"Srbija - ekonomska sila Balkana": Američki list objavio tekst o velikim uspesima Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ajde ovako..

Da li se slažemo da Rio Tinto jedini ima istraživačka prava na teritoriji Jadra i da im je to pravo dala bivša vlast?

-Slažemo se

Kako onda zamišljaš scenu gde dolazi neka druga kompanija i kaže im...
...ajde sklonite se odatle i prestanite da istražujete, sad ćemo mi malo tu da vadimo rudu?

Šta je onda to i kako se zove?
A sta bi ti hteo...
Jel ako ja otvorim kafanu , u komsiluku niko ne sme da otvori restoran....jok, pazi da nije..
Nema nikakvih povlastica istrazivacko pravo , kao sto vi ovde izmisljate...
Istrazivacko pravo ima rezultate koje firma koja istrazuje moze da proda...ili ne...ali da ja sad zbog istrazivackog prava garantujem i proizvodni monopol, ne samo proizvodnju nego i monopol, a pa sinko , to je kao kad doneses flasu za zamenu piva i trazis da ti daju pivo dzabe.....mnogo je sinko..koja god bila vasa logika..

Logika se uvek postavlja iz ugla prodavca, a ne kupca...
Uzmimo prodavnicu hamburgera u blizini skole..
Po tom vasem pristupu , sve hamburgernice koje nemaju potpisan ugovor sa skolom ili sa drzavnom agencijom za skolske hamburgere, zasto da ne, otvorimo i tu agenciju i ministarstvo za ishranu skolaraca o trosak roditelja....ne bi smelo da dobije radnu dozvolu u blizini skole na 1 do 2 km...

Da bi zastitili dobit hamburgerdzinice koja ce pobediti na licitaciji gde ce skolski direktor i clan agencije za hamburgere postavljati uslove vlasniku hamburgerdzinice...obicno da uplate izmedju 3000 i 5000e mesecno zvanicno skoli , i isto toliko nezvanicno direktoru i skole i agencije za hamburgere..

Sve ovo izgleda komicno , ali kad ja objasnjavam ovako , cisto , bez prekrivenih uslova, a u praksi je , ebiga sinko nisi ti Pajticevm ortak, nisi ti Simin ortak nisi ti Andrejev ortak, pa da mozes da otvaras to blizu skole...

A jos se jave ljudi koji bi da brane interes koruptivnog izvodjaca, a ne krajnjeg kupca...potrosaca..

prvo, imala je rio sava EXPLORATION, u prevodu istrazivanje, a i to su uradili sa cerkom firmom da se vlasi ne dosete
drugo, za sve vreme su knjizili gubitke, koje su naduvavalili da dara prevezidje meru, i tu su nasi revizori zakazali, jer su posle usledile pretnje tuzbama za milijardu, ili dve - taj trosak bi se preneo na tu drugu kompaniju koja bi kopala, a i ovako zarada od nekih 5 milijardi sta mislis da ce rio tinto da zaboravi na ove dve koje je vec ulozila rio sava u istrazivanje? nece! u te dve, ili samo u jednu su oni uracunali i svoju zaradu za vreme istrazivanja, pa su i naduvali, i to je problem sto ih niko nije kontroilisao

Nije bitno šta je čija ćerka ili sin.
Rio Tinto je iza njih.
Isto će njegova ćerka tako i da vadi rudu..

Nisi mi odgovorio na ovo pitanje..

Kako zamišljaš scenu gde dolazi neka druga kompanija i kaže im...
...ajde sklonite se odatle i prestanite da istražujete, sad ćemo mi malo tu da vadimo rudu?

