"Srbija - ekonomska sila Balkana": Američki list objavio tekst o velikim uspesima Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
FSLqubKXsAQh_OU.jpg

Onda nemoj da plačeš što si manje razvijen od Hrvatske.

Sve to je posledica tvog glasanja za Andrejevog Polubrata :)

To je posledica 12 izgubljenih godina.
Koalicija desnih i levih.
Ništa nisu mogli da se dogovore osim da poklone NIS Rusima.

Tad su se otimali samo za stolicu u Moskvi, kaže Velja Ilić.. :)

Ma ne vređam vas "velike znalce"(iako si ti u zabludi da mi je to cilj) već sam tužan kad viidm kako vatreno raspravljate a zaista nemate pojma o materiji (površni pogled na par vaših upisa mi odmah to signalizira).

Evo ti npr. samo jednog tvog stava - "... samo u razdoblju između 2014. i 2020., Srbija je imala na raspolaganju preko 1,5 milijardi eura..."
Eto to je za tebe "dokaz" da Srbija ima veeeeliku finansijsku podršku EU ... A ako razložiš to je zapravo 250 miliona po godini ... od kojih, kako i sam nešto kasnije konstatuješ, polovina i ne bude iskorišćena... znači realno je dobijano od EU 125 miliona godišnje. I sad staviš to u kontekst npr. sa BDP-om koji je reda veličine DESETINA MILIJARDI godisnje i shvatiš da je to na nivou npr. nekih 0,2% BDP - ČISTO DA SE ZNA O ČEMU PRIČAMO. Još bolje je iznose finasijske podrške EU uporediti sa iznosima carina koje npr. Srbija NE NAPLAĆUJE/BEZ KOJIH JE OSTALA upravo zbog potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji su opet DESETINE X VEĆI od te "famozne" finansijske podrške EU zemlji kandidatu i jasno je svakom ko ume iole logično da razmišlja (i zna ekonomiju makar na nivou srednje ekonomske škole) koliki je stepen zabluda o ovakvoj temi nekog kao što si ti (i još nekog drugog tamo prozivaš da je "pokupio par mitova sa interneta i ostao na tom nivou" a sam si egzemplarni primer takve neznalice...)

Nadam se da si iz ovog 1 banalnog primera tvog lupetanja shvatio suštinu (i da se nećeš sad patetično prebaciti u neki nebitni rukavac rasprave - npr. na to da je Srbija nesposobna da iskoristi i onu drugu polovinu neiskorišćenih EU pomoći što jeste dokaz srpske nesposobnosti ali je NEBITNO za osnovni zaključak o nekakvoj "znaćajnoj" EU pomoći što je SULUDA teza) zašto mi je žao da trošim vreme na "rasprave" sa nekim kao što ste ti, "draga Nena" i sl. (zaista ne pišem ovo kao uvrede već mi je iskreno žao koliko ste neupućeni :( )
Samo jos da nadodam, koliko je Srbija (AV vlast) raskucila tj. rasprodala prirodnih resursa (izvore pitke vode, najplodnije zemljiste, skupocjene rude, odmaralista i banje) i strateske industrije (banke, PKB, IMT, ZMAJ, Aerodrom) strancima, kako bi punila supalj budjet?
Uzimanje stranih kredita za gradnju infrastrukture, koja kosta mnogo vise nego u EU, a koju nam rade stranci (iznose sve pare napolje) uracunava se BDP . . .
E, to je jaka ekonomija?

SRBIJA je ekonomska sila Balkana i jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope koja investitorima nudi konkurentne troškove poslovanja, kvalifikovanu radnu snagu i širok spektar podsticaja, piše USA Today u danas objavljenom izdanju o Srbiji, u članku pod naslovom "Srbija - ekonomska sila Balkana" (Serbia - The Balkans’ economic powerhouse).​

Pogledajte prilog 1728530

Kako je navedeno, Srbija je sada prepoznata kao najdinamičnija ekonomija Zapadnog Balkana, s prognozom rasta BDP-a od 4,5 odsto u 2025. godini i rekordnim stranim ulaganjima, što je pozicionira kao motor regionalnog razvoja i privlačnu destinaciju za globalni kapital.

- Srbija se uprkos globalnim izazovima transformisala u jednu od najbrže rastućih evropskih ekonomija, što je ogroman pomak u odnosu na 2012. godinu kada smo bili pred bankrotom - izjavio je za specijalno izdanje lista USA Today ministar finansija i prvi potpredsednik Vlade Srbije Siniša Mali.

BDP Srbije je, kaže, od tada gotovo utrostručen i sada iznosi 93 milijarde dolara, stopa nezaposlenosti je pala sa 26 odsto na 8,1 odsto, dok su devizne rezerve dostigle rekordne 33 milijarde dolara.

