има разлога, а да ли је било разлога за Истру, Далмацију, Славонију? Ако тако пажљиво читаш, онда си исто тако прочитао да је Далмација самостално тражила прикључење Србији. Исто тако знаш и да су постојале у историји и Хрватска, Далмација и Славонија. Шта мислиш, ако је све то била Хрватска, зашто су навођене посебно? Дакле, о историјским и националним разлозима за аутономије не бих више.

Такође би из истих разлога требао да знаш и колико је постојала "Држава" Словенаца, Хрвата и Срба (за неупућене, мисли се на оно што је остало од распада Аустроугарске). Држава је под наводницима зато што није имала своју војску, није имала своју одређену територију, није имала своју полицију, судство итд., односно све оно што државу чини државом. Исто тако, из разлога начитаности, знаш и да је та "Држава" или боље да је назовемо територија пред собом имала врло велик избор, да ли да се врати у "суживот" са Аустријом и Мађарском које су требале плаћати огромне репарације, да ли да сачека долазак Италијана који су се на вријеме прешалтали на побједничку страну или да сачека Србију да узме њено односно територије на којима је живјело српско становништво?
Да сте могли у таквим условима да створите државу коју ћете моћи одбранити, не сумњам да би је и створили. Овако сте изабрали по вас најмање лошу опцију, а то што ми нисмо узели оно што је етнички наше, то је друга прича. Да ли нам је "зинуло одупе", да ли смо били наивни или је било, као и увијек, мијешања са стране, није више ни битно.
И ја бих на вашем мјесту 1918. године исто урадио, зато нема потребе да се правдате али немојте измишљати друге разлоге.
Сува истина је оно што је рекло и доста ваших и доста словеначких политичара да је за вас и за њих Југославија (и краљевина и на комунистичка) само успутна станица.

Ti si sad htio kao biti objektivan i zasro motku do kraja! :evil:

NDH nije stvorena po volji hrvatskog naroda, nego je bila marionetska tvorevina u sluzžbi Talijana i Nijemaca.
Volju hrvatskog naroda ispoljio je dr Vladko Maček koji je odbio biti na čelu takve države.
Zločine nije činio narod, nego ustaške paravojne formacije. Hrvatska vojska su tada bili domobrani, koji su "statirali u kukuruzu" i služili da ih partizani zarobljavaju i svlače, pa su na taj način snabdjevali NOB!

Ovo za krivoustog i semenkara bi bilo možda točno, da skupa sa Miloševićem nisu duvali u isti rog! :bye:

Da li sam u*****o motku ili ne, to je tvoja slobodna procena.
Ko je bio Paravojna Formacija a ko Hr.vojska ,to one koji su skončali u Jasenovcu ne zanima. Takođe ne zanima one koji su poklani od strane Handžar Divizije, a koje je oformila NDH. Hoće li porodicama onih koje su pobili Arkanovi,Beli Orlovi i ostala g....
biti lakše ako im ti Ljubo kažeš da ti isti nemaju veze sa Srbijom i Srpskim narodom.
Što se Slobe tiče, j.... i njega baš ! I izvinjavam se što ga nisam spomenuo!
Opet kažem-MI ZARADILI-MI POTROŠILI...ŽIVELI !

U prvom postu ove teme vidiš ko je pogazio Ustav SFRJ, tako da je svaka daljnja priča o nekim ustavnostima bespredmetna.

A za vitezove, nemoj da se praviš pametan, ili stvarno ne shvataš što pojam "viteški" znači. :bye:

Опет не знам шта подразумеваш под витешким начином ратовања, волео бих пример тог рата, па да видимо по чему то ЈНА, тако драстично одступа у односу на претходна искуства ратовања у свету, што није успела да спречи злочине који су се дешавали, иако сам већ рекао да се она изнутра распадала.
У сваком рату постоје пљачкања, цивили највише страдају, разарања градова итд...
Сваки рат можеш да посматраш и само кроз ту призму...Месеци би ми требало да побројим све злочине и одступања од обичаја рата САД, Британије и СССР, само у Другом светском рату иако су били на бољој страни у том војном сукобу..

Друго све сепаратистичке републике су примениле герилске и терористичке начине ратовања, такође и по градовима блокаде касарни ЈНА....
Ако сте хтели витешки да ратујете, онда сте требали да одредите неко поље па да се суочите са ЈНА, а не тактика удари бежи, нападни кад знаш да ти неће бити утвраћено, снајпери, скривење међу цивилима и у цивилним објектима итд.....

Кад војска крене да чисти такве територије зна се шта се догађа, од Чеченије, преко Ирака, Вијетнама, Израела, Либана......................па до свих грађанских ратова на територији бивше СФРЈ...

Па то је за тебе, а реално наравно да није узрок свих ратова..
Унутар тадашње СФРЈ је било толико разлога за избијање ратова, да се тај политички сукоб у Србији изгледа скоро небитан...

Ратови су избили, услед слома комунизма и политичког система који је до тада владао, а комунисти између 1945-1991., не само да нису успели да реше ниједан југословенски анахронизам и проблем, него су их још закомпликовали..