A sta bi ti hteo...
Jel ako ja otvorim kafanu , u komsiluku niko ne sme da otvori restoran....jok, pazi da nije..
Nema nikakvih povlastica istrazivacko pravo , kao sto vi ovde izmisljate...
Istrazivacko pravo ima rezultate koje firma koja istrazuje moze da proda...ili ne...ali da ja sad zbog istrazivackog prava garantujem i proizvodni monopol, ne samo proizvodnju nego i monopol, a pa sinko , to je kao kad doneses flasu za zamenu piva i trazis da ti daju pivo dzabe.....mnogo je sinko..koja god bila vasa logika..

Logika se uvek postavlja iz ugla prodavca, a ne kupca...
Uzmimo prodavnicu hamburgera u blizini skole..
Po tom vasem pristupu , sve hamburgernice koje nemaju potpisan ugovor sa skolom ili sa drzavnom agencijom za skolske hamburgere, zasto da ne, otvorimo i tu agenciju i ministarstvo za ishranu skolaraca o trosak roditelja....ne bi smelo da dobije radnu dozvolu u blizini skole na 1 do 2 km...

Da bi zastitili dobit hamburgerdzinice koja ce pobediti na licitaciji gde ce skolski direktor i clan agencije za hamburgere postavljati uslove vlasniku hamburgerdzinice...obicno da uplate izmedju 3000 i 5000e mesecno zvanicno skoli , i isto toliko nezvanicno direktoru i skole i agencije za hamburgere..

Sve ovo izgleda komicno , ali kad ja objasnjavam ovako , cisto , bez prekrivenih uslova, a u praksi je , ebiga sinko nisi ti Pajticevm ortak, nisi ti Simin ortak nisi ti Andrejev ortak, pa da mozes da otvaras to blizu skole...

A jos se jave ljudi koji bi da brane interes koruptivnog izvodjaca, a ne krajnjeg kupca...potrosaca..

Može da proda ali neće.
U prevodu, samo oni mogu da vade rudu i niko više, osim ako sami ne odluče drugačije, a neće.

Može da proda ali neće.
U prevodu, samo oni mogu da vade rudu i niko više, osim ako sami ne odluče drugačije, a neće.
U prevodu , onako kako ja gledam na to mogu sebi prst u dupe da zavuku , istrazivanje je istrazivanje, radna dozvola je radna dozvola, dozvola za eksploataciju je dozvola za ekploataciju....sve tri stvari su razlicite....

Uzmimo jednu TV stanicu ..
Radnu dozvolu dobijes lako....otvoris doo, sa tom radnom aktivnosti , i onda dobijes radnu , ako nema primedbi , a obicno nece biti , a zatim juuris dozvolu za frekvenciju , pa za relejnu raspodelu , da saglasnosti , pa ovo pa ono....sta sad treba, da kazem, ljudi , cim sstemi dali dozvolu za otvaranje firme zaradio difuznu emisiju , dali ste mi sve potrebne dozvole i za emitovanje programa i za kreiranje i za izbor frekvencije i svasta nesto..

Pa gde to ima osim ako nije mito i korupcija...
Tamo ima..

U prevodu , onako kako ja gledam na to mogu sebi prst u dupe da zavuku , istrazivanje je istrazivanje, radna dozvola je radna dozvola, dozvola za eksploataciju je dozvola za ekploataciju....sve tri stvari su razlicite....

U prevodu litijum ili vadi Rio Tinto ili ostaje pod zemljom.
To se zove eskplotaciono pravo koje je posledica istraživačkog prava.

Dozvola je nešto drugo.

Nisi mi odgovorio na ovo pitanje..

Kako zamišljaš scenu gde dolazi neka druga kompanija i kaže im...

to se zove banana drzava gde se strane kompanije nadgornjavaju, a drzava srbija se nista ne pita, ostajem ti duzan samo dokaz da je sns od srbije napravila banana drzavy, a da za vreme zutih to nije bilo tako

U prevodu litijum ili vadi Rio Tinto ili ostaje pod zemljom.
To se zove eskplotaciono pravo koje je posledica istraživačkog prava.

