srbija branik evrope

ma razumijem ja tebe, samo reci ti meni koliko bi ja tinte trebao prosipati na sve one gluposti o hrvatima koji kao jedu malu djecu, ... čim ujutro ustanu popiju čašu krvi, ... pa navečer ne mogu zaspati ako ne prikolju nekoga.....

i sad, možeš neke stvari (bar ponekada) ignorirati, ili se možeš ubiti objašnjavajući sljepcu kako je nebo plavo....

za mene je ideal poslovice: PAMETNOM ČOVJEKU SAVJET NE TREBA, A BUDALI NE KORISTI

tacno si rekao,hrvati su iskompleksirana kukavicka,podmukla nacija,i to se zna vrlo dobro,a vi ostavite srpsku istoriju i idite kod madjara pa njih smarajte,oni su vam bili gazde:hahaha:

Carstvo se organizovalo. Institucija janičara, stvorena u vreme Murata I, pretrpela je, čini se, velike promene za vreme Bajazita I. U svakom slučaju, od perioda njegove vladavine susreću se prvi pomeni sistema devširme (devşirme), redovnog "odabira" (u našoj tradiciji poznatog kao danak u krvi, prim. prev.), mladih hrišćana koji su primali islam, bivali poturčeni, vaspitavani i obrazovani u anadolskim porodicama i u samoj Palati, po veoma strogim pravilima, da bi zatim činili vojsku koja je bila pod neposrednom komandom sultana, dok su neki od njih vršili službu u državnom administrativnom aparatu. Oni su činili onu instituciju koja se zvala kapi kulari (kapl kullarl), "roa mreža, međutim, još je uvek bila labava. Rumelija je ostala sa većinskim hrišćanskim stanovništvom - muslimanskih naseobina je bilo malo. Situacija u Anadoliji bila je još manje bezbedna. Osvojeni emirati bili su muslimanski - takva osvajanja nisu bila dostojna jednog pravog gazije. Bajazit je morao da poveri najveći teret pohoda u Anadoliji janičarima i svojim hrišćanskim vazalima, što nije moglo da doprinese jačanju njegove popularnosti. Stanovništvo je gajilo simpatije prema lokalnim emirima, što se ispoljilo već prvom prilikom. S druge strane, ako nije bilo moguće uvođenje fiskalne administracije, gazije nisu bile voljne da ratuju protiv muslimana, jer se od njih nije mogao uzeti plen. Što se tiče uleme, oni su novo polje delovanja i nove izvore prihoda očekivali od osvajanja hrišćanskih zemalja. Postojao je dakle jedan talas otpora i u odlučujućem trenutku samo su se Srbi i janičari pokazali u potpunosti vernim.

Da li je bar vojna situacija bila nešto povoljnija? Svakako, osmanska vojska je bila moćna, i oni su bili neprikosnoveni gospodari kopna. Nasuprot tome, hrišćani su vladali morima, te su mogli da pruže pomoć Carigradu i da prekinu blokadu moreuzâ, deleći tako Osmansko carstvo na dva dela. Tačnije rečeno, Venecija, koja je u Bursi pregovarala sa Bajazitom, prekinula je te pregovore 1401. godine, kada je bila sigurna da Timur kreće u pohod: ona je osigurala bezbednost svojim kolonijama, pregovarala je o stvaranju antiturske lige sa Đenovljanima sa Hiosa, hospitalcima sa Rodosa i vojvodstvom arhipelaga, pripremajući se da konačno napadne Galipolje. Flote iz Carigrada, Galate i Trapezunta ponudile su se da podrže Timurov pohod, koji je predstavljao njihovu poslednju nadu. Što se tiče ovog potonjeg, on je razorio Siriju i Mesopotamiju i porazio mamelučku vojsku. Bio je gospodar Eufrata i bila su mu otvorena vrata ka Anadoliji. Dok je Bajazitova vojska, raznolika i neblagonaklona prema isuviše ponosnom gospodaru koji o njoj ne brine dovoljno, bila nepouzdana, Timurova vojska je bila odana, a njena odanost bila je podstaknuta time što joj je bila isplaćena sedmogodišnja plata. Konačno, to što je uz sebe imala anadolske emire, omogućilo joj je da se savršeno snalazi na terenu koji nije poznavala.