Националистичка и религијска трвења која су буктала и унутар прве Југославије као и пре ње, да не говорим о периоду светског рата, наставила су да тињају и у комунистичкој Југославији и наравно чим је комунизам отишао у фиоку све се поново разбуктало..

И да је Милошевић тада изгубио, вероватно у Србији би дошао на власт уместо Милошевића комунисте почетком деведесетих неки националиста, пандан Туђману и Изетбеговићу (као што су босански Срби имали на власти националисту Караџића)..
и опет се вероватно ратни сукоб не би избегао...

Za mene jeste uzrok. I bogami, pokazalo se da je dolazak Milosevica na vlast itekako bitan - pogledaj u proslih 20-tak godina, kako mozes reci da je nebitan?

A to sta bi bilo da on nije dosao na vlast, e to sad samo mozemo da nagadjamo ali nikad necemo znati.

Kako su bile paravojne formacije kada je u To Vreme Ante Pavelic bio vrhovni komandant u Hrvatskoj?
Objasni mi tu tezu o Pavelicu i paravojnim formacijama.

Pavelić je postavljen na čelo NDH od strane Talijana.
Ustaše su bile stranačka vojska, a ne državna. Ko što je Hitler imao svoju stranačku vojsku na početku.
Više kao milicija, ako znaš na što mislim.

Za mene jeste uzrok. I bogami, pokazalo se da je dolazak Milosevica na vlast itekako bitan - pogledaj u proslih 20-tak godina, kako mozes reci da je nebitan?

A to sta bi bilo da on nije dosao na vlast, e to sad samo mozemo da nagadjamo ali nikad necemo znati.

Pa da nije dosao na vlast ne bi niko od vas dobio svoju drzavu!
Svi vi treba da podignete po jedan spomenik Milosevicu (Ljubljana,Zagreb,Sarajevo,Skoplje,Pristina) ,jer ste svi dobili drzave vodjenjem njegove glupe politike. A najgore su Srbi prosli i plus postali kolektivni krivci u ocima zapada.

Na tvoju žalost, vi ste došli k nama još u 15. vijeku, a ne mi k vama! Znači, vi ste trebali nas.
A naše prisustvo na forumu za tebe će ostati vječni misterij! :cool:

Да, један мањи дио српског народа је бјежао од Турака на просторе Хрватске. Бјежао је тамо гдје је већ било његових саплеменика, али то није толико ни битно. Аустрија је тај народ искористила као своју одбрану од Турака, значи, разлози примања становништва на територију нису били само израз доброчинства. Када се та иста Аустрија морала том становништву које је гинуло за њу одужити па им и дати одређене привилегије (сигурно им их нису дали "на лијепе очи"), онда су се они који су прије тога те исте територије напустили пред Турцима (овдје би се ви Хрвати требали препознати), побунили јер, ето, они живе далеко горе од Срба. То је један од битнијих разлога наших и ваших сукобљавања. Постоји и вјерски и онај спољашњи фактор уз нашу и вашу глупост, свакако.

Ustaše su bile stranačka vojska, a ne državna. Ko što je Hitler imao svoju stranačku vojsku na početku.

Al moras priznati da je vise od polovine stanovnistva tad podrzavalo dejstva tih paravojnih formacija.Kao i u svakom ratu pa i u ovom poslednjem,paravojne formacije imaju naj vecu podrsku od strane naroda,kako sa vase tako i sa nase strane,a na kraju se svi ogradjuju od njih.

Има разлога, а да ли је било разлога за Истру, Далмацију, Славонију? Ако тако пажљиво читаш, онда си исто тако прочитао да је Далмација самостално тражила прикључење Србији. Исто тако знаш и да су постојале у историји и Хрватска, Далмација и Славонија. Шта мислиш, ако је све то била Хрватска, зашто су навођене посебно? Дакле, о историјским и националним разлозима за аутономије не бих више.

Такође би из истих разлога требао да знаш и колико је постојала "Држава" Словенаца, Хрвата и Срба (за неупућене, мисли се на оно што је остало од распада Аустроугарске). Држава је под наводницима зато што није имала своју војску, није имала своју одређену територију, није имала своју полицију, судство итд., односно све оно што државу чини државом. Исто тако, из разлога начитаности, знаш и да је та "Држава" или боље да је назовемо територија пред собом имала врло велик избор, да ли да се врати у "суживот" са Аустријом и Мађарском које су требале плаћати огромне репарације, да ли да сачека долазак Италијана који су се на вријеме прешалтали на побједничку страну или да сачека Србију да узме њено односно територије на којима је живјело српско становништво?
Да сте могли у таквим условима да створите државу коју ћете моћи одбранити, не сумњам да би је и створили. Овако сте изабрали по вас најмање лошу опцију, а то што ми нисмо узели оно што је етнички наше, то је друга прича. Да ли нам је "зинуло одупе", да ли смо били наивни или је било, као и увијек, мијешања са стране, није више ни битно.
И ја бих на вашем мјесту 1918. године исто урадио, зато нема потребе да се правдате али немојте измишљати друге разлоге.
Сува истина је оно што је рекло и доста ваших и доста словеначких политичара да је за вас и за њих Југославија (и краљевина и на комунистичка) само успутна станица.