Istovremeno, javni dug Srbije čini 44 odsto BDP-a, što je daleko ispod proseka evrozone od 89 odsto.

Najveći iskorak dogodio se prošle godine kada je Srbija po prvi put dobila investicioni kreditni rejting agencije Standard & Poor’s (S&P), čime je dodatno učvršćen status zemlje sa stabilnim makroekonomskim osnovama, naveo je Mali.

Tokom 2024. godine, u Srbiju je ušlo 5,9 milijardi dolara direktnih stranih investicija, što je za 14 odsto više nego 2023. i predstavlja najviši iznos u istoriji regiona.

Takođe, Srbija konstantno privlači više od 60 odsto svih stranih direktnih investicija na Zapanom Balkanu.

Srbija se uoči izložbe Ekspo 2027. u Beogradu priprema za doček više miliona posetilaca iz više od 120 zemalja i najavljuje ulaganja od 20 milijardi dolara u infrastrukturu, navodi se u članku.

Vlada Srbije snažno podržava startap kompanije, kao i mala i srednja preduzeća, koja čine više od 90 odsto svih srpskih firmi, kroz povoljne kredite, garantne šeme i razvoj tržišta kapitala.

- Fokusiran sam na jačanje tržišta kapitala u Srbiji i pomoć malim i srednjim preduzećima da im pristupe. Takođe pružamo pristupačne kredite za nove investicije i sarađujemo sa međunarodnim finansijskim institucijama kako bismo olakšali jeftino finansiranje putem komercijalnih banaka - naveo je ministar Mali.

Najavio je da Srbija ima ambiciju da do 2030. godine obezbedi 45 odsto energije iz obnovljivih izvora, uz konačni cilj - ugljeničnu neutralnost.
Pogledajte prilog 1728531

Ovaj energetski zaokret uključuje krupne investicije u solarne parkove, vetroelektrane i modernizaciju mreže. Istovremeno, Srbija ulaže u 323 infrastrukturna projekta koji pokrivaju puteve, železnicu, bolnice, škole i poljoprivredu, ukupne vrednosti od 20 milijardi dolara uoči "Ekspa 2027“.

Jedan od primera održivog razvoja partnerstvo sa američkom kompanijom UGT Renewables na izgradnji solarnog parka snage 1 GW.

- Ovo će ne samo podići BDP, već i unaprediti kvalitet života i povećati konkurentnost naše zemlje - istakao je Mali.

On očekuje porast interesovanja američkih i svetskih investitora u narednim godinama, a posebno uoči izložbe Ekspo 2027.
- U potpunosti smo posvećeni integraciji u porodicu EU i agresivno usklađujemo naše zakone i propise sa standardima bloka. Do 2027. ispunićemo sve formalne uslove za članstvo u Evropskoj uniji - poručuje Mali.

Prema rečima predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, jedan od najznačajnijih pomaka poslednjih godina jeste prelazak sa radno intenzivne privrede na ekonomiju zasnovanu na znanju. IT sektor je postao najveći izvozni sektor Srbije, sa više od 4,4 milijarde dolara izvoza.

On je dodao da više od 20.000 kompanija koje posluju u zemlji ima strano vlasništvo, među kojima su i vodeći globalni igrači u proizvodnji i IT sektoru.

Beograd je danas domaćin istraživačkih centara vodećih svetskih firmi, uključujući Microsoft i AMD, koji su ovde otvorili centre za razvoj najsavremenijih čipova.

U isto vreme, zemlja beleži ubrzan razvoj startap scene, koju Čadež opisuje kao "najbrže rastući startap ekosistem u Evropi".

Srbija ima povoljnu stratešku lokaciju i niz slobodnih trgovinskih sporazuma koji omogućavaju pristup tržištu od 2,8 milijardi ljudi, uključujući Evropsku uniju, Sjedinjene Američke Države, Kinu, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

- Takođe radimo zajedno sa susednim zemljama kako bismo investitorima ponudili pristup većim tržištima, od 6,5 miliona u Srbiji do 22 miliona u regionu. Uprkos prošlim političkim izazovima, lideri sada prepoznaju važnost saradnje za zajednički uspeh - dodao je Čadež.

Među industrijama sa najvećim potencijalom izdvaja se proizvodnja električnih vozila i lanac vrednosti koji prati tu tehnologiju.