Kada je saznao da Timur stiže, Bajazit je napustio opsadu Carigrada i otišao za Bursu. Strahujući od akcija lige koju su stvorili Mlečani, ostavio je devet galija u Galipolju i naoružao flotu od dvadeset brodova. Protiv neprijatelja sa istoka okupio je sve svoje snage: vojsku iz Anadolije, sa trupama iz Ajdina, Saruhana, Karesija, Hamida, Tekea, Karamana, Germijana i Sivasa, potom trupe iz Rumelije koje su se nalazile na Galipolju i pred vizantijskim zidinama. Bili su pozvani timarnici i vazalni hrišćanski prinčevi. Uvećavajući se duž puta, osmanska vojska se uputila ka Ankari. Tamo su saznali da je neprijatelj krenuo u pravcu Tokata. Bajazit se povukao u šumovite predele, odakle je planirao da izmori neprijatelja. Želeći da izbegne niz manjih sukoba, Timur je promenio plan, stigavši najpre u Kajseri, a zatim u Ankaru, dok je većina njegovih trupa imala zadatak da prodre u srce zemlje i da je opustoši. Započeo je opsadu Ankare, kada je Bajazit, odvojen od ostatka svoje vojske, došao da ga iznenadi.bovi", мada bi bilo bolje reći "sluge" Porte. Cilj takve prakse nije bio da se "unište" mladi hrišćani, kao ni to da se odvoje od svoje rodne sredine (to i nije uvek bio slučaj), već da se vladaru obezbede verne sluge, čija je karijera zavisila od vlastitih sposobnosti. Ta institucija će imati veliki značaj u istoriji Carstva. S druge strane, nastavila se politika naseljavanja stanovništva na osvojenim teritorijama. Begovi su se učvrstili na Dunavu i Jadranskom moru, i skoro svuda je bila uvedena fiskalna i sudska administracija, zahvaljujući nastojanjima uleme. Osnovani su novi sandžaci u Nikopolju i Ohridu (1393), Ćustendilu (1394) i Vidinu (1396). Veliki vezir Džandarli Ali-paša im je 1393. godine, da bi obezbedio nepristrasnost kadija, precizno odredio način rada i plate. Carstvo se učvršćivalo.

Dakle, ovoliki tekst, koji se uopste ne odnosi na Srbiju, vec na unutrasnje uredjenje Otomana.
I onda, cisto da bi se ubacili Srbi, autor samostalno, bez ikakvih dokaza tvrdi :

"Postojao je dakle jedan talas otpora i u odlučujućem trenutku samo su se Srbi i janičari pokazali u potpunosti vernim."

Cisto da se nesto ubaci za Srbiju iako tekst ne govori o Srbiji uopste. Razlog ?

Poslednja izmena:
Iako je poraz prouzrokovao pad i rasulo, osmanske snage nisu bile slomljene u potpunosti. Timur je najpre želeo da ih uništi i da se dočepa naslednika, Sulejmana. Ali dok su vojnici u potrazi za njim stigli u Bursu, 3. avgusta 1402. godine, begunac je imao vremena da se dokopa Riznice i da se uputi u pravcu Bosfora. Moreuz je obezbeđivala liga koju su stvorili Mlečani. Oni su bili spremni da zažmure i da puste Turke da pređu u Trakiju, iako je to predstavljalo kršenje sporazuma koji su postigli sa Timurom. Međutim, Đenovljani su prihvatili da pomognu Sulejmanu, i njihov primer su uskoro svi sledili. Najstariji Bajazitov sin je tako ponovo postao gospodar Rumelije, moreuzom zaštićen od neprijatelja.

Za to vreme su Timurove trupe popalile Bursu, a zatim su, pre nego što su počele da čiste obale, započele pustošenje Jenišehira i Iznika. Iskoristivši to odlaganje, osmanske i srpske trupe su prešle Dardanele. Šireći teror, Timurovi vojnici su paleći i uništavajući zauzeli Malu Aziju, ali su povremeno nailazili i na neočekivan otpor. Hrišćani su se plašili napada. Njihova procena je bila pogrešna, jer je Timur želeo da na svoj način ponovo uspostavi red u toj oblasti, a drugi poslovi su ga zvali u Aziju. Pre nego što je krenuo, započeo je opsadu Smirne. Pobeđeni, vitezovi sa Rodosa pobegli su svojim brodovima, dok je grad razoren, a hrišćansko stanovništvo pobijeno.

Timur je primio ambasadore koje su mu poslala dva Fokejca, Đenovljanin sa Hiosa i Isa, Bajazitov sin, koji se smestio u Bursi, kada je osvajač otišao. On je pozvao Sulejmana da izađe pred njega ili da mu plati tribut, te je primio izaslanike i poklone. Ne želeći smrt grešnika, Timur je odlučio da ih ostavi da svi zajedno žive, te da se međusobno unište. Sulejman je tako zadržan na teritoriji Rumelije, Isa u Bursi i u svojoj oblasti, a Mehmed u oblasti Amasije i Tokata, odakle je bilo nemoguće pomeriti ga, čak ni oružjem.

Dinastija Osmanlija je opstala, ali je njeno carstvo bilo podeljeno, te je ostalo bez anadolskih emirata koji su vraćeni dinastijama: Germijan, Karaman, Džandar, Saruhan, Teke, Menteše... Koristeći stare strukture vlasti, za koje se pokazalo da su popularne, Timur je podelio teritoriju, da bi lakše vladao. S druge strane, da bi otklonio opasnost od ponovnog uspona Osmanlija, on je dao veliku vlast karamanskoj dinastiji, čija se teritorija dosta uvećala, pojačavši njihov značaj, i od tada je obuhvatala čitavu oblast kod zavoja koji pravi reka Sakarija, protežući se između Burse i Ankare. Rešivši na taj način veliki problem u Anadoliji, Timur se uputio ka Aziji. Sa sobom je poveo Bajazita, koji je umro na putu, u Akšehiru, 9. marta 1403. godine.

Za Osmanlije, situacija nije bila tako strašna kao što je izgledalo. Rumelija, u kojoj je vladao Sulejman, i uz koga je bila administrativna elita države, ostala je nedirnuta. Timurovi pohodi, sa svim strahotama koje je on činio i sa građanskim ratom koji je usledio, imali su kao posledicu veliki talas izbeglica, koji su ubrzali turkizaciju zemlje. U Anadoliji, Mehmed se dosta dobro učvrstio u svojoj neosvojivoj tvrđavi Amasiji. Sasvim je izvesno da su obojica morali da priznaju Timurovu vrhovnu vlast. Ali, teškoće sa kojima se Timurova vojska suočila posle bitke kod Ankare, naročito u pogledu Mehmeda, pokazale su da je carstvo već postalo stvarnost u Maloj Aziji.