Dozvola je nešto drugo.
ne lupaj, ako imaas eksploataciono pravo, ono je dozvola za kopanje

za vreme zutoh ono nije proisticalo iz istrazivackog prava,a onda je sns promenila zakon gde se cak daje eksluzivno pravo onom koji je istrazio i da kopa - to pre sns-a nismo imali u zakonu, znaci da su se prodali, rt ih je korumpirao da promene zakon

"Imaju rok od 40 dana da usvoje zakon ili će 41. imati blokade ključnih tačaka i železnica": Na "svelitijumskom saboru" u Loznici iznet jedan zahtev

pa jel ti kazem da je sns tek 2015 oduzeo diskreciono pravo srbiji da bira onoga koji ce da kopa - jel citas ti sta ti se pise? do tada srbija nije morala da da rt-u da kopa, nego nekom drugom ako je htela, a od tada mora samo rt-u to su uradili tvoji sns izdajnici, isti ti koji su izdali...

Poslednja izmena:
ugxLgub.jpeg

ne lupaj, ako imaas eksploataciono pravo, ono je dozvola za kopanje

za vreme zutoh ono nije proisticalo iz istrazivackog prava,a onda je sns promenila zakon gde se cak daje eksluzivno pravo onom koji je istrazio i da kopa - to pre sns-a nismo imali u zakonu, znaci da su se prodali, rt ih je korumpirao da promene zakon
Promenimo zakon brate za 1dan.....nek bude za 2dana..

to se zove banana drzava gde se strane kompanije nadgornjavaju, a drzava se nista ne pita

Zahvali se koaliciji 10 stranaka koja opet pretenduje da dođe na vlast.

Oni su liberalizovali zakone, sudstvo, tužilaštvo, privatizovali sve kompanije za 1 dinar i odveli nas u bankrot.

Pa sad kad su finansije stabilne, opet bi da dođu i budi siguran, biće i dozvole za Rio Tinto.

Kako kaže Lutovac..

Rio Tinto može u demokratskom društvu.. :)

Može da proda ali neće.
Међутим, правна ситуација се драстично мења 2015. када је донет нови Закон о рударству и геолошким истраживањима – који је, након тога, више пута мењан – а њиме уведено неколико суштински битних новина. Пре свега, експлоатација литијума (као и неких других рудних богатстава) предвиђена је као делатност „стратешки значајна” за републику Србију, док је могућност експропријације непокретности дозвољена у корист приватног привредног субјекта који је носилац истраживања или експлоатације ове минералне сировине (члан 4). До тада то није било могуће.

Даље, чланом 52 је изричито прописано да носилац потврде о резервама и/или ресурсима (која се добија по окончању истражних радова) има право (?!) да добије експлоатационо право у складу са овим законом! Дакле, укинуто је дискреционо право државе да одлучи да ли ће одобрити експлоатацију неке минералне сировине – а носиоцима истражног права (тј. потврде о резервама и/или ресурсима) гарантовано је да ће по окончању геолошког истраживања добити експлоатационо право ако то желе! Затим, за добијање експлоатационог права се више не захтева ни сагласност министарства надлежног за послове заштите животне средине, већ се само тражи „акт којим се прописују обим и садржај студије о процени утицаја на животну средину” (члан 70).

Уколико би дошло до међународне арбитраже, тужбени захтев „Рио Тинта” би се темељио на одредбама билатералног споразума о заштити страних улагања између Србије и Уједињеног Краљевства – будући да је инвестиција „Рио Тинта” у Србији структурирана преко Енглеске. За такве тужбе није неопходно да постоји уговор између страног улагача и државе домаћина – на чему се често у нашој јавности погрешно инсистира.

PA TI MANTRAJ DA SU KINEZI, JEDINO AKO JE ALJEKOV SAVETNIK TONI KINEZ

Najveci neprijatelj dobrog organizatora posla je kredit....
ako nema velikog kredita, svaki dobar menadzer ce napraviti cudo i nema problema niti neresivih komplikacija...sve se resava tako brzo i efikasno dok trepnes...