- Sa kompanijama poput Stelantisa koje već proizvode električna vozila u Srbiji, kao i bogatim rezervama litijuma, bakra, grafita i bora, imamo sve preduslove da postanemo centar za celokupni proces, od rudarstva do baterija i fabrika vozila - istakao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

https://www.novosti.rs/ekonomija/ve...ki-list-objavio-tekst-velikim-uspesima-srbije
(Tanjug)
Ako to kaže i potvrdjuje glavni i odgovorni za finansije, ministar Siniša Mali, teško je naći protiv argumente.
I pored svih problema sa kojim se Srbija suočava u poslednje vrijeme, i dalje se gradi, obnavlja, Srbija svakim danom sve jača..
Da li pratiti svjetske tokove ili se vratiti 20 g unazad mislim da nije teško prepoznati kod većine gradjana.
Mogu li dobiti link tog američkog časopisa?

ima i elektronsko izdanje, nego kako mi da znamo da nije misljenje, zasto se krije autor teksta? kako da znamo da nije marko djuric autor? meni tekst deluje slican ovom vec od naslova
Op Ed: Serbia: Economic Engine of the Balkans
By Ambassador Marko Đurić
Piše iznad članka da je plaćena reklama "Paid advertisement". Ponavlja od riječi do riječi što govore srpski zvaničnici mjesecima.
Screenshot_20250516_232818.jpg

jeste, samo je pitanje ko sta kako i kome je placeno da se afirmise srbija
valjda je i cacijima jasno da usa today nema sanse da je imala sve ove "podatke"
Potpuno promašeno u vrijeme kada je Trump Srbiji nametnuo 37% carina i prijeti odmazdom svakoj američkoj firmi koja bi otvarala pogon izvan SAD-a.
Netko i srpskoj diplomaciji je morao dokazati da nešto radi, a i unutarpolitički je to iskorišteno kao "vidite da i Amerikanci vide da je Srbija ekonomski tigar" jer tko čita sitna slova. Koliko vidim na X-u to su tako prenijeli svi režimski mediji u Srbiji.

Piše iznad članka da je plaćena reklama "Paid advertisement". Ponavlja od riječi do riječi što govore srpski zvaničnici mjesecima.Pogledajte prilog 1728806
pa zato ne daju u krupnom planu, jedva se vidi

znaci platila srbija taj clanak, i jos se hvale, kao ameri ih hvale? sta ti je caci pamet?:dash:

najgore je sto su ovo knjizili kao lobiranje, platili mozda 100k,. a ko zna koliko miliona stavili sebi u dzep. sns banda na celu sa sinisom malim

Poslednja izmena:
placena reklama, pise na vrhu stranice usa today

sramota,. cime se vi sve sluzite, varate jadne cacije, alal vam prevara i lopovluk, jer ko zna koliko ste para maznuli za "lobiranje", a ono obicna placena reklama, moze da se zakupi tih nekoliko stranica, I LEPO PISE
"Paid advertisement".
samo se slabo vidi, namerno su zamutili sns bitange, i njihovi mediji jos lazu i varaju srpski narod.... auuuuu, koja medijska bruka
Kako je navedeno,
ko to sve navodi? svaki cigo svoga konja hvali, eto ko, ciganjska posla sns sekte

Američki list objavio tekst o velikim uspesima Srbije​

americki list objavio placenu reklamu, da se promeni naslov, moderacijo, ovi opet falsifikuju

Poslednja izmena:
gde su sns-ovci na ovoj temi?

znaci pokusaj prevare sa placenom reklamom kao da amerika podrzava rezim, i sad bezanija, niko da se javi i kaze izvinbite sto smo vas varali?

kao kada je ana brnabic tvrdila da amercki mediji javljaju da aljek ima sastanak sa trampom, pa se ispostavi i to da je bila prevara, jer je medij balkanski,a ne americki, sns napravio sajt da bi lagao... ovde je platio kao lobiranje, zakupio stranicu ili vise da reklamira zemlju, a cacijima se predsatavlja kao americka podrska

dokle cete bre vise da lazete i varate srbe, sns sekto?

zato i ne smete na izbore, jer ste pukli, svi vide da ste varalice, samo lazete kao av, patoloski lazov

Sve u tekstu je tačno.
Postoji Eurostat gde se vidi BDP rast po svakoj godini.
ja uopste nisam ulazio u to na koji nacin se racunao bdp, i koji % su krediti, vec samo polazim vec od naslova:

Američki list objavio tekst o velikim uspesima Srbije​

amercki list je objavio placenu reklamu, srbija je taj trosak knjizila verovatno kao lobiranje

znaci, platis pa klatis, a nema govora o nekoj podrsci, ranije se ana hvali amerkcim medijima koji kao najavljuju sastanke itd - sve je laz

ja uopste nisam ulazio u to na koji nacin se racunao bdp, i koji % su krediti, vec samo polazim vec od naslova:

amercki list je objavio placenu reklamu, srbija je taj trosak knjizila verovatno kao lobiranje

znaci, platis pa klatis, a nema govora o nekoj podrsci, ranije se ana hvali amerkcim medijima koji kao najavljuju sastanke itd - sve je laz

Nije to jedini strani list koji priča/pričao pohvalno o našim ekonomskim aktivnostima.