...da bi zatim činili vojsku koja je bila pod neposrednom komandom sultana, dok su neki od njih vršili službu u državnom administrativnom aparatu.
Takozvani robovi, zar ne?
Robovi rade u birokratskom aparatu, to je i logicno i u svakom drustvu imamo takvu. pojavu.

Cilj takve prakse .... da se vladaru obezbede verne sluge, čija je karijera zavisila od vlastitih sposobnosti (takodje odlika robova).

Poslednja izmena:
Dakle, 9/10ina teksta ne govore o Srbiji.
Imamo Dusana i Orhana, Lazarevica i Bajazita i to je to.

Stvar je u tome sto je autor teksta debil, sto mu se materijal za ovaj tekst sastoji iz bukvalno tri recenice a ostalo je nadgradnja u vidu opste istorije Otomana u to doba. Ovaj tekst je u naucnom pogledu dno dna, zbog toga je i izdat u dnevnoj stampi.

To da je autor debil, pokazuje njegov pristup problematici. U principu, on se i ne bavi problematikom vec ima tri recenice(Dusan i Orhan, Lazarevic i Bajazit kod Nikopolja i Ankare) kao polaznu tacku a sve ostalo je "budzenje teksta".
Cilj ovog teksta je kristalno jasan.

nisam kao....ja jesam,i znam sta sam,a sta ste vi?
naciju vam odredjuje vera i licno ubedjenje
no...ja sam nemac,jedan od retkih mohikanaca koji su ostali ovde
uvijek mi je bila dilema jer nisam znao ko smo mi zapravo,pa ako ti nije frka da mi pojasnis nabrzinu.

ovo podebljano je greska.da nije greska,onda se nebi muslimani u 2.sv. pisali ko hrvati i svoje dzamije oslovljavali kao hrvatskim dzamijama i nebi dobili dzamiju u centru zagreba i nebi se velik dio dan danas pisao hrvatima muslimanske vjeroispovijesti

to sto si jedan od rijetkih njemaca u svom kraju,zahvali svojim sunarodnjacima pravoslavne vjerospovijesti

uvijek mi je bila dilema jer nisam znao ko smo mi zapravo,pa ako ti nije frka da mi pojasnis nabrzinu.

ovo podebljano je greska.da nije greska,onda se nebi muslimani u 2.sv. pisali ko hrvati i svoje dzamije oslovljavali kao hrvatskim dzamijama i nebi dobili dzamiju u centru zagreba i nebi se velik dio dan danas pisao hrvatima muslimanske vjeroispovijesti

to sto si jedan od rijetkih njemaca u svom kraju,zahvali svojim sunarodnjacima pravoslavne vjerospovijesti

a kome da se zahvalimo za essek?? uopste,sve od vrsca do petrinje
opet ti kazem,sedi,zamisli se,pa ces videti koliko ste svi isti u ocima drugih ljudi

neznam da se ijedan musliman naziva bilo hrvatom,bilo srbinom muslimanske vere.....ima ih,intelektualaca,ali su vrlo retki
uglavnom se zovu bosnjacima,i nikako se nevole sa srbima i hrvatima...niti ovi vole njih...dapace

sto se tice dzamije u zagrebu...postoji i pravoslavna crkva u zagrebu,a pop iz te pravoslavne crkve je nesto vrlo aktivan po gradu zagrebu,smara sa nekom zemljom i bespravnom gradnjom...pa sta sa tim
imas dzamija i po bgd a i katolickih crkvi......nisi mi objasnio poentu
ali mi objasni,da ljudi sa prezimenima radic,rajic,skoro,stimac ima u 2 vere i dve NACIJE.....potpuno dva druga i totalno po vama svima nevezana naroda..koji su se igrom slucaja upoznali tek u 7 veku ili ti u stoljecu 7 po dolasku ovde

ljudi sa prezimenima delic,filipovic,terzic,kunic cak u 3 izdanja...i tri naroda

e sad,vidim,citam tvoje postove,vidi se da si nacitan i bistar covek,nisi sumar....daj mi objasni kako to da ni u jednoj naciji nema prezimena smit ili johnson ili hauser ili hedelmeier ili gotier ili kako god.....nasakama recimo:)

kako to,da bas svi imate ista imena i prezimena i bas se tako dobro razumete

i da....sta bude sa srbinom kada se pounijati?? sta postaje...srbin katolik ili???

sta se desilo sa hrvatima u hercegovini i pivi kada su primili pravoslavlje...sta su oni sad....pravoslavni hrvati????

