Srbi u ocima stranaca

• Začetnik teme Začetnik teme hator
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Prosle godine, na plazi u okolini Nea Kalikratie... Mi smo ljubitelji ranog gacanja po plicaku i uzivanja u jutarnjem suncu, kao i neki penzioneri iz okolne vile. Prilaze oni i zapocinju pricu, pitaju odakle smo.. Kad su culi, veliki osmeh- Aaa, Servia, mi smo braca...Vlasnik poslasticarnice se odmah raspricao na svom oskudnom srpskom, ima prijatelje u Beogradu, pa se odmah raspitivao...

Na Kipru 1999, na Cveti, udjem u crkvu u Limasolu sa decom. Nigde nikog, izlazi odnekud coveculjak i gleda sta radimo. Ispostavi se, crkvenjak. Kad je cuo da smo Srbi, pokaze mi da cekam i ode negde iza oltara. Vraca se i uz siroki osmeh mi daje flasu osvestanog vina i domaci hleb. Ja se u momentu rasplakala kao kisa, srce da mi pukne...

Udjem ja u Solunu u prodavnicu i obratim se na engleskom ( tad još nisam znao Grčki ).
Pitam za cenu, ne sećam se šta je već bilo... Odgovore mi, ja izvadim pare i čekam da platim. U medjuvremenu ulaze neki naši u radnju i ja progovorim srpski. Kada je prodavačica videla odakle sam, izgrdila me je i rekla da uvek u prodavnici kažem da sam Srbin, jer ove cene su za Engleze i ostalu stoku, a mi imamo drugi status. PREPOLOVILA je cenu, iako sam ja bio spreman da platim i onu prvu !

Ja sam pre neki dan doputovala iz Grčke i nekoliko puta mi se desilo da iako sam im se obraćala na mom "tečnom" engleskom oni bi mi na kraju odgovorili na srpskom. Pitala sam se kako uvek znaju odakle sam. Inače, kao što znamo, Grci nas jako vole.
Ali, moram da vam ispričam jedan događaj sa plaže. Pored nas na plaži bile su dve porodice, po govoru rekla bih iz Leskovca. Od samog početka isticali su se svojom nekulturom a kad su njihova deca pobacala prazne limenke po plaži neki stranac koji je bio pored njih pokušavao je da im objasni da pokupe limenke i bace u korpu koja je bila na 20 m od njih. To sam kasnije primetila još nekoliko puta. Uvek kad vidiš da neko baca đubre po ulici i plaži znaj da je iz Srbije.

Ne branim naše, u pravu si....

Ali, Grci su JOŠ GORI.
Šta sve oni bace kroz prozor automobila...ponekad se zapitam, odakle im sve to !
Evo samo primera kojima sam ja prisustvovao....
Vozim se sa Grkom automobilom. U jednom trenutku on otvara prozor usred grada i baca veliku čokoladu, zato jer se rastopila od vrućine. Opet, jednom idemo ja i moj prijatelj, i u kolima slušamo utakmicu na radiju. Olimpijakos primi gol, on otvori prozor, skine navijački šal i baci ga ! Mobilni sam video VIŠE puta da bace, zato što nemaju signal, ili ih je neko iznervirao u razgovoru. Čak sam jednom stao na auto putu, jer sam video da su bacili mobilni iz kola ispred mene, i pokupio ga. Bio je to Sony Ericsson T610, u sasvim ispravnom stanju. I kartica je bila unutra !

Sva sreća, što im ipak službe za čišćenje rade dobro....

GENERALNO,NISMO NI BOLJI NI GORI OD OSTALIH TURISTA,kada je u pitanju grcki turizam.medjuti,na ovoj temi pise se o krajnostima(ili smo dobri ili losi).moje misljenje,(posmatrajuci nase turiste medju ostalim strancima) je da smo negde u sredini-obican prosek.sto mnogima ne odgovara,jer veci deo srba misli da smo ili najbolji ili najgori.imamo svoje mane ali i kvalitete kao i svi smrtnici,bilo da su iz koje zemlje.jedina razlika medju nasim turistima je izmedju njih samih a ne od ostalih stranaca,sto je opet slucaj i sa ostalim turistima.sve u svemu tema je poprilicno GLUPA.....

Doktore juce sam ispratio na brod dve porodice za srbiju,a komsija onako diskretno:"ps,ps....ostali koji dolaze....jesu li im zene isto tako lepe"?ovo je jedna ISTINA koja treba da se podvlaci.zenski deo populacije u srbiji je stvarno iznad evropskog proseka...po lepoti.sad po ostalom ...mi (muski) znamo......

ΓΑΛΙΝΙ:
Ne branim naše, u pravu si....

Ali, Grci su JOŠ GORI.
Šta sve oni bace kroz prozor automobila...ponekad se zapitam, odakle im sve to !
.....................