Sam Picula je u svom izveštaju teška srca izgovorio da je ekonomija uspešna uz neki tupavi dodatak.

Nije to jedini strani list koji priča/pričao pohvalno o našim ekonomskim aktivnostima.
ti nastavljas sa laganjem, kao da racunas da caciji ne znaju sta znaci "Paid advertisement" sto lepo pise na vrhu stranice i tog teksta
Sam Picula je u svom izveštaju teška srca izgovorio da je ekonomija uspešna uz neki tupavi dodatak.
kako da znamo da i on nije paid advertiser? sad vam je picula argument?

ti nastavljas sa laganjem, kao da racunas da caciji ne znaju sta znaci "Paid advertisement" sto lepo pise na vrhu stranice i tog teksta

kako da znamo da i on nije paid advertiser? sad vam je picula argument?

Ma nije mi argument, samo kažem da ovo sada nije jedini strani medij ili subjekt koji priča o ekonomiji Srbije pohvalno.

Verovatno je ovo sada plaćeno od strane Siniše Malog... :)
Što ne znači da nije istina.

Ma nije mi argument, samo kažem da ovo sada nije jedini strani medij ili subjekt koji priča o ekonomiji Srbije pohvalno.
ja te opet vracam na placenu reklamu, ona je pohvalna, ali kada vec pominjes
Verovatno je ovo sada plaćeno od strane Siniše Malog... :)
Što ne znači da nije istina.
ali kada pominjes piculu, i eu, sta njih kosta da lazu kako smo mi na dobrom putu, ako im treba litijum? i ne samo litijum, jer sta sve nisu dobili francuzi npr.?
sto se tice sinise, ti isto mozes da kazes da je istina da mu prijatelj iz inostranstva placa preko tajnih racuna skolovanje dece, a on sa tim racunima slucajno povezan, nisu njegovi

ja te opet vracam na placenu reklamu, ona je pohvalna, ali kada vec pominjes

ali kada pominjes piculu, i eu, sta njih kosta da lazu kako smo mi na dobrom putu, ako im treba litijum? i ne samo litijum, jer sta sve nisu dobili francuzi npr.?
sto se tice sinise, ti isto mozes da kazes da je istina da mu prijatelj iz inostranstva placa preko tajnih racuna skolovanje dece, a on sa tim racunima slucajno povezan, nisu njegovi

Kakve veze litijum ima sa njima?
Rio Tinto je Kineska priča.

Kakve veze litijum ima sa njima?
Rio Tinto je Kineska priča.
da je kineska ne bi av potpisivao solcu za mercedes; sta kazes, da niste otkazali svabama, samo nam jos niste javili? ajde nemoj vise da se lazemo, to ste vec probavali sa pricom kako su kinezi najveci u rt, a zapadnjaci vecinski

kinezima je cilj da uvale eu svoja EV - el.vozila, a ne da im svabe pariraju

da je kineska ne bi av potpisivao solcu za mercedes; sta kazes, da niste otkazali svabama, samo nam jos niste javili? ajde nemoj vise da se lazemo, to ste vec probavali sa pricom kako su kinezi najveci u rt, a zapadnjaci vecinski

kinezima je cilj da uvale eu svoja EV - el.vozila, a ne da im svabe pariraju

Švabe ne mogu da im pariraju nikako.
Oni su patuljci na tom polju za Kinu.

Ne mogu da naprave konkurentan automobil čak i da im damo besplatno litijum.
Zato uvode tarife Kini.

Nije ništa potpisao Šolcu, nego ga doveo da botne za rudnik, da se umiri EU javnost koja je protiv.

Screenshot-20250504-213717-2-1.png

https://www.marketscreener.com/quote/stock/RIO-TINTO-PLC-9590196/

Niko sam nije većinski vlasnik ali su Kinezi najveći pojedinačni vlasnici.

Svi ovi ostali, crni kameni, rotšildi (babaroge sa kojima plaše narod) su banke i investicioni fondovi, koji funkcionišu po principu - kupi, pozajmi, prodaj, naplati i zaradi.

Samo se Kinezi ovde ozbiljno bave preradom rude i proizvodnjom baterija.

Toliko su moćni i kontrolišu to tržište da se cena litijuma izražava u juanima na berzi.

Zato je Ćuta toliko pustio pene.
Isto kao što je penio zbog kineske fabrike guma u Zrenjaninu a u Inđiji mu ne smeta Japanska fabrika guma.

Back