srbija branik evrope

Odnos Sbije i Otomana pre 1459 i posle, su dve totalno razlicite price .
I sve ovo je poznato, ako neko krije te informacije (u globalu, da je bilo saradnje, mada je dosta toga iskarikirano u tekstu) onda sam ja judeo-mason.

Zaboravio si da spomenes, da je je i Vizantija saradjivala sa njima... setimo se Jovana Kantakuzina. Ko je Turke doveo na Balkan, kako su oni uopste upali u tu pricu ?

I sada ti ovim textom, otkrivas toplu vodu, i pokusavas da umanjis znacaj Srbije u oslobodilackoj borbi protiv Osmanlija...
bedan pokusaj.

hocu da pokazem velicinu srpske uloge u daljnjem prodiranju turaka na balkan.

ako je to za tebe ustastvo,onda imas problem sa svojim srpstvom

hocu da pokazem velicinu srpske uloge u daljnjem prodiranju turaka na balkan.

ako je to za tebe ustastvo,onda imas problem sa svojim srpstvom

Naravno da jeste ustastvo i materijal za psihopatologiju, jer na okupirane Srbe pokusava da svali krivicu za dela okupatora.

To je umobolna i ocajnicka pikanterija svojstvena iskljucivo srbomrscima (ne mogu reci da je svojstvena samo Hrvatima).

Naravno da jeste ustastvo i materijal za psihopatologiju, jer na okupirane Srbe pokusava da svali krivicu za dela okupatora.

To je umobolna i ocajnicka pikanterija svojstvena iskljucivo srbomrscima (ne mogu reci da je svojstvena samo Hrvatima).

sine to su cinjenice koje se tebi ne svidjaju,prosto ko grah,pa se cupas na moje ludilo.

jesam li ja mozda izmislio ta imena ili si prvi put cuo za te srpsko-turske veze.naravno da nisi.

ponavljam,ne mrzim srbe,mrzim te srpske velikase koji su bili u njihovoj sluzbi i koji npr. spasise turke od sigurnog poraza kod nikopolja,gdje je povijest mogla biti puno drukcija.

isto bi mislio da je se radilo o hrvatima.

dakle ne serviraju vam se ove cinjenice cesto pa vidim da niste navikli,nego znate samo lajat ko k.....

ti imas problem sa sobom i kod svoje srpske objektivnosti...povjesnicaru

Prvi sukob između Turaka i Srba desio se maja 1344. godine u bici kod Stefanijane. Turci su lukavstvom izvojevali pobedu .Dušan Silni je umro u vreme rata s Mađarskom, pod vođstvom samog kralja Lajoša. Papa je hteo da cara Dušana veže za sebe, poslao mu je i izaslanika, biskupa Petra, koji je neobavljena posla otišao mađarskom kralju, tražeći od njega da rat protiv Srbije nastavi svom žestinom. Turske čete su harale po Trakiji i Bugarskoj, u Vizantiji je počeo novi sukob, a car Dušan se nalazio dve nedelje pre smrti na jugu, kod grada Bera. Otuda i predanje da je umro blizu Ohrida. Sahranjen je u manastiru Svetih Arhanđela kod Prizrena, da bi njegovi zemni ostaci 1927. bili preneti u crkvu Svetog Marka u Beogradu.

sine to su cinjenice koje se tebi ne svidjaju,prosto ko grah,pa se cupas na moje ludilo.

jesam li ja mozda izmislio ta imena ili si prvi put cuo za te srpsko-turske veze.naravno da nisi.

ponavljam,ne mrzim srbe,mrzim te srpske velikase koji su bili u njihovoj sluzbi i koji npr. spasise turke od sigurnog poraza kod nikopolja,gdje je povijest mogla biti puno drukcija.

isto bi mislio da je se radilo o hrvatima.

dakle ne serviraju vam se ove cinjenice cesto pa vidim da niste navikli,nego znate samo lajat ko k.....

ti imas problem sa sobom i kod svoje srpske objektivnosti...povjesnicaru

Mrzis Srbe, mrzis, a meni je drago zbog toga, jer ljudi mrze iz zavisti. Kad neko fanaticno kopa po istoriji mog naroda koji dozivljava kao neprijateljski i tvrdi da ga prezire, onda to samo znaci da je ocajan pred prazninom sopstvene istorije i u nastojanju da pronadje neku prljavstinu srozava sebe ovakvim ispadima i kao neko ofucano pseto donosi nam pred noge neke kosti koje iskopa ovde-onde... Pateticno :neutral:

Mislim, sta reci u vezi tvoje infantilne opaske u vezi Nikopoljske bitke?

Svako normalan vidi da si sam odgovorio na to pitanje: ,,Tako je šura spasio svoga zeta''.

Zar mislis da su se tadasnji brakovi sklapali iz ljubavi bilo kao rezultat vazalstva ili saveza?

Sestre i cerke su garantovale saveznistvo.

A sad bih ti jos bio zahvalan na izvoru ovog retko detaljnog opisa:

Olivera je morala naga posluživati pijane tatarske vojnike. Kad su doveli okovanog sultana da vidi u kakvom mu je položaju supruga, on je zbog poniženja, od tuge i prevelike boli udario glavom od jedan željezni demir kafeza, razbio glavu i sa prustim mozgom ubrzo izdahnuo (14o3). Nakon toga događaja, Timur je oslobodio Oliveru i ona se s djecom sklonila na sigurno mjesto.

Romanticni epilog je valjda amortizer, cisto da se ne primeti koliko si se zaleteo, a? :mrgreen:

I, stvarno, ko cega ovde treba da se stidi?

Srbi, sto su im preci bili porazeni i prinudjeni na vazalstvo, ili ti, ciji su i preci i savremenici, kao sada i ti sam, aplaudirali svakoj muslimanskoj pobedi nad pravoslavnim Srbima? :dontunderstand:

Mrzis Srbe, mrzis, a meni je drago zbog toga, jer ljudi mrze iz zavisti. Kad neko fanaticno kopa po istoriji mog naroda koji dozivljava kao neprijateljski i tvrdi da ga prezire, onda to samo znaci da je ocajan pred prazninom sopstvene istorije i u nastojanju da pronadje neku prljavstinu srozava sebe ovakvim ispadima i kao neko ofucano pseto donosi nam pred noge neke kosti koje iskopa ovde-onde... Pateticno :neutral:

Mislim, sta reci u vezi tvoje infantilne opaske u vezi Nikopoljske bitke?

Svako normalan vidi da si sam odgovorio na to pitanje: ,,Tako je šura spasio svoga zeta''.

Zar mislis da su se tadasnji brakovi sklapali iz ljubavi bilo kao rezultat vazalstva ili saveza?

Sestre i cerke su garantovale saveznistvo.

A sad bih ti jos bio zahvalan na izvoru ovog retko detaljnog opisa:

Romanticni epilog je valjda amortizer, cisto da se ne primeti koliko si se zaleteo, a? :mrgreen:

I, stvarno, ko cega ovde treba da se stidi?

Srbi, sto su im preci bili porazeni i prinudjeni na vazalstvo, ili ti, ciji su i preci i savremenici, kao sada i ti sam, aplaudirali svakoj muslimanskoj pobedi nad pravoslavnim Srbima? :dontunderstand:

nisam ni sumnjao na ovakvom odgovoru.

samo se pocesi po glavi ubuduce kad naidjes na naslov "srbija branik evrope od islama"

nisam ni sumnjao na ovakvom odgovoru.

samo se pocesi po glavi ubuduce kad naidjes na naslov "srbija branik evrope od islama"

Ni mene nimalo nije iznenadio tvoj odgovor.

Prvo si zacikavao da ti neko odgovori, a sada bezis kao *****. :mrgreen:

Sta bi sa citatom o Oliveri, izvorima?

Kontraargumentima o rodbinskim veze velikasa?

Na stranu tvoje nasladjivanje srpskom nesrecom. To je prosto tako prirodno i vec smo navikli. To bi bilo suvisno komentarisati.

Poslednja izmena:
Ni mene nimalo nije iznenadio tvoj odgovor.

Prvo si zacikavao da ti neko odgovori, a sada bezis kao *****. :mrgreen:

Sta bi sa citatom o Oliveri, izvorima?

Kontraargumentima o rodbinskim veze velikasa?

Na stranu tvoje nasladjivanje srpskom nesrecom. To je prosto tako prirodno i vec smo navikli. To bi bilo suvisno komentarisati.

uspio si da zapanjis,ali ne svojom mudroscu,nego svojim vokabularom,naravno u negativnom kontekstu.

mislio sam ti odgovorit prvo na ove epitete koje mi dajes,ali kad sam pogledao koliko nisko stojis,odustao sam od spustanja na tvoj nivo.

junacino kako nisi prokomentirao onaj ostali dio texta osim olivere nego si se skacio nebitne gluposti,ko dabar kubik drva.naravno jer nemas sta drugo da kazes.

bistro

Poslednja izmena:
uspio si da zapanjis,ali ne svojom mudroscu,nego svojim vokabularom,naravno u negativnom kontekstu.

mislio sam ti odgovorit prvo na ove epitete koje mi dajes,ali kad sam pogledao koliko nisko stojis,odustao sam od spustanja na tvoj nivo.

junacino kako nisi prokomentirao onaj ostali dio texta osim olivere nego si se skacio nebitne gluposti,ko dabar kubik drva.naravno jer nemas sta drugo da kazes.

bistro

Hrobi, preskocis mi kubik, cisto da te jos jednom zapanjim tako puritanizovanog. :mrgreen:

To sto si napisao o Oliveri su notorne gluposti. Potpuno se slazem. E, sad, kakav mentalni i eticki sklop neko mora da ima da se zapravo potrudi da prospe takav intelektualni ispljuvak o tome je cak suvisno komentarisati.

Da ne pricam o Nikopoljskoj bici, koja je trebalo da bude sustina tvoje zamerke, a koja je sad iznenada nestala iz vidokruga.

Dakle, cast casnim Hrvatima, a takav pateticni moralni talog poput tebe i tebi slicnih, kojima je nacionalisticko trolovanje po srpskim forumima jedina radost, nije vise vredno moje paznje.

Pokazalo se je da sam bio u pravu sto isprva nisam ni procitao tvoju temu. :bye:

Hrobi, preskocis mi kubik, cisto da te jos jednom zapanjim tako puritanizovanog. :mrgreen:

To sto si napisao o Oliveri su notorne gluposti. Potpuno se slazem. E, sad, kakav mentalni i eticki sklop neko mora da ima da se zapravo potrudi da prospe takav intelektualni ispljuvak o tome je cak suvisno komentarisati.

Da ne pricam o Nikopoljskoj bici, koja je trebalo da bude sustina tvoje zamerke, a koja je sad iznenada nestala iz vidokruga.

Dakle, cast casnim Hrvatima, a takav pateticni moralni talog poput tebe i tebi slicnih, kojima je nacionalisticko trolovanje po srpskim forumima jedina radost, nije vise vredno moje paznje.

Pokazalo se je da sam bio u pravu sto isprva nisam ni procitao tvoju temu. :bye:

nivo Milanko,nivo

ako nemas vec sta pametno da kazes onda se ne spustaj na ono sta ustvari jesi

Tekst je vecinom tacan ali dosta pretenciozno su izbacene cinjenice i dogadaji i malo dodate neke neproverene price kao ova sa Oliverom koja posluzuje tatare .Takodje si namerno zaboravio da kazes da su madjarske tupe napale tek obezglavljenu Srbiju odma posle kosovskog boja i dosli cak do Krusevca a za sobom ostavivsi pravi pokolj da Milica nije imala ni vojske ni novaca da im se suprotstavi te je zatrazila pomoc od sultana a za uzvrat mu je poslala Oliveru u harem kao zalog .
To je i razlog zasto su se na strani turaka borili i srbi u vlaskoj jer im je veca pretnja pretila od madjarskuh krstasa nego od turaka koji su im sada bili saveznici.Tacno je da je bajazit u lazarevom sinu video velikog prijatelja cak su jednom prilikom u toku razgovora pitao ga u koga ima poverenja a ovaj mu poce nabrajati te ga Bajazit preki de i pokaza rukom na gomilu oruzija .A ja vidis samo u njega imam poverenja.Sto neznaci da nije saradjivao i sa mlecima i madjarima i imao velike posede u Ugarskoj.A zabelezeno je kako pise Corovic da je srpski oklopni vitezovi koji su jedini bili spremni i orni da se bore za Bajazita u tri navrata u jurisu pokusavali da oslobode Bajazita koga su vec bili zarobili tatari iz razloga jer je gubitkom Bajazita stefan ostao bez najvaznijeg saveznika.I sa smrcu Bajazita prijateljstvo je nestalo pa su se plaseci od srba turci jos pri povratku napali srbe negde u anadoliji ali bez uspeha.Sledeci sultani iako nisu vise tako zdusno podrzavali srbske knezeve a zahvaljujuci velikom broju srbijanskih vezira itekako blagonaklono gledali na srpski zivalj .
Cak i postoje zapisi da je Mehmed pasa Sokolovic planirao da kad pokori ugarsku u njoj naseli srbe jer je to bio jedini narod u koga je imao poverenje i sam sultan .A da dodam i narod u kome se kao i u bosni Islam najbrze sirio.
Poenta je da je delom to tacno sto si napisao ali ne na tako pretendenciozan nacin.

nekad mi se čini da bar dvije osobe koriste tvoj nick, Milanne!!????

te dvije osobe su često kontradiktorne u stavovima, izjavama i načinu komuniciranja

za ovo gore boldano, mogu ti samo reći da si promašio, što bi kod nas u sinjskoj alci rekli, "u ništa.."

voljeti svoj narod i njegovu povijest, jezik i običaje nije nacionalizam, i poštujem svakog tko to čini i tako razmišlja, pa tako i svakog srbina - dapače

međutim, sebi prizivati to pravo a drugima negirati da to isto čine, nije korektno

također,.... povijesna istina je nekad manje romantična nego bi to neki (čitaj mnogi) željeli, ali je se ne treba odreći. Tako i ove činjenice o suradnji srpskih velikaša nakon dušana sa osmanlijama nije nešto što treba negirati (ali niti tražiti nekakva romantična opravdanja iz današnjeg rakursa!) već realno sagledati

te dvije osobe su često kontradiktorne u stavovima, izjavama i načinu komuniciranja

za ovo gore boldano, mogu ti samo reći da si promašio, što bi kod nas u sinjskoj alci rekli, "u ništa.."

voljeti svoj narod i njegovu povijest, jezik i običaje nije nacionalizam, i poštujem svakog tko to čini i tako razmišlja, pa tako i svakog srbina - dapače

međutim, sebi prizivati to pravo a drugima negirati da to isto čine, nije korektno

također,.... povijesna istina je nekad manje romantična nego bi to neki (čitaj mnogi) željeli, ali je se ne treba odreći. Tako i ove činjenice o suradnji srpskih velikaša nakon dušana sa osmanlijama nije nešto što treba negirati (ali niti tražiti nekakva romantična opravdanja iz današnjeg rakursa!) već realno sagledati

Ako cemo da se pravimo naivni, onda bih i ja mogao reci istu stvar za tebe, posto samo ti ne primecujes pravu svrhu, zlonamernost i umetnute fabrikacije ove teme.

Medjutim, ja se osvrnem i sagledam situaciju, motive itd.

Prosudjujem o drugima po sebi. Ako je neko iskren i dobronameran, moze da racuna na isti tretman i obrnuto.

Ako ces da optuzujes nekoga da na istoriju sopstvenog naroda gleda kroz ruzicaste naocare, onda sam ja poslednja osoba za to.

Procitaj moje argumente vezane za temu i reci mi oko cega to nisam bio realan.

Ako cemo da se pravimo naivni, onda bih i ja mogao reci istu stvar za tebe, posto samo ti ne primecujes pravu svrhu, zlonamernost i umetnute fabrikacije ove teme.

Medjutim, ja se osvrnem i sagledam situaciju, motive itd.

Prosudjujem o drugima po sebi. Ako je neko iskren i dobronameran, moze da racuna na isti tretman i obrnuto.

Ako ces da optuzujes nekoga da na istoriju sopstvenog naroda gleda kroz ruzicaste naocare, onda sam ja poslednja osoba za to.

Procitaj moje argumente vezane za temu i reci mi oko cega to nisam bio realan.

ma razumijem ja tebe, samo reci ti meni koliko bi ja tinte trebao prosipati na sve one gluposti o hrvatima koji kao jedu malu djecu, ... čim ujutro ustanu popiju čašu krvi, ... pa navečer ne mogu zaspati ako ne prikolju nekoga.....

i sad, možeš neke stvari (bar ponekada) ignorirati, ili se možeš ubiti objašnjavajući sljepcu kako je nebo plavo....

za mene je ideal poslovice: PAMETNOM ČOVJEKU SAVJET NE TREBA, A BUDALI NE KORISTI

ma razumijem ja tebe, samo reci ti meni koliko bi ja tinte trebao prosipati na sve one gluposti o hrvatima koji kao jedu malu djecu, ... čim ujutro ustanu popiju čašu krvi, ... pa navečer ne mogu zaspati ako ne prikolju nekoga.....

i sad, možeš neke stvari (bar ponekada) ignorirati, ili se možeš ubiti objašnjavajući sljepcu kako je nebo plavo....

za mene je ideal poslovice: PAMETNOM ČOVJEKU SAVJET NE TREBA, A BUDALI NE KORISTI

E, pa, onda smo se razumeli.

isuse boze:):)
pa i jedni i drugi ste sitna buranija...sta ste se raskokodakali
vi razbili turke...gde???
na marici,kosovu...krbavskom polju??
dok mi nismo uskocili i oterali turke do skoplja...i dan danas bi senlucili na zadru topovi i senluk cinio aga becir aga.(ovaj stih iz malog radojice mi nikad nije bio jasan,jer zadar je bio pod zabarima,nikad pod turcima)
a beograd bi bio dar ul dzihad,sav u kucicama zidanih od blata sa krovovima od kamenih ploca
da nismo uradili kalemegdan onako kako tvrdjava treba da izgleda,neznam sta biste pokazivali turistima
no dobro...niko ni hvala da kaze,a vidim,vi junaci se takmicite ko je gde pobedio turke.....mislim,neka.....tako nam i treba kad smo dobri:)

u tome se i nalazi poenta.

konstantno obasipanje hrvata epitetima kao nekim stranim potrccima,a istovremeno skrivanje,bjezanje i minimaliziranje vlastite proslosti je i vise nego licemjerno.

i kad ne znaju kako da se obrane obavezno se spomene ustastvo i sl.

dok god budu stvari tako stajale,stajat ce i kod mene stav o tom dijelu srpske povijesti kao braniteljima islama u evropi,a ne od evrope.........

dok mi nismo uskocili i oterali turke do skoplja...i dan danas bi senlucili na zadru topovi i senluk cinio aga becir aga.(ovaj stih iz malog radojice mi nikad nije bio jasan,jer zadar je bio pod zabarima,nikad pod turcima)
a beograd bi bio dar ul dzihad,sav u kucicama zidanih od blata sa krovovima od kamenih ploca
da nismo uradili kalemegdan onako kako tvrdjava treba da izgleda,neznam sta biste pokazivali turistima
no dobro...niko ni hvala da kaze,a vidim,vi junaci se takmicite ko je gde pobedio turke.....mislim,neka.....tako nam i treba kad smo dobri:)

a ti si kao?

tisina unijat,nemas pravo da pricas o istoriji kad svoju nemas dupeliscu:bye:

Back