Da nisam video i imao praksu , gde nisam imao mogucnost HR , tj davanja otkaza, pa da mi nesto tu i mutite...ali sam video na vise primera, prvi je bio kljucan jer kad odradis dobar menadzment u firmi u kojoj ne smes da dajes otkaze, posle si izvesten, i onda ti svaka druga firma dodje laganica....bukvalno ..
Svi oni problemi, opstinari , jajare, politicari , krimosi polukrimosi , sve je to resivo i poprilicno sitno ....
Ostaje bezobrazna kriminalna BIA i DB, ako je bezobrazna i kriminalna....ali to nije sluzba, nego pojedinci , obicno njih 4,5,6,7 i onda moras da ih napipas ko su , iznutra, tacno sve da ih nateras se sabiju i ogole...nadjes nacin, i onda mozes sa njima na cistac....
Doduse nisam probao pravno na cistac sa kriminalnom DB, to mi nekako nije islo zajedno....em je tajna sluzba em je kriminalna, em imam drugi deo DB koji ce da ih klepne po usima...

To govorim za velike igrace, za boraniju , oni ne mogu nista....ni inspekciju sanitarnu da rese u jednom gradu , pa moraju da je podmicuju....ej sanitarnu podmicuju...

Међутим, правна ситуација се драстично мења 2015. када је донет нови Закон о рударству и геолошким истраживањима – који је, након тога, више пута мењан – а њиме уведено неколико суштински битних новина. Пре свега, експлоатација литијума (као и неких других рудних богатстава) предвиђена је као делатност „стратешки значајна” за републику Србију, док је могућност експропријације непокретности дозвољена у корист приватног привредног субјекта који је носилац истраживања или експлоатације ове минералне сировине (члан 4). До тада то није било могуће.

Даље, чланом 52 је изричито прописано да носилац потврде о резервама и/или ресурсима (која се добија по окончању истражних радова) има право (?!) да добије експлоатационо право у складу са овим законом! Дакле, укинуто је дискреционо право државе да одлучи да ли ће одобрити експлоатацију неке минералне сировине – а носиоцима истражног права (тј. потврде о резервама и/или ресурсима) гарантовано је да ће по окончању геолошког истраживања добити експлоатационо право ако то желе! Затим, за добијање експлоатационог права се више не захтева ни сагласност министарства надлежног за послове заштите животне средине, већ се само тражи „акт којим се прописују обим и садржај студије о процени утицаја на животну средину” (члан 70).

Уколико би дошло до међународне арбитраже, тужбени захтев „Рио Тинта” би се темељио на одредбама билатералног споразума о заштити страних улагања између Србије и Уједињеног Краљевства – будући да је инвестиција „Рио Тинта” у Србији структурирана преко Енглеске. За такве тужбе није неопходно да постоји уговор између страног улагача и државе домаћина – на чему се често у нашој јавности погрешно инсистира.

PA TI MANTRAJ DA SU KINEZI, JEDINO AKO JE ALJEKOV SAVETNIK TONI KINEZ

To su intrepretacije zakona od strane koga?
Daj nam link tog prevodioca i daj nam link zakona.. :)

SNS je sve svoje zakone povukao.

Ja ti opet ponavljam.
Dozvolu za eksploataciju im niko nije dao.
Data im je samo dozvola za istraživanje a samim tim niko osim njih i ne može da vadi rudu. To je ujedno i eksplotaciono pravo.

Ima dve vrste Srba pametnjakovici , sa kojima niko pametan ne moze na kraj, i pametni ljudi , prvi uvek guraju neki svoj interes i zato ne moze sa njima niko...osim kvaran ili nasilnik..
a drugi imaju interes i cesto sa njima mozes i otvoreno da kazes koji su interesi jednih i drugih , u glavnim crtama, da ne ofiras sve, a nekad mozes i sve, i opet mozes da se dogovoris, ako nisu Srbi....ako su srbi ne mozes, dogovor ide odvojeno , prica moze, ali dogovor mora drugacije..

Kad mi dodju neki biznismeni pa mi kazu isto sa ovima kao i sa onima, ma hajde, ako hoces da ispadnes covek , sa pametnjakovicima uvek racunas i 30% minimum da ces posle naknadno da nesto trosis da bi ispao covek, ti a ne oni....ako hoces da izvuces korist od uopste posla sa njima...ne ekonomsku nego referencu , ili dalje poslovanje..

Sve u tekstu je tačno.
Postoji Eurostat gde se vidi BDP rast po svakoj godini.

Postoji RZS gde se vidi broj zaposlenih 2012-te i broj zaposlenih 2025-te.
Ne broj nezaposlenih, nego broj zaposlenih.
Jako bitan indikator stvarnog rasta privrede.
Doslovno ništa spektularno nije Srbija napravila, svi su rasli, svuda je nezaposlenost drastično pala.
Srbija je na istom mjestu gdje je bila prije 10 godina, jedino BiH je prestigla, ali zato su drugi koji su bili dosta gori, poput Albanije, došli na korak do Srbije, oni koji su bili bolji su se još više udaljili.

Srbija je na istom mjestu gdje je bila prije 10 godina, jedino BiH je prestigla, ali zato su drugi koji su bili dosta gori, poput Albanije, došli na korak do Srbije, oni koji su bili bolji su se još više udaljili.

:rotf:

Pa recimo u BIH nije nezaposlenost drastično pala, Hrvoje.

Ako može tačno u čemu nas je BIH prestigla a Albanija "došla na korak" .. ?

To su intrepretacije zakona od strane koga?
Daj nam link tog prevodioca i daj nam link zakona.. :)
ja da ti dam? pa ti kazes da je laz, a nalazi se lako samo izguglaj Закон о рударству и геолошким истраживањима
i nema sanse da ga promasis

evo zajdno da proverimo https://ekologijakragujevac.rs/zakon-o-rudarstvu-i-geoloskim-istrazivanjima/
clan 4 istinit, evo sad sam proverio

reci, na koliko mesta hoces da proverim?

Poslednja izmena:
ja da ti dam? pa ti kazes da je laz, a nalazi se lako samo izguglaj Закон о рударству и геолошким истраживањима
i nema sanse da ga promasis

evo zajdno da proverimo https://ekologijakragujevac.rs/zakon-o-rudarstvu-i-geoloskim-istrazivanjima/

clan 4 istinit, evo sad sam proverio

reci, na koliko mesta hoces da proverim?

Član 4.

Screenshot-20250517-203706-2.png

Dozvoljena je eksproprijacija.
To sam napisao na predhodnoj strani da su taj zakon doneli i nakon pobune ga sklonili.

Gde je ovde izjadnačeno istraživanje i eksploatacija?

Očito ne razumiješ napisano, Srbija je prestigla BiH, a Albanija došla na 30% iza Srbije i brzo raste, a nekada je bila na 20-30% razvoja Srbije.

Albanija je pre deset godina imala veće plate od nas sada ima 246€ manju prosečnu platu od nas.
Pa te opet pitam, u čemu se ogledaju ti tvoji procenti?

Član 4.

Screenshot-20250517-203706-2.png

Dozvoljena je eksproprijacija.
To sam napisao na predhodnoj strani da su taj zakon doneli i nakon pobune ga sklonili.
ne, nego si ti napisao da je oduvek postojao,a da nije donet 2015, pa bi trebalo da ga uporedimo sa prethodnim i vidimo razliku; sada kazes da je sklonjen, ne znam samo kako se to zakon "sklanja", pokazi mi, imas neki argument dokaz, godinu, kada se to desilo?
Gde je ovde izjadnačeno istraživanje i eksploatacija?
pa u istoj recenici gde pise: i/ili

Back