e sad,daj mi reci,ja sam ratovao,bio sam ucesnik rata od 1991 do 1999
po svemu,sto sam ja tamo zakljucio......svelo se na

srbi,koji su presli u katolicanstvo su zaratili sa hrvatima pravoslavne vere i poklali se.....tu su najgore prosli pak,srbi i hrvati koji su primili islam jer su bili izmedju dve vatre

tako da se ustvari tu bas nije znalo ko pije a ko placa

i da.....reci mi,jel ja sad,ako uzmem budizam,mogu da odem konacno u kinu i nastanim se tamo kao kinez (ne bih u indiju :):))
ako shvatas poentu.......jedino kod juznoslovenskih naroda imas to da kada primis neku veru,postajes automatski pripadnik tog naroda
sto je po meni jasni pokazatelj kakvi su to narodi

a kome da se zahvalimo za essek?? uopste,sve od vrsca do petrinje
opet ti kazem,sedi,zamisli se,pa ces videti koliko ste svi isti u ocima drugih ljudi

neznam da se ijedan musliman naziva bilo hrvatom,bilo srbinom muslimanske vere.....ima ih,intelektualaca,ali su vrlo retki
uglavnom se zovu bosnjacima,i nikako se nevole sa srbima i hrvatima...niti ovi vole njih...dapace

sto se tice dzamije u zagrebu...postoji i pravoslavna crkva u zagrebu,a pop iz te pravoslavne crkve je nesto vrlo aktivan po gradu zagrebu,smara sa nekom zemljom i bespravnom gradnjom...pa sta sa tim
imas dzamija i po bgd a i katolickih crkvi......nisi mi objasnio poentu
ali mi objasni,da ljudi sa prezimenima radic,rajic,skoro,stimac ima u 2 vere i dve NACIJE.....potpuno dva druga i totalno po vama svima nevezana naroda..koji su se igrom slucaja upoznali tek u 7 veku ili ti u stoljecu 7 po dolasku ovde

ljudi sa prezimenima delic,filipovic,terzic,kunic cak u 3 izdanja...i tri naroda

e sad,vidim,citam tvoje postove,vidi se da si nacitan i bistar covek,nisi sumar....daj mi objasni kako to da ni u jednoj naciji nema prezimena smit ili johnson ili hauser ili hedelmeier ili gotier ili kako god.....nasakama recimo:)

kako to,da bas svi imate ista imena i prezimena i bas se tako dobro razumete

i da....sta bude sa srbinom kada se pounijati?? sta postaje...srbin katolik ili???

sta se desilo sa hrvatima u hercegovini i pivi kada su primili pravoslavlje...sta su oni sad....pravoslavni hrvati????

e sad,daj mi reci,ja sam ratovao,bio sam ucesnik rata od 1991 do 1999
po svemu,sto sam ja tamo zakljucio......svelo se na

srbi,koji su presli u katolicanstvo su zaratili sa hrvatima pravoslavne vere i poklali se.....tu su najgore prosli pak,srbi i hrvati koji su primili islam jer su bili izmedju dve vatre

tako da se ustvari tu bas nije znalo ko pije a ko placa

i da.....reci mi,jel ja sad,ako uzmem budizam,mogu da odem konacno u kinu i nastanim se tamo kao kinez (ne bih u indiju :):))
ako shvatas poentu.......jedino kod juznoslovenskih naroda imas to da kada primis neku veru,postajes automatski pripadnik tog naroda
sto je po meni jasni pokazatelj kakvi su to narodi

sa sto manje kritika cu probat da odgovorim.

1.kontradiktoran si i to poprilicno.pitam se za koga si ratovao sa srbima protiv hrvata i ostalih.za njemce nisi sigurno,a pokusavas se postavit sa gledista nekog promatraca (tipa un-a,ono kao svi ste vi divljaci,svi ste vi isti,balkanci) paradox velikih razmjera,a sam ucesnik tih zbivanja,koji sigurno nije brao maslacak po balkanu.

2.ovo po pitanju muslimana sam mislio da znas.dzamiju je pavelic napravio u sred zagreba kao znak postovanja izmedju hrvata islamista i katolika,koju su komunisti srusili kako bi ''pokidali'' veze takve vrste.u to doba je se 98 posto muslimana izjasnjavalo hrvatima.danas su samo abdicevci ostali hrvati islamske vjeroispovjesti.brojcani omjer nebi znao,ali pretpostavljam da je par stotina tisuca.

3.ova pravoslavna crkva i sve ostalo nema veze sa ovim.ne vidim sta si mislio reci sa prezimenima .svi smo mi kao isti :dontunderstand:........a ti si to shvatio dok si nosio pusku u srpskoj vojsci po hrvatskim rovovima

4.hrvati u hercegovini i pivi i ostalim krajevima koji su primili pravoslavlje su sada srbi.to je cinjenica.

5.sumar sam,textovi varaju.

6.sta si mislio pitati sa ovim stranim prezimenima ?

7.preskace se milion nekih stvari koje se nemogu sazeti u par recenica kad je u pitanju vjera i nacionalnost.istina je negdje na pola puta,ali je cinjenica da balkan nije usamljen po tom pitanju povijesnih zbivanja,ustvari mozda je cak i zadnja oaza takvih desavanja.

8.ponavljam,pretpostavljam da si stariji,dakle postujem te,dakle nemogu te napasti po pitanju tvojih pogleda na balkan (pored toga iz meni si drage vojvodine),iako ti nemozes uzeti sebi za bravo da izjavljujes takvo nesto,jer ....... naveo sam vec gore.razumijem kakvu su ti stetu nanijeli balkanci,ali ti si sa tim istim balkancima nastavio dalje putevima njihove slobode.postao si u neku ruku gori od njih samih,da bi dosao na kraju suditi i davati misljenje na toj bazi.nije sve ravno u vojvodini zlatnoj,ne ide druze.

9.da si mozda malo vise pratio povijesna zbivanja drugih zemalja,vidio bi da mi ne odudaramo od ostalih po tim nekim stvarima,iako nije za pohvale.

Mit freundlichen Gruessen

poradi misljenja koji prevladava u sbiji,kao zadnjom barijerom koju su turci morali proci da bi pokorili evropu,najbolje bi bilo da priblizimo i docaramo srpske zasluge u cijeloj toj prici,braniteljima krscanstva.

dakle krenut cemo kronoloski.

odakle tebi ideja da u Srbiji preovladava misljenje kako su Srbi krajem krajem 14 i pocetkom 15 veka bili zadnji "branik" hriscanstva??............Srbi su tada branili pre svega sebe,i svoje zemlje........a to sto se potrefilo da su bili jedna od prvih zemalja na udaru Turaka u njihovom daljem prodoru u Evropu,to je druga stvar........neko moze i da kaze da su bili "branik"....

ZENIDBENE VEZE OSMANLIJA I SRBA

Među mnogim tajnama, koje su Srbi skrivali kao zmija noge, bila je i ona o Kosovskoj bici i rodbinskom prijateljstvu između njihovog i osmanskog dvora. Bili su veliki prijatelji s Osmanlijama, s kojima su se pripadnici dinastija Hrabrenovića i Brankovića orodili. Ovo je kratka priča o rodbinskim vezama tih dviju dinastija sa Osmanlijama.

a sta su to tacno Srbi skrivali kao "zmija noge""?

apsolutno je netacno da su bili "veliki prijatelji" sa Osmanlijama...............i to sto je npr cerka kneginje Milice morala otici u turski harem,je bilo silom prilika,a ne zato sto se neko tu voleo..............mislim,posle jedne od najstrasnijih i najmasovnijih bitaka u tom delu evrope,gde je bio prilican broj zrtava i na jednoj i na drugoj strani,Srbi i Turci se "vole"??............pa sto su onda opste i vodili bitku na kosovu?

(da li shvatas sada koliko si ispao glup i kontradiktoran,ovakvim izjavama)?

"Godine 1355 poce Dusan kupiti vojsku u namjeri da pokori tadasnji Bizant i da se u Konstantinopolu i sam proglasi carem. Vise ga je vukla zelja da postane carem Makedonaca i Grka nsego li Srba, pa u tu svrhu zatrazi pomoc tadasnje isto tako mocne a ktome jos i lukave Venecije a kada mu Venecija uskrati tu pomoc ,on je zatrazi od sultana Orhana koji je i sam cekao zgodnu priliku da za sebe uzme Konstantinopol.
A da bi osigurao sultanovu pomoc, srpski car Dusan ponudi svoju kcerku za zenu sultanovom sinu Muratu. Sultan posalje poslanstvo Dusanu da primi ponudcjeni dar ali bizantijska izvidnica ih doceka i pobije. Ni Orhan ni Dusan nisu nikad vise pokusavali pregovore, a kako su imali isti cilj osvajanje Konstantinopola svaki za sebe, nisu vise ni nalazili zajednicke interese.
Srpski car Dusan pokusa ipak osvojiti Konstantinopol sam na svoju ruku s oko 8.000 ljudi ali ga pokosi smrt drugog dana pohoda a silno njegovo carstvo zavrsi s njime. Potom zavlada pusto bezvlasce i svadje oko prevlasti a srpski knezovi pocese surovati sa Osmanlijama na ustrb svoje krscanske brace".

otkud ti znas sta je bila zelja tada caru Dusanu?......jesi li mozda bio njegov savremenik?...........uostalom,makedonci kao nacija tada nisu postojali,a car dusan je vec bio car Srba i grka........

to sto je ponudio svoju cerku sultanu,je vise bio diplomatski potez iz kojeg bi car Dusan profitirao,nego sto dokazuje da car "voli" turke....

jedino je tacno da su kasnije neki srpski feudalci postajali turski vazali,dok drugi nisu,i borili su se do smrti protiv turaka....

Šest mjeseci nakon Kosovske bitke, Lazareva udova kneginja Milica (u legendama unaprijeđena u caricu), po savetu patrijarha i celoga sabora sveštenih lica i celoga sveštenstva, dala je pristanak da se njena kćerka Olivera uda za sultana Bajazida I. Tako su sultan Murad I i despot Lazar Hrabrenović pod zemljom postali prijatelji, a na zemlji je kneginja Milica postala punica sina čovjeka koji je izdao naredbu o smaknuću njenog muža, a Oliverin brat, novi despot Stefan Lazarević, šura sultana Bajazida.

vec sam napisao da je to uradila SILOM PRILIKA,jer ona (KNEGINJA MILICA) tada nije imala drugog izbora.......muz joj je poginuo od strane tih istih turaka,veci deo vojske takodje u kosovskoj bitci,i ona nije imala cime zaustaviti turke koji se vracaju u Srbiju......

medjutim,to je bila samo jedna struja u Srbiji tog vremena........drugu je predstvljao Vuk Brankovic,koji se zalagao za saradnju i prihvatanje vazalnog odnbosa prema Madjarima(sto je 14 godina kasnije i uradio despot stefan lazarevic)............ja licno smatram da je to bio mnogo bolji izbor.....

U prvoj bici koju je, sedam godina nakon Kosovske novi sultan Bajazid I vodio kod Nikopolja protiv zapadnih križarskih vojni, pod zapovjedništvom ugarskog/mađarskog kralja Sigismunda (poznatog kao Žigmund), osmanska vojska je bila pred velikim porazom. Tada je s desnog boka sultanu u pomoć pritekla srpska vojska, pod zapovjedništvom njegovog šure despota Stefana Lazarevića. U odlučnoj bici, koja se odigrala 28. rujna/septembra 1396. godine, Osmanlije su poraz pretvorili u pobjedu i hametice porazili križarsku vojsku. Tako je šura spasio svoga zeta.

ovo je tacno......i tu se moze reci da su srbi doprineli pobedi turaka.....

ali da li ti je palo na pamet da to govori o viteskom i casnom postupku despota Stefana Lazarevica?.........uostalom,samo malo kasnije,isti taj Zigmund ce biti zadivljen despotom Stefanom,i on ce mu biti jedan od najodanijih ratnika,kojeg ce sa sobom voditi po evropi i raznim raristima.......cak mu je dao i Beograd i mnoge posedena teritoriji danasnje vojvodine

inace,opste je poznato da je despot Stefan Lazarevic bio jedan od najpoznatijih vitezova toga vremena......cak je bio osnovac i clan viteskog reda zamja....

Sultan Bajazid I još se jednom našao u velikoj nevolji, jer je bio napadnut od silne tatarske vojske, kojom je zapovijedao čuveni han Timurtari /Timur. U odlučnoj bici, koja se odigrala na ravnici Čabikabad/bos. Trstikovac kod Anagore ili Angore/današnja Ankara 27. travnja/aprila 1402. godine, opet je u pomoć zetu sultanu Bajazidu I pristigao njegov šura despot Stefan Lazarević, s deset hiljada srpskih vojnika. Ovoga puta, sreća je zetu i šuri okrenula leđa: pobijedio je Timur, glavnina osmanske i srpske vojske izginula, a ostatak zarobljen ili se spasio bijegom. Među zarobljenicima našao se i sultan Bajazid I. Da bi ga ponizio, Timur je naredio da se stavi u željezni kafez i tako na kolima voda po Anadoliji, da narod gleda svoga sultana. Olivera je morala naga posluživati pijane tatarske vojnike. Kad su doveli okovanog sultana da vidi u kakvom mu je položaju supruga, on je zbog poniženja, od tuge i prevelike boli udario glavom od jedan željezni demir kafeza, razbio glavu i sa prustim mozgom ubrzo izdahnuo (14o3). Nakon toga događaja, Timur je oslobodio Oliveru i ona se s djecom sklonila na sigurno mjesto.

kakve veze ovo ima sa Srbima?.....osim sto se vidi da su se hrabro i viteski borlili protiv mongola u toj bitci?............i zaboravljas da je Olivera bila samo JEDNA od zena turskog sultana.....odnosno onda je bila samo mali deo njegovog harema....

Najvjerniji Srbi I janjicari

Carstvo se organizovalo. Institucija janičara, stvorena u vreme Murata I, pretrpela je, čini se, velike promene za vreme Bajazita I. U svakom slučaju, od perioda njegove vladavine susreću se prvi pomeni sistema devširme (devşirme), redovnog "odabira" (u našoj tradiciji poznatog kao danak u krvi, prim. prev.), mladih hrišćana koji su primali islam, bivali poturčeni, vaspitavani i obrazovani u anadolskim porodicama i u samoj Palati, po veoma strogim pravilima, da bi zatim činili vojsku koja je bila pod neposrednom komandom sultana, dok su neki od njih vršili službu u državnom administrativnom aparatu. Oni su činili onu instituciju koja se zvala kapi kulari (kapl kullarl), "robovi", мada bi bilo bolje reći "sluge" Porte. Cilj takve prakse nije bio da se "unište" mladi hrišćani, kao ni to da se odvoje od svoje rodne sredine (to i nije uvek bio slučaj), već da se vladaru obezbede verne sluge, čija je karijera zavisila od vlastitih sposobnosti. Ta institucija će imati veliki značaj u istoriji Carstva. S druge strane, nastavila se politika naseljavanja stanovništva na osvojenim teritorijama. Begovi su se učvrstili na Dunavu i Jadranskom moru, i skoro svuda je bila uvedena fiskalna i sudska administracija, zahvaljujući nastojanjima uleme. Osnovani su novi sandžaci u Nikopolju i Ohridu (1393), Ćustendilu (1394) i Vidinu (1396). Veliki vezir Džandarli Ali-paša im je 1393. godine, da bi obezbedio nepristrasnost kadija, precizno odredio način rada i plate. Carstvo se učvršćivalo.

pa da su turci uzimali NASILNO decu bilo kog drugog naroda,i da su kasnije tu decu vaspitavali u turskom duhu,ta deca bi se kasnije indenticno ponasala kao turski janjicari.....

opet je ovde u pitanju nasilan postupak,na koje su ta srpska deca bila primorana.........nisu ona to radila jer su volela turke...

sada su ti neke stvari objansnjene,pa valjda vise neces lupati slicne gluposti........

bolje razmisli kako to da je doslo do TOOOLIKOG debakla hrvatskog plemstva u bitci na Krbavskom polju krajem 15 veka........turci su ih preorali sa zemljom,kao i nesto kasnije madjare i hrvate na Mohacu.......eto,tako i sa toliko "uspeha" su se hrvati su "borili" protiv turaka.......

mozda bi Hrvati bili uspesniji da su se ratovali protiv turskih zena i dece........ustvari sigurno bi bili,takvi "neprijatelji" najvise odgovaraju Hrvatima,gde dolazi do izrazaja hrvatska hrabrost i "vojno" umece....

otkud ti znas sta je bila zelja tada caru Dusanu?......jesi li mozda bio njegov savremenik?...........uostalom,makedonci kao nacija tada nisu postojali,a car Dusan je vec bio car Srba i grka........

otkud ti znas sta je bila zelja tada caru Dusanu?......jesi li mozda bio njegov savremenik?...........uostalom,makedonci kao nacija tada nisu postojali,a car dusan je vec bio car Srba i grka........

to sto je ponudio svoju cerku sultanu,je vise bio diplomatski potez iz kojeg bi car Dusan profitirao,nego sto dokazuje da car "voli" turke....
.

Jos bi samo dodao da je u tom trenutku to bio mozda i nuzan politicki potez. Stvar je u tome da je Jovan Kantakuzin doveo Turke kao svoje placenike u borbi za presto, a upravo je tada Sultan bio izvesni Orhan.
Kada je to obavio, Turcima je poklonio posede u Bugarskoj, a i da nije ovi bi sami upali i uzeli sta im pripada...
Dusan, kada je zaratio sa Kantakuzinom, sukobio se sa Turcima i pretrpeo poraz. Dusan je shvatio od koga preti najveca opasnost...
Iako je Kantakuzinova cerka bila zena Orhanova, odnosi izmedju Orhana i Kantakuzina su bili promenjivi i moglo bi se reci da su vise bili u ratu nego u miru.
Dusan je u takvoj situaciji pokusao da pridobije Orhana i poslao mu je ponudu .... citat iz teksta :

"Sultan posalje poslanstvo Dusanu da primi ponudcjeni dar ali bizantijska izvidnica ih doceka i pobije."

Zbog cega Vizantijska izvidnica ubija veleposlanstvo ? Zbog cega vizantijci masakriraju diplomate i pregovarace ?

Zato sto su se u*****li i zato sto su morali da sprece to saveznistvo po bilo koju cenu. Kantakuzin nije sebi mogao da dozvoli da se, njegova dva najjaca saveznika u Kantakuzinovoj borbi za presto(koju je dobio), udruze protiv njega.

Dakle, Dusan nije imao nikakvu ulogu u dolasku Turaka na Balkan, to je ucinio Jovan Kantakuzin tako sto ih je doveo kao placenike.
Dusan je (bez uspeha) kratko pregovarao sa Orhanom o udruzivanju snaga protiv Kantakuzina.

Tako da i Dusan ispada iz kombinacije, a time se samo jos vise pokazuje koliko je smece onaj tekst.

Poslednja izmena:
Eto,postavi se neki krajnje površan tekst sa ponekom činjenicom nad kojom se posle onaniše kako su Srbi doveli Turke na Balkan,bili im najodaniji saveznici, stvaraju se glupi zaključci a to sve sa ciljem lečenja nekih kompleksa.
Žao mi je što neki ljudi ovde moraju da se uključuju samo da bi ispravili gluposti koje neko tek tako izvali i prepriča kao da je čitao neki trač u žutoj štampi.
Čvrsnice na ovoj temi se samo može diskutovati o tvom ne poznavanju istorije (povjesti) a na to me navode tvoji komentari nekog dela istorije na osnovu kojih mogu da zaključim da si stvarno šumar.

Eto,postavi se neki krajnje površan tekst sa ponekom činjenicom nad kojom se posle onaniše kako su Srbi doveli Turke na Balkan,bili im najodaniji saveznici, stvaraju se glupi zaključci a to sve sa ciljem lečenja nekih kompleksa.
.

Tekst je dno dna.
Vrte se tri iste recenice, u delu "Janicari bla bla" se Srbija pominje samo jednom, i to je nasilno umetnuta, bez ikakvog konteksta.
Postavljac teme nije ni procitao tekst vec je samo sibnuo ovde...medjutim prevideo je cinjenicu da je tekst smece i i tako ispao jos veci debil od autora.

Poslednja izmena:
sa sto manje kritika cu probat da odgovorim.

1.kontradiktoran si i to poprilicno.pitam se za koga si ratovao sa srbima protiv hrvata i ostalih.za njemce nisi sigurno,a pokusavas se postavit sa gledista nekog promatraca (tipa un-a,ono kao svi ste vi divljaci,svi ste vi isti,balkanci) paradox velikih razmjera,a sam ucesnik tih zbivanja,koji sigurno nije brao maslacak po balkanu.

2.ovo po pitanju muslimana sam mislio da znas.dzamiju je pavelic napravio u sred zagreba kao znak postovanja izmedju hrvata islamista i katolika,koju su komunisti srusili kako bi ''pokidali'' veze takve vrste.u to doba je se 98 posto muslimana izjasnjavalo hrvatima.danas su samo abdicevci ostali hrvati islamske vjeroispovjesti.brojcani omjer nebi znao,ali pretpostavljam da je par stotina tisuca.

3.ova pravoslavna crkva i sve ostalo nema veze sa ovim.ne vidim sta si mislio reci sa prezimenima .svi smo mi kao isti :dontunderstand:........a ti si to shvatio dok si nosio pusku u srpskoj vojsci po hrvatskim rovovima

4.hrvati u hercegovini i pivi i ostalim krajevima koji su primili pravoslavlje su sada srbi.to je cinjenica.

5.sumar sam,textovi varaju.

6.sta si mislio pitati sa ovim stranim prezimenima ?

7.preskace se milion nekih stvari koje se nemogu sazeti u par recenica kad je u pitanju vjera i nacionalnost.istina je negdje na pola puta,ali je cinjenica da balkan nije usamljen po tom pitanju povijesnih zbivanja,ustvari mozda je cak i zadnja oaza takvih desavanja.

8.ponavljam,pretpostavljam da si stariji,dakle postujem te,dakle nemogu te napasti po pitanju tvojih pogleda na balkan (pored toga iz meni si drage vojvodine),iako ti nemozes uzeti sebi za bravo da izjavljujes takvo nesto,jer ....... naveo sam vec gore.razumijem kakvu su ti stetu nanijeli balkanci,ali ti si sa tim istim balkancima nastavio dalje putevima njihove slobode.postao si u neku ruku gori od njih samih,da bi dosao na kraju suditi i davati misljenje na toj bazi.nije sve ravno u vojvodini zlatnoj,ne ide druze.

9.da si mozda malo vise pratio povijesna zbivanja drugih zemalja,vidio bi da mi ne odudaramo od ostalih po tim nekim stvarima,iako nije za pohvale.

Mit freundlichen Gruessen

:):)
ja ispade po tebi gori od sljivancanina
no nebitno.....vidi...pavelic ne samo sto je napravio dzamiju u centru zagreba,hteo je oformiti i hrvatsku pravoslavnu crkvu......sve sa jasnim polotickim namerama
dokle god su muslimani bili na liniji,tj,ziveti pod hrvatskom,sve je bilo u redu,da su kojim slucajem hteli ono sto im pripada.....bosnu
bojim se da bi to prijateljstvo kratko trajalo
a po meni,muslimani,ljudi koji su vazda izmedju cekica i nakovnja....taj put su izabrali manje zlo,jer im je od srba pretio egzodus

vidis,pomalo i ja znam povijest....muslimani su prisli ustasama ne zato sto su voleli hrvate,vec zato da bi se odbranili od srba
vrlo brzo su shvatili da su izigrani,te da se bore vise za hrvatske interese nego li svoje,i potrazlili pomoc od nemaca,tada je oformljena 13 ss divizijaali,bosnjaci,tako naivni i plitki,nisu shvatili da to nije njihova divizija,oformljena da se krece bosnom te bori protiv onih koji napadaju muslimane,vec da sluzi interesima rajha
vrlo brzo su ih prebacili dalje po potrebama rata,a veliki broj bosnjaka je tada dezertirao i ustao na pobunu protiv nemaca,jer nisu hteli da ratuju po francuskoj,vec po bosni

no,daj ti meni reci....vidim,znas sta su postali popravoslavljeni hrvati
sta su postali pounijaceni srbi
i kakvu bi korist imao pavelic od famozne trecine pokatolicenih srba.....dali bi oni automatski postali hrvati ili katolicki srbi:think:

a ucesce u ratu....pa eto,igrom slucaja,ja sam pripao teritorijalno srpskom delu juge
dobar broj mojih zemljaka je pripalo hrvatskoj
mi smo kolateralna steta ovog rata,jer je svaki od nas morao da se bori uz onaj narod sa kojim zivi
pisao sam dosta o mom ucescu u ratu ovde na forumu,tako da bi bilo glupo da se pretvorim u del bojevog i rodnijevog strica:) durring the war
ali neretko pominjem situaciju koja se desila pred osijekom....
i sam znas da je ist.slavonija puna nasih toponima,a ja sam za osijek dosta vezan,iako nisam nikada tamo bio,ali su moji iz srema,pa su neretko,kada bi morali ici u neki veci grad po nesto,isli bas u osijek...bilo to skolovanje ili bilo sta drugo....uglavnom,osijek je bio najveci nemacki grad u vreme AU na ovim prostorima
elem,mi pred osijekom,vec kraj rata....sredina decembra....6.12 smo tek stigli u taj reon,a ovo je recimo bio 10-15
e sad,mi smo hvatali radio vze hrvatima...kao i oni nama...i ja cujem u jednom trenutku da neko trazi na vezu nekog zapovjednika sa nemackim prezimenom......javlja se zamenik,koji kaze kako je ovaj zauzet,i predstavlja se,opet nemacko prezime...dali je mozda bio ivica hajneman ili tako nesto,a zapovjednik helajzen,...nebitno
uglavnom,tada sam bio zapovednik tenkovskog voda,a bas moj vod je dejstvovao po njihovim polozajima,cim sam cuo da su s one strane moji,a ne hrvati:rumenko: naredio sam da obustave paljbu.....sa isprikom da ce se pokriviti cevi od tolike vatre i toplote
odmah smo obustavili paljbu,a zemljaci se verovatno spasose...eto,to ti je istinita prica o nemcima u sfrj ratu:hvala:

Back