U vezi prvog dijela tvog posta:

Postojala je isto tako Raška, Travunija i Zahumlje, pa ih nazivate "Srpske zemlje", iako srpskog imena nigdje nema.
Ista stvar je s Slavonijom, Hrvatskom i Dalmacijom.
Naši prostori kroz povijest su se sastojali od tih manjih jedinica, koje bi danas nazivali pokrajinama, a onda su bile "države", koji su se postepeno ujedinjavali po raznim ključevima. Tek jedan od tih ključeva je nacionalni! Nadam se da se slažeš s tim.

Što se ujedinjenja tiče, u Hrvatskoj je uz Jugoslavenski odbor Ante Trumbića, postojala i hrvatska opcija pod vodstvom Stjepana Radića.
Od njega potiče i ona poznata izreka da u ujedinjenje sa Srbijom srljamo "kao guske u magli". I bio je u pravu.
Na žalost, tada je još bio politički preslab, pa je Jugoslavija ispala jedina opcija tadašnjih Hrvata.

Усташе су биле паравојне формације које су током рата углавном бројале 45 000 војника (по комунистичким је кроз ту "паравојну формацију" током рата прошло 100 000 војника). По томе, вас има као и Кинеза.

Al moras priznati da je vise od polovine stanovnistva tad podrzavalo dejstva tih paravojnih formacija.Kao i u svakom ratu pa i u ovom poslednjem,paravojne formacije imaju naj vecu podrsku od strane naroda,kako sa vase tako i sa nase strane,a na kraju se svi ogradjuju od njih.

U početku je narod bio za NDH kao konačno ostvarenje samostalne države nakon 1102. godine. Ali pošto je Pavelić veliki dio teritorija poklonio Talijanima i Mađarima, vrlo brzo je izgubio podršku naroda, pa je i tu jedan od uzroka uvođenje strahovlade, jer se samo na taj način mogao održati na vlasti.

.

Кроз 50 година, кад спласне ова острашћеност видећеш да Милошевић никада није стварао нити узроковао неке важне политичке догађаје нити ишта решио на простору бивше СФРЈ, него се све време владавине само прилагођавао новонасталим политичким приликама

Та романтичарска виђења историје да се СФРЈ могла распасти или не мирним путем, је бесмислица...Војни сукоб је избио јер ниједна страна није имала довољно снаге да наметне мирним путем своју политичку вољу ко што је рађено 1945., 1948., 1968.,1974., 1981., а рат је само наставак политике друкчијим средствима....

To što ti porediš sa Hitlerovom SA su u NDH bili Kvaternikovi ljudi. Ustaše je prikladnije uporediti sa nemačkim SS. A, SS je pored Wermahta, bila državna vojska, kao i ustaše pored domobrana.

Poslednja izmena:
Усташе су биле паравојне формације које су током рата углавном бројале 45 000 војника (по комунистичким је кроз ту "паравојну формацију" током рата прошло 100 000 војника). По томе, вас има као и Кинеза.

Nisam shvatio ovaj tvoj post.
Ustaša je u najbrojnijem razdoblju bilo oko 70.000.

Ti si druže, potpuno promašio!
Republika Hrvatska ne može imati 2 konstitutivna naroda.
SR Hrvatska je bila republika sačinjena od 2 konstitutivna naroda Jugoslavije!
I Srbi i Hrvati su bili državotvorni narodi, ali u Jugoslaviji, a ne u Hrvatskoj!
Srbi su konstitutivni u Srbiji, a Hrvati u Hrvatskoj. Jel to tako teško za shvatiti? :dontunderstand:
A Republika Hrvatska (to je različito od SR Hvatska) ima jedan državotvorni narod, a to su Hrvati. Svi ostali mogu imati samo status nacinalne manjine I NIŠTA VIŠE OD TOGA!.

Promašio si ti jer Srbi su bili konstruktivan narod prije rata i u Hrvatskoj i u Bosni., tako da brez odobrenja jednoga naroda, federalna jedinica nije mogla da se osamostali, npr. ako su Hrvati u Hrvatskoj bili za nezavisnost a Srbi ne, onda nije mogla da bude nezavisna, A Tudjman je to dobro znao, ZAto su Srbi posle stvorili svoju državu u Hrvatskoj, a na žalost nije opstala., pa ako su mogli Hrvati mogli su i Srbi jeli tako. A zna se Da je Tudjman želio rat da ga nije želio ne bi ga ni bilo.

Šta lupaš?
U Hrvatskoj su jedino bili naoružani lovci i Srbi.
To se oduvijek znalo.
Srbi u svojoj tradiciji za svadbe i druga slavlja pucaju iz svog raspoloživog oružja, dok to nije tradicija u Hrvata!
Osim toga, sve vodeće funkcije po Hrvatskoj u policiji i TO držali su Srbi.
Tako da ti ta teorija ne drži vodu nimalo.

наравно вама је у традицији да кољете

Back