Sva sreća, što im ipak službe za čišćenje rade dobro....

A STA TEK NE IZBACE!!!
moje iskustvo (imala dosta gr prijatelja) - njima su automobili puni smeca!!! nema veze sto su spolja cisti ,i uglavnom novi,ja nisam mogla da verujem da su onako aljkavi.... svi od reda...

kakve su srpkinje u ocima grka?? "LAKE"! ovo samo konstatujem,ne kazem ni da je lose ni dobro

Uslovno rečeno '' LAKE '' . Ja bih to nazvao NORMALNE. Srpkinje, osim što su UBEDLJIVO NAJLEPŠE, one se i jedine normalno ponašaju. One TAČNO znaju šta hoće, i to je jedini nornalan rezon.
Ako idemo iz krajnosti u krajnost, od Skandinavki koje su dosadnije od komaraca, preko ludih Engleskinja koje bi spavale i sa kornjačom, ako nema ništa bolje trenutno, pa sve do Grkinja koje jadne moraju da čekaju godinama, da ih neko pozove na piće, JER TAKAV JE RED !

Imam Grkinju, drugaricu, sa kojom sam delio SVE. Kupovao sam joj kondome, jer se ona stidela...itd.
Ona se prošle godine zaljubila u jednog brodskog oficira koji je dolazio iz Atine jednom nedeljno. I ponekad se nisu ni videli, jer su se mimoišli. Znači, maksimalno su se sretali tri puta mesečno. Izlazili zajedno, ALI UVEK U DRUŠTVU još prijatelja, jer takav je red. I onda posle nekoliko meseci, recimo tri, je on doveo i svoju devojku i upoznao ih. Njen komentar je bio : '' sva sreća da nije bilo ništa izmedju nas, ona je tako draga '' Video sam da su se oboje svidjali jedno drugom, ali za takve stvari kod njih treba mnogo više vremena....

Cenim ja to, ali isto tako ne želim da ostarim čekajući da devojka koja mi se svidja raskine sa svojim dečkom....

AKCIJA, pa šta bude....

mobilni:
Doktore juce sam ispratio na brod dve porodice za srbiju,a komsija onako diskretno:"ps,ps....ostali koji dolaze....jesu li im zene isto tako lepe"?ovo je jedna ISTINA koja treba da se podvlaci.zenski deo populacije u srbiji je stvarno iznad evropskog proseka...po lepoti.sad po ostalom ...mi (muski) znamo......

A zamisli ovo: Skiatos, beach bar, konobarice iz majke Srbije, rasne, preplanule....

Zaboravio sam da navedem tvoje zemljakinje. One to rade za šaku kikirikija....

OLADI već jednom. I pozdravi sestru. Ovo ti je SIGURNO sestra, jer samo vi znate tako nakaradno da se obučete. Kao da vas je neko naterao na to....
Kad vidiš muškarca sa upasanom košuljom u farmerice, ili je debil, ili Šiptar....

P.S. DOKLE ćemo dozvoljavati da nam Šiptari truju forum ?????

p7a.jpg

hator:
Veoma me zanima jedna stvar...
Naime, nekoliko puta u inostranstvu, bila sam svedok toga da ljudi bez ikakve naznake o mom poreklu, znaju da sam iz Srbije. Bez progovorene reci, natpisa na celu ili garderobi, znaju odakle sam...Takva iskustva me fasciniraju! Naravno i nama je ponekad lako prepoznati i svrstati nekog stranca u odredjenu grupaciju, ali posto sam, je l', iz Srbije, pa ne mogu biti objektivna, zanima me:
Kako to nas ljudi prepoznaju? Da li ste imali slicna iskustva i koje su vase teoriju po tom pitaju?

Neki naime tvrde da imamo karakteristican izgovor engleskog jezika, drugi kazu da imamo karakteristicnu fizionomiju (?! je l'?), dok je nasimpaticnija bila teorija jedne Grkinje koja je rekla: Kada vidis namrstenu osobu, znaj da je iz Srbije...:)

Dakle, kakva su vasa iskustva?
Ajmo da postavimo stvari drugacije, Grkinja gresi, "KADA VIDIS NASMEJANU, SAMOUVERENU I INTELIGENTNU OSOBU, ZNAJ DA JE IZ SRBIJE. Vasa je greska sto im dopustate da lece komplekse na Srbima. Ja sam u periodu 1980-1990 mnogo putovao i pravio sam ih budalama na svakom koraku, i isti ti stranci su me obozavali?!?! PA UVEK TE OBOZAVAJU KAD SHVATE DA NE MOGU DA TE POBEDE!!!

To sto si ih "pravio budalama", treba da ti daje neku posebnu vrstu kvaliteta?
Razlog zbog cega si putujuci, pravio budalama ljude koje si sretao, vec moze da spada u domen psihologije... A oni te obozavali? Ajde?
A ti si to bio toliko intelektualno superioran, da si ih pravio budalama kad god si hteo a oni ne primecuju i jos te "obozavlju"? Zanimljivo....

Ne razumem takvo ponasanje. Pa ja putujem da bih se lepo osecao, da nesto novo vidim i naucim, upoznam nove ljude. Pa necu valjda ljude koje putujuci upoznam, praviti budalama?

Potpuno se slažem....

Na svim mojim putovanjima sam uvek gledao da upijem ono dobro što ima kod tog naroda.
NIKADA nisam pomislio da sam u nečemu bolji od njih. Osim, možda po visini.....( ovo malo da nerviram onog dosadnog semenkara )

codemaker:
To sto si ih "pravio budalama", treba da ti daje neku posebnu vrstu kvaliteta?
Razlog zbog cega si putujuci, pravio budalama ljude koje si sretao, vec moze da spada u domen psihologije... A oni te obozavali? Ajde?
A ti si to bio toliko intelektualno superioran, da si ih pravio budalama kad god si hteo a oni ne primecuju i jos te "obozavlju"? Zanimljivo....

Ne razumem takvo ponasanje. Pa ja putujem da bih se lepo osecao, da nesto novo vidim i naucim, upoznam nove ljude. Pa necu valjda ljude koje putujuci upoznam, praviti budalama?
O DA, pravio bi ih i te kako i ti, da si sretao ljude koji pri prvom kontaktu pocnu da pljuju po tvojoj zemlji, tada je bila SFRJ, nebitno, zasto im ne bih uzvratio kada ih nicim nisam provocirao, a oni pricaju o mom narodu kao o stoki i robovima, a i tada smo kao i sada bili mnogo obrazovaniji i pametniji od njih.

mobilni:
GENERALNO,NISMO NI BOLJI NI GORI OD OSTALIH TURISTA,kada je u pitanju grcki turizam.medjuti,na ovoj temi pise se o krajnostima(ili smo dobri ili losi).moje misljenje,(posmatrajuci nase turiste medju ostalim strancima) je da smo negde u sredini-obican prosek.sto mnogima ne odgovara,jer veci deo srba misli da smo ili najbolji ili najgori.imamo svoje mane ali i kvalitete kao i svi smrtnici,bilo da su iz koje zemlje.jedina razlika medju nasim turistima je izmedju njih samih a ne od ostalih stranaca,sto je opet slucaj i sa ostalim turistima.sve u svemu tema je poprilicno GLUPA.....
Zbilja? A kad bih ti rekla da tema uopste nije svrstavanje nas u lestvici kulture/nekulture, odnosno ekstremnih razlika nas i bilo kojih drugih...Tema je zasnovana na vasim iskustvima (ukoliko postoje) vezanih za prepoznavanje Srba od strane stranaca...Ipak prvi post ne postoji za dzaba, zar ne?

hator:
Zbilja? A kad bih ti rekla da tema uopste nije svrstavanje nas u lestvici kulture/nekulture, odnosno ekstremnih razlika nas i bilo kojih drugih...Tema je zasnovana na vasim iskustvima (ukoliko postoje) vezanih za prepoznavanje Srba od strane stranaca...Ipak prvi post ne postoji za dzaba, zar ne?
Da tako je.Informatvno, bacih pogled na kojim temama ucestvujes....stvarno inteligentne teme,nema sta....bas kao i ova.

ΓΑΛΙΝΙ:
Jao, moram i ovo da ispričam....
Odem ja u Singapur, za vreme onih naših ratova, i trgujem nešto na veliko.
Neće da mi daju priznanicu, pošto su bile kopije, a ne originali, znači ilegalna trgovina.
Da bi ih zastrašio da me ne prevare, ja im kažem da sam iz Srbije. To nije ostavilo nikakav utisak, jer nisu ni čuli za nas. Vidim da me bledo gledaju i setim se...Pitam ih da li gledaju TV dnevnik. Oni potvrde.

Ja onda pitam: '' Da li ste videli juče i prekjuče na TV dnevniku onog tipa od dva metra sa bradom, što drži nož u zubima ? '' Odgovore potvrdno sa izrazom užasa na licu.
'' E to sam bio JA, samo sam se sada obrijao, odgovorim ''

NARAVNO da me nisu prevarili, sve su mi se klanjali kad sam odlazio....

ti stvarno imaš smisao za humorom
OMG :roll: :roll: :roll:

taman da je i to istina šta si napisao ...napravio si tako ružnu reklamu Srbiji

da koji Hrvat tako nešto napravi i da se time još i hvali pred menom pokupio bi šamarčinu, a sa dotičnim vjerojatno ne bih pričao više nikad...

toliko

Back