Umri_muski
Legenda
- Poruka
- 71.067
A sta bi ti hteo...Ajde ovako..
Da li se slažemo da Rio Tinto jedini ima istraživačka prava na teritoriji Jadra i da im je to pravo dala bivša vlast?
-Slažemo se
Kako onda zamišljaš scenu gde dolazi neka druga kompanija i kaže im...
...ajde sklonite se odatle i prestanite da istražujete, sad ćemo mi malo tu da vadimo rudu?
Šta je onda to i kako se zove?
Jel ako ja otvorim kafanu , u komsiluku niko ne sme da otvori restoran....jok, pazi da nije..
Nema nikakvih povlastica istrazivacko pravo , kao sto vi ovde izmisljate...
Istrazivacko pravo ima rezultate koje firma koja istrazuje moze da proda...ili ne...ali da ja sad zbog istrazivackog prava garantujem i proizvodni monopol, ne samo proizvodnju nego i monopol, a pa sinko , to je kao kad doneses flasu za zamenu piva i trazis da ti daju pivo dzabe.....mnogo je sinko..koja god bila vasa logika..
Logika se uvek postavlja iz ugla prodavca, a ne kupca...
Uzmimo prodavnicu hamburgera u blizini skole..
Po tom vasem pristupu , sve hamburgernice koje nemaju potpisan ugovor sa skolom ili sa drzavnom agencijom za skolske hamburgere, zasto da ne, otvorimo i tu agenciju i ministarstvo za ishranu skolaraca o trosak roditelja....ne bi smelo da dobije radnu dozvolu u blizini skole na 1 do 2 km...
Da bi zastitili dobit hamburgerdzinice koja ce pobediti na licitaciji gde ce skolski direktor i clan agencije za hamburgere postavljati uslove vlasniku hamburgerdzinice...obicno da uplate izmedju 3000 i 5000e mesecno zvanicno skoli , i isto toliko nezvanicno direktoru i skole i agencije za hamburgere..
Sve ovo izgleda komicno , ali kad ja objasnjavam ovako , cisto , bez prekrivenih uslova, a u praksi je , ebiga sinko nisi ti Pajticevm ortak, nisi ti Simin ortak nisi ti Andrejev ortak, pa da mozes da otvaras to blizu skole...
A jos se jave ljudi koji bi da brane interes koruptivnog izvodjaca, a ne krajnjeg kupca...potrosaca..