Srbija Kraljevina

• Začetnik teme Začetnik teme Parun
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bitno je postojanje institucije Kralja. Nebitno je ko ce je vrsiti. Kralj bi oznacio politicku stabilnost i borbu stranaka za Parlament, a njegovo prisustvo bi znacilo da je Premijer prvi covek drzave, sto i pise u nasem trenutnom Ustavu. Ali hej, ko sisa Ustav, dok god je onaj ko ga krsi lep?

Увођење монархије би значило да Србија има домаћина и да мајордом води државу под краљевским надзором.

Jeste,ali copavi je utabao stazu u umovima Srba,da je Kralj zlo,neko ko se samo sepuri(a sam je izigravao upravo takvu personu) i to je tesko izbaciti iz naroda!Pljujemo po sopstvenom nasldju,a uzeli bi sa zapada u trenu sve ono sto je nemoralno i ogovano,samo nek je u modi!

Ali najjace je sto je Broz bio veci kralj od Karadjordjevica, pa onda Sloba, pa... da ne imenujem dalje, da me ne pojede mrak. :lol:

Srbi obozavaju svoje "kraljeve" ali se uzasavaju reci "monarhija" sto je paradoksalna pojava. Ok, ako je neko pobornik tekovina Francuske Revolucije, i zalaze se za totalnu demokratiju koja se gotovo granici sa anarhizmom, nemam nista protiv. Ali ti najveci protivnici monarhije drze Brozovu (i druge) slike pored/ umesto Slavske Ikone, a kao zgrazavaju se nad cinjenicom da bi jedan covek "vladao" dozivotno (iako bi njegova "vlast" bila cuvanje moralnog, duhovnog i tradicionalnog, a ne sastavljanje fiskalnog budzeta za tekucu godinu).

Не разумем ову острвљеност на идеју Србије као Краљевине баш сада кад поново самостална Србија као република (по први пут у својој дугој историји државности) остварује овако блиставе резултате .:per:

Не разумем ову острвљеност на идеју Србије као Краљевине баш сада кад поново самостална Србија као република (по први пут у својој дугој историји државности) остварује овако блиставе резултате .:per:

U Srbiji mnogo šta treba mjenjati. To je fakat koji niko ne spori. Ali ne razumijem one koji misle da bi se nešto promjenilo nabolje samo zato što bi mjesto predsjednika imali kralja.

A to je tako samo, sednes i promenis sistem? :)

Ne budi dete. Svaki narod ima sistem kojem je dorastao.

Kraljevinu smo dorasli,ali nismo prerasli,jer i dan danas ljubimo slike svojih predsednika okacene o zid!
Znam da nije to tako-pljuni pa zalepi.I da se krene sad u tu promenu,ja sigurno doziveti necu(a nisam toliko matora)neki boljitk,ali ako se uskuro ne zaustave nezajazljivi politicari,od ove zemlje nece ostato kamen na kamenu!

Kraljevinu smo dorasli,ali nismo prerasli,jer i dan danas ljubimo slike svojih predsednika okacene o zid!
Znam da nije to tako-pljuni pa zalepi.I da se krene sad u tu promenu,ja sigurno doziveti necu(a nisam toliko matora)neki boljitk,ali ako se uskuro ne zaustave nezajazljivi politicari,od ove zemlje nece ostato kamen na kamenu!

Slike se ljube zbog titoizma a ne monarhije.

Mi smo zreli za diktaturu a ne uredjeno drustvo. :)

A sto se tice monarhije, kao i zenska nevinost, kad se jednom izgubi, ne vraca se, pa ni za 70 godina. :)

Jos uredjenija su drustva Nemacke, Austrije, Svajcarske koje su republike. :) A ni Francuskoj nista ne fali.

Nemacka i Austrija imaju kancelarski sistem koji je prakticno isto sto i parlamentarna monarhija. Svajcarska je konfederacija, ne mozemo na nju da primenimo ista pravila kao na unitarne drzave. Francuska je jedini primer prave republike od svega sto si naveo.

Ne postoji parlamentarna monarhija koja je trula drzava.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back