Poenta je u tome sto on ne bi imao nikakvu prakticnu vlast vec bi bio cuvar tradicije, morala, duhovnosti, takvih stvari. Kao sekularni Patrijarh. Vlast bi drzao Premijer kojeg bi birao narod preko Skupstine.
Potpuno se slazem sa svim sto si dosad naveo...dodaj kao prednost monarhije i to sto bi se time zauvek sprecila pojava likova poput Tadica,Nikolica,Milosevica,Seselja,...tj likova koji su umislili da su spasioci Srbije i da su generacije i generacije cekala samo njih da bi videle kako se pravedno vlada.
U monarhiji oni bi bili premijeri(gde bi naravno sva vlast bila skoncentrisana) koji bi posle uspesnog ili neuspesnog mandata, nastavili da vladaju eventualno jos 4 godine i posle toga CAO
Mislim da bi Srbija imala zdravije politicke odnose u monarhiji i da nam stranke ne bi bile ovoliko liderske kao sto su sada(pa ovde su aktuelni likovi ciji su vrsnjaci u svetu zavrsili politicku karijeru pre 20 godina, a u svetu se vec odavno niko ne seca ni mladjih likova kao sto su Bler,Klinton,...)
Ne bismo ni dolazili u apsurdne situacije kao sad da porazeni na predsednickim izborima bude najverovatnije premijer,kome mandat daje onaj koji ga je pobedio...pa to obesmisljava i izbore i demokratiju i funkciju predsednika i premijera,.....(doduse meni i jeste besmislen sistem koji mi imamo i ovakvih slucajeva nekakvih kohabitacija je i bilo i bice ih jos-jer je apsurd utkan u sistem)
Predsednik drzave ne moze biti predsednik svih gradjana u Srbiji nikad-to moze samo nasledni(neizborni) monarh....Tadica niko od naprednjaka nije dozivljavao kao svog niti ce demokrate smatrati Nikolica za svog-U SRBIJI TO NIJE MOGUCE
Zanimljivo je i ovo sto si naveo da se narod uglavnom buni protiv kralja zato sto je ne smenjiv, a velika vecina danasnjih biraca nikad u svom zivotu nije smenila(glasala za smenu) smenjivog predsednika....nego su radi da ga trpe i po 50 godina i da mu daju ovlascenja kao ni jednom monarhu da ih za'ebava citav zivot, da izmislja ustave,drzave,.....samo da bi svoju g...u negde smestio
Isto tako je zanimljivo ovo oko modernosti,...pa ispade da smo mi kao republika Srbija ustvari moderniji(a uvek i bili) od jedne Engleske koja je eto sva neka zaostala i ne razume kako bi sa svojom kraljicom trebala da postupi onako kao sto smo mi davnih dana sa nasom,...
Sve u svemu, zao mi je sto monarhija nema prodju u Srbiji i sto narod nece ozbiljnije ni da razmisli
o toj opciji i sto je odmah izlozena neverovatnim napadima...verovatno nece nikad vise ni biti uspostavljena....
S druge strane neke stvari recene za Karadjordjevice su na mestu(a pogotovo za Aleksandra i onog starog i ovog novog)..a i za SPO-sva sreca da je bar monarhisticka stranka-zamisli situaciju da lik poput Vuka bude predsednik, a Dana premijer...da se ubijes